На Закарпатті впроваджують нові сорти яблук

Хоч яблука і ростуть майже в кожному дворі, серйозного і масового їх виробництва на Закарпатті немає. Аграрники впевнені, що ситуацію виправить впровадження особливих сортів: стійких до хвороб, екологічно чистих, гіпоалергенних.

На Закарпатті впроваджують нові сорти яблук

У одному з плодорозсадників краю селекціонери виплекали 13 нових сортів яблук, завезених переважно з Німеччини та Чехії. Цінність їх у тому, що завдяки вдалому схрещуванні порід вдалося вивести плоди, стійкі до певних шкідників та хвороб, а це означає, що вони потребують менше хімічних обробок протягом вегетативного періоду. «При гарному вигляді ці фрукти мають ще й чудовий смак і є екологічно чистими, – стверджує Ігор Попович, агроном-консультант плодорозсадника «Голланд Плант Україна». – Надіємося, що незабаром такі яблука стануть родзинкою Закарпаття. Їм до вподоби наш клімат, тому проблем з вирощуванням у фермерів не виникатиме. Потрібне лише бажання займатися цією справою. Плюс, завдяки насадженням таким сортів можна ще й сприяти збереженню сільськогосподарських земель, захистити їх від впливу хімікатів».

 

Зараз у Європі більш популярні жовті яблука, оскільки вони гіпоалергенні та часто рекомендовані для споживання дітям, тим часом як на території України – червоні їх види. Аграрники наголошують на тому, що нові породи орієнтовані якраз для споживання у свіжому вигляді. Тому ці сорти вирощуються за біотехнологією, тобто з меншим використанням хімічних засобів захисту мінімум в 2-3 рази. Селекціонери намагались витримати у відповідних пропорціях баланс кислоти й цукру, соковитості, м’якості. Хоча смакові показники – індивідуальні для кожного. Нещодавно навіть проходила презентація-дегустація в Ужгородському замку, де фермери та журналісти змогли оцінити вигляд, смак та якість яблук і дати їм оцінку у спеціальних анкетах. Ігор Попович зауважив, що для працівників плодорозсадника думка споживача не менш важлива, аніж висновки прямого клієнта-фермера, оскільки в кінцевому результаті продукт все рівно потрапляє на стіл до окремих покупців.

У яблуках справді дуже багато вітамінів, особливо під шкіркою, тому при вживанні ці фрукти чистити не варто, головне – добре помити гарячою водою. Навіть якщо плоди зібрані при дорозі, усі важкі метали осідають назовні. Звісно, що соки, джеми й запечені яблука не менш корисні від свіжозірваних.

Ігор Попович впевнений, що чутки про генетично модифіковані та «хімічні» фрукти потрібно грамотно спростовувати: «Чомусь у нас побутує міф, що яблука з черв’ячками і всілякими «бойовими» слідами – найкращі, а ті, котрі мають ідеальний вигляд – «хімічні». Але мало хто цікавиться, які є препарати для обробки фруктів і для чого їх узагалі оприскують. Скажу вам, що найбільша проблема виробників яблук – це парша, але проти неї обробка плодів проводиться на ранній стадії вегетативно періоду і доки яблуко дозріє, усі хімікати на ньому встигають повністю розкластися. Є також інші шкідники та хвороби, до яких різні сорти по різному сприятливі, тому селекціонери і намагаються виводити нові, котрі при красивому вигляді потребуватимуть мінімум обробок. Звісно, що за кордоном проводяться досліди над схрещуванням генів тварин і рослин, але вплив таких продуктів на організм людини ще не досліджений. Українські селекціонери працюють з генами, пилком і щепленням лише фруктових дерев, тому боятися нема чого. Це тривала і кропітка робота, та результат того вартий».

Також наш споживач дивується, чому це весною на полицях магазинів стоять червонобокі й блискучі яблука, ніби щойно зірвані з дерева. Тут теж немає ніякого підступу й генетичної модифікації, адже існує таке поняття, як умови зберігання. Звісно, що вдома у підвалі ці умови важко створити відповідними, а ось на складах найчастіше діє система регульованого газового середовища (РГС), де виробники дотримуються не тільки оптимального температурного режиму, а й використовують вуглекислий газ для пригнічення процесів життєдіяльності фруктів. Плюс, є спеціальні зимові сорти яблук, котрі достигають пізніше, тому й довше зберігають свіжий вигляд і смакові якості.

Тому при виборі яблук, цих міні-вітамінних контейнерів, опирайтесь на певні знання, власні смакові вподобання, провірених виробників і совість продавців. Та все рівно найкращими будуть ті, котрі виплекані у власному саду своїми ж руками. Смачного!

Вероніка Брудка, Зелене Закарпаття

11 листопада 2012р.

Теги: яблука, сорт

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

17:29
На війні з рф загинув Захисник із Воловця — Іван Мадяр Фото новина
16:25
Екологи з’ясовують причини почервоніння води у річці Уж Фото новина
15:43
Прокуратура вимагає більшу заставу для підприємця, що перевозив ухилянтів у фурі на Закарпатті Фото новина
14:23
У Рахівській громаді проведуть стерилізацію безпритульних тварин Фото новина
13:15
Влада та інвестори домовляються про відновлення “Flex” у Мукачеві Фото новина
12:16
У Мукачеві після ракетного удару якість повітря поступово покращується Фото новина
10:58
На Берегівщині зафіксували спалах африканської чуми свиней серед диких кабанів Фото новина
09:59
Рятувальники ліквідували масштабну пожежу після ракетного удару по заводу в Мукачеві Фото новина
08:56
/ 7
В Ужгороді поліцейського звільнили за захист ветерана від ТЦК Фото новина
19:31
/ 1
Велика закарпатська афера
18:43
Лікарі повідомили про стан постраждалих унаслідок ракетного удару по заводу в Мукачеві Фото новина
17:49
/ 1
Закарпатські прикордонники затримали 18-річну переправницю разом з «клієнтом» Фото новина
16:46
До Мукачева прибув евакуаційний потяг з Дніпропетровщини Фото новина
15:43
На Тячівщині взяли під варту двох переправників Фото новина
14:36
Працівники водоканалу в Мукачеві натрапили на міну часів Другої світової Фото новина
13:09
/ 1
Чоловік, якого рятувальники витягли з урвища на Рахівщині, помер Фото новина
12:59
/ 1
На Рахівщині 26-річний турист з Бахмута зірвався в урвище Фото новина
12:12
/ 1
Собака допоміг закарпатським прикордонникам затримати порушників на кордоні з Румунією Фото новина
10:03
У Мукачеві другу добу гасять пожежу після ракетного удару рф по підприємству Фото новина
09:07
Сімох чоловіків, які шукали шлях за кордон у Telegram, затримали на Тячівщині Фото новина
06:56
/ 1
Закарпаття втрачає туристичний потенціал через рішення про будівництво вітряків - експерт
23:53
Жінки, які захищають Карпати. Наталія Вишневська про вітряки на Закарпатті та участь громадськості Відео новина
19:53
Відкрито реєстрацію на подорож екоклубу в Ясіня "Стежка Довбуша"
17:24
У Воловці взято під варту підозрюваного у зґвалтуванні неповнолітньої Фото новина
16:48
/ 1
Керівництво угорщини уникає згадки про росію після ракетного удару по Мукачеву Фото новина
» Всі новини