Керівництво УжНУ хоче «оптимізувати» науково-дослідницьку діяльність?

Минулого тижня сталася неординарна подія в науковому житті Ужгородського національного університету (УжНУ) загалом і медичного факультету зокрема – на засіданні спеціалізованої вченої ради у Львові було захищено одну докторську (консультант – проф. Русин В.І.) та дві кандидатські дисертації (науковий керівник – проф. Болдижар О.О.) з кафедри хірургічних дисциплін (завідувач кафедри проф. Русин В.І.). За кадровим складом ця кафедра може конкурувати з деякими факультетами університету.

Керівництво УжНУ хоче «оптимізувати» науково-дослідницьку діяльність?

Як відомо, у більшості  передових країн світу науку творять у дослідницьких університетах. Підтвердженням цього є і те, що переважна більшість Нобелівських лауреатів зробили свої відкриття в університетських школах.

В УжНУ кілька місяців тому ще раз було наголошено, що провідний виш Закарпаття повинен бути не лише кузнею кадрів, а й досягти критеріїв дослідницького університету. Зокрема, про це йшлося й на одному із засідань Вченої ради.

На тлі цих чудових і високих намірів зовсім алогічними є дії проректора з науково-педагогічної роботи проф. Перести Ю.Ю., який підготував два накази (про перевірку первинної документації та про науково-дослідні інститути), які зводять усе нанівець і гальмують розвиток науки в університеті. Засідання, проведене з керівниками науково-дослідних інститутів УжНУ, показало, що переслідується одна мета – їх закриття.

 Можливо, це зв’язано з тим, що проректор Юрій Переста самостійно не підготував жодного кандидата медичних наук. З іншого боку, це може бути пояснено тим, що деякі кандидати наук на стоматологічному факультеті надзвичайно легко були переведені на посади професорів без захисту докторських дисертацій, маючи при цьому мінімальний стаж роботи. В той же час, переведення на посаду одного з доцентів медичного факультету, який пропрацював все життя в університеті, гальмується.

Усі ці нездорові амбіції керівництва вишу, підкилимна боротьба, непрозорі правила гри, залякування і тиск не йдуть на користь ні провідним фахівцям нашого краю, ні давній славі Ужгородського національного університету, ні розвитку вітчизняної науки загалом.

03 травня 2013р.

Теги: наука, дослідницький, УжНУ, Переста

Коментарі

Ніка 2013-11-15 / 05:20:26
"... підготував два накази (про перевірку первинної документації та про науково-дослідні інститути), які зводять усе нанівець і гальмують розвиток науки в університеті".

НЕ бачу нічого поганого в тому, що повинна перевірятися первинна документація. Чи ви хочете, щоб таку перевірку влаштовувало МОН, як колись? Щодо науково-дослідних інститутів, то де їхні досягнення, куди діли бюджетні гроші? Чи не варто би спрямувати кошти на більш корисні речі, хоча би на ту кафедру, де захищаються аспіранти і докторанти.

І щодо учнів Перести. Чому не враховується той факт, що Пересті ще й 50 не минуло, на відміну від Русина чи Болдижара. У нього ще все попереду. А те, що він кумові допоміг, то у цьому нема нічого поганого. Що то за родич, який своїм би відмовив. Переста -- нормальний дядько, просто заздрісників у Закарпатті багато.

небайдужий 2013-05-06 / 12:38:56
Переста і Ващук - два чоботи пара. Нічого не роблять, тільки "оптимізують" і де-факто перекладають бамажки з місця на місце.
за такі гроші, як виживає наша наука, ніяких відкриттів зробити неможливо. Он Табачник видав блискучу ініціативу - скорочення викладачів, то хай цих двох красенів скоротить, а не простих роботяг, які і так лаеде тягнуть ту бюрократичну лямку. Наша влада все "оптимізу" - освіту, науку, медицину, а такі як керівники УжНУ - помагають, раденькі, що дурненькі...

сорри 2013-05-03 / 19:42:10
Вся наука в світі є апріорі фінансованою з державного бюджету. "Комерційної" не буває. Інша річ, що в інших, цивілізованих країнах влада не розкрадає держбюджет так, як "наша", а тому може собі дозволити фінансування неприбуткових, але потрібних справ. Тоді як "наша" захланна не лише не здатна фінансувати науку, а ще й хоче вбити нефінансуванням весь науковий потенціал України. Як уже вбиває "оптимізаціями" сфери освіти та медицини... :(

Вуйко 2013-05-03 / 19:15:40
Переважна більшість цих "інститутів" це віртуальні структури без фінансування. Створені вони були для задоволення амбіцій керівників держбюджетних тем. Теми закінчилися, а "інститути" на папері ще існюють. І до науки ці віртуальні структури жодного відношення не мають.

Федя 2013-05-03 / 17:45:54
Эти два паука, к слову кумовья, опутали своей родственной паутиной не только медфак, онкодиспансер и кафедру хирургии, без денег никогда и никому не давали выйти в свет. Один был ректором и сделал кума деканом! Так,что " непрозорі правила гри, залякування" это ИХ методы, и давно пора это прекратить!!!

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини