Ужгородські покійники стали заручниками «губернаторської» «Золотої гори»?

На нове кладовище в Ужгороді не має ні акту відведення землі, ні генплану, ні, взагалі, логічного обґрунтування зміни місця. Проте його намагаються форсовано «перенести», хоча розширення нині існуючого кладовища в Барвінку – варіант виправданіший і в усіх відношеннях менш затратний.

Ужгородські покійники стали заручниками «губернаторської» «Золотої гори»?

На нове кладовище в Ужгороді не має ні акту відведення землі, ні генплану. Крім того, облаштування нового цвинтаря в Ужгороді вимагає проведення важких комплексних робіт – відведення ґрунтових вод, укріплення схилів для запобігання ерозійним процесам (бо ж ділянка під кладовище знаходиться у гористій місцевості), прокладання нової під’їзної дороги. Все це вимагає часу, залучення спеціалістів різного профілю і значних капіталовкладень. Однак на сьогодні в напрямку організації нового місця для захоронень не зроблено практично нічого. Та й територія, визначена для кладовища, для поховань, як виявляється, не зовсім придатна, повідомляють джерела Закарпаття онлайн в Ужгородській міській раді .

Фінансування на облаштування нового цвинтаря в Ужгороді сесія міськради затвердила, схваливши відповідну Програму наприкінці минулого року. В обласному центрі Закарпатті проблема із захороненнями дійсно є – вже у найближчому часі кладовище у Барвінку у своїх нинішніх межах вичерпає свої можливості. Відтак, влада взялась шукати і знайшла, на її думку, для нового кладовища підходяще місце – неподалік кордону зі Словаччиною. І коли вже сесією було виділено з міського бюджету чималі кошти (тільки на цей рік передбачено фінансування у близько 6 мільйонів гривень, всього ж кошторис трирічної Програми сягає 22 мільйонів гривень), виявилось, що місце вибрано не зовсім, скажімо так, вдало.

По-перше, на схилі – а отже, доведеться думати по підпірні укріпляючі роботи для запобігання зсуву і «сповзання» майбутніх могил. По-друге, проведені тут геологічні розшуки показали: рівень ґрунтових вод сягає глибини 2 метрів, тобто, фактично, глибини захоронень. Значить, треба шукати варіанти відведення води. В принципі, воду можна відводити вже існуючими комунікаціями, щоправда, прокладені вони таким чином, що виходять на інший бік дороги – на вулицю Запорізьку із житловою забудовою, де відсутнє централізоване водопостачання, а мешканці забезпечуються водою з колодязів. У криниці, за умови організованого існуючими комунікаціями водовідведення, з великим ризиком можуть потрапити і трупні води в тому числі. Для запобігання такій ситуації, водовідвід обов’язково має бути закритим і з завершеним циклом.

Ужгородська влада, попри запевнення про роботи з облаштування кладовища, поки не узгодила навіть можливість прокладення нової під’їзної дороги зі Службою автомобільних доріг, розповідають джерела Закарпаття онлайн в Ужгородській міській раді. Також жодних домовленостей не велось і з представниками митниці, біля якої має з’явитись цвинтар. Але, що найцікавіше, досі немає рішення і не оформлений акт відведення землі, не складено і генеральний план цвинтаря.

Наразі пропозиції щодо розробки генплану кладовища міськрада робила вже двом архітекторам, жоден з яких своєї згоди поки не дав: не має елементарних вихідних даних у вигляді висновків санепідстанції, водгоспу, атводору тощо.

Рішення про визначення згаданої ділянки під облаштування нового кладовища Ужгородська міськрада приймала в «односторонньому» порядку – без аналізу питання фаховими інженерами й архітекторами у складі містобудівної ради і без винесення його на широке громадське обговорення. Вирішивши питання «за громадськість» самостійно, традиційно, із демонстрацією «піклування про людей»: нібито саме в межі міста кладовище буде зручним – бо не доведеться долати довгий до нього шлях. Але ж все-одно на цвинтар зазвичай не ходять пішки…

Як стверджує джерело Закарпаття онлайн, при вирішенні цього питання  можна було обійтись значно «меншою кров’ю» – і що стосується коштів, і що стосується робіт. Бо залишається незрозумілим, чому не можна було домовитись з районом про відведення земель біля Барвінку, заплатити району «неустойку» і продовжити вже існуюче кладовище? Тим більше, що керівники всіх ключових адміністративних одиниць – голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида, міський голова Ужгорода Віктор Погорєлов і голова Ужгородської РДА Віктор Ледіда є однопартійцями, а останній – навіть племінником першого.

Тобто, на перешкоді нормального вирішення «цвинтарної» проблеми Ужгорода не стоїть абсолютно нічого, окрім, очевидно, давньої мрії нинішнього «губернатора» Закарпаття Олександра Ледиди позбутися «сусідів» у вигляді кладовища та сміттєзвалища, розташованих безпосередньо під його «закарпатським Межигір’ям» – ранчо-готелем «Золота гора». А ще, ймовірно, вічної схильності наших чиновників до «дерибанів», які стають тим «виправданішими», чим більшим є загальний бюджет проекту.

Тим часом, нинішня ситуація може мати дуже недобрий результат  – гроші можуть бути просто викинуті на вітер, бо ховати на новому цвинтарі без капітальної підготовчої роботи буде неможливо, припускає співрозмовник Закарпаття онлайн

18 квітня 2013р.

Теги: кладовище, цвинтар

Коментарі

Саша 2013-04-19 / 14:24:55
Значить треба будувати крематорій якщо нема місць закордоном здебільшого так ховають людей.

тамара 2013-04-19 / 13:17:32
Как только зашла речь перед сессией горисполкома о выделении участка под кладбище возле пропускного пункта, я писала в комментарии, что это, мягко говоря, неумно." Мочар" и будет мочаром. Грунтовые воды временами поднимаются до поверхности земли. Бедные люди по улице Закарпатской до сих пор не имеют водопровода, канализации,газоснабжения. И это в городе! Теперь еще угроза попадания трупных разложений в колодцы и им станет жить совсем весело. За деньги, которые могут уйти на подпорные стены и,вообще, на земляные работы можно было бы провести там хотя бы газ. Это еще жители улицы не знают об нависшей угрозе.А участок в конце Загорской был бы неплохим выходом из положения.

Бетяр 2013-04-19 / 12:08:22
Вічного нич ніє. І конюх не тулько пуйде з роботы, а його чекавуть коли розчитаться по усім щотам, пойдешь густ пасти з свойыми бандітами бо заберуть всьо .

з району 2013-04-19 / 10:37:39
кого сь те обрали дорогі мешканці ужгорода того і маєте, який голова такі самі і ваші міські депутати. 22 лимони на шо йдуть? головне роздерибанити землю та ще й за рахунок району. чого ніхто не будується в кінці загорської? тому шо всі ділянки оформлені для продажу...

имр 2013-04-18 / 22:19:34
ТАК ЕСТЬ ПОЛНО МЕСТА В КОНЦЕ УЛ.ЗАГОРСКОЙ ГДЕ ПРОВОДИЛОСЬ МОТО-РАЛЛИ И Р. УЖ ВЛИВАЕТСЯ В СЛОВАКИЮ ЭТА ТЕРЕТОРИЯ ПРИКРЕПЛЕНА К ГОРОДУ ,НЕ ПОНИМАЮ ЧТО ЗА ДУРАЦКАЯ ИДЕЯ НА ВИДУ СТРОИТЬ НЕ ПРОСТО МАЛЕНЬКОЕ КЛАДБИЩЕ А ОГРОМНОЕ КЛАДБИЩЕ. А ТАК ХОТЬ В СТОРОНЕ ГОРОДА БУДЕТ ПОДАЛЬШЕ ОТ ГЛАЗ И РОВНОЕ МЕСТО И ЛЕС РУБИТЬ НЕ НАДО.ЗА ЗАГОРСКОЙ УЛ. ЗА НОВЫМИ УЧАСТКАМИ И ТАК ЗЕМЛЯ ТАМ ВПУСТУЮ ПРОСТОЮЕТСЯ ДЕСЯТКАМИ ЛЕТ

Микола 2013-04-18 / 21:50:56
Думаю що прийде той час, коли кладовище розширять і за рахунок земель «губернаторської» «Золотої гори»!

Пастор Шлаг 2013-04-18 / 21:13:50
Думаю Ледида пагано закінчить раз уже небіжчиків викидує із цвинтаря не к добсу се явно

спортсмен 2013-04-18 / 19:55:02

Ужгородські покійники стали заручниками «губернаторської» «Золотої гори»? - Тоді чиїми заручниками стали ужгородські футболісти ФК «Говерла», які не можуть укласти повноцінний договір оренди стадіону «Авангард» із-за банальної відсутності Державного Акту на землю?
І мова йде про приблизно 13 га землі у центрі міста!

Думаю, що це лише початок списку «прикладів» господарювання «молодої команди» В.Погорєлова.


пограничник 2013-04-18 / 18:12:01
А то що виділена під нове кладовище - впритул житлової забудови, бентежити не має? А то, що як тут пишуть, робиться все без будьяких документів і попередніх висновків - то нормально?

Біля цвинтаря в Барвінку - ціле поле. І справді не зрозуміло, чому б не зробити там, де вже є і дорога, і інші мережі?

Ясно, що то губернаторові мішає.

Нічого, Ледида як губернатор - не вічний. А ті, хто робить хоть що, аби лише догодити панові - потім можуть і пострадати. Крайніми у нас завжди є не справжні винуватці, а стрілочники, які підписують.

RoN 2013-04-18 / 17:56:52
Ото вам став поперек горла той Ледида! Ви самі коли востаннє були на тому кладовищі? Там, в самому кінці. чи то самий бочаток, хто його знає.. Це старше, що робиться.. картина моторошна. І ліс тепер рубати? Краще його в інше місце переносити. Бо скоро кладовище все село займатиме. Думаєте, самих жителів Барвінка це не бентежить? А ви у всьо політику приплітаєте. Тут про життя ідеться!

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини