На Перечинщині ходили на гриби по-журналістськи (ФОТО)

Журналісти збирали гриби в хащі, дивилися, як їх вирощують у фермерському господарстві та ласували ними в знаменитій перечинській "Підкові"

На Перечинщині ходили на гриби по-журналістськи (ФОТО)

Погожого ясного суботнього ранку невеликий бус, забитий ужгородськими «дітьми асфальту», вирушив на мальовничу Перечинщину відкривати грибний сезон.

 Журналісти – народ доволі непунктуальний, тому на місце грибного збору прибули тоді, коли досвідчені грибники вже поверталися із повними кошиками. Поглянули один на другого і зрозуміли, що ми – типові «варошські» збирачі – в кросівках чи лакованих черевиках, джинсах і світлих куртках, тим часом як місцеві мешканці вирушили на пошуки переважно у темному робочому одязі, ґумових чоботах та кепках-панамах. Ініціатор «вигулу» журналістської братії по перечинському лісі, власник ресторану-корчми «Підкова» Михайло Барник пояснив, де і як краще збирати врожай, і відпустив нас на 2 години негласних змагань – хто назбирає більше їстівних грибів. На жаль, не всі дотримались однієї із вказівок досвідченого грибника не «гойкати» у лісі, щоб не сховались грибочки, за що і поплатились напівпустими кульками та кошарками. Комусь пощастило повернутись із чималим їстівним врожаєм, а хтось гріб усе, що бачив, а при колегах змушений був половину зібраного викинути. Та всі залишилися задоволені – якщо і не назбирали на всю зиму запасів, то отримали досвід для наступного грибування та масу позитивних вражень від прогулянки осіннім лісом. Ще й дізналися від пана Михайла, як виготовляти справжню гуцульську ялинівку.

Тим, кому не щастить на грибний врожай чи ліньки дертися крізь кущі вгору-згори у пошуках їстівних шапочок, а поласувати цими дарами природи ой як хочеться, корисною була екскурсія на ферму у с. Зарічево, де вирощують гливи. На власні очі, вуха і смакові рецептори ми переконалися, що цей вид грибів можна споживати навіть сирим (уже дві доби пройшло після такої «дегустації», а організм у повному порядку), або ж, створивши відповідні умови, вирощувати у підвалі. Власники скаржаться, що не завжди вдається реалізувати весь товар, бо наші споживачі ще не звикли до такого делікатесу. Щоб заохотити вас його скуштувати, скажу лише, що гливи містять багато білка, клітковини, мінеральних речовин, вітамінів і є в 4 рази менш калорійними, ніж м’ясо. І за смаком не поступаються білим грибам, навіть у сирому варіанті. Варіант не для екстремалів – засолені гливи з приправами та прянощами.

Завершення грибного полювання журналістів було не менш смачним та веселим – Михайло Барник влаштував міні-свято у «Підкові». Усі пропоновані страви були на грибну тематику. Пан Михайло навіть пожартував, що якщо бажаємо десерт, то це буде грибне морозиво. Але цього разу сміливців скуштувати таку екзотику не знайшлося.

Михайло Барник з дружиною поділилися невеликим секретом – планують наступного року влаштувати фестиваль грибів під час одного з сезонів. Перечинщина багата на такий врожай, досвідчені шукачі грибні маршрути можуть напам’ять хоч посеред ночі показати, а туристам безперечно буде цікавою така місцева атракція. Та що там туристам, навіть ліниві «варошські» журналісти не проти, щоб їх тицяли носом у грибні місця.

Вероніка Брудка, Закарпаття онлайн

07 жовтня 2012р.

Теги: гриби, Підкова, Барник

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:45
/ 10
Підтверджено загибель на війні захисника із села Майдан на Міжгірщині - Володимира Вдовенка Фото новина
16:12
/ 1
Спалах гепатиту А на Хустщині продовжує поширюватися
14:26
/ 1
На Закарпатті камера прикордонників зафіксувала бурого ведмедя Фото новина
12:28
У центрі Ужгорода розшукали зниклу восьмирічну дівчинку Фото новина
10:46
/ 2
У ДТП на Берегівщині загинув 15-річний хлопець, ще двоє підлітків у тяжкому стані Фото новина
09:09
/ 1
Закарпатські лікарі відновили ріст кістки 12-річній пацієнтці без складної операції Фото новина
18:03
/ 4
В Ужгороді попрощалися із полеглим на війні з рф поліцейським Юрієм Василиженком Фото новина
16:05
/ 2
На Закарпатті за два тижні спіймали 21 водія напідпитку
14:14
/ 1
Закарпатці зустріли евакуаційний поїзд із ДніпропетровщиниФото новина
12:45
/ 2
Найстарша жителька Іршавської громади відсвяткувала 104-й день народження Фото новина
10:35
Перший незалежний іспит з медицини невідкладних станів стартував на Закарпатті Фото новина
18:04
Ужгородські митники вилучили незадекларовані 20 тис. євро у харків’янина Фото новина
16:51
У Мукачеві засудили наркоторгівця до 6 років ув’язнення Фото новина
15:42
У Мукачеві окропили землю молодим вином на відкритті міжнародного форуму виноробів Фото новина
14:38
/ 2
На Закарпатті викрили групу залізничників, які крали дизпаливо з локомотивів Фото новина
13:24
У Бедевлі 35-річна водійка збила підлітка й врізалася в дерево Фото новина
12:40
/ 1
Сусіди врятували будинок у Загатті від масштабної пожежі Фото новина
11:59
В Ужгороді чоловік напав на сусідку й пограбував її Фото новина
10:55
/ 1
В Ужгороді попрощаються із захисником Олександром Поповичем Фото новина
10:12
На Закарпатті 14 листопада очікується хмарна погода та туман
09:01
Ветеран встановив рекорд України, підкоривши Говерлу з трьома ампутаціями Фото новина
18:41
На Закарпатті відкрили першу бочку вина врожаю 2025 року Фото новина
17:32
/ 4
На Закарпатті прикордонник переправляв ухилянта до Румунії за криптовалюту Фото новина
16:54
/ 1
На Берегівщині попрощаються із захисником Іваном Серебряковим Фото новина
16:05
На Тячівщині вогнеборці врятували будинок багатодітної родини Фото новина
» Всі новини