На Перечинщині ходили на гриби по-журналістськи (ФОТО)

Журналісти збирали гриби в хащі, дивилися, як їх вирощують у фермерському господарстві та ласували ними в знаменитій перечинській "Підкові"

На Перечинщині ходили на гриби по-журналістськи (ФОТО)

Погожого ясного суботнього ранку невеликий бус, забитий ужгородськими «дітьми асфальту», вирушив на мальовничу Перечинщину відкривати грибний сезон.

 Журналісти – народ доволі непунктуальний, тому на місце грибного збору прибули тоді, коли досвідчені грибники вже поверталися із повними кошиками. Поглянули один на другого і зрозуміли, що ми – типові «варошські» збирачі – в кросівках чи лакованих черевиках, джинсах і світлих куртках, тим часом як місцеві мешканці вирушили на пошуки переважно у темному робочому одязі, ґумових чоботах та кепках-панамах. Ініціатор «вигулу» журналістської братії по перечинському лісі, власник ресторану-корчми «Підкова» Михайло Барник пояснив, де і як краще збирати врожай, і відпустив нас на 2 години негласних змагань – хто назбирає більше їстівних грибів. На жаль, не всі дотримались однієї із вказівок досвідченого грибника не «гойкати» у лісі, щоб не сховались грибочки, за що і поплатились напівпустими кульками та кошарками. Комусь пощастило повернутись із чималим їстівним врожаєм, а хтось гріб усе, що бачив, а при колегах змушений був половину зібраного викинути. Та всі залишилися задоволені – якщо і не назбирали на всю зиму запасів, то отримали досвід для наступного грибування та масу позитивних вражень від прогулянки осіннім лісом. Ще й дізналися від пана Михайла, як виготовляти справжню гуцульську ялинівку.

Тим, кому не щастить на грибний врожай чи ліньки дертися крізь кущі вгору-згори у пошуках їстівних шапочок, а поласувати цими дарами природи ой як хочеться, корисною була екскурсія на ферму у с. Зарічево, де вирощують гливи. На власні очі, вуха і смакові рецептори ми переконалися, що цей вид грибів можна споживати навіть сирим (уже дві доби пройшло після такої «дегустації», а організм у повному порядку), або ж, створивши відповідні умови, вирощувати у підвалі. Власники скаржаться, що не завжди вдається реалізувати весь товар, бо наші споживачі ще не звикли до такого делікатесу. Щоб заохотити вас його скуштувати, скажу лише, що гливи містять багато білка, клітковини, мінеральних речовин, вітамінів і є в 4 рази менш калорійними, ніж м’ясо. І за смаком не поступаються білим грибам, навіть у сирому варіанті. Варіант не для екстремалів – засолені гливи з приправами та прянощами.

Завершення грибного полювання журналістів було не менш смачним та веселим – Михайло Барник влаштував міні-свято у «Підкові». Усі пропоновані страви були на грибну тематику. Пан Михайло навіть пожартував, що якщо бажаємо десерт, то це буде грибне морозиво. Але цього разу сміливців скуштувати таку екзотику не знайшлося.

Михайло Барник з дружиною поділилися невеликим секретом – планують наступного року влаштувати фестиваль грибів під час одного з сезонів. Перечинщина багата на такий врожай, досвідчені шукачі грибні маршрути можуть напам’ять хоч посеред ночі показати, а туристам безперечно буде цікавою така місцева атракція. Та що там туристам, навіть ліниві «варошські» журналісти не проти, щоб їх тицяли носом у грибні місця.

Вероніка Брудка, Закарпаття онлайн

07 жовтня 2012р.

Теги: гриби, Підкова, Барник

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:38
Мешканці Калин на Тячівщині закликали голову Закарпатської ОВА зупинити "ГЕСівське" свавілля на Тересві та захистити громаду Відео новина
18:17
/ 1
Дружина загиблого воїна зі Сваляви закликає підтримати петицію про присвоєння йому звання Героя України Фото новина
17:20
У замку «Паланок» скасували частину обмежень для відвідувачів
16:20
На Рахівщині судитимуть торговця наркотиками, який ховав «товар» у дитячій іграшці Фото новина
15:26
Закарпатець віз із-за кордону роутери на пів мільйона без декларування Фото новина
13:25
Закарпатські прикордонники пострілами зупиняли порушників Фото новина
12:15
На війні з рф поліг 33-річний військовий із Хуста Фото новина
11:15
Керівнику підприємства на Закарпатті повідомили про підозру у спробі контрабанди лісоматеріалів Фото новина
09:55
У румунських Карпатах врятували двох харків'ян Фото новина
08:56
Прямі потяги з Закарпаття до ЄС вирушили сьогодні Фото новина
18:22
У Мукачеві попрощаються із полеглим Захисником Олександром Волкодаєвим Фото новина
17:49
Відкрито реєстрацію на подорож для дітей до водоспаду Скакало
17:16
На Закарпатті діти з діабетом отримали сучасні інсулінові помпи Фото новина
15:48
На війні з рф поліг захисник із села Бадів на Берегівщині — Михайло Драч Фото новина
15:24
Ветерани побували на екскурсії в Ужгородському замку Фото новина
14:03
У Берегові через негоду на дорогу впало дерево Фото новина
13:11
/ 2
Школярі Мукачева зібрали понад 400 тисяч гривень для ЗСУ Фото новина
12:04
Екоклуб у Ясінях запрошує в мандрівку до гори Костирівка
11:59
У Мукачеві затримали грабіжника, який напав на жінку в під’їзді та відібрав золоті прикраси Фото новина
11:37
На Закарпатті викрили дві схеми переправлення ухилянтів Фото новина
10:08
/ 2
На Закарпатті викрили наркоугруповання з мільйонними прибутками Фото новина
18:07
/ 4
В Ужгороді портрети загиблих Героїв перемістили до скверу на площі Шандора Петефі Фото новина
17:43
/ 2
На Закарпатті розікрали 37,8 млн грн на ремонті дороги Фото новина
16:31
/ 1
На Закарпатті викрили схему розтрати 300 тонн зерна посадовицями наукового інституту Фото новина
15:22
/ 1
На Закарпатті викрили двох залізничників, які під час відрядження спробували втекти в угорщину Фото новина
» Всі новини