«Тендерні» порушення на Закарпатті сягають десятків мільйонів гривень – Держфінінспекція

Державна фінансова інспекція шляхом проведення аудитів, інспектувань (ревізій) та перевірок здійснює фінансовий контроль, порядок проведення закупівель товарів, робіт та послуг за державні кошти шляхом перевірок державних закупівель.

«Тендерні» порушення на Закарпатті сягають десятків мільйонів гривень – Держфінінспекція

Протягом 2012-го  та за січень-лютий 2013-го року працівники в Закарпатській області інспекції під час ревізій фінансово-господарської діяльності встановили низку порушень законодавства при закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти. Найбільш типовими порушеннями були: оплата за державні кошти вартості товарів, робіт та послуг без проведення процедури закупівлі на загальну суму 55,75 млн. грн. У  2012 році таких порушень зафіксовано на  51,43 млн. грн., що призвело до закупівлі за завищеними цінами  на загальну суму 379,07 тис. грн.  Протягом двох місяців 2013 року порушення  склали  4,32 млн. грн.

Зокрема, при проведені ревізії в одному з управлінь лісогосподарських агропромислових господарств встановлено, що підприємство придбало товари і послуги за державні кошти на 4, 32 млн. грн. без проведення відповідних процедур закупівель. Значні порушення виявлені і під час ревізії фінансово-господарської діяльності в дорожній галузі. У результаті проведених заходів виявлено фінансових порушень на суму 29,97 млн. грн., зокрема, придбання будівельних товарів і послуг без проведення державних закупівель. Таким чином, закуплялися бітум, паливно-мастильні матеріали, сіль та послуги з надання кредиту.  

Також у Держфінінспекції Закарпатської області функціонує Сектор моніторингу ризикових операцій та державних закупівель. Основна його діяльність  спрямована на запобігання порушенням у сфері державних закупівель та аналіз загальних ризиків у фінансово-господарській діяльності підконтрольних установ. Зокрема, здійснююється моніторинг ризикових державних закупівель шляхом систематичного аналізу інформації, розміщеної на сайті Уповноваженого органу ("Вісник державних закупівель") щодо стану здійснення замовниками державних закупівель. Так, працівники сектору протягом 2012 року провели моніторинг державних закупівель без виходу на об’єкт контролю – 26 процедур закупівель, очікувана вартість яких становить – 103,55 млн. грн. За результатами проведеного моніторингу державних закупівель держфінінспектори запобігли витрачанням державних коштів за процедурами, які проведено з порушенням законодавства у сфері державних закупівель. Зокрема, розірвано договір на 219,8 тис. грн. та відмінено 13 торгів  на загальну суму 62,43 млн. грн. Крім того, фахівці  сектору  залучаються до участі в контрольних заходах, які проводилися іншими галузевими підрозділами. Також вони проводять перевірки державних закупівель як спеціалісти, залучені правоохоронними органами.  Так, протягом 2012 року  проведено 9 перевірок  дотримання вимог законодавства у сфері державних закупівель. 

Перевірка одного з ужгородських навчальних закладів встановила укладання договорів купівлі на поставку кухонного обладнання та інвентарю без застосування визначених законодавством процедур на загальну суму 104,0 тис.грн., що призвело до порушень (закупівлі за завищеними цінами) на 48,43 тис. грн. Також під час перевірок виявлено й інші порушення, а саме: відділ освіти одного з районів отримав послуги з гарячого харчування за завищеними цінами (порівняно з середньоринковими) на загальну суму 330,37 тис. грн.

У січні-лютому 2013 року закарпатські держфінінспектори здійснили моніторинг 8 процедур закупівель на загальну вартість – 14,59 млн.грн За результатами моніторингу розірвано один договір на загальну суму 379,9 тис. грн. та відмінено 7 торгів на загальну суму  1,89 млн. грн. Так, наприклад,  відділ освіти однієї з райдержадміністрацій області у документах, призначених для проведення тендеру, зробив посилання на конкретну торгівельну марку і виробника, що в свою чергу призвело до порушення основних принципів закупівлі. Це – добросовісна конкуренція серед учасників та недискримінація учасників. Внаслідок такого порушення було відмінено торги з питань держзакупівель продуктів харчування на загальну суму 1,01 млн. грн. Також під час перевірок встановлено, що одна з ужгородських загальноосвітніх шкіл готувала документи для проведення тендеру щодо забезпечення учнів гарячим харчуванням. Перевіривши надані документи, держфініспектори встановили, що вони подані з порушенням, а крім того, існувала ймовірність визначення переможцем підприємця, який запропонував найвищу ціну. Також у пропозиції конкурсних торгів загальна сума на послуги їдальні була розрахована з арифметичною помилкою (завищена на 51,79 тис.  грн.), тому було відмінено процедуру закупівлі харчування і розірвано договір на суму 379,99 тис. грн.

Внаслідок контрольних заходів, проведених у 2012 та січні-лютому 2013 р., працівники ДФІ в Закарпатській області склали 107 протоколів про адміністративне правопорушення законодавства при закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти за ст. 164-14 КУпАП (із них 84 протоколи за 2012 та 23 протоколи за два місяці 2013 року). За результатами розгляду протоколів про адміністративне правопорушення за ст. 164-14 КУпАП суди прийняли 11 рішень про накладання штрафів на суму 114,85 тис.грн.

Нагадуємо, що у Держфінінспекції в Закарпатській області діє телефон довіри: (031-2)- 61-76-90.

Прес-служба Держфінінспекції в Закарпатській області

25 квітня 2013р.

Теги: тендер, Держфінінспекція

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 2
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини