Велика Добронь: Село з перцем

Село Велика Добронь в Ужгородському районі на Закарпатті – це українська столиця паприки. Червоний солодкий перець спеціального сорту тут вирощують гектарами, а мелють – сотнями кілограмів. Духмяна і яскрава спеція – мелена паприка – не лише головний заробіток села, а вже й справжній бренд: саме доброньска паприка прикрашає страви не лише на Закарпатті.

Велика Добронь: Село з перцем

Виробництво спеції дається непросто, паприкою тут опікуються протягом майже усього року – з січня по листопад, але вона того варта: паприка-годувальниця вже стала справжнім символом села. Велика Добронь – це єдине місце в Україні, де вирощують такий смачний, такий яскравий і такий корисний перець у таких масштабах. Нарядний овоч уже поважають більше, ніж знамениту місцеву ранню картоплю, яку саме Добронь першою постачає на ринки країни – адже зараз паприка, зізнаються фермери, починає приносити більше прибутку.

3514

Так, робота з перцем – цілорічна, наголошує фермер Василь Гіді, але саме зараз Добронь найколоритніша: перець уже зібрали, і яскрава паприка прикрашає майже кожне обійстя. Він проводить екскурсію як власним господарством, так і обійстями сусідів і розповідає: у гірляндах перець не тільки сушать – нанизаний на нитки або зібраний у сітки, овоч достигає і набуває найяскравішого кольору.

3563

Його дружина пані Агі, саме перебираючи учора зібрані залишки врожаю, зізнається: з усієї роботи (а у Доброні не прийнято мати «просто город», тут діло честі займатися масштабним сільськогосподарським виробництвом!) найбільше до вподоби працювати саме з перцем: він і чистий, і гарний, і аромат має приємний.

Пан Василь говорить: «Так, це наш бренд – доброньська паприка! Такий перець  вирощують тільки у нас. Взагалі ж цей перець характерний для національної кухні на Балканах, в Іспанії, звичайно, в Угорщині. У слов’янській кухні – не так, але от на Закарпатті у нас дуже хороший збут – прибуток дає вже кращий, ніж основна культура – молода картопля, після якої і садимо перець».

Але перед тим як продати готову паприку, слід докласти багато зусиль. Сезон розпочинається ще у січні, коли висаджується насіння. Потім кущики перцю оселяються під плівкою, в теплицях, там і достигають під турботливим доглядом доброньських фермерів, які цьогоріч, до слова, випробували новий елітний насіннєвий матеріал і результатом дуже задоволені. Господар каже: збирати врожай починають в середині серпня. Паприка вже зібраною достигає, потім сохне, а потім – мелеться.

3631

До 150 тонн – таку кількість паприки виробляє у рік працелюбна Добронь (йдеться про вже готову спецію з висушеного і помеленого перцю!). У розпал сезону все село оздоблене червоним перцем. Та найбільше аромат відчувається там, де перчини перетворюються на власне спецію. Свій врожай пан Василь віддає сусідові, який обладнав спеціальний папричний млин. Перець кілька разів проходить через агрегат і перетворюється на ту саму паприку – яскравий духмяний порошок, який є найкращою прикрасою кожної страви. Робота – саме в розпалі й, схоже, і саме приміщення для перемелювання, і робітник навряд скоро позбудуться що аромату, що яскравої барви…

Без перцю свій стіл не уявляє і сам фермер, який, звісно, має улюблені страви. По-перше, це голубці – усміхається пан Василь. Ну а по-друге – різноманітні традиційні угорські папрікаші: з курки, з яловичини, зі свинини; у кожну страву – хоча б ложка перцю: для смаку і для кольору! Утім, рецептів фермери не наводять. Адже переконані: ця спеція прикрасить будь-яку кухню і будь-яку страву. Тим паче, що дієтологи вже назвали паприку рекордсменом за кількістю вітаміна С. А у «селі з перцем» кажуть: паприка – їхній бренд – це найкращий збудник апетиту!

Алла Хаятова, фото Йожефа Кіша, uzhgorod.in

16 жовтня 2012р.

Теги: паприка, перець, Добронь

Коментарі

Ігор Меліка 17.10.2012 / 12:39:23
Селяни навіть щорічно проводять фестиваль "Доброньска паприка"
http://igormelika.com.ua/moi-karpati/zhittya-buttya/perchene-svyato

Faust 16.10.2012 / 13:54:14
Вітаю, добронці, так тримати! В першій половині 60-х минулого століття всесвітньовідомий біохімік Albert Szentgyorgyi, угорець, отримав Нобелівську премію по хімії за відкриття і синтез вітаміну "С". Цей вітамін він відрив ще у 1933 р., працюючи в Сегеді в Інституті біології Угорської АН. Відкрив і вилучив він вітамін іменно з перцю, зі справжньої Szegedi paprika! Такаого самого перцю, який вирощують в Доброні...

Hungi 16.10.2012 / 10:18:59
Вітаю Вас, добронці, з красивим врожаєм !!! Пишаємося Вами !

Istvan 16.10.2012 / 09:02:33
"у «селі з перцем» кажуть: паприка – їхній бренд"...
Це не кажуть : бренд "Доброні папріка" вже має міжнародний патент!!

НОВИНИ: Соціо

16:36
У Рахові п’яний мотоцикліст з неповнолітнім пасажиром потрапив у лобову ДТП Фото новина
15:32
/ 1
На війні з рф загинув Герой із Рахова — снайпер Юрій Локотош Фото новина
14:24
У Карпатах рятувальники знайшли заблукалого харків’янина
13:17
У Мукачеві подружжя загинуло від отруєння чадним газом
12:14
На Мукачівщині родина заблукала в лісі Фото новина
11:12
На Закарпатті за тиждень понад 3,5 тисячі хворих на грип та ГРВІ
10:09
Поліція перевіряла потяг Кривий Ріг – Ясіня після повідомлення про замінування
09:12
На трасі під Виноградовом в ДТП загинув мотоцикліст Фото новина
19:24
Відкрито реєстрацію на пізнавальну подорож схилами полонини Боржави
18:07
У селі Минай відкрили спортивну залу для реабілітації ветеранів Фото новина
15:39
Закарпаття заробило понад 21 млн грн від туристів за дев’ять місяців
13:52
На Закарпатті склали понад тисячу протоколів за тиждень за "п'яне" керування
12:12
18-річного закарпатця, який підпалив Tesla на замовлення, взяли під варту Фото новина
10:44
Від сьогодні ЄС запускає нову біометричну систему контролю на кордонах
08:58
У румунських Карпатах врятували українця, який кілька днів провів у горах без їжі Фото новина
18:24
На Закарпатті сплатили понад 21 мільйон гривень туристичного збору
17:19
На трасі D1 у Чехії зіткнулися автобус із Рахова та вантажівка Фото новина
16:02
На Мукачівщині чоловік поранив ножем колишню співмешканку та пограбував її
14:04
В Ужгороді поліція затримала 41-річного чоловіка, який убив батька під час сварки Фото новина
12:29
На трасі між Ужгородом і Мукачевом загинув водій «Лади» Фото новина
11:17
Закарпатка намагалася перевезти контрабанду сигарет до Словаччини Фото новина
10:04
Закарпатець намагався переправити чотирьох чоловіків через Тису Фото новина
09:02
В Ужгороді стартував Карпатський гірський міжнародний кінофестиваль
17:54
Юні ужгородські фехтувальники здобули п’ять медалей на всеукраїнському турнірі Фото новина
17:03
/ 2
Троє мешканців Мукачева отримали умовні терміни за крадіжку пального з фур
» Всі новини