Насамперед колона з лицарями винних орденів з Берегівщини та Угорщини рушила у бік центральної сцени. По путі знані винороби пригощали своїми винами всіх бажаючих. Приєдналися до ходи і запрошені гості – українські козаки з львівського товариства «Кіш». Останні мали справжню зброю і час від час нею користувалися. А при нагоді фотографувалися з гарними дівчатами. Після параду розпочалися виступи на сцені. В першу чергу представники влади (міської, районної та обласної) вручили дипломи, грамоти та подарунки найкращим на їх погляд виноробам. Виступали з привітаннями - народний депутат Іштван Гайдош, заступник міського голови Золтан Бабяк та голова районної адміністрації Володимир Гулянич, депутат Європарламенту Бейла Ковач.
Всі вони відзначили велику роль виноробства у житті та розвитку регіону та області. Іштван Гайдош, зокрема, обіцяв посприяти вирішенню проблем виноробів на найвищому рівні.
Наступним у програмі було прийняття нових членів-лицарів до ордену вина імені Святого Венцела. Цього року ними стали винороб Іштван Брековські (с. Кідьош), фрейліна – Жужанна Нодь (с. Кідьош) та почесний член ордену – консул консульського представництва Угорщини в Берегові Ігнац Нодь. Отримав мантію і син покійного винороба з села Бене Юрія Параски – Гергей, він продовжив справу батька. Всі кандидати у лицарі змушені були випити бокал вина, балансуючи на жердині та прочитати жартівливу клятву, в якій вони віднині відрікалися від споживання води. Магістр ордену Андрій Бігарі засвідчив ритуал, поклавши на плече новоприбулим свій меч.
Кожен розписався у книзі Ордену, яку веде журналіст та літописець Елемір Ковач. Львівські козаки на знак пошани і дружби (і щоб розігнати хмари над містом) виконали почесний залп у повітря з рушниць.
Грамотами та призами нагородили і лауреатів фестивалю. Зокрема бронзові медалі отримали: Карло Шош за вино «Рейнський рислінг», Іштван Бочкулін (Сербія) та інші. Срібло дістав Бейла Варга з Мужієва за «Малагу», Михайло Русинка з Батьова за «Унгварі біковер», Йожеф Балінт (Сербія), Карло Шош за «Карлот», Підвал родини Параска (Бене) за «Розу Берегівщини», Віталій Кузьма (Бобовище) за «Троянду Закарпаття» та інші.
І нарешті – золоті медалі вручили Ернесту Бірову за сорт вина «Рислінг», Ласло Нодь за «Мюллер Тургау», Іштван Брековскі за «Оттонель Мушкотай», Йожеф Леврінц за «Липовину», а беззаперечним лідером фестивалю став Карло Шош і його вина – «Чорна роза», «Троянда Закарпаття» та «Вермут». Відзнаки отримали і вина фабричні – від торгових марок «Котнар» (Сапераві) і «Чизай» (Кагор).
Святкування продовжиться, як заведено, аж до ранку, якщо госте1 не розжене дощ. А завтра – останній день фестивалю. У вас ще є шанс спробувати найкращого закарпатського вина, покуштувати медовухи, з’їсти порцію угорського гостро-перченого бограчу або козацької кулеші, яку варили у 120 літровому казані.
Олександр Ворошилов, Мукачево.net