Чи очистять австрійці Ужгород від сміття?

Поки іноземці за це не взялися, обласний центр Закарпаття і надалі потопає в смітті.

Чи очистять австрійці Ужгород від сміття?

 

Вибори закінчились, а залишилося… сміття. Обласний центр Закарпаття як набув слави засміченого, так поки від цього статусу позбавлятися не збирається. За останній рік у місті над Ужем непотребу не поменшало, а навіть гірше стало. Чому виникла така ситуація? Ніхто не може знайти винних.  Мерія скаржиться, що брудно через небажання мешканців платити за прибирання сміття. Ужгородці жаліються, що те сміття ніхто нормально не прибирає, а самі комунальники нарікають на застарілу техніку. Вихід із цієї ситуації знайшли лише один. Попросити допомоги за кордоном.

Ужгородці боргують 2 мільйони гривень

Як розповідав ще в березні цього року мер Ужгорода Віктор ПОГОРЄЛОВ, у місті брудно через те, що 40% його мешканців не сплачують за вивіз сміття КШЕПу. Ще тоді міський голова обіцяв серйозно взятися за боржників та вирішити проблему. Минуло півроку, а віз і нині там. Як розповів «Закарпатці» директор КШЕПу Іван ДОВБАК, ситуація за останні 6 місяців майже не змінилася і за вивіз сміття досі боргує 36-37% населення. Причому, винні місту досить серйозну суму – 2 мільйони гривень. За твердженням комунальників, люди просто не хочуть платити. Чому? А тому, що мають чимало претензій до комунальників. Зокрема, як розповіла мешканка вулиці Легоцького Юлія С., вона принципово не платить за вивіз сміття, адже роблять це неякісно. «Вони то вивозять, то не вивозять. У нашому районі завжди брудно біля смітника, – зазначила жінка. – То за що тоді платити?» А ось мешканець вулиці Володимирської обурюється іншим. «Мені в КШЕПі сказали укласти договір. Причому маю це зробити з 9 до 18.00, коли вони на роботі. Але чомусь їм байдуже, що в цей час я працюю. Коли маю встигнути владнати справу? І сміття не прибирають, і договір укласти не можна…», – не розуміє чоловік. І таких претензій в ужгородців чимало.

Тарифи треба піднімати?

Але комунальники до них не надто прислухаються і запевняють: усі ці біди – надумані. «Я б не сказав, що в Ужгороді брудно, – вважає І. Довбак. – Прибираємо сміття нормально. І працюємо щодня, практично без вихідних. Так, є засмічені райони – біля ФМК, вулиці Берчені, «п’яного ринку». Але не більше». На його думку, основна причина того, що в Ужгороді стільки бруду, – несанкціоновані сміттєзвалища. «Багато хто їх влаштовує, бо комусь ліньки донести пакет із непотребом до смітника, – припустив він. – А за цим ми слідкувати не можемо». Ще одна причина засміченості Ужгорода – низькі, на думку очільника КШЕПа, тарифи. «Сьогодні мешканці міста сплачують від 7,21 до 7,54 грн. з чоловіка, – зазначив він. – Але це досить мала сума. Яку, до речі, не кожен сплачує. Через це заробляємо всього 600 тисяч гривень, а треба – щонайменше 1 мільйон. Із цих коштів ми ж платимо зарплату працівникам, купуємо бензин тощо. Звідки брати гроші?.. Крім того, за його словами, в цих тарифах не закладені витрати, наприклад, на ремонт техніки. А це потрібно робити весь час. «Звісно, вивезти від-ходи на старих машинах не виходить якісно, – констатує І.Довбак. – Потім виникають нарікання у мешканців. Треба однозначно тарифи підвищувати. Тоді ситуація зміниться…» А ось щодо договорів, то Іван Довбак стверджує: жодних незручностей в їх укладанні немає. Якщо людина не встигає це зробити в робочий час, можна просто зателефонувати за номером 66-10-27 та домовитися. «Було б бажання…», – підсумував він. І додав: «Те, що місто брудне, – винні не лише комунальники, а й самі люди, які допускають створення сміттєзвалищ у себе під вікнами…»

Австрійці в поміч

І поки комунальники та ужгородці звинувачують один одного, в мерії знайшли вихід. На Поштовій нарешті відбувся конкурс на визначення підприємства, котре відповідатиме за ужгородське сміття з 1 січня 2013 року. Збором та утилізацією твердих побутових відходів в обласному центрі займеться австрійська фірма «AVE», яка вже працює у Львові, Івано-Франківську, Виноградові, Мукачеві та Хусті. Фірма матиме місцеву прописку – називатиметься «AVE Ужгород» і займатиметься селективним збором сміття. За інформацією міської ради, працюватиме 25 років в обласному центрі. Плани у підприємства «наполеонівські» – повна заміна наявних контейнерів, зміна їх розміщення, завезення п’яти тисяч контейнерів місткістю 1,1 кубометра та близько 4 тисяч контейнерів для обслуговування індивідуальної житлової забудови.

Як розповіла «Закарпатці» директор «АVЕ Ужгород» Марія ОЛЕНИЧ, підприємство наразі готується перейняти роботу від КШЕПу. Нових співробітників уже набирають із 1 листопада (за попередніми розрахунками, їх буде близько 70). Частину з них складатимуть екс-працівники комунального підприємства, однак протягом місяця до них придивлятимуться, аби зрозуміли, що на новій роботі халтурити не вийде. «Водіїв сміттєвозів змушені набирати нових, адже колишні працівники звикли їздити на старій радянській машині, а це зовсім інший підхід», – зауважила М. Оленич. До речі, на вулицях обласного центру з 1 січня працюватиме 5 сміттєвозів. Крім того, «АVЕ Ужгород» планує взагалі ліквідувати контейнерні майданчики в приватному секторі, видавши кожному дворогосподарству окремий бак, який машини очищатимуть у визначені дні. Переукладати договори з мешканцями підприємство планує вже з середини грудня. До речі, за словами директора підприємства, обслуговуватимуть лише тих ужгородців, які укладуть із ними відповідний договір. «У нас буде зовсім інший підхід до роботи, ніж у комунальників, – зазначила вона. – І правила суворіші».  Щодо цінової політики, то директор  «АVЕ Ужгород» сказала: вартість послуги за прибирання та вивезення сміття зросте, але не одразу й не набагато. Зрештою, бензин та зарплати зростають щороку, і з цим доводиться миритися. «У нас нова техніка, її обслуговування обходиться не в одну копійку, – підкреслила пані Марія. –  Гадаю, вже весною ми точно визначимо, який тариф буде найбільш відповідний для такої роботи».

Представники іноземної фірми зізнаються, що роботи в Ужгороді буде дуже багато. І відразу зробити «диво» вони просто не зможуть. А навесні, за їхніми словами, все має змінитися. Тому сподіваємося, що вже в 2013 році картини «місто над Ужем потопає в смітті» ми не побачимо. Бо якщо австрійці не допоможуть, тоді про чистий обласний центр можна справді забути…

Петро Минай, "Закарпатська правда"

11 листопада 2012р.

Теги: сміття, АVЕ, тариф

Коментарі

правдолюб 2012-11-13 / 15:10:42
Головне ужгородське бидло щодня з 9.00 до 18.00 тусується на пл.Поштові. "874" - іди туди і здійсни свою мрію.

SpaceMan 2012-11-12 / 13:14:55
Ганьба-сміх. Замість того, щоб своїми силами проблему вирішити і ще й за це свої ж укоаїнські гроші дістати, вони віддають фінінси австрійцям за таку елементарщину... потім не дивуйтеся, чому ми бідні.

8745 2012-11-12 / 09:41:42
Ще якби третину бидла в Ужгороді відстріляти...

Гость 2012-11-11 / 18:45:39
Якщо люди так само не будуть платити за вивіз сміття, то за які кошти ця австрійська фірма буде існувати і працювати ?

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини