Федір Черленяк: Головне — захистити права людей

Йдеться про порушення трудових прав людини. Як відомо, інтереси роботодавця та найманого працівника не завжди збігаються. Кожний з них, як правило, прагне при якомога менших витратах власних ресурсів (хто грошових, хто - фізичних чи інтелектуальних зусиль) отримати якомога більше прибутків один від одного.

Щоб захистити інтереси працюючої людини, допомогти їй, контролювати порядок на підприємствах, в установах та організаціях у частині дотримання трудового законодавства і була створена державна інспекція праці. Нині наша розмова з головним державним інспектором територіальної державної інспекції праці в Закарпатській області Федором ЧЕРЛЕНЯКОМ.

— Федоре Михайловичу, що спонукає роботодавців порушувати трудові права людини?

— Нині однією з найголовніших причин порушення трудових прав людини є небажання саме роботодавців, особливо власників приватних підприємств, дотримуватися чинного законодавства - прагнення отримати надприбутки спонукає їх порушувати права працівників. Звісно, цьому сприяє економічна ситуація вУкраїні, масове безробіття наших громадян, більшість з яких готова до виконання будь-якої роботи за будь-яких умов. Але ще однією з причин поширення випадків порушення трудових прав людини є відсутність правових знань працівників про свої права та можливості не лише їх реалізації, але й захисту.

— То що б ви порадили людям?

— Перш за все, бажано, аби кожен найманий працівник знав свої права, вмів їх цивілізовано відстоювати та був упевнений у тому, що відповідно до ст. 265 Кодексу законів про працю України, будь-який роботодавець, керівник підприємства чи інша особа, винна в порушенні трудових прав людини, нестиме відповідальність згідно з чинним законодавством.

— Що конкретно робить державна інспекція праці для запобігання таких порушень?

— У червні ми провели семінар-нараду, на якій йшлося про координацію взаємодії щодо погашеня заборгованості із виплати заробітної плати та соціальних виплат. Основну увагу було направлено на виплату лише мінімальної зарплати (деякі керівники вперто не бажають її підвищувати), а також на виплату зарплати в конвертах. Дивує позиція працівників, що погоджуються з такими діями. Адже вони самі себе обкрадають: не мають права на лікарняні, на різні допомоги, а при виході на пенсію втрачають і трудовий стаж, і належну пенсію. Багато підприємців використовують нелегальну робочу силу. їм це вигідно, не треба платити податки, але програє працюючий, хоч він цього й не розуміє. Протягом п'яти місяців поточного року територіальною державною інспекцією проведено 40 перевірок дотримання законодавства про працю та загальнообов'язкового державного соціального страхування на підприємствах і організаціях. Були й приписи й постанови про накладення штрафів.

За наслідками перевірок було внесено власникам 2 подання про притягнення до дисциплінарної відповідальності порушників трудового законодавства, чотири матеріали передані до правоохоронних органів, з них два — за ознаками кримінального злочину. На особистому прийомі ми прийняли 11 громадян та розглянули 4 звернення.
Під час перевірок розглядаємо такі питання: трудовий договір і ведення трудових книжок, робочий час і час відпочинку, оплата праці, гарантії і компенсації, укладання й виконання галузевих угод, колективних договорів, трудові відносини у разі банкрутства та приватизації підприємств, відшкодування шкоди, заподіяної працівникові каліцтвом на підприємстві. Поширеним є таке порушення.

Мінімальна зарплата в Україні складає 420 гривень, але треба пам'ятати, що це для некваліфікованих працівників, а для кваліфікованих — на 20 відсотків більша, але керівники цим нехтують.

— І останнє запитаня. Наявність якого документа в державного інспектора праці є підставою для проведення ним перевірки і чи повинен він попередньо повідомляти про свій прихід?

— Державний інспектор має право безперешкодно, без попереднього повідомлення відвідати підприємство чи організацію для перевірки дотримання чинного законодавства. Він повинен мати при собі посвідчення встановленої форми, яке засвідчує його повноваження. Він повідомляє про свою присутність роботодавця, або його представника, якщо це звичайно, не заважатиме ефективності контролю.
Моя порада: працювати чесно, не порушувати чинне законодавство і пам'ятати, що права людини не дозволено нікому порушувати. Про це повинні дбати і самі працівники, знаючи, що їх права належно захищені законом.
Марія Підгорна, "Вісті Ужгородщини"
16 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини