Перша згадка про закарпатську Велику Бийгань датується 1333 роком

Село Велика Бийгань на закарпатській Берегівщині вперше згадується в письмовому літописі 1333 року. Від Берегова до села – десять кілометрів, які в погожий день неважко здолати велосипедом. Чи є щось цікаве у Великій Бийгані? Виявляється, є.

Перша згадка про закарпатську Велику Бийгань датується 1333 роком

Окрім традиційних для наших сіл церков, яких у В.Бийгані аж три – романо­готичний костел реформатів, старий греко­католицький храм із комплексом нових споруд та молитовний будинок римо­католиків, є й інші цікаві об’єкти, наразі обділені увагою.

В центрі села розмістився Будинок культури, збудований наприкінці 1980­-х. Нині в ньому зібралися ледь не всі ключові установи Великої та Малої Бийгані – сільська рада, поштове відділення, бібліотека та стоматологічне відділення. І все це на невеликій площі, більша ж частина будівлі, із спортзалом, стоїть порожня та занепадає. Поруч із цим «адмінкомплексом» розташувався дитячий садок, будівля якого є колишньою садибою Іштвана Немеша, заможного бийганського пана. В радянський час в його будинку була колгоспна контора, а потім дім занепав і лише нещодавно був врятований голландськими благодійниками. Тепер тут доглядають дошкільнят, а сам будинок вартий принаймні занесення в списки маєтків та родових садиб Закарпаття як типовий представник цього виду архітектури.

Навпроти дитсадочка, поруч із реформатською церквою, функціонує дуже цікавий об’єкт. Саме функціонує – адже проста з виду будівля, яку я спочатку прийняв за колишній млин, з 1908 року і понині слугує великою коморою для зернових. Мені пощастило – якраз прийшов один з її співвласників, привітний дідусь, який запросив усередину та розповів, що до чого. На трьох поверхах кам’яної будівлі, розділеної міцними дерев’яними конструкціями, які за понад століття ще не зазнавали ремонту, нині зберігають збіжжя – кукурудзу та зернові – чотири співвласники. Під час розпаювання колгоспу їм дісталася ця комора, яка колись була власністю згаданого вже Іштвана Немеша. Тепер на неї хоч табличку вішай – «Пам’ятка аграрно­промислової архітектури початку ХХ століття».

А позаду Будинку культури зберігся, хоч і не в первісному виді, ще один об’єкт з господарства Немеша. Колись у селі він мав невеличкий спиртовий завод (за іншими даними, винокурню, себто варив палинку в малих промислових масштабах). За колгоспних часів із колишньої спиртогонки зробили господарське приміщення на кшталт майстерні. А нині вона перетворена на чудернацької форми приватний будинок, яка (поки не розпитав, що це) здалася мені ритуальною спорудою якоїсь не дуже поширеної конфесії.

Будучи у Великій Бийгані, чому б заодно не заглянути й у Малу? По дорозі між двома поруч розташованими селам є поворот на невеличке та гарне озеро. Нині воно в приватній власності, за плату тут можна половити рибу.

В самій Малій Бийгані з цікавинок є хіба що реформатська церква понад 200-­річної давнини, яку вінчає півень. Адже реформатські церкви не прийнято увінчувати хрестами, тому на їхніх шпилях є й погордливі півні, й інші прикраси. Причому півні ці настільки різноманітні, що є сенс зробити з них принаймні фотоколекцію.

Олег Супруненко, Новини Закарпаття

15 грудня 2012р.

Теги: Велика Бийгань

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини