Селяни села Богдан провалили на "громадських слуханнях" ще два владно-бізнесові проекти міні-ГЕС

У селі Богдан на закарпатській Рахівщині 13 червня 2013 року о 14.00 нарешті мали відбутися громадські слухання з приводу, як було написано у поширюваних листівках, «намірів ПП «Комерцконстант» побудувати дві ГЕС» на річках Богдан і Щаул, що є притоками річки Біла Тиса.

Селяни села Богдан провалили на "громадських слуханнях" ще два владно-бізнесові проекти міні-ГЕС

У листівках також повідомилося, що «так звані «громадські організації, науковці та екологи», лякаючи вас неіснуючими загрозами, стоять на заваді соціально-економічному розвитку села і насправді переслідують власні корисливі інтереси».

Очевидно, мова йшла про громадськість з Форуму екологічного порятунку Закарпаття (більше 20 громадських організацій) і, мінімум три комісії Громадської ради при Закарпатській ОДА (теж близько 30 громадських об´єднань), котрі виступають з принципових позицій прозорості і неухильного дотримання законів бізнесом і владою, у т.ч. — й органами місцевого самоврядування, в питаннях проектування і будівництва малих ГЕС.

На Рахівщині цих принципів не дотримуються. Саме Рахівська районна рада після скандального і вже скасованого судом рішення обласної ради про схему розташування 360 ГЕС на річках Закарпаття у березні 2012 року першою в області приймає своє, не менш одіозне рішення, яким дає зелене світло 5 комерційним фірмам на проектування і будівництво відразу 12 малих ГЕС на річках Рахівщини. Без жодного натяку на відповідність Генеральній схемі планування області чи аналогічному районному документу. Без будь-яких екологічних обстежень чи хоча б економічних обґрунтувань доцільності. А отже — з грубими порушеннями законів щодо об´єктів електроенергетики та ще й на гірських річках.

А 15 квітня 2013 р. за №99 з´являється уже й розпорядження голови Рахівської РДА «Про розроблення детальних панів територій для розміщення малих ГЕС на території району, за межами населених пунктів». У ньому на підставі «звернень» ПП «Комерцконстант» у березні-квітні 2013 року уже лише цьому підприємству (замість колишніх п´яти) «пропонується» розробити детальні плани територій для розміщення 9-ти малих ГЕС на річках і потічках Рахівщини. І всі — дериваційного типу, тобто, коли річку чи потічок запускають у багатокілометрову трубу, залишаючи русло фактично без води.

Як виявилось під час спроби провести громадські слухання 13 червня 2013 року, жителі села Богдан належним чином не були заздалегідь проінформовані про всі ці плани. Навпаки, сільський голова Петро Ференц приховував цю інформацію. Умисно, не порадившись з жителями села, ігноруючи їх прохання, призначив громадські слухання на робочий день о 14.00. Кілька разів сільська рада повідомляла про різний час слухань. Знаючи, окрім іншого, і про релігійне свято у цей день.

Незважаючи на таку деструктивну позицію сільського голови і секретаря ради, які не приховували своєї зацікавленості в «інвесторах» по ГЕС, на громадські слухання до клубу прийшло близько 250 селян. Більшість з них, як виявилося, були налаштовані проголосувати проти ГЕС. Тоді сільським головою П.Ференцом (можливо, не без підказок) був запущений план вихолощення сутності громадських слухань — обговорення і голосування питання. Незважаючи на вимоги і пропозиції селян, не була утворена лічильна комісія, основне питання так і не було поставлене на голосування. У процесі обговорення і виступів дійшло до того. що сільський голова кілька разів буквально виривав мікрофон з рук представника ГО «Екосфера» з м. Ужгород і секретаря Комісії з питань екологічної безпеки Громадської ради при Закарпатській ОДА Оксани Станкевич, намагаючись не дати їй виступити на прохання учасників слухання.

Так звані «громадські слухання» у Богдані,які тривали близько 3,5 годин і пройшли у гострих суперечках та у присутності голови Рахівської РДА Д.Андріюка та трьох міліціянтів,зрештою так ні до чого і не привели. Впродовж майже 40 хвилин Д.Андріюк розповідав про «хорошого інвестора» ПП «Комерцконстант» та відповідав на гострі запитання жителів Богдана. До речі, міліціянти неодноразово намагалися втрутитись у гострі перепалки на громадських слуханнях. Такого, здається, на Закарпатті ще не було.

Зрештою, владно-бізнесовий варіант імітації громадських слухань завершився нічим.

14 червня 2013р.

Теги: Богдпн, ГЕС

Коментарі

оля 2013-10-10 / 16:58:57
привіт света

юрист 2013-07-27 / 13:42:53


Флуд. Коментар видалено. Адмін


педагогу 2013-07-25 / 21:30:53
ще залишилося місце прибиральниці, за вірну службу це твоє місце.Романючка з Демянкою показали вам як треба працювати і як проводяться збори, вам вчитися і вчитися.Ті, які вболівають за село най і займают посади,а підлоту з посад гет. Ви з достоїнством і не знаєте піти, вас гнати треба, бо люди на вас дивитися вже не можут

майбутній секретар 2013-07-25 / 20:55:59
Суууууупер!!!!
Ви, мабуть, Іболя Юріївна, дооооовго думали над тим, щоб людей,як шахматні фігури розкласти попорядку.
У Вас з Ференцом лиш на таке розуму хватає. Одна ідеологія!

педагог 2013-07-23 / 07:29:45
ви що ж то думаєте що романючка з демян -синичкою так вболівають за воду з гес.ференц із секретаркою спокусились на взятку за рішення по гес,а ці дві леді далеко подумали наперед.ви ж всі прекрасно знаєте що за фрукт маря івановна.під шумок гес вони хотять доконати голову з секретаркою щоб на слідуюючих виборах поставить головою романючку,малу демянку секретаркою,віталій морочило - землемір,а мала романючка юрист сільради.а петро петрович тепер нехай пише конспети і готується до школи.

адекват 2013-07-14 / 13:54:09
Давно хотілося тут лишити коментар про наболіле: по перше,я не проти ференца,а проти гес,а ще проти ставлення до жителів Богдана,як до якоїсь безумної маси людей(чи як було сказано-толпи),у нашій сільраді видно вважають що нам можна втирати любий брєд,а ми це будемо їсти.Так майте на увазі,шо це не пройде..а спочатку навчіться ,шановне панство із сільради,вітатися із людьми,бо сидіти там ви вічно не будете.
Шановний наш голово(Ференц чи може краще кандидате історичних наук),не ображайтеся,шо люди вас у селі не сприймають,справа в тому що все повертається бумерангом,як ви колись не давали робити Грапенюкові(не буду казати що ви винні в його передчасній смерті,але коли на людину організовується така травля,то на здоров'я це не вплине позитивно),це вам і вернулося,лиш єдина різниця-ви і не пробуєте нічого робити корисного для села!і перестаньте знімати оті свої відео з посланнням до народу,бо ви ще не досягли того рівня,а про порівяння себе із Дж.Бруно, Ж.д'Арк і Ісусом Христом-це взагалі було занадто!
вибачаюсь за емоції.

олег 2013-07-02 / 09:29:06
це Андріюк всюди на Рахівщині має своїх інвесторів,заради яких порушує любий закон.зокрема я хочу передати деякі його розпорядження журналістам,щоб хотя би люди прочитали хто при владі

для газдині 2013-06-26 / 23:10:01
Тож ГЕС вигідна штука )))))
Мабуть, пошкодуємо )))))

Для Газдині 2013-06-26 / 23:07:19
Прикладом служить всім відома Тур"я Поляна, де построїли ГЕС. Там людям відремонтували АЖ 40 метрів берегоукріплень, паркан біля сільської ради і сільський клуб (за який відповідає таж сільрада, постає питання: Куди були списані гроші і в якому селі його ремонтували?).
Але в нас голова не такий!!!Він цього не допустить!!! НІ!!!НІ!!! Світло, що в Тур"ї Поляні продали державі, будуть віддавати нам - дарма, Ференц,ой,вибачте, голова чи хто там (???) (в нього роздвоєння особистості, тож плутаю хто є хто)доб"ється цього.

петя 2013-06-26 / 20:28:54
Ми-натовп, звірі, чорти, бидло-що ще боягузи продажні для нас підберете.Але добре знайти що будівництва ГЕС у Богдані не буде.

Wolf 2013-06-25 / 22:58:19
Люди ризикніть бо Ференцу дали лиш половину хабара, половину віддадуть як продвине проект!!! Зхаменіться і зробіть самі хоть щось для голови))))

Газдиня 2013-06-25 / 20:13:31
Боже люди я не розумію ви на виборах такі якби вам солі в задне місце насипав. Та хіба ми село зарас, та хіба ми народ. Ми зарас ніби звірі які нічого не розуміють а тільки судять. Та ж якщо Ференц Петро Петрович такий поганий голова то чому ви ішли і голосуваоли за нього. Від ГЕС було б не тільки світло але і багато іншого. Зхаменіться і зробіть самі хоть щось для села . Ризикніть повірте результат буде і щей який. А якщо не зробете крок на зустріч то вже потім не жалійтеся що немає роботи, нормальної дороги, паводки і т.д. Село прокинься і відкрий очі

микола 2013-06-24 / 17:52:35
Петре з своїм виступом лукавиш і перед людьми і перед Богом. Якщо тобі 250 чоловік сказали - ні,а ти-один голос з усіх стараєшся всіма способами мати більше плюсів і які ярлики тобі люди мають чіпляти за твоє вперте переконання людей за цю гідроелектростанцію. Тобі такою ціною треба розвиток села? Ганьба

У нас у Говирли уже є приклад 2013-06-22 / 14:28:25
а про те, що після вправодження ГЕС, на територію с. Богдан, з"являться нові туристичні комплекси всі мовчать ЧОМУСЬ?????!!!!!!!

Чомусь ні піти по гриби, ні у гори вже не можна

вірний краянину 2013-06-21 / 23:47:39
ви краще не ухиляйтеся від полеміки і хай не рве вас на емоції

краянин Оксані 2013-06-21 / 23:23:26
Раджу лишити в спокої Беркелів і Андріюків, бо злом тебе до них аж перекошує, ліпше потіш свого Ференца,бо у вас ще лиш всьо у переді,Богданці зраду не прощают.

Інна 2013-06-21 / 23:07:28
Хлантихи і Романючки є вже наші богданці і вболівают за екологію, а зайди Ференцихи і Захарій,яким води не треба, они привикли жити в грязі,і мало води тратят ніколи богданцями не будут, хоть і обліпдяться зеленими

вірний 2013-06-21 / 18:11:07
Для краянина викладаю копію свого коментара викладеного до публікації "У Видричці на Рахівщині сфальшували громадські слухання по міні-ГЕС (ФОТО)"
вірний 2013-06-21 / 15:23:44
Вражає абсурдна і лукава аргументація борців за екологію від лукши і його лохотронів. Перераховування всіх можливих і не можливих жахів, які настануть у випадку спорудження гідроеллектростанції без жодних доведень, без посилань на дослідження наукових установ. Одним словом одна фразеологія. І чим більше таких фраз накидати тим важче і довше треба буде відмиватися. Візьмім до прикладу таку голу декларацію з коментаря іменованого під ніком "Марина":"Будівництву і функціонуванню малих ГЕС, належить передусім: негативний вплив на біологічне різноманіття, геологічне середовище, можливе підтоплення територій внаслідок підняття рівня води перед греблями, а також пониження рівня ґрунтових вод (аж до зникнення води у криницях)". Такий логічний ряд можно продовжити:
-В результаті спорудження міні гес у Карпатах наступить період постійних паводків, а з іншого боку вони поступово обезводняться і перетворяться на пустелю. Це приведе до зникнення лісів, що покличе за собою нашестя на землю з космосу різного роду астероїдів, комет, що приведе до актвізації земних плит та відповідно землетрусів і вулканів по всьому простору земної кулі, а далі і до загибелі планети як такої. Ось вам приклад такої апокаліптичної логіки. А після доводь що астероїди не будуть бомвардувати ЗЕМЛЮ, і що ти не верблюд.
А в той самий час ніхто не хоче бачити справжнього лиха Богданської долини - тони памперсів по узбіччам річок і доріг. завали гіллячам від лісорозробок річок і потічків. Повне бездоріжжя, абсолютна антисанітарія, відсутність елементарного благоустрою.
"Правильно"- тільки в такий соціально, морально і цивілізаційно здичавілий край потягнеться турист із цілого світу.
Я Вас вітаю з вашим ноу-хау за консервацію Африки в центрі Європи. Але шо говорити дурні тай годі.

краянин Оксані 2013-06-21 / 18:10:51
Цікавий коментар від Оксани... То виявляється рахівський владний бомонд виконував доручення Ледиди проштовхнути рішення про будівництво ГЕС! А люди тут як би і ні при чому, так собі, розмінна монета!? Ось воно обличчя влади... люди виявились мудрішими...

краянин 2013-06-21 / 17:56:23
А про те, хто ще і за чим пожаліє... Наразі жаліють лише люди з Турї Поляні, там теж, до речі, на слуханнях було лише 40 селян і теж всі бюджетники. Так що вже зараз можна спрогнозувати, кому буде більше жаль - громаді Богдана чи Відрички...

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини