Суд заборонив ужгородській владі віддавати Водоканал (ДОКУМЕНТ)

14 березня суддя Ужгородського міськрайонного суду Монич О. В. видала ухвалу про зупинку дії рішення Ужгородської міської ради №601 «Про надання згоди на укладення договору про спільну діяльність». 18 березня, в понеділок, ухвала була надана судом.

Таким чином, органу місцевого самоврядування міста Ужгорода та його виконавчого комітету судом заборонено здійснювати дії з передачі та використання майна Комунального підприємства «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Ужгорода».

Таке рішення було прийняте суддею у відповідь на письмове клопотання громадських діячів Володимира Феськова та Олександра Солонтая. В своєму зверненні до суду, вони просили зупинити дію рішення міської ради до закінчення розгляду в їхній адміністративній справі проти Ужгородської міської ради. На їхню думку, якщо б дія рішення міської ради не була зупинена, то до часу коли буде прийнята кінцева ухвала суду, водоканал міг вже стати наполовину приватною структурою. А значить, рішення суду вже не мало б жодного сенсу.

Олександр Солонтай, експерт Інституту Політичної Освіти: «Тепер ми повноцінно можемо сконцентруватись на судовій роботі, не переживаючи за те, що поки ми в залі судових засідань міська рада підписує договори з приватними організаціями, без відома громади віддаючи стратегічний об’єкт міста невідомо кому й на яких умовах. Натомість, тепер нам з Володимиром залишається довести, що приймаючи рішення Ужгородська міська рада порушила Закони України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про доступ до публічної інформації» та «Про державно-приватне партнерство», через що воно повинно бути скасоване.

Звісно, в міської влади є ще один вихід із ситуації, який абсолютно влаштує нас і кожного ужгородця. Суть його заклечається в поверненні до першого етапу, де влада чесно і прозоро оприлюднить свої наміри щодо водоканалу міста, а також обговорить їх публічно. Ужгородці мають знати чи будуть зростати ціни за послуги, як буде змінюватися система водопостачання, мати інформацію про якість та графік, та знати, який подальший план розвитку підприємства. І що важливо, приймати слід всі рішення згідно закону. А це значить, що слід оприлюднюючи проекти рішень міської ради за 20 робочих днів, а прийняті тексти - протягом п’яти робочих днів. Має бути оголошений конкурс для приватних організацій, і щоб ми могли об’єктивно оцінити чому та чи інша фірма достойна розпоряджатись комунальним майном міста. Іншими словами, ми маємо розуміти кожен крок влади, і оцінити його раціональність та ефективність. Також хотілося б, щоб були проведені громадські слухання загалом з питань водозапезпечення міста».

Нагадаємо, 21 січня 2013 року Володимир Феськов та Олександр Солонтай подали до суду вимагаючи скасувати рішення Ужгородської міської ради про передачу в управління приватним кампаніям Ужгородського водоканалу. В своєму позові вони зазначили, що приймаючи рішення №601 «Про надання згоди на укладення договору про спільну діяльність», міськрада порушила низку Законів України.

Перш за все, мешканці Ужгорода були позбавлені права знати про розгляд міською радою питання подальшої долі Водоканалу. Тексти проектів рішень не були оприлюднені для громади, як цього вимагає закон, а були роздані тільки депутатам ради. До того ж, законодавство в подібних процесах вимагає проведення конкурсу з пошуку державно-приватного партнера. Міська рада, натомість, почала переговори з конкретними інвесторами, таким чином надаючи їм безпідставне сприяння та перевагу.

В результаті, ужгородці тільки з повідомлень у ЗМІ дізналася, що найближчим часом Ужгородський водоканал фактично стане приватною структурою з монополією у сфері надання послуг водопостачання та водовідведення. Тому подання в суд було очевидним.

Довідково: 20 липня 2012 р. Ужгородська міська рада прийняла рішення №601 «Про надання згоди на укладення договору про спільну діяльність», яке дозволяє передавати майнові права в розмірі статутного фонду в якості внеску до договору про спільну діяльність. 28 грудня 2012р. Ужгородська міська рада змінила рішення №601 і в рішенні почали фігурувати назви приватних структур - ТОВ «Комунальні системи України» та ТОВ «Ужгородводоканал».

 

Закарпатський «Громадський центр»:

Адреса: м. Ужгород, вул.Собранецька, 3

Тел. 063-287-34-34, 066-317-36-13, feskov.v@gmail.com

Володимир Феськов, правозахисник, координатор центру

Тел. 050-372-5-100, oleksandr.solontay@gmail.com

Олександр Солонтай, експерт Інституту Політичної Освіти

18 березня 2013р.

Теги: водоканал

Коментарі

Ужгородець 2013-03-18 / 20:28:38
Повага та шана судді Монич О.В. та громадським діячам Володимиру Феськову та Олександру Солонтаю.
Ви робите значний вклад в розвиток законності та в розбудову правової держави не здавайтесь, шлях тяжкий та тернистий але він того вартий.

Гоги 2013-03-18 / 17:22:59
Такі речі Погорелова не зупиняють.Корону теж суд теж заборонив чіпати,але..

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини