Андрій Баганич: "Інколи я дивлюся на світ песимістично. Але коли бачу діяльність Ротарі, стаю переконаним оптимістом..."

У суботу, ЗО червня, в Ужгороді у приміщенні обласної філармонії відбулася урочиста подія — передача повноважень від колишнього губернатора дистрикту (регіону) 2230 Ротарі Інтернешнл Войцеха Чижевського новому губернатору ужгородцю Андрію Баганичу. Добре відомий своїм численними благочинними акціями бізнесмен став на чолі понад сотні Ротарі Клубів у Польщі, Білорусі та Україні.

Андрій Баганич: "Інколи я дивлюся на світ песимістично. Але коли бачу діяльність Ротарі, стаю переконаним оптимістом..."...До обласної філармонії повільно й поважно під'їжджає кінна бричка, прибрана зеленими гілками, свіжими квітами. В ній урочисто сидить статечний чоловік - це все ще діючий губернатор Західного дистрикту Ротарі громадянин Польщі Войцех Чижевський. Його супроводжує яскрава та різнобарвна свита — пажі, гарно одягнені панянки. Войцех входить до великої прибраної зали філармонії, аби здійснити дві останні місії: прийняти в Ротарі ново-створений Клуб «Вінниця» й передати свої повноваження новому губернатору Західного регіону Ротарі Інтернешнл Андрію Баганичу...

Ротарі Інтернешнл — це міжнародна організація, що своїм корінням сягає далекого 1905 року. Як можна описати організацію, що носить назву Ротарі? Існує багато рис, характерних для Ротарі Клубу, так само, як і видів діяльності мільйонів ротарійців! Серед них такі, як служіння, інтернаціоналізм, товариськість, поширення доброї волі та взаєморозуміння у світі, просування високих етичних стандартів, піклування про інших. Ротарі притаманна класифікація членства за професіями. Якось ротарійці вирішили створити стисле визначення фундаментальних аспектів клубу. Після тривалих обговорень та зауважень, зупинилися на формулюванні, яке нині вважається офіційним:

"РОТАРІ — це організація бізнесменів та людей різних професій усього світу, що об'єдналися для гуманітарного служіння, впровадження високих морально-етичних стандартів в усіх професіях, а також заради зміцнення доброї волі й миру на землі".

Аби охарактеризувати Ротарі, треба вказати ще й на такий вагомий нюанс: Ротарі Інтернешнл — це організація, в яку не можна вступити, до неї можуть лише запросити. «Згідно з Конституцією Ротарі Інтернешнл, ротарійцем може бути людина, яка має незаплямовану репутацію в особистому та діловому житті, досягнула вершин майстерності або керівної позиції в своєму фахові й свідомо готова допомагати іншим», — стверджує екс-губернатор дистрикту 2230 Ротарі Інтернешнл львів'янин Павло Кашкадамов. Саме з огляду на це, призначення губернатором Андрія Баганича є ще одним свідченням високої довіри та поваги до цієї людини як бізнесмена, громадського діяча, благочинника.

«Я був надзвичайно зворушений тією довірою, повагою до моєї персони. Для мене це дуже важливо!» — так каже сам Андрій про своє призначення губернатором. І поряд із цим визнає: його чекає важка копітка праця, яка вимагає терпіння, чимале моральне напруження. «Посада губернатора, насамперед, передбачає нелегку працю з величезною кількістю людей (їх майже 3 тисячі в дистрикті 2230), треба вислуховувати їхні поради, пропозиції, долучатися до різноманітних акцій, займатися гуманітарною політикою — це важкий тягар, — додає Павло Кашкадамов. — Крім того, слід врахувати, що Ротарі в Польщі, Білорусі та Україні — це 125 клубів, які розміщені на величезній
території: відстань між двома найбільш віддаленими клубами становить 2600 кілометрів. Якщо врахувати, що протягом календарного року губернатор мусить відвідати всі заклади, то це вже займе мінімум третину року за часом: навіть якщо по одному дню приділити на клуб, то це вже 125 діб!».

Однак сам Павло Кашкадамов, як перший український губернатор у Ротарі, ні на мить не сумнівається в можливості нового очільника дистрикту: «Губернатор дистрикту — це та людина, яка координує і допомагає клубам діяти. Я впевнений, що Андрій Баганич, якого я добре знаю, впорається з цією роботою. Щиро зичу йому терпіння і витривалості, щоб пронести цю відповідальність».

У беззаперечному лідерстві та праце-любстві Андрія Баганича не сумнівається і його попередник. «Андрій — надзвичайно працьовита й наполеглива людина, — каже Войцех Чижевський. — Ті, хто знають Андрія, підтримають мене, ті, хто ще не знають, незабаром у цьому переконаються».

...Нового губернатора дистрикту з урочистостей так само супроводжує численна свита, ротарійці трьох країн щиро тиснуть руку новому керівникові. На порозі філармонії традиційно тупочуться журналісти й оператори з телекамерами. Звучать перші привітання і традиційно перші питання:

— Пане Андрію, вітаємо й одразу до справи^ чи мале ви якийсь план дій на час свого губернаторства?

— Так, певна річ! Кожен губернатор-наступник планує свою роботу за рік до вступу до каденції. Тому я починав над цим замислюватись ще рік тому, пройшов курс стажування, навчання в США, і зараз повністю готовий до виконання своїх завдань як губернатор дистрикту.

— Які це конкретні кроки?

— Це продовження виконання гуманітарних завдань, грантів. Для Закарпатської області, загалом, та Ужгорода, зокрема, - це гуманітарні гранти для лікарень, шкіл-інтер-натів, дитячих будинків, це групові навчальні обміни, тобто візити наших молодих людей до закордонних вузів, підприємств й організацій на стажування, це дружні обміни між сім'ями, які фінансує Ротарі. Це й стипендії для студентів, і ще безліч ротарійських програм, які допомагають робити цей світ кращим, ніж він є насправді.

— Ротарі не дуже любить, так би мовити, „світитися". Тим не менше, с низка таких благочинних акцій, завдяки яким у нашій області вирішено чимало нагальних проблем.

— Ротарі-клуби Ужгорода (а їх є два) в основному опікуються лікарнями, школами-інтернатами й дитячими будинками. Якщо кількома словами, то це - щорічний конвой гу-манітарки з Англії (кілька вантажів), грошова допомога, придбання комп'ютерного томографа та рентген-апарату для міської лікарні. Та й зараз уже з Одеси до Ужгорода йде контейнер, що перевозить 280 нових інвалідних візків.

— Пане Андрію, яким с ваш девіз на час губернаторства?

— Президент Ротарі Інтернешнл розробив свій девіз ще рік тому і звучить він так: «Rotагу Shares», тобто «Ротарі ділиться». Це означає, що Ротарі ділитиметься досвідом, талантами, вміннями, зрештою, грошима з тими, хто цього потребує.

— Щиро дякуємо вам і зичимо вам нових звершень на ниві копіткої роботи заради процвітання України.

— Дякую і я, і хочу сказати наступне. Майже двадцять років тому Законодавча Рада Ротарі затвердила «Служіння понад власне «Я» головним девізом Ротарі, оскільки він у найкращий спосіб віддзеркалює філософію добровільного альтруїстичного служіння. Саме цього принципу дотримуватимуся і я протягом усього року свого губернаторства.
Наталка ЛОГОЙДА, "Старий Замок "Паланок"
06 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини