Іван Гашпар. Антропологічні особливості русинів-українців Закарпаття

Ведучи мову про етнічну історію та походження корінного етносу – русинів-українців краю, слід особливо виділити капітальну працю Івана Гашпара «Антропологія восточних славян из особливою увагою на подкарпатских русинов», надруковану в журналі «Зоря» (1943) .

Іван Гашпар. Антропологічні особливості русинів-українців Закарпаття

Стаття, написана угорською мовою з резюме на місцевому діалекті, заслуговує спеціального дослідження, у своїй роботі ми вкажемо лише на окремі моменти, пов’язані з антропологією закарпатських русинів-українців.

Автор зібрав величезний матеріал з різних місцевостей України. Зокрема, в околицях Чернігова і Білої Церкви досліджено 205 осіб, у південній частині від Львова – 202, на території Закарпаття – 800 осіб. Зібраний матеріал дозволив автору провести порівняльну характеристику і зробити відповідні висновки.

Дослідження були зроблені у чотирьох (за визначенням автора) районах області: перший тягнеться від Ужоцького перевалу через долину Лютої до нижньої течії ріки Уж, другий – від Веречанського перевалу до Мукачівської рівнини; третій – територія Гуцульщини (сучасний Рахівський район); четвертий – внутрішнє пасмо, яке переходить у велику Угорську Низовину  (низинний район).

Дослідження показали, що племінні антропологічні ознаки навіть сусідніх сіл часто зовсім різні, що свідчить, на думку Я. Гашпара, про те, що заселення Підкарпаття і заснування тут сіл проводилося без плану і з різних місцевостей. Як ілюстрацію своєї думки автор наводить такий приклад: племінний склад села Люта є у великій мірі тотожним до племінних ознак русинів галицького боку Карпат, у той же час у недалеко розташованому від Лютої селі Чорноголова зустрічаються типи, схожі до марамороських; це зв’язано з тим, що частина населення Чорноголової справді прийшло з Марамороша .

Я. Гашпар робить висновок, що в антропологічному типі підкарпатських русинів, незважаючи на розмаїтість у деталях, можна встановити певного роду закономірність: між населенням північної частини (комітат Уж) переважає праслов’янський, а між населенням південної частини (Мараморош) – динарський тип . До цих головних племінних типів прилучаються ще й інші складові частини (східно-балтійські, альпійські, північні, передньо-азійські, туранські і медитеранські). У смузі, яка умовно розділяє північну і південну частину області, два головні антропологічні типи поступово переходять один в одного і перемішуються. Поданий племінний образ русинів, як вважає Я. Гашпар, відрізняється від групового поділу етнографів, які ділили русинів як Галичини, так і Угорщини на три групи: лемків, бойків і гуцулів .

Дальшою закономірністю, на думку автора, є те, що антропологічні особливості русинів, по ходу від галицької України в напрямку Угорської низовини поступово змінюються і в жупі Угоча стоять уже близько до племінного вигляду мадярів . Хоча у цих місцевостях і панує руська мова, але у племінному вигляді людей з погляду антропології з’явилися характерні ознаки угорського типу: східно-балтійський і туранський. Але ці східно-балтійські елементи, які є однією із складових частин і росіян (великоросів), прийшли сюди від фінської раси ще в стародавні часи, тому угорські русини за своїм походженням, говорить Я. Гашпар, є в безпосередньому зв’язку з галицькими русинами, українцями, а не з великоросами .

Ведучи мову про різні варіації племінного образу українців Закарпаття, зумовлені міграційними хвилями, дослідник подає факт побутування в північній частині долини річки Тересви і в гуцулів багатьох елементів північного антропологічного типу і такі варіанти динарського типу, які зустрічаються в південній Австрії . Ці елементи перейшли до русинів під впливом німецьких колоністів XVIII ст. Медитеранський тип зустрічається в незначній кількості і дуже розсіяно. Сліди цього типу подибуються і між галицькими русинами, але в Закарпатті, особливо Мараморощині, під впливом мандрівних румунських пастухів цей тип найпоширеніший .

В кінці роботи, як її підсумок, вчений робить дуже важливий висновок: підкарпатські русини мають спільні основні елементи східних слов’ян, але між цими границями по походженню вони найближче стоять до галицьких русинів . Цей справедливий і науково доведений даними антропології висновок Я. Гашпара, якого важко запідозрити в особистій симпатії до українців, спростувати не просто навіть тим, хто взагалі не визнає ніяких наук.

 

Павло Федака

18 квітня 2013р.

Теги: антропологія, Гашпар, русин

Коментарі

ГРУНЬ 2013-04-19 / 22:02:41
Нагадаю. В 30-тих роках минулого століття у багатьох людей в пашімпорті був запис - білий хорват.

260 2013-04-19 / 10:12:03
До "Корятович" - якщо й існували племена під назвою "хорвати", то "білі" - це просто "західні. Але є ціла велика група вчених, які вважають, що назва "хрват" - це просто неправильний, некоректний переклад назви "мрват" (мораванин) з арабської.

Слов'янин 2013-04-18 / 22:29:01
Цікава стаття. Проте не можна бути таким вузьким. Існує ж ціла плеяда європейських расологів.

Корятович 2013-04-18 / 21:33:05
Між іншим, ця стаття згадує мені дуже цікаву статтю написано Петром Мідянком, де він також переглядає ці місцеві відмінінності закарпаття. Більше таких статтей би не пошкодило! http://zakarpattya.net.ua/Blogs/60686-GENS-FIDELISSIMA

Корятович 2013-04-18 / 21:12:46
'вчений робить дуже важливий висновок: підкарпатські русини мають спільні основні елементи східних слов’ян, але між цими границями по походженню вони найближче стоять до галицьких русинів.'

Цікава стаття. Мушу погодитися з комемнтарем 260 в низу. Ще б пригадав, що дуже великий вплив на антропологічне поєднання русинів закарпаття і галичини мусіло бути велике заселення з обох боків карпат слов'янським племенем Білих Хорват.

Hungi 2013-04-18 / 14:11:32
сорри 2013-04-18 / 13:27:11
"...чехи, які, по приході до влади, одразу почали перейменовувати населені пункти краю на слов'янський лад."

Авжеж..., чехам сам Бог велів "чехізувати" все на слов'янський лад! Було би цікаво, якби слов'яни-чехи перейменовували населені пункти на романський чи на германський лад :))

Але чехам треба віддати належне : судячи по старим фотографіям при них користувалися двома ( чеською та русинською )чи трьома ( чеською, русинською та угорською ) мовами на будівлях, вівісках магазінів, майстернь і т.д... Нинішній владі варто було б взяти приклад ...

сорри 2013-04-18 / 13:27:11
"Історію творять переможці..." Це, до речі, добре розуміли чехи, які, по приході до влади, одразу почали перейменовувати населені пункти краю на слов'янський лад. До речі, на противагу насильній їх мадяризації, зробленій наприкінці 19-го століття під річницю переходу угорських племен на нинішню територію.

Hungi 2013-04-18 / 12:55:53
Наврядчи Янош Гашпар користувався терміном "комітат Уж", адже такого комітату ніколи не існувало. (Унг...) Якесь незрозуміле перекручування відомостей ...

260 2013-04-18 / 10:26:17
До автора - заглядай, Павлику, інколи в Історію Європи - там чітко описано, що автохтонне населення по обидва боки Карпат -(гірські і передгірські території) має походження від кельтських племен (рутени, бойї, лемави, тевриски, тамариски)із значними домішками фракійського та інших елементів.
Це ж є і в працях вітчизняних антропологів - їх просто треба читати!

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини