Велика Добронь: Село з перцем

Село Велика Добронь в Ужгородському районі на Закарпатті – це українська столиця паприки. Червоний солодкий перець спеціального сорту тут вирощують гектарами, а мелють – сотнями кілограмів. Духмяна і яскрава спеція – мелена паприка – не лише головний заробіток села, а вже й справжній бренд: саме доброньска паприка прикрашає страви не лише на Закарпатті.

Велика Добронь: Село з перцем

Виробництво спеції дається непросто, паприкою тут опікуються протягом майже усього року – з січня по листопад, але вона того варта: паприка-годувальниця вже стала справжнім символом села. Велика Добронь – це єдине місце в Україні, де вирощують такий смачний, такий яскравий і такий корисний перець у таких масштабах. Нарядний овоч уже поважають більше, ніж знамениту місцеву ранню картоплю, яку саме Добронь першою постачає на ринки країни – адже зараз паприка, зізнаються фермери, починає приносити більше прибутку.

3514

Так, робота з перцем – цілорічна, наголошує фермер Василь Гіді, але саме зараз Добронь найколоритніша: перець уже зібрали, і яскрава паприка прикрашає майже кожне обійстя. Він проводить екскурсію як власним господарством, так і обійстями сусідів і розповідає: у гірляндах перець не тільки сушать – нанизаний на нитки або зібраний у сітки, овоч достигає і набуває найяскравішого кольору.

3563

Його дружина пані Агі, саме перебираючи учора зібрані залишки врожаю, зізнається: з усієї роботи (а у Доброні не прийнято мати «просто город», тут діло честі займатися масштабним сільськогосподарським виробництвом!) найбільше до вподоби працювати саме з перцем: він і чистий, і гарний, і аромат має приємний.

Пан Василь говорить: «Так, це наш бренд – доброньська паприка! Такий перець  вирощують тільки у нас. Взагалі ж цей перець характерний для національної кухні на Балканах, в Іспанії, звичайно, в Угорщині. У слов’янській кухні – не так, але от на Закарпатті у нас дуже хороший збут – прибуток дає вже кращий, ніж основна культура – молода картопля, після якої і садимо перець».

Але перед тим як продати готову паприку, слід докласти багато зусиль. Сезон розпочинається ще у січні, коли висаджується насіння. Потім кущики перцю оселяються під плівкою, в теплицях, там і достигають під турботливим доглядом доброньських фермерів, які цьогоріч, до слова, випробували новий елітний насіннєвий матеріал і результатом дуже задоволені. Господар каже: збирати врожай починають в середині серпня. Паприка вже зібраною достигає, потім сохне, а потім – мелеться.

3631

До 150 тонн – таку кількість паприки виробляє у рік працелюбна Добронь (йдеться про вже готову спецію з висушеного і помеленого перцю!). У розпал сезону все село оздоблене червоним перцем. Та найбільше аромат відчувається там, де перчини перетворюються на власне спецію. Свій врожай пан Василь віддає сусідові, який обладнав спеціальний папричний млин. Перець кілька разів проходить через агрегат і перетворюється на ту саму паприку – яскравий духмяний порошок, який є найкращою прикрасою кожної страви. Робота – саме в розпалі й, схоже, і саме приміщення для перемелювання, і робітник навряд скоро позбудуться що аромату, що яскравої барви…

Без перцю свій стіл не уявляє і сам фермер, який, звісно, має улюблені страви. По-перше, це голубці – усміхається пан Василь. Ну а по-друге – різноманітні традиційні угорські папрікаші: з курки, з яловичини, зі свинини; у кожну страву – хоча б ложка перцю: для смаку і для кольору! Утім, рецептів фермери не наводять. Адже переконані: ця спеція прикрасить будь-яку кухню і будь-яку страву. Тим паче, що дієтологи вже назвали паприку рекордсменом за кількістю вітаміна С. А у «селі з перцем» кажуть: паприка – їхній бренд – це найкращий збудник апетиту!

Алла Хаятова, фото Йожефа Кіша, uzhgorod.in

16 жовтня 2012р.

Теги: паприка, перець, Добронь

Коментарі

Ігор Меліка 17.10.2012 / 12:39:23
Селяни навіть щорічно проводять фестиваль "Доброньска паприка"
http://igormelika.com.ua/moi-karpati/zhittya-buttya/perchene-svyato

Faust 16.10.2012 / 13:54:14
Вітаю, добронці, так тримати! В першій половині 60-х минулого століття всесвітньовідомий біохімік Albert Szentgyorgyi, угорець, отримав Нобелівську премію по хімії за відкриття і синтез вітаміну "С". Цей вітамін він відрив ще у 1933 р., працюючи в Сегеді в Інституті біології Угорської АН. Відкрив і вилучив він вітамін іменно з перцю, зі справжньої Szegedi paprika! Такаого самого перцю, який вирощують в Доброні...

Hungi 16.10.2012 / 10:18:59
Вітаю Вас, добронці, з красивим врожаєм !!! Пишаємося Вами !

Istvan 16.10.2012 / 09:02:33
"у «селі з перцем» кажуть: паприка – їхній бренд"...
Це не кажуть : бренд "Доброні папріка" вже має міжнародний патент!!

НОВИНИ: Соціо

02:01
У вівторок в Ужгороді відбудеться суд по забудові полонини Руна вітряками
12:39
Юні екодослідники здійснили пізнавальну мандрівку Свидовцем у межах проєкту "Зелені скарби Карпат"
03:11
/ 6
ФОТОФАКТ. Екскаватори продовжують "вигризати" полонину Руна
15:16
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим на війні з росією Сергієм Гвоздецьким Фото новина
18:07
/ 1
На Сумщині поліг уродженець Стужиці Іван Лешанич з Мукачева Фото новина
14:41
/ 4
Підтверджено загибель Олександра Лацка з Перечина, який майже рік вважався зниклим безвісти Фото новина
13:09
Фінішувала друга зміна літнього табору "Зелені скарби Карпат" в Ужгороді Фото новина
05:01
/ 2
З КПП "Ужгород" до Словаччини втік прикордонник
04:38
/ 5
Розслідування журналістки Олени Мудри, через яке на неї тиснуть судом "Вітропарки", перемогло в конкурсі журналістських робіт про Закарпаття
17:42
/ 2
500 підписів за 3 доби: колективне звернення з вимогою зупинити злочин на Руні достроково направлено новому генпрокурору Кравченку
03:47
У п'ятницю в ужгородському скансені відкриються дві виставки
22:03
/ 4
"Вітряні парки" "відповідально" відбудують міст, "безвідповідально" обвалений вантажівками з щебенем для дороги, якою вони планують возити "ненормативні великогабаритні вантажі"
13:11
Екоклуб у Ясіні запрошує на пізнавальну "Подорож на Драгобрат"
00:50
/ 2
Суд в Ужгороді покарав працівницю митниці за хабарництво штрафом
02:20
/ 3
Проти журналістки-розслідувачки із Закарпаття, яка пише про вітряки у горах, знову публікують замовні статті
23:30
/ 3
ДЕІ відмовляється надати акт перевірки законності будівництва на полонині Руна, – УПГ
13:53
/ 1
На Тячівщині сьогодні зустрічали полеглого Героя Юрія Бороді Фото новина
20:45
Учасники екоклубу в Ясінях мандрували Стежкою Довбуша у Карпатському національному парку Фото новина
14:06
/ 3
У Великих Лучках на Мукачівщині провели в останню дорогу захисника Андрія Закладного, що помер під час лікування Фото новина
13:48
/ 5
Учителька математики з Іршави розв'язала одну з найдавніших "нерозв'язних" математичних задач — трисекцію кута
13:18
Відкрито реєстрацію на липневі зміни дитячого екоосвітнього табору "Зелені скарби Карпат" в Ужгороді
22:35
/ 7
Подружжя волонтерки та військового зупиняють рух на транспортному мосту в Ужгороді на хвилину мовчання Відео новина
21:46
/ 8
Виноградівський фейкомет Староста придумав фейк про позов "краматорців" до "Закарпаття онлайн"
12:12
В Ужгороді завершилася перша зміна літнього табору "Зелені скарби Карпат" Фото новина
16:45
/ 1
"Щасливі діти" оголосили на Закарпатті конкурс "Карпатський сторітелінг"
» Всі новини