Віктор Мацола: „Втілити соціальні ініціативи Президента цілком реально”

Нещодавно Президент України Віктор Ющенко виступив з рядом ініціатив, зорієнтованих на покращення добробуту населення. Вони мають бути враховані в проекті Закону України „Про державний бюджет України” на наступний рік.

Віктор Мацола
Віктор Мацола
Гарант Конституції висловив стурбованість з приводу того, що знижуються доходи громадян, зростає трудова міграція, ігноруються проблеми інвалідів, скорочується кількість населення. Він вважає за необхідне використати ріст економіки для поліпшення життя людей. Як втілюватимуться окремі ініціативи в нашому краї, днями на брифінгу роз’яснювали начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Віктор Мацола та його заступник Ганна Морозюк.

Віктор Ющенко пропонує у наступному році збільшити розмір мінімальної заробітної платні до 500 гривень. За словами Віктора Мацоли, з втіленням цієї ініціативи покращиться матеріальне становище працівників бюджетної сфери. Отже, зменшиться плинність кадрів. Відтак запрацює єдина державна тарифна сітка. Це дасть можливість диференціювати заробітну платню.
– Не повинно бути, щоб, наприклад, лікар отримував таку ж зарплатню, як прибиральниця, – пояснив Віктор Васильович.

Нині гостро відчувається брак кадрів серед працівників бюджетної сфери на селі. Двадцятивідсоткова доплата до окладу працівникам цієї категорії, яку також ініціює Президент, допоможе вирішити проблему, – каже начальник головного управління праці та соціального захисту.

За його словами, мінімальна заробітна плата зростатиме поетапно. Нині вона становить близько 70 відсотків прожиткового мінімуму. У 2009 році має сягнути 561 гривні.

Зростає рівень пенсій, але для задоволення необхідних потреб населенню її все ще не вистачає, – стверджує Віктор Васильович. Тому Президент пропонує внести відповідні зміни до законодавства, щоб зробити систему пенсійного забезпечення справедливою і більш прозорою. Він наполягає на підвищенні коефіцієнту трудового стажу з 1 до 1, 35 відсотка. Відтак пенсії зростуть на 35 відсотків. Поки що обласний пенсійний фонд є дотаційним. З реалізацією ініціативи Президента вдалося б поправити ситуацію. Для цього є потенціал, адже середньомісячна заробітна плата у краї зростає. У травні вона становила 1015 гривень. Відповідно збільшились відрахування у соціальні фонди.

Президент приділив увагу й вирішенню демографічної кризи в державі. До речі, щоб був баланс між народжуваністю та смертністю, десять українських сімей мають виховувати не менше 24 дітей. Тому при народженні другої і наступних дітей Віктор Ющенко пропонує надавати батькам одноразову грошову допомогу 15 тисяч гривень.
Як зазначила заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення Ганна Морозюк, максимальна допомога, яку отримують багатодітні сім’ї, становить 153 гривні на дитину. Керівник держави вважає за необхідне збільшити її до 231 гривні до шести років та 297 – на дітей від шести до вісімнадцяти років. Віктор Ющенко виступає також за те, щоб сім’ї, які виховують п’ять і більше дітей мали право на позачергове отримання житла. Президент переконаний: діти з таких родин повинні на пільгових умовах вступати до вищих навчальних закладів або ж звільнятися від оплати за навчання. Матерям, котрі народили п'ятеро і більше дітей та відзначеним почесним званням України "Мати-героїня", треба на 15 відсотків збільшити надбавку до пенсії.
За словами Ганни Степанівни, нині в управлінні зареєстровано 6039 сімей, які виховують троє і більше дітей.
– Соціальні ініціативи Президента здійсненні. Хоч на їх реалізацію потрібно чимало коштів, та це б вирішило чимало стратегічних питань. Нинішні темпи економічного росту дозволяють ці ініціативи втілити в життя, – резюмував начальник управління праці та соцзахисту населення облдержадміністрації Віктор Мацола.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
10 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини