В Ужгороді розповіли про нюанси спрощення візового режиму (ФОТО, ВІДЕО)

У середу, 29 травня, в обласній адміністрації відбулася прес-конференція на тему: «Європа стає ближчою», що стосувалася роз’яснення порядку оформлення віз по спрощеній системі. З журналістами поспілкувалися директор Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в м. Ужгород Світлана Мітряєва, Генеральний консул Словацької Республіки в м. Ужгород Янка Буріанова та Генеральний консул Угорщини в м. Ужгород Йожеф Бачкаї.

В Ужгороді розповіли про нюанси спрощення візового режиму (ФОТО, ВІДЕО)

Рада міністрів Європейського союзу 15 травня цього року схвалила ратифікацію Угоди між Україною та ЄС про спрощення оформлення віз, яка набуває чинності з 1 липня 2013 року. З боку України ця Угода була ратифікована Верховною Радою України 22 березня і підписана Президентом України 8 квітня.  

Як розповіла Світлана Мітряєва, положеннями Угоди розширюються категорії українців, які мають право на спрощене оформлення безкоштовних та багаторазових віз. Крім того, вдосконалюється порядок оформлення віз для представників ЗМІ, визначаються чіткі терміни дії багаторазових віз, встановлюється можливість термінового оформлення віз протягом 3 діб особам, що проживають на значній відстані від місця подання візового клопотання, вводиться безвізовий режим для поїздок українців, які користуються біометричними службовими паспортами.

Якщо раніше візу можна було отримати терміном до року, то тепер чітко зафіксовано: 1, 2 та 5 років. Головна вимога при оформленні віз – це надання всіх необхідних документів. Це, зокрема, візова заява, паспорти (український, закордонний), фотографія (спеціально для шенгенських віз), страховка, довідки. Спеціальні довідки – посвідчення, запрошення. Видача віз залежить, безперечно, і від попередньої візової історії та інших аспектів:

- Перешкодою в оперативному оформленні візи є у певних випадках необізнаність громадян з переліком усіх необхідних документів. Наголошую, перелік є на сайті консульств. Якщо ж від вас вимагають інші документи, довідки, то ви маєте повне право запитати чому від вас вимагають не регламентований документ, - відзначив Генеральний консул Угорщини в м. Ужгороді Йожеф Бачкаі Йожеф Бачкаї.

Спрощення процесу отримання віз, зокрема, безкоштовних, зможе відчути ціла низка категорій громадян України. Це стосується водіїв, які здійснюють міжнародні вантажні/пасажирські перевезення, учасників наукових, культурних, мистецьких заходів, членів бригад потягів, локомотивів, учасників офіційних програм обміну між містами-побратимами, осіб, які потребують лікування, учнів, студентів та аспірантів.

- Важливо при отриманні шенгенської візи здійснити перший в’їзд саме через територію тієї країни, яка видала візу. Якщо документи оформлені для певної мети: участь у конференції, здійснення журналістської діяльності тощо, то необхідно дотримуватися цих умов. Адже нецільове використання службових віз, фіктивність документів щодо мети візиту може стати перешкодою у оформленні наступних віз, - зазначила Генеральний консул Словацької Республіки в м. Ужгороді Янка Буріанова.

Ратифікація Угоди між Україною та ЄС про спрощення оформлення віз є кроком до підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі.

- Позитивна динаміка у візовому питанні стала можливою, в тому числі, завдяки активній громадський позиції, яка суттєво доповнює зусилля дипломатів, експертів та представників органів влади, - резюмувала директор Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень Світлана Мітряєва.

Прес-центр Закарпатської ОДА

29 травня 2013р.

Теги: візи

Коментарі

G.S. 2013-05-29 / 18:58:31
Botox forever :)))

Віт 2013-05-29 / 16:11:53
Фотограф молодчина)) постарався на славу... мабуть зафіксував внутрішній світ людей :)

assa 2013-05-29 / 15:38:57
Ну. И как мне теперь уснуть? Гады.

Копча 2013-05-29 / 14:47:44
Краще б редактори не виставляли останнє фото. Жіночка можливо не встигла "навести марафет" до перес-конференції а ви виставили її у просто потворному вигляді. На фото обличчя не жінки а якогось пятнадцятирічного сома.

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини