В Ужгороді відбулася єпископська хіротонія владики Ніла Лущака (ФОТО, ВІДЕО)

У суботу, 12 січня 2013 р., в ужгородському греко-католицькому Хрестовоздвиженському катедральному соборі, відбулася єпископська хіротонія владики Ніла Лущака, ЧБМ, єпископа-помічника Мукачівської греко-католицької єпархії.

В Ужгороді відбулася єпископська хіротонія владики Ніла Лущака (ФОТО, ВІДЕО)

Головним святителем був владика Мілан Шашік, ЗМ, Єпарх Мукачівський, а співсвятителями – владика Вільям Скурла, Митрополит Пітсбургський (США), та архиєпископ Циріл Василь, ТІ, Секретар Конгрегації для Східних Церков, інформує радіо Ватикан.

Участь у хіротонії взяв Апостольський Нунцій в Україні архиєпископ Томас Е. Ґалліксон, Глава УГКЦ Патріарх Святослав (Шевчук), католицькі єпископи двох обрядів з різних куточків України, а також із сусідніх країн.

В урочистому богослуженні взяли участь численні священики, чернецтво та миряни. Були представники влади та Дипломатичного корпусу, що здійснює своє місію в Ужгороді. Це були перші після виходу Церкви з підпілля єпископські свячення уродженця Закарпаття.

Проповідь виголосив владика Циріл Васіль. Проповідник розповів про обов’язки єпископа. Першим з них –  «вказувати на Христа, доносити Його слово до людей, привертати людей до Христа і в той же час в молитві до нього представляти все людство, в кінці - бути дійсним „alter Christus” в повноті священства». Владика Ніл покликаний виконувати свої завдання, як головний співробітник Єпархіяльного єпископа, стаючи прикладом для священиків та мирян, а «будучи сином цієї закарпатської землі і Мукачівськії Єпархії, греко-католицької Церкви свого права», своєю особою представляти її церковну особливість та її гідність.

Як повідомлялося, 19 листопада 2012 р., у Ватикані повідомлено, що Папа Бенедикт XVI призначив о. Ніла Юрія Лущака, ЧБМ, єпископом-помічником Мукачівської Греко-Католицької Єпархії.

Владика Ніл народився 22 травня 1973 року в Ужгороді. Отримавши відповідне формування у місцевій греко-католицькій духовній семінарії, 2 липня 1996 року рукоположений у священики, після чого душпастирював на різних парафіях Мукачівської єпархії. Пізніше навчався в Папському Урбаніянському Університеті, де здобув науковий ступінь ліценціату з філософії, після чого розпочав новіціат в Чині Братів Менших, де прийняв чернече ім’я Ніл та 2010 року склав тимчасові обіти. Того ж року розпочав викладати філософію в Ужгородській греко-католицькій богословській академії ім. Блаженного Теодора Ромжі. 

Мукачівська греко-католицька єпархія, яка 1646 року повернулася до єдності з Католицькою Церквою, сьогодні об’єднує греко-католицькі парафії на території сучасної Закарпатської області та підпорядкована безпосередньо Апостольській Столиці. Від 1780 року осідок єпископа перенесено до Ужгорода. З Мукачівської єпархії свого часу були виокремленні єпархії: Крижевацька в Хорватії, Пряшівська в Словаччині та Гайдудорозька в Угорщині, вихідці з цієї єпархії в США мають свою Митрополію візантійського обряду з центром у Пітсбурзі.

Відео "Логос-ТВ" для Закарпаття онлайн:

Відео телеканалу М-студіо:

Відео телеканалу Тиса-1:

12 січня 2013р.

Теги: хіротонія, Лущак, єпископ

Коментарі

1001 2013-01-30 / 14:22:44
Обидва вони представляють себе як католицькі богослови. Народжені на Закарпатті

сорри 2013-01-30 / 00:32:25
А хто такі Петро Балог і Микола Крокош?

іще вірник 2013-01-29 / 10:18:10
Певно, малися на увазі Петро Балог і Микола Крокош. Справді, цікаво.

вірник 2013-01-29 / 00:07:39
Ця дискусія між Петром Балогом та М. Кормошом.

Anders 2013-01-28 / 19:52:59
Вірнику, а де у фейсбуці цю дискусію знайти?

вірник 2013-01-28 / 19:06:53
Подія 12 січня набирає обертів, уже навіть у фейсбуці почалося активне обговорення проблеми МГКЄ. Тішить, що суспільство реагує не спить.

іще вірник 2013-01-28 / 17:27:30
2вірник 2013-01-26 / 23:45:28
"...на тириторії умираючої "русинської" митрополії, сумно: одні пенсіонери, що на них дихає кадило. Це майбутнє, вже давно асимільованого русинства, яке вже навіть говорити "по-русинськи" не може".

Дійсно, маєте тут правду. Скажу й ще одне. Де ж були ті всі пітсбургські, гайдудорогські, та й інші добрі закордонні святителі в серпні 1987р., або ж і весною 1989 року, коли в Москві Іван Маргітич та інші наші закарпатці (поміж них не бачили чомусь жодного "русина") разом з греко-католиками Галичини проводили постійні пікети й демонстрації з метою легалізації греко-католицької Церкви!? Та всі ж вони мовчали.

707 2013-01-28 / 17:10:12
Ох, як це дивно оглядатися на діяльність наших таких толерантних і стриманих закарпатців, наших геть поміркованих українців, які ніколи не здатні дати потрібну відсіч образам і наругам, що так принижують усю нашу закарпатську спільноту. Бо ж знали уже за кілька днів до цієї події члени спілки імені Івана Маргітича про те, що на єпископській хіротонії Ніла Рущака Главі УГКЦ Патріарху Святославу зовсім не буде надано слова. І що ними було зроблено, щоб цього не сталося? Промовчали, як завжди, бо якось то буде...

оглядач 2013-01-28 / 16:53:34
Хотілось би нагадати, що постійну жорстку протидію ідеї єдності греко-католиків складав у нас різношерсний, але об'єднаний, загін мадяронів, політичних русинів та всяких інших недоброзичливців українства. Так було від перших днів відновлення діяльності УГКЦ. Ніде правди діти, дієву підтримку в протидії об'єднанню наших греко-католиків надавала Гайдудорогська єпархія на чолі з єпископом Сілардом. А також значні зусилля до цього ж прикладав о.Пушкаш (тоді з їх боку доходило до грошевих подарунків, "фальшивої гуманітарки" та підкупів окремих духовних осіб). У стриманні дій на об'єднання проявили себе сили, оперті на міцне "угорське лобі" у самому Ватикані. Але ж був таки момент у жовтні 1993 року, коли все начебто було вирішено, до визначальних рішень та дій, спрямованих на об'єднання греко-католиків залишалося якихось кілька днів (згадував про це єп. Іван Маргітич). Проте в останній момент вищезгадані сили зірвали вже підготовлене рішення.
А потім відбулося те, що відбулося. На жаль, часто на зміну щиросердним вірникам і пастирям, як то Ів.Маргітич, які раніш зазнавали переслідувань за свою віру, прийшли інші, менш тверді в своїй вірі, серед яких навіть знайдете торгівців вірою і довірою.

КаО 2013-01-28 / 16:10:27
Прочитавші ці понад двісті коментарів, приходиш до сумного висновку, що деякі дописувачі свідомо чи зі своєї необізнаності йдуть на підміну понять і спотворюють реальність, коли стверджують, що начебто УГКЦ є якоюсь там галицькою церквою. Шановні, УГКЦ - давно вже загальноукраїнська Церква (має свої парафії і приходи по всій Україні - і в Донецьку, і в Харкові, і в Криму, і повсюду), так само має бути вам відомо, де знаходиться сама Київська Архиєпархія (в Києві, звісно). УГКЦ - це по суті загальносвітова Церква: вона несе відповідальність за душпасторство своїх вірників у Великобританії, Бразилії, США, Австралії, Аргентині, Франції і багато деінде (так, наприклад, у соборі Паризької Богоматері нещодавно відбувалася інтронізація Бориса Гудзяка як Апостольського екзарха у Франції, Швейцарії і країнах Бенілюксу (РІСУ).
Інший момент, що стосується ідеї єдності греко-католиків в Україні: держава в нас єдина (Україна), то й Церква наша неодмінно має відбутися такою ж, тобто єдиною.
І те, що мусить неодмінно статися, ніяк не стане приєднанням, а тільки об'єднанням УГКЦ та МГКЄ (саме на цьому терміні настоював колись блаженної пам'яті владика Ів. Маргітич, який цього об'єднання всією душею прагнув). І так незабаром станеться, бо на це, як вірив Преосвященний владика Іван Маргітич, існує Божий Промисел.

сорри 2013-01-27 / 16:13:15
Жалива ідіот і виколупав цю свою "інформацію" з носа виключно на противагу дискусії, що відбулася на сайті "Закарпаття-онлайн". У той смітник, який він створив в інтернеті, люди, які себе поважають, не заходять. А тим більше не тиражують дезінформації, які там продукуються.

Anders 2013-01-27 / 15:36:04
Жалива вже щось написав про владику Мілана. Почитайте. Не знаю, чи вірити в це.

вірник 2013-01-26 / 23:45:28
Понад 200 коментарів, непогано для провінційної події, яка набирає широкого розголосу. Так між іншим прошу усіх українофобів переглянути фотоархів офіційного сайту МГКЄ, а саме відвідини єпископа Мілана двох прафій у штаті Пансельванія (Америка) на тириторії умираючої "русинської" митрополії, сумно: одні пенсіонери, що на них дихає кадило. Це майбутнє, вже давно асимільованого русинства, яке вже навіть говорити "по-русинськи" не може. А що вже казати за главу цієї митрополії: жодного слова по-русинськи не сказав даючи у нещодавному інтерв'ю. Чи і ми дожевемо до такого стану у нашому гето - МГКЄ, подивіться і подумайте про наше майбутнє. Бо складається враження, що наше духовенство живе за принципом сучасного підходу: прагматизм та кон'юктура. А що буде завтра? Так Господь керує усіма процесами, та незабуваймо: саме від нас залежать у якому напрямку ці процеси розвиватимуться. І накінець, пасує нам дійсно бути трошки толерантнішими та вирозумілішими один до одного, це непоганий шлях до істини. Таке моє побажання, а також користуючись нагодою додам слова вибачення для усіх, кого міг небажаючи цього образити.

Це я 2013-01-26 / 20:25:04


До чого тут "Свобода", православ"яі Берегово до теми про хіротонію владики Ніла? Коментар видалено. Адмін


Іоан 2013-01-26 / 19:53:41
Апостоп Павло говорить:"Так само ви,молоді, корітся старшим".

Адмін 2013-01-26 / 19:11:26
2 Юрій

Попередження. Ви вже не вперше замість цивілізованого діалогу провокуєте тут сварки та україносрачі. Ще раз, і я вас забаню.

Юра 2013-01-26 / 19:04:10
Хто, хто чорноротий?Хто мадярсько-словатське кодло? Ви шановні кичера і сорри не знаючи мене особисто смієте так про мене писати? Ви культурні люди чи зазомбіроване збіговисько фанатиків , які крім свого "Я" тут нічого більше "розумного" написати не можуть? Ви згадуєте історію, але хочу освіжити у вашому мозгу, який майже у розмір із грецьким орішком, що історія, то вже історія треба жити ТУ І ТЕПЕР, А НЕ ТАМ І КОЛИСЬ, А БО ДЕСЬ У ХМАРАХ...Я краще із розумними людьми буду хороводи водити або чардаш танцювати ніж із такими як ви СОРРИ і КИЧЕРО гопак виплясувати, ви не адекватні люди а зазомбіровані фанатики...

Hungi 2013-01-26 / 18:54:07
сорри 2013-01-26 / 10:13:42
А я, взагалі, не уявляю як можуть коментувати в данному випадку вірники православної віри ( не греко-католики ) ?!

сорри 2013-01-26 / 10:13:42
Рамки переступив не кичера. Його реакція закономірна на антиукраїнську політику МГКЄ і цілком конкретні пости деяких осіб тут, на сайті.

футболіст, йди грій у футбол. Я - закарпатець. Тому не можу писати коменти, в яких, як ти пишеш, не поважаю себе. Просто завжди даю адекватну відповідь тим, хто не поважає мене.

доброзичливець 2013-01-26 / 10:02:22
кичера, ти переступив усякі цивілізовані рамки спілкування, невже не соромно тобі за це. Врізати тобі б за це добре, щоб очухався і замовчав

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини