Різдвяне послання архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора

Христос Рождається! Славімо Його!

Різдвяне послання архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора

Возлюблені о Господі досточтимі пастирі, весь клір церковний, чесні іноки та інокині, боголюбиві вірники! З великою духовною радістю вітаю Вас з великим і спасительним святом Різдва Христового!

Народження Іісуса Христа було особливою подією в історії світу. В земному вимірі це сталося тільки один раз! Слово стало Плотю! Прояв Божої любові до людства рік за роком ми згадуємо і оспівуємо в церковних піснеспівах та колядках. Проте, згадувати – це не просто пам’ятати подію з минулого, але перш за все потрібно реалізовувати її у нашому житті і жити з нею. Отже, Христос Народився і ми, через нашу віру і живу, свідому участь в таїнствах Церкви є живими причасниками цієї Віфлиємської ночі. Причасниками не теоретичними, а практичними, справжніми. Сьогодні минуле стає теперішньою реальною миттю життя.

З народженням Христа у плоті від Діви Марії людське єство в Особі Сина Божого з’єдналося з єством Божественним. Христос став Родоначальником оновленого благодаттю людства – Новим Адамом і Відновлювачем первісного благодатного  стану, притаманного  людській  природі  до  гріхопадіння.

«Слава в вишніх Богові, і на землі мир, в людях благовоління!» (Лк. 2, 14). Чи не вперше ангельські сили стають поруч з людьми і разом з ними творять єдине ціле, небесний і земний хор. Це вселенське прославлення, яке лунає єдиним багато-голоссям неба і землі, наче показує, що у таїнстві воплочення Сина Божого небесна і божественна дійсність поєднується з людиною, з її історією, минулим, сучасним і майбутнім. У цьому містичному поєднанні в особі новонародженого Іісуса Христа, Бога і людини, відбувається обмін дарами між ними: Творець відкриває повноту свого вічного життя людині, а життя людини вповні відкривається Богові, стає простором Його присутності та діяння. Ось чому славити новонародженого Спасителя – означає  насамперед  відкрити  Його  присутність  у  нашому  житті.

Возлюблені у Христі боголюбиві пастирі, чесне монашество, брати й сестри! Минулий рік був роком милості Божої до нас! Ми, дякуємо Богові за Його благодіяння  і  любов  до  нас!

23 грудня виповнилося 5 років мого перебування на Мукачівській кафедрі. Я дякую Богу за всіх Вас і за Його благословення, яке почиває на всіх нас! Наша велика єпархіальна сім’я досягла за ці роки багатьох масштабних позитивів і своїми спільними зусиллями повністю змінила стереотип і уяву про церковне життя в краї. Активно почали плідно жити різноманітні духовно-просвітницькі проекти нашої єпархії. За ці роки особливо відмічаємо потужну роботу молодіжного, соціального, інформаційного, місіонерського та відділу тюремного служіння єпархії.

2012 рік, надовго залишиться в нашій пам’яті. Священнослужителі єпархії впровадили в життя принципіально свіжі ідейні задуми і підходи в проповіді Євангелія.

Вдало були проведені місіонерські молодіжні різдвяні і пасхальні флеш-моби, виставки, конкурси. На вищому рівні були проведені літні табори, зліт православної молоді, спортивні змагання між молодіжними братствами єпархії. Ужгородське молодіжне  братство  відсвяткувало  своє  5-річчя.

Соціальним відділом була проведена виставка-ярмарок у підтримку Медико-соціально-реабілітаційного центру «Дорога життя», священнослужителі єпархії вперше приняли участь у фізкультурно-мистецькому фестивалі «Зірки досяжні» на горі «Полонина Руна», який проходив у підтримку людей з обмеженими фізичними  можливостями.

Клірики нашої єпархії брали участь в різноманітних потужних міжнародних місіонерсько-просвітницьких  семінарах,  конференціях,  самітах,  тощо.

Динамічно почала свою роботу тісна співпраця Церкви і медицини. Священно-служителі єпархії вперше стали учасниками донорської акції «Подаруйте краплинку життя», вперше була проведена науково-практична конференція «Церква і медицина». Вершиною співпраці стало освячення та відкриття першого в історії Мукачівської  єпархії  нового Духовно-медичного центру  «Покров».

Активно розвивається і наше євангельське свідчення в інформаційному полі. З нашого благословення почала діяти нова соціальна мережа «Знайомство під Церковним куполом». На порталі «ЮТуб» почав свою роботу «Сінопсіс ТВ» – офіційний відеоканал Мукачівської єпархії. Приємно констатувати, що у всеукраїнському конкурсі телевізійних проектів УПЦ телепрограма єпархії «Духовне джерело» посіла перше місце у номінації «Найкраща місіонерська телепрограма». Побачив  світ  новий  фільм – «Монастирське  життя  Закарпаття».

З великою радістю ми освятили та відкрили перші в єпархії Духовно-просвітницький центр імені архімандрита Василія (Проніна) в місті Перечин та офіційний  Прес-центр  єпархії  в  м. Ужгороді.

Вершиною Божої милості до нас стало перебування з благословення нашого Предстоятеля в Мукачівській єпархії всесвітньої святині – Єрусалимської Плащаниці Божої Матері. За кілька днів з сльозами на очах і невимовною духовною радістю  Плащаниці  вклонилися  понад  60  тисяч  наших  краян.

Переконливо свідчимо і констатуємо про факт доброї та плідної співпраці з владою нашого регіону, з якою нам вдалося реалізувати багато спільних різноманітних  проектів.

Возлюблені! Я знову і знову сердечно вітаю вас з великим святом Різдва Христового! «Радійте, удосконалюйтесь, утішайтеся, будьте однодумні, майте мир, – і  Бог  любови  та  миру  буде  з  вами!» (2. Кор. 13, 11).

 

Христос Рождається!

 

 

+Феодор

Архієпископ Мукачівської Єпархії

Української Православної Церкви

06 січня 2013р.

Теги: Різдво, привітання, Феодор

Коментарі

До слова 2013-01-07 / 20:25:48
Чим ліпше "лізти" до Риму, шановний 7777 ? Чи ви краще розумієте і вам ближча латинь, ніж церковнословянська?

7777 2013-01-07 / 13:24:16
Чому Греко Католики не лізуть у Москов,або Римо католики.ЧОМУ.Куда лібше брати Благословіння до мацкалю чи до Італії чи до ГЕРМАНІЇ.Куда.Нам закарпадцям ближе словаки мадяри,чи мацкалі.Вони віру рушали розвалювали храми, а поняли шо ще можна заробляти,і благословляТи за наші деньги.

ДЕЯ 2013-01-06 / 23:38:25
Їдь у МОСКОВІЮ, благословляти!

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини