Велика Добронь: Село з перцем

Село Велика Добронь в Ужгородському районі на Закарпатті – це українська столиця паприки. Червоний солодкий перець спеціального сорту тут вирощують гектарами, а мелють – сотнями кілограмів. Духмяна і яскрава спеція – мелена паприка – не лише головний заробіток села, а вже й справжній бренд: саме доброньска паприка прикрашає страви не лише на Закарпатті.

Велика Добронь: Село з перцем

Виробництво спеції дається непросто, паприкою тут опікуються протягом майже усього року – з січня по листопад, але вона того варта: паприка-годувальниця вже стала справжнім символом села. Велика Добронь – це єдине місце в Україні, де вирощують такий смачний, такий яскравий і такий корисний перець у таких масштабах. Нарядний овоч уже поважають більше, ніж знамениту місцеву ранню картоплю, яку саме Добронь першою постачає на ринки країни – адже зараз паприка, зізнаються фермери, починає приносити більше прибутку.

3514

Так, робота з перцем – цілорічна, наголошує фермер Василь Гіді, але саме зараз Добронь найколоритніша: перець уже зібрали, і яскрава паприка прикрашає майже кожне обійстя. Він проводить екскурсію як власним господарством, так і обійстями сусідів і розповідає: у гірляндах перець не тільки сушать – нанизаний на нитки або зібраний у сітки, овоч достигає і набуває найяскравішого кольору.

3563

Його дружина пані Агі, саме перебираючи учора зібрані залишки врожаю, зізнається: з усієї роботи (а у Доброні не прийнято мати «просто город», тут діло честі займатися масштабним сільськогосподарським виробництвом!) найбільше до вподоби працювати саме з перцем: він і чистий, і гарний, і аромат має приємний.

Пан Василь говорить: «Так, це наш бренд – доброньська паприка! Такий перець  вирощують тільки у нас. Взагалі ж цей перець характерний для національної кухні на Балканах, в Іспанії, звичайно, в Угорщині. У слов’янській кухні – не так, але от на Закарпатті у нас дуже хороший збут – прибуток дає вже кращий, ніж основна культура – молода картопля, після якої і садимо перець».

Але перед тим як продати готову паприку, слід докласти багато зусиль. Сезон розпочинається ще у січні, коли висаджується насіння. Потім кущики перцю оселяються під плівкою, в теплицях, там і достигають під турботливим доглядом доброньських фермерів, які цьогоріч, до слова, випробували новий елітний насіннєвий матеріал і результатом дуже задоволені. Господар каже: збирати врожай починають в середині серпня. Паприка вже зібраною достигає, потім сохне, а потім – мелеться.

3631

До 150 тонн – таку кількість паприки виробляє у рік працелюбна Добронь (йдеться про вже готову спецію з висушеного і помеленого перцю!). У розпал сезону все село оздоблене червоним перцем. Та найбільше аромат відчувається там, де перчини перетворюються на власне спецію. Свій врожай пан Василь віддає сусідові, який обладнав спеціальний папричний млин. Перець кілька разів проходить через агрегат і перетворюється на ту саму паприку – яскравий духмяний порошок, який є найкращою прикрасою кожної страви. Робота – саме в розпалі й, схоже, і саме приміщення для перемелювання, і робітник навряд скоро позбудуться що аромату, що яскравої барви…

Без перцю свій стіл не уявляє і сам фермер, який, звісно, має улюблені страви. По-перше, це голубці – усміхається пан Василь. Ну а по-друге – різноманітні традиційні угорські папрікаші: з курки, з яловичини, зі свинини; у кожну страву – хоча б ложка перцю: для смаку і для кольору! Утім, рецептів фермери не наводять. Адже переконані: ця спеція прикрасить будь-яку кухню і будь-яку страву. Тим паче, що дієтологи вже назвали паприку рекордсменом за кількістю вітаміна С. А у «селі з перцем» кажуть: паприка – їхній бренд – це найкращий збудник апетиту!

Алла Хаятова, фото Йожефа Кіша, uzhgorod.in

16 жовтня 2012р.

Теги: паприка, перець, Добронь

Коментарі

Ігор Меліка 2012-10-17 / 12:39:23
Селяни навіть щорічно проводять фестиваль "Доброньска паприка"
http://igormelika.com.ua/moi-karpati/zhittya-buttya/perchene-svyato

Faust 2012-10-16 / 13:54:14
Вітаю, добронці, так тримати! В першій половині 60-х минулого століття всесвітньовідомий біохімік Albert Szentgyorgyi, угорець, отримав Нобелівську премію по хімії за відкриття і синтез вітаміну "С". Цей вітамін він відрив ще у 1933 р., працюючи в Сегеді в Інституті біології Угорської АН. Відкрив і вилучив він вітамін іменно з перцю, зі справжньої Szegedi paprika! Такаого самого перцю, який вирощують в Доброні...

Hungi 2012-10-16 / 10:18:59
Вітаю Вас, добронці, з красивим врожаєм !!! Пишаємося Вами !

Istvan 2012-10-16 / 09:02:33
"у «селі з перцем» кажуть: паприка – їхній бренд"...
Це не кажуть : бренд "Доброні папріка" вже має міжнародний патент!!

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 4
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини