Причину, через яку на Закарпатті автобус перекинувся в річку, досі не з'ясовано

На Закарпатті протягом півроку практично на одному і тому ж місці з урвища зірвався в річку вже другий автобус з пасажирами.

Причину, через яку на Закарпатті автобус перекинувся в річку, досі не з

 

У липні минулого року «ФАКТИ» повідомляли про аварію в Хустському районі Закарпатської області. Тоді в селі Березово рейсовий автобус з 27-ма пасажирами злетів у кювет і перекинувся в річку Ріку. Одинадцять людей, в тому числі троє дітей, потрапили до лікарні з різними травмами. Свідки аварії стверджували, що водій автобуса намагався уникнути зіткнення з джипом, який його підрізав, тому різко звернув вправо.

І ось тепер практично на тому ж місці нова аварія. Двоповерховий автобус Volvo, що виконував рейс Київ – Хуст (до кінцевого пункту призначення йому залишалося всього 20 кілометров), зірвався з обриву і, перекинувшись, впав у річку. Дорога, де сталася ДТП, звивиста. Висота урвища, з якого злетів автобус, – вісім метрів, а глибина річки Ріки в місці падіння -- близько метра (в інших місцях водойми глибина досягає декількох метрів). При перевертанні автобус сильно погнуло, зірвало дах. Відновити його вже не вдасться. Хоча приземлився він, вірніше, приводнився, на колеса. Наслідки аварії могли бути набагато гіршими, якби більшість пасажирів не зійшли з автобуса ще до Березова.

- Я їхав в автобусі з Києва – повертався додому, – викладає подробиці один з постраждалих пасажирів Юрій Дубняк. – До рідного села залишалося всього десять кілометрів. Дорога з самого початку була дуже важкою, особливо на спусках – сніг, ожеледь. Однак перевал через Карпати ми проїхали нормально. Спочатку пасажирів було небагато, але по ходу руху постійно підсаджувалися нові. А на Закарпатті люди почали виходити. Дуже багато вийшло у Міжгір’ї (за 40 кілометрів до місця ДТП. – авт.), А дві жінки – в селі перед Березовим. У підсумку в автобусі залишилися шестеро пасажирів – усі на другому поверсі. Я сидів біля вікна праворуч. Не спав. Дивився на річку. Коли вже майже проїхали Березово, раптом відчув тупий удар і подумав, що автобус вискочив на узбіччя. У наступну мить вид з річкою перед очима став перевертатися. Я втратив свідомість, а коли прийшов до тями, автобус вже стояв у річці, даху на ньому не було. Кругом вирувала вода, і я подумав, що, напевно, треба комусь допомогти. Але відчув такий сильний біль, що не зміг навіть поворухнутися. Обидва водії бігали по автобусу – оглядали перший і другий поверхи, стрибали в річку. Вони шукали пасажирів. Потім допомогли вибратися і мені. Я їм дуже вдячний!

До берега довелося брести по воді… Приїхала «швидка», лікарі якої працювали дуже злагоджено. Відразу після аварії в мене сильно боліли спина та правий бік. Зараз вже почуваюся краще. Величезне спасибі всім, хто прийшов на допомогу.

- Телефонне повідомлення диспетчеру «швидкої» про те, що в Березові двоповерховий автобус з пасажирами впав у річку, надійшло 23 січня о 8 годині 44 хвилині ранку, – розповідає головний лікар Хустської центральної районної лікарні Володимир Роман. – Ми відразу вислали туди три бригади «швидкої» і один реанімобіль. Очікували масове надходження травмованих, тому, поки наші машини їхали туди, розгорнули реанімацію, операційний блок. Коли перша бригада добралася до місця події, з’ясувалося, що учасників ДТП всього восьмеро. Двоє з них – водії автобуса. Але вони відмовилися від медичної допомоги, оскільки не отримали жодних травм. Так само вчинили ще два пасажири. Інших ми доставили в лікарню. Двох після обстеження відпустили додому (у них були лише синці, садна, невелике переохолодження від води і стрес). Решту двох постраждалих довелося госпіталізувати до реанімаційного відділення. У 68-річної жінки, мешканки Хустського району, діагностували забій грудної клітки, перелом ребер і струс мозку. А у 53-річного чоловіка (також жителя нашого району) – травму хребта і перелом дужки грудного хребця. Те, що при такій аварії пасажири отримали незначні травми, – просто диво. Обставини аварії вивчають правоохоронці. Точні причини, з яких автобус злетів в урвище, поки не встановлені.

- Дорога в тому місці мокра, оскільки йшов дощ зі снігом, але ожеледі не було, – прокоментував «ФАКТАМ» начальник відділу Державтоінспекції Хустського райвідділу міліції Іван Ізай. – Обидва водії автобуса – люди досвідчені, у кожного стаж не менше двадцяти років. На цьому маршруті вони працюють близько шести років, тобто і дорогу, і машину добре знають. Автобус рухався згідно з розкладом, нікуди не поспішав, і будь-яких раптових перешкод на тій ділянці не було. Водій розповів: «Щось мене потягнуло вправо – і все! Сталося це миттєво, я нічого не встиг зрозуміти». Після падіння та перевертання в автобус хлинула вода, яка не діставала до водійського керма всього сантиметрів десять. Добре, що внизу крім водія нікого не було … Ніхто з пасажирів сказати щось конкретно про причини аварії не може. Попередня причина ДТП -- водій не впорався з керуванням. Зараз працюють експерти, які оглянуть автобус і зроблять висновок про його технічну справність. До речі, дістати величезну махину з річки виявилося непросто.

Ярослав Галас, ФАКТИ

29 січня 2013р.

Теги: автобус, урвище

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини