Ужгородський дівочий виноград не є місцевим: його батьківщина – Америка

З настанням осені наше місто набуває чудових барв: саме в цю пору Ужгород прикрашають теплі жовто-багряні вбрання каштанів, лип, кленів і дівочого винограду. Так-так, дівочого винограду, – саме він розмальовує стіну на Жупанатській, обвиває ужгородські ліхтарі та радує городян своїми яскравими кольорами.

Ужгородський дівочий виноград не є місцевим: його батьківщина – Америка

Його вирощують з декоративною метою, переважно для вертикального озеленення: «Дівочий виноград у флорі представлений близько десятьма видами. Parthenocissus –його назва на латину. Назва двоскладна: «partheno» означає «незайманий», а «cissus» – «плющ».

Чим вона зумовлена, достеменно невідомо, – розповідає Олег Колесник, декан біологічного факультету Ужгородського національного університету, кандидат біологічних наук, доцент. – В культуру він був введений у ХVII-поч.XVIII ст., але той, що у нас росте – це дівочий виноград п’ятилистковий (Parthenocissus qyinqiefolia). Тобто це один із представників роду. Саме п’ятилистковий дівочий виноград походить із Північної Америки, але представники цього роду трапляються і в Гімалаях, і в Східній Азії».

Дівочий виноград використовується, переважно у зеленому будівництві: це виключно декоративна рослина, однак, плоди його не є отруйними: «З родини виноградних немає літературних даних, щодо якихось отруєнь. Але він неїстівний, його не вживають у їжу. Однак, я сумніваюся, що він може викликати якісь серйозні отруєння. Принаймні, немає інформації, щоб він був якимось токсичним, отруйним. Але він використовується виключно як декоративна рослина, а у їжу вживається зовсім інший представник із родини виноградних – Vitis – виноград. Хоча, дикі його форми також малоїстівні. Над «благородним» виноградом вже добре попрацювали селекціонери», – каже Олег Борисович.

Дівочий виноград зовсім невибагливий: він добре розвивається, стійкий до хвороб, витримує мороз, легко розмножується – живцюванням або насінням. «Як і будь-яка деревоподібна ліана, дівочий виноград розвивається дуже швидко. За рік пагони виростуть на 2-3 метри. Це залежить від потужності кореневої системи, від віку лози тощо. Разом із плющем він є досить популярним. Зокрема, в Ужгороді дівочого винограду багато. Він дуже гарно виглядає, має цікавий червоний колір при осипанні. До речі, є виногради з дівочих виноградів не листопадні. Є і вічнозелені. Але у нас вони не розповсюджені», – розповідає науковець.

Плоди дівочого винограду

Щодо того, коли дівочий виноград краще висаджувати, Олег Борисович каже, що саджанці можна садити і восени, і навесні, а ось живцювання варто робити ранньою весною. Молодим рослинам потрібна опора, тому варто подбати про те, щоб жива прикраса звисала на стіну, або ж звивалася навкруг чогось. «Дівочий виноград, як будь-яка ліана, світлолюбивий, але добре переносить і досить сильне затемнення. Створює непоганий затінок: його можна не тільки на стіну пускати, з нього й альтанки якісь з нього формувати», – каже Олег Борисович.

Плоди дівочого винограду просто опадають, однак, можуть висіти на пагонах й цілу зиму. Скільки він ще радуватиме своїми яскравими барвами ужгородців, залежить від морозу: як тільки буде похолодання він осиплеться.

Анна Семенюк, Зелене Закарпаття

05 листопада 2012р.

Теги: дівочий виноград, ліана

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:04
Лазертаг, екскурсія до екзотів та мультфільм в кінотеатрі: на Закарпатті діти мандрують в "УжТур"
22:22
/ 3
У Мукачеві попрощалися з полеглим прикордонником Сергієм Шмайдою
14:44
Ужгородці петицією вимагають від влади впорядкувати обрізку дерев та повідомляти про заплановане
11:18
/ 1
Під Бахмутом на Донеччині поліг Олександр Вербич з Іршави
13:35
/ 2
На війні з росією поліг снайпер 128-ї ОГШБр Василь Кохан з Неліпина Мукачівського району
12:14
У Мукачеві попрощаються з полеглим на війні з росією прикордонником Сергієм Шмайдою
21:51
/ 2
Джон Лавра – американський пілот із закарпатським корінням
17:41
Прокуратура в суді доводить незаконність виділення землі під вітряки на Боржаві
16:42
/ 9
На війні з росією поліг 19-річний Сергій Дзямко зі Стройного Свалявської громади
11:16
У травні ціни на Закарпатті зросли на 0,7%
11:28
На Закарпатті відновили танцювальні змагання "Uzhhorod Open"
22:14
У травні поточного року в порівнянні з груднем минулого ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на Закарпатті на 1,7%
11:19
/ 2
На війні з росією поліг 23-річний Павло Зевдій з Виноградова
21:10
/ 17
Суд в Ужгороді відсторонив від посади голову Оноківської сільради Марію Коваль
15:56
/ 11
Прокуратура оскаржила в суді ліквідацію обласної клінічної стоматологічної поліклініки в Ужгороді та наполягає на її збереженні
11:04
У Чернику Свалявської громади провели в останню дорогу полеглого на війні з росією Мирослава Цанька
14:40
/ 1
У Руських Комарівцях Баранинської громади попрощаються з полеглим на Запоріжжі Героєм Тарасом Гурнішем
11:23
Названо найвдаліші бізнесові ідеї, на реалізацію яких на Закарпатті в рамках проєкту "єРобота: Власна справа" загалом виділено вже понад 45 млн грн
11:11
Мукачівські прикордонники повідомили про додаткові тимчасові обмеження в прикордонні
11:27
/ 1
На війні з росією поліг Іван Феєр з Широкого Виноградівської громади
16:16
/ 7
БЕБ зупинило закупівлю Ужгородської міської лікарні на 5,8 млн грн
11:54
/ 2
У Мукачеві в семи амбулаторіях та на підстанції водоканалу встановлять сонячну генерацію
22:37
/ 2
У суботу у Верхніх Воротах на Мукачівщині зустрічатимуть полеглого Героя Івана Вотьканича
22:22
/ 1
"Щасливі діти" запрошують дітей із соціально вразливих родин в "УжТур"
20:57
/ 1
В Ужгороді сьогодні попрощалися із захисником Олегом Ващенком
» Всі новини