Закарпаття хоч і не належить до тих регіонів, де випадки отруєння грибами стаються часто, але за останні три роки вперше зареєстровано летальні випадки отруєнь населення області, причому серед них - діти.
Щоб таких випадків не траплялося, фахівці Головного управління МНС України в Закарпатській області вважають єдино правильним способом профілактики грибних отруєнь вміння розрізняти їстівні та отруйні гриби. До слова, сьогодні в Українських Карпатах росте 26 видів “поганців”, на які реально натрапити від ранньої весни до пізньої осені, а скуштувавши їх, можна й померти. Якщо поталанить вижити, то процес лікування буде тривалим і тяжким.
ЩОБ НЕ СТАТИ ЖЕРТВОЮ ПОГАНЦІВ
Отож для запобігання отруєнню грибами, оперативно-рятувальна служба Закарпаття рекомендує заходи та правила, необхідні для виконання кожній людині.
Передусім, збирайте лише ті гриби, про які добре знаєте, що вони їстівні. Ні в якому разі не займайтеся “тихим” полюванням біля залізничних колій, автомобільних доріг, житлових масивів, промислових зон і підприємств, звалищ побутових відходів і сміття. Не випробовуйте долю, купуючи гриби у місцях несанкціонованої торгівлі й у сумнівних осіб.
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках - вони не завжди відповідають дійсності. Відрізнити їстівні гриби від отруйних можна тільки в комплексі їхніх зовнішніх ознак, що є характерними для того чи іншого виду. Деякі отруйні й неїстівні гриби дуже схожі на їстівні. Цих “двійників” треба особливо побоюватися. До слова, два гриби-недруги має й білий цар лісу. Це неїстівний гірчак й отруйний - чортів гриб. Гірчак нагадує білий гриб. Проте трубчастий шар у нього блідо або брудно-рожевий ( у білого гриба білий, жовтувато-білий, жовтий), м'якоть на зламі рожевіє ( у білого залишається білою), на смак цей гриб дуже гіркий. Гірчак зустрічається з червня по жовтень на піскуватому ґрунті у хвойних лісах.
Чортів гриб росте у листяних і змішаних лісах із червня по вересень. Від білого гриба відрізняється яскравим жовтувато-червоним та криваво-червоним кольором трубчастого шару шапки та насичено-помаранчевим кольором нижньої частини ніжки. На зрізі м'якоть спочатку червоніє, а потім синіє.
Найнебезпечніший двійник є у печериць. Це смертельно отруйна бліда поганка. Молоді екземпляри останньої дуже нагадують печериці. Слід запам'ятати, що біля основи ніжки блідої поганки є бульбоподібне потовщення. У печериці ж ніжка без потовщення внизу. Пластинки навіть у старої блідої поганки завжди білі (на зламі чи зрізі залишаються також білими), а у печериць вони спочатку блідо-рожеві, потім рожеві, а коли дозрівають - чорно-бурі. Ніжка у поганки тонка з комірцем.
У печериці польової є ще один двійник - отруйна печериця руда. Цей гриб зустрічається порівняно рідко, однак викликає дуже сильне отруєння. М'якоть такої печериці на зламі рудіє (звідки і назва) і пахне карболкою.
Не куштуйте сирі гриби на смак. Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які зібрали діти. Усі сумнівні викидайте.
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
При обробці кип'ятіть гриби у воді 7-10 хв., після чого відвар злийте. Лише тоді їх можна варити або смажити.
Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, що використовуються для соління: грузді, вовнянки тощо, котрі містять молочний сік, - тим самим ви позбудетеся гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
У жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші гриби містять отруйні речовини, які у шлунку не розкладаються. Взаємодіючи з алкоголем, отрута розчиняється та викликає гостре отруєння.
Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікро дози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів поспіль, також можна отруїтися.
Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби здатні викликати дуже важке захворювання - ботулізм. За статистикою в Україні щорічно хворіють на нього понад 300 людей з яких 15-20 помирають. А найнебезпечніші з них ті гриби, що вже „перезимували”.
УВАГА! В жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням: усі їстівні гриби мають приємний смак; отруйні гриби неприємно пахнуть, а їстівні, навпаки, мають приємний аромат; усі гриби в молодому віці їстівні; личинки комах, черв'яки і слимаки не чіпають отруйних грибів; опущені у відвар грибів срібна ложка або монета чорніють, якщо в каструлі є отруйні гриби; цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом із грибами, серед яких є отруйні; отрута з грибів видаляється після кількагодинного кип'ятіння.
ОЗНАКИ ЗАХВОРЮВАННЯ ТА ПЕРЕБІГ ХВОРОБИ
Отрута діє непомітно й виявляється пізно, коли вже усмокталася в кров. Від сильного блювання, проносу організм збезводнюється, згущується кров, настає нестерпна спрага. Синіють губи, нігті, холонуть руки й ноги, виникають судоми. Згодом отрута паралізує нерви, судини розслаблюються, в них затримується кров. Кров'яний тиск падає. Відбувається жирове переродження печінки, нирок, серця. Стан хворого погіршується і майже завжди настає смерть.
Отож щоб цього не трапилося, при перших ознаках нудоти, блювати чи запаморочення в голові слід негайно викликати швидку медичну допомогу.
ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ
До її прибуття необхідно негайно промити шлунок: випити 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натиснути пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийняти активоване вугілля (4-5 таблеток), коли промивні води стануть чистими.
Після цих заходів дати постраждалому випити міцний чай, каву або злегка підсолену воду для відновлення водно-сольового балансу. Покласти на живіт і до ніг хворого грілки для полегшення його стану.
Негайно з'ясувати, хто вживав разом із постраждалим гриби, й провести профілактичні заходи.
Для визначення причин отруєння слід залишити до прибуття лікаря рештки грибів і їхнє лушпиння. Це допоможе швидше з'ясувати, які токсини викликали отруєння, а значить врятувати людину.
Центр пропаганди ГУ МНС України в Закарпатській області
09 липня 2007р.
Теги: