Волинянин перейняв "тепличний" досвід Закарпаття і вирощує мангалиць (ФОТО)

Микола Матвійчук із села Граддя Маневицького району Волинської області переконався на власному досвіді, що добре заробляти можна і у селі.

Волинянин перейняв "тепличний" досвід Закарпаття і вирощує мангалиць (ФОТО)

…Обійстя Матвійчуків привертає увагу добротним облаштуванням господарських споруд. Серед них — чотири чималі теплиці. Вони зведені з підручних матеріалів. Жодних тобі металевих конструкцій чи імпортної плівки з іонами срібла. Дерев’яні стояки двічі обтягнуті плівкою, між якою — чималий простір, заповнений повітрям. Інакше не буде необхідної температури всередині, де, якщо надворі холодно, доводиться топити буржуйку. А в одній із теплиць уже облаштований водяний котел.

— Взимку підкидаємо дрова у буржуйку через 2,5 години, — каже син господаря Богдан, який саме виходив із споруди, де жінки поралися біля огіркових грядок. — Бо щойно загасне вогонь, температура починає падати.

Узятися за облаштування тепличного господарства Матвійчуків переконали друзі із Закарпаття. У той час сини Миколи Павловича пробували себе в іншій справі — виготовляли бруківку.

— Отак мої хлопці, насамперед Богдан, захопилися городництвом і захотіли самі спорудити теплицю, — розповів про початки нової справи батько.

Спочатку Матвійчуки вирощували розсаду капусти, перцю, помідорів, а також редиску. Нині ж багатодітна селянська родина в основному спеціалізується на огірках. Щоправда, садять також ще трохи помідорів, квіти та цибулю на перо. Господар переконався на власному досвіді, що огірки — найвигідніша культура: і на Поліссі вони плодоносять зо три місяці. Збувають продукцію буквально з двору, бо чимало підприємців вже знають Матвійчуків.

Під час розмови цікавлюся, чи багато односельчан перейняли досвід і собі збудували теплицю. Як виявилося, одиниці. Але не тільки землякам Матвійчуків, а й жителям інших поліських сіл варто зважити на висновки учасників та експертів сільськогосподарського ринку, які прогнозують, що цього року загальна площа під теплицями в країні може вирости на 10 відсотків — приблизно до 3,4 тисячі гектарів. Волинські господарі облаштовують їх невеликими коштами, але мають при цьому добрий прибуток, як свідчить досвід мого співрозмовника.

— Багато молоді нині спивається, — зітхає Микола Павлович. — У Біблії написано, що кожен має їсти свій хліб. Нині часто сподіваються на допомогу спонсорів, чекають, щоб хтось щось давав. Я ж кажу своїм дітям, щоб не старцювали. Мене батько змалку до праці привчав. І я дітей вчу трудитися, поки є сили. У селі можна добре жити, якщо захочеш. Просто треба працювати, щоб щось мати, — переконаний Микола Матвійчук, який є пастором общини євангельських християн–баптистів у сусідніх Боровичах.

У нього велика сім'я — п'ятеро дітей. Шкодує, що дружина через хворобу передчасно померла. Разом із синами Ігорем, Олегом, Богданом, Миколою та донькою Лілею, яких виховує в любові до праці, має чималу господарку. Мій співрозмовник зізнався, що теплицям більше уваги приділяють діти, а от догляд за худобою та птаством — то його турбота. Матвійчуки утримують диких свиней, двох корів, телицю, бика, трьох свиноматок, коня. З дальнього кутка двору вибігають волохаті, наче вівці, свині породи мангалиця, м'ясо яких делікатесне.

— Вважають, що в ньому менше холестерину. Вигідно також продавати поросят, — Микола Павлович веде нас до загону, де вільно бігають кілька кудлатих тварин. — Коли огірки починають масово дозрівати на відкритому ґрунті й попит падає, то ними годуємо свиней. Щодня привожу їм тачку овочів. Але вони ще й підножний корм шукають.

Поруч із будинком — чималий пташник. Його окраса — два розкішних павичі. Є й мисливські, сріблясті та золотисті фазани.

— Птахи — це вже для душі, — пан Микола відчиняє дротяну хвіртку і запрошує зайти всередину вольєра. Павичі його не бояться: він навіть бере одного з них на руки.

Яйця цих птахів господар підкладає для висиджування індичці. Бо самка, яка відкладе кілька яєць, перестає нестися. Раніше бувало, що павичі ночували просто на комині чи на соснах. А кричать вони на все село і цим приваблюють лисиць. Оскільки обійстя Матвійчуків на краю села і впирається просто в ліс, то руді хижаки часто пробираються на подвір'я. До пташника вони не наближаються, бо бояться собак, але кілька разів таки по­ цупили курку чи індика.

Газета "Волинь"

25 квітня 2013р.

Теги: теплиці, мангалиці, Волинь

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини