На Перечинщині ходили на гриби по-журналістськи (ФОТО)

Журналісти збирали гриби в хащі, дивилися, як їх вирощують у фермерському господарстві та ласували ними в знаменитій перечинській "Підкові"

На Перечинщині ходили на гриби по-журналістськи (ФОТО)

Погожого ясного суботнього ранку невеликий бус, забитий ужгородськими «дітьми асфальту», вирушив на мальовничу Перечинщину відкривати грибний сезон.

 Журналісти – народ доволі непунктуальний, тому на місце грибного збору прибули тоді, коли досвідчені грибники вже поверталися із повними кошиками. Поглянули один на другого і зрозуміли, що ми – типові «варошські» збирачі – в кросівках чи лакованих черевиках, джинсах і світлих куртках, тим часом як місцеві мешканці вирушили на пошуки переважно у темному робочому одязі, ґумових чоботах та кепках-панамах. Ініціатор «вигулу» журналістської братії по перечинському лісі, власник ресторану-корчми «Підкова» Михайло Барник пояснив, де і як краще збирати врожай, і відпустив нас на 2 години негласних змагань – хто назбирає більше їстівних грибів. На жаль, не всі дотримались однієї із вказівок досвідченого грибника не «гойкати» у лісі, щоб не сховались грибочки, за що і поплатились напівпустими кульками та кошарками. Комусь пощастило повернутись із чималим їстівним врожаєм, а хтось гріб усе, що бачив, а при колегах змушений був половину зібраного викинути. Та всі залишилися задоволені – якщо і не назбирали на всю зиму запасів, то отримали досвід для наступного грибування та масу позитивних вражень від прогулянки осіннім лісом. Ще й дізналися від пана Михайла, як виготовляти справжню гуцульську ялинівку.

Тим, кому не щастить на грибний врожай чи ліньки дертися крізь кущі вгору-згори у пошуках їстівних шапочок, а поласувати цими дарами природи ой як хочеться, корисною була екскурсія на ферму у с. Зарічево, де вирощують гливи. На власні очі, вуха і смакові рецептори ми переконалися, що цей вид грибів можна споживати навіть сирим (уже дві доби пройшло після такої «дегустації», а організм у повному порядку), або ж, створивши відповідні умови, вирощувати у підвалі. Власники скаржаться, що не завжди вдається реалізувати весь товар, бо наші споживачі ще не звикли до такого делікатесу. Щоб заохотити вас його скуштувати, скажу лише, що гливи містять багато білка, клітковини, мінеральних речовин, вітамінів і є в 4 рази менш калорійними, ніж м’ясо. І за смаком не поступаються білим грибам, навіть у сирому варіанті. Варіант не для екстремалів – засолені гливи з приправами та прянощами.

Завершення грибного полювання журналістів було не менш смачним та веселим – Михайло Барник влаштував міні-свято у «Підкові». Усі пропоновані страви були на грибну тематику. Пан Михайло навіть пожартував, що якщо бажаємо десерт, то це буде грибне морозиво. Але цього разу сміливців скуштувати таку екзотику не знайшлося.

Михайло Барник з дружиною поділилися невеликим секретом – планують наступного року влаштувати фестиваль грибів під час одного з сезонів. Перечинщина багата на такий врожай, досвідчені шукачі грибні маршрути можуть напам’ять хоч посеред ночі показати, а туристам безперечно буде цікавою така місцева атракція. Та що там туристам, навіть ліниві «варошські» журналісти не проти, щоб їх тицяли носом у грибні місця.

Вероніка Брудка, Закарпаття онлайн

07 жовтня 2012р.

Теги: гриби, Підкова, Барник

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:10
/ 1
Ортопеди з усієї України пройшли спеціалізований курс у Мукачеві Фото новина
17:03
На Закарпатті відбувся восьмий традиційний Wine Run серед виноградників Фото новина
16:13
На Закарпатті затримали переправника під час отримання $3000 від «клієнта» Фото новина
13:58
Кардіохірурги Інституту Амосова обстежили дітей у Мукачеві Фото новина
12:52
На Виноградівщині проведуть безкоштовну вакцинацію тварин від сказу
11:53
На Закарпатті судитимуть «чорного археолога» за спробу продати унікальний скарб Фото новина
10:38
Ужгородський замок презентував сучасний бренд Фото новина
09:39
На війні з рф поліг воїн із Нижніх Ремет - Михайло Попович Фото новина
08:42
На Говерлі травмувалася 18-річна туристка із Закарпаття Фото новина
18:25
На «Тисі» митники вилучили брендові сумки та взуття майже на мільйон гривень Фото новина
16:36
/ 3
В Ужгороді після негоди авто застрягло у воді під залізничним мостом Фото новина
14:48
/ 11
В Ужгороді з’явилася 78-ма мініскульптура — на честь угорської шахістки Юдіт Полґар Фото новина
13:14
/ 2
На Тячівщині батька підозрюють у вбивстві власного сина Фото новина
12:29
Закарпатців попереджають про значні дощі та грози 14–15 вересня
09:17
/ 1
Помер закарпатський фотограф, журналіст і військовий Павло Білецький Фото новина
17:42
На Рахівщині підліток викрав 17 тисяч гривень з авто Фото новина
16:54
У румунських Карпатах рятувальники розшукали трьох українців
11:07
Ужгородський замок став майданчиком Міжнародного кінофестивалю Фото новина
09:03
/ 1
На війні з рф поліг Захисник із селища Ясіня - 37-річний Василь Андращук Фото новина
23:38
/ 6
Мешканці Калин на Тячівщині закликали голову Закарпатської ОВА зупинити "ГЕСівське" свавілля на Тересві та захистити громаду Відео новина
18:17
/ 2
Дружина загиблого воїна зі Сваляви закликає підтримати петицію про присвоєння йому звання Героя України Фото новина
17:20
У замку «Паланок» скасували частину обмежень для відвідувачів
16:20
На Рахівщині судитимуть торговця наркотиками, який ховав «товар» у дитячій іграшці Фото новина
15:26
Закарпатець віз із-за кордону роутери на пів мільйона без декларування Фото новина
13:25
/ 1
Закарпатські прикордонники пострілами зупиняли порушників Фото новина
» Всі новини