Селяни Тур'я Поляни збунтувалися проти будівництва другої черги міні-ГЕС (ВІДЕО)

Люди запевняють, що й першу станцію неподалік від села збудували проти їхньої волі. За рік, відколи міні-Гес працює, річка вкрай зміліла, а у сільських криницях почала зникати вода, стверджують селяни.

Селяни Тур

За рік, відколи міні-ГЕС працює, річка вкрай зміліла, а в сільських криницях почала зникати вода, стверджують селяни. Обіцяного ж світла досі немає, кажуть люди. Натомість, неподалік станції невідомі вже спорудили елітний котедж і мають намір відгородити близько сотні гектарів лісу.

Власники міні-ГЕС виправдовуються: станція працює лише 90 днів на рік. А електроенергію використовують не для села – її продають державі. "Я не знаю, як вам сказати відносно прибутків, це комерційний проект", - зазначив директор підприємства Андрій Ганзел. Але він каже, що грошима все ж ділиться із селянами. Зокрема, до сільради були закуплені комп'ютери, оновлено паркан у сільраді і в клубі, проведено підсипку доріг.

Із таким розподілом коштів не погоджується голова Перечинської РДА Петро Грицик. "Ті кошти, які виділилися ,то значна частина пішла на сільраду. А можна було облагородити вулицю, купити щось у дитячий садок", - наголосив він. Чому після будівництва міні-ГЕС, замість обІцяного процвітання Тур'я Поляна занепадає, голова села пояснити не може.

У селі ще мають побудувати другу чергу гідроелектростанції. Але цього, уже побачивши наслідки роботи ГЕС, запевняють селяни, вони не дозволять.

"Якщо вони проти того, щоб будувалась ГЕС, чи віддавали в оренду гектари лісу, то це є суттєвим аргументом для того, щоб скасовувати подібні рішення", - застерігає співголова Форуму екологічного порятунку Закарпаття Оксана Станкевич. Селяни ж скаржаться, що створену ініціативну групу не захотіли реєструвати у сільраді. Сказали, що вони, мовляв, такого закону про місцеве самоврядування не читали. Активісти запевняють, що громадських слухань щодо заборони будівництва міні-ГЕС вони таки доб'ються. А заразом збираються провести референдум і змінити владу в селі.

Наталя Зотова, ТСН

19 червня 2013р.

Теги: міні-ГЕС

Коментарі

Listochkin 2014-02-28 / 19:40:14
Комерц Консал хочет сделать селу Т Поляна многое спортзал,дороги даже люди там больные им не надо ничево,и вода не от первой гес пропадает а от незаконной вырубки леса теми же селянами, говорят рыба пропала канешно когда люди бют рыбу електро удочками

Аліса 2013-06-22 / 22:13:37
357, Ви абсолютно праві - все це громади мають робити, а не хто інший. Але для цього права/обов’язки громади мають бути формалізовані, громада має стати суб’єктом правовідносин, а не просто "громадою". Наразі невідомий рівень правосвідомості і громадянської обізнаності жителів села, принаймні ініціативної групи. Почати треба з формалізації прав і обов’язків громади. І тут не "держава" має втручатися, а люди самі собі мають допомогти, розпочавши з вивчення законодавства по темі місцевого самоврядування. А далі - "війна" з чиновниками по судах, як же інакше? Все само собою не вирішиться. Адже чиновники на боці рейдерів, і чим вище чиновник - тим більше його інтереси співпадають з інтересами рейдерів! Звернення до якоїсь міфічної "держави", яка має "втрутитися", просто уміляєт. Громади захищені хіба що законом, а не президентом, міністром, головою чи кимось іншим. Коли вже наші люди це збагнуть?! (Це з приводу репліки "пенсіонера".) Референдум за переобрання голови сільради - правильне рішення, але цього буде замало, якщо права громади не будуть формалізовані. Можна побажати ініціаторам - наснаги до опанування великого обсягу знань, які їм обов’язково знадобляться, якщо вони хочуть перемогти!

357 2013-06-20 / 10:14:53
Контролювати... Громадськість... Слухання... Протести... Повстаньте...
А чи землі водного фонду, лісового фонду, самі природні ресурси належать територіальним громадам?
Чи видають громади дозволи на спецводокористування, на рубки, на використання природних ресурсів?
Чи вирішують громади проблеми з сміттям, з регулюванням стоку річок?
Що реально, а не "потриндіти" можуть зробити громади?
Треба дивитися в корінь проблем - є корінний народ, який має право на володіння всіми ресурсами і управління процесами їх використання на своїй споконвічній землі!
Забезпечення прав народу - суверена на своїй території - от ключ до вирішення цих проблем!

пенсіонер 2013-06-20 / 10:13:46
Лише прокуратура району, в особі молодого прокурора Братюка О., який ще не продав свою гідність та совість, може захистити в законний спосіб своїх жителів району, які потерпають від свавілля незаконного втручання в природу різними підставними фірмами, щоб заволодіти надрами, лісами, водоймами нашого краю, що є власністю громади регіону. Цю вакханілію лише загальними зусиллями небайдужих місцевих жителів, громадських організацій, ЗМІ і звичайно прокуратури, як наглядового та контролюючого органу, можна зупинити і стати на заваді знахабнілим рейдерам.Люди, доведені до відчаю здатні на неадекватні міри, тому реакція з боку державної влади тут вкрай необхідна і терміново!

Небайдужий 2013-06-19 / 14:43:07
правда 2 і еколог обоє по-своєму праві. Важливо бачити суть: останні 20 років влада ціленапрямлено руйнує природу нашого краю, ччерез вирубки (про весняні повені, думаю, нікому нагадувати не треба). Це веде до різних непередбачуваних екологічних катастроф. Зате висновки на майбутнє - контролювати такі владу кожнісінький її крок, поки нас тут не змило, або в пустелю не перетворило! Бо владі останні 20 років на нас НАКЛАСТИ.

Неборе еколог 2013-06-19 / 13:26:33
Та я не про ГЕС, а про загальну картину. Ліси треба перестати різати,окрім санітарних рубок, а то влітку води не буде взагалі!!!
Три роки тому, коли було жарке літо і бездощова осінь, води не було ні в річках, ні в колодязях, що ГЕС випила?

еколог 2013-06-19 / 13:10:45
Неборе, ти можеш вішати ссвою лапшу на вуха тим, хто не відриває гузицю від стільця перед компом. А в Тур'я Поляні люди знають, як в них було ДО тої ГЕС, і як є ТЕПЕР.

правда 2 2013-06-19 / 13:05:49
Рівень води в річках Закарпаття влітку падає і без ГЕС (а від так і в колодязях). Проблема у неконтрольованих рубках лісів понад 20 років, що спричинило до зменшення вологості ґрунтів, а відтак до екстремального обміління річок та зменшення ґрунтових вод.
Але це нікого не цікавить: екологам не модно про це говорити, місцева влада на цьому заробляє, місцеві самі рубають ліс без дозволу!

правда 2013-06-19 / 10:01:29
Наслідки будівництва та експлуатації ГЕС - задушення риби у водоймах, масове розмноження синьо-зелених водоростей, вода стає непридатною для життя водних тварин. Міністерство екології та управління до кінця не розібралося, і не забороняло дані дії. Не мали права видавати рішення й сільська рада. Винні повинні понести кримінальну відповідальність та компенсувати збитки заподіяні навколишньому природному середовищу. Люди Повстаньте твердо !!!!!!!!!

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини