Закарпатський посадовець говорив у Польщі про транскордонну співпрацю

4 квітня в м. Красічин Підкарпатського воєводства Республіки Польща відбулося засідання Комісії з питань транскордонного співробітництва українсько-польскої Міжурядової Координаційної Ради з питань міжрегіонального співробітництва.

Закарпатський посадовець говорив у Польщі про транскордонну співпрацю

В її роботі взяли участь представники центральних та регіональних органів влади, дипломатичних установ України та Польщі, регіональних структур Волинської, Закарпатської та Львівської областей, Підкарпатського та Люблінського воєводств. Закарпаття на засіданні комісії представляв заступник голови обласної ради Андрій Сербайло.

Учасники засідання обговорили стан та перспективи розвитку прикордонної інфраструктури в контексті безпеки прикордонних територій, а також перспективи розвитку мережі пунктів пропуску на українсько-польському кордоні.

З цього питання учасників інформували директор відділу інфраструктури Підкарпатського воєводського уряду в Рюшеві Марія Токарська, Начальник служби автомобільних доріг Львівської області Тарас Сиротинський та начальник відділу організації митного контролю Львівської митниці Андрій Тодощук. Тут нині ведеться активне будівництво сучасних пунктів пропуску та транспортної мережі з обох боків кордону. Запроваджена технологія спільного митного огляду, яка добре зарекомендувала себе під час Євро-2012.

Також обговорено стан і перспективи розвитку транскордонних контактів між адміністративно-територіальними одиницями України та Польщі в різних напрямках діяльності. З інформаціями про системи моніторингу стратегії суспільно-економічного розвитку партнерських регіонів двох країн виступили директор статистичного уряду в рюшеві Марек Ціерпял-Вольян, професор Інституту регіональних досліджень НАН України Наталія Микула. Як підкреслила Підкарпатський воєвода Малгожата Хомич-Шлігельська, ця співпраця особливо важлива для територіальних громад у різних напрямках - туризмі, культурі, освіті, охороні навколишнього середовища та інших галузях. З боку регіональних державних органів увага має бути приділена питанням, які потребують узгодження на загальнодержавному та міждержавному рівні. Це, перш за все, відкриття нових пунктів пропуску через державний кордон та розбудова їх інфраструктури, створення умов для комфортного перетину кордону. В цьому плані багато говорилося про будівництво і реконструкцію автомобільних доріг, кращого використання залізничного сполучення між прикордонними регіонами з метою підвищення ефективності їх економічного та соціального розвитку, підвищення інноваційної та інвестиційної привабливості, ефективного використання туристично-рекреаційного потенціалу і збереження природної та культурної спадщини.

В обговоренні цих питань взяв участь і заступник голови Закарпатської обласної ради Андрій Сербайло, який привернув увагу до необхідності відкриття велопішохідного туристичного пункту пропуску «Лубня-Волосате».

Він наголосив, що, незважаючи на неодноразове порушення цього питання з боку органів місцевого самоврядування обох сторін, досі на закарпатській ділянці українсько-польського кордону нема жодного пункту пропуску, і населення, туристи змушені для перетину кордону долати відстань понад 100 км до найближчого пункту пропуску у Львівській області або здійснювати транзитний маршрут через Словаччину.

В той же час відкриття такого пункту пропуску сприяло б доступу польських громадян до значного туристично-рекреаційного ресурсу прилеглого до кордону Великоберезнянського району Закарпаття та соціально економічному розвитку його населених пунктів.

Зрештою, перший у світі трьохсторонній українсько-польсько-словацький міжнародний біосферний резерват «Східні Карпати», який включено до Світової мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО, став би доступним для всіх європейців та бажаючих з ним познайомитися з інших континентів. Адже саме тут межують між собою Ужанський національний парк України, Бещадський природний парк Польщі та «Східні Бескиди» Словаччини.

У зв’язку з цим у підписаному співголовами комісії за результатами обговорення протоколі підкреслено значення розвитку мережі нових міжнародних пунктів пропуску, в тому числі й «Лубня-Волосате» для розвитку транскордонного співробітництва.

Комісія також наголосила, що для інтеграції України до ЄС, для розвитку міжрегіонального та транскордонного співробітництва двох країн важливе значення має Програма транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна», і органи державної влади та місцевого самоврядування повинні активно залучатися до опрацювання пріоритетів цієї програми на 2014-2020 роки. Адже тут існує багато невикористаних можливостей. Якщо взяти Закарпатську область, то лише кілька районів та сільських громад мають ділові контакти з територіальними громадами Підкарпатського та Люблінського воєводств Польщі. Тому вирішення цих питань слід активізувати з обох боків.

Іван Діус

05 квітня 2013р.

Теги: транскордонний, Польща, Сербайло

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини