На Перечинщині ходили на гриби по-журналістськи (ФОТО)

Журналісти збирали гриби в хащі, дивилися, як їх вирощують у фермерському господарстві та ласували ними в знаменитій перечинській "Підкові"

На Перечинщині ходили на гриби по-журналістськи (ФОТО)

Погожого ясного суботнього ранку невеликий бус, забитий ужгородськими «дітьми асфальту», вирушив на мальовничу Перечинщину відкривати грибний сезон.

 Журналісти – народ доволі непунктуальний, тому на місце грибного збору прибули тоді, коли досвідчені грибники вже поверталися із повними кошиками. Поглянули один на другого і зрозуміли, що ми – типові «варошські» збирачі – в кросівках чи лакованих черевиках, джинсах і світлих куртках, тим часом як місцеві мешканці вирушили на пошуки переважно у темному робочому одязі, ґумових чоботах та кепках-панамах. Ініціатор «вигулу» журналістської братії по перечинському лісі, власник ресторану-корчми «Підкова» Михайло Барник пояснив, де і як краще збирати врожай, і відпустив нас на 2 години негласних змагань – хто назбирає більше їстівних грибів. На жаль, не всі дотримались однієї із вказівок досвідченого грибника не «гойкати» у лісі, щоб не сховались грибочки, за що і поплатились напівпустими кульками та кошарками. Комусь пощастило повернутись із чималим їстівним врожаєм, а хтось гріб усе, що бачив, а при колегах змушений був половину зібраного викинути. Та всі залишилися задоволені – якщо і не назбирали на всю зиму запасів, то отримали досвід для наступного грибування та масу позитивних вражень від прогулянки осіннім лісом. Ще й дізналися від пана Михайла, як виготовляти справжню гуцульську ялинівку.

Тим, кому не щастить на грибний врожай чи ліньки дертися крізь кущі вгору-згори у пошуках їстівних шапочок, а поласувати цими дарами природи ой як хочеться, корисною була екскурсія на ферму у с. Зарічево, де вирощують гливи. На власні очі, вуха і смакові рецептори ми переконалися, що цей вид грибів можна споживати навіть сирим (уже дві доби пройшло після такої «дегустації», а організм у повному порядку), або ж, створивши відповідні умови, вирощувати у підвалі. Власники скаржаться, що не завжди вдається реалізувати весь товар, бо наші споживачі ще не звикли до такого делікатесу. Щоб заохотити вас його скуштувати, скажу лише, що гливи містять багато білка, клітковини, мінеральних речовин, вітамінів і є в 4 рази менш калорійними, ніж м’ясо. І за смаком не поступаються білим грибам, навіть у сирому варіанті. Варіант не для екстремалів – засолені гливи з приправами та прянощами.

Завершення грибного полювання журналістів було не менш смачним та веселим – Михайло Барник влаштував міні-свято у «Підкові». Усі пропоновані страви були на грибну тематику. Пан Михайло навіть пожартував, що якщо бажаємо десерт, то це буде грибне морозиво. Але цього разу сміливців скуштувати таку екзотику не знайшлося.

Михайло Барник з дружиною поділилися невеликим секретом – планують наступного року влаштувати фестиваль грибів під час одного з сезонів. Перечинщина багата на такий врожай, досвідчені шукачі грибні маршрути можуть напам’ять хоч посеред ночі показати, а туристам безперечно буде цікавою така місцева атракція. Та що там туристам, навіть ліниві «варошські» журналісти не проти, щоб їх тицяли носом у грибні місця.

Вероніка Брудка, Закарпаття онлайн

07 жовтня 2012р.

Теги: гриби, Підкова, Барник

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:15
/ 1
Закарпатця, який до смерті побив 10-річну падчерку, засудили до довічного ув’язнення
17:00
У Мукачеві планують створити індустріальний парк «ЕКО Мукачево» для розвитку інновацій
16:27
На Закарпатті кіберполіція попереджає про фейкові повідомлення від імені МВС Фото новина
15:11
На Тячівщині чоловік отримав 12 років в’язниці за вбивство двоюрідного брата Фото новина
14:12
В Анталії студентка УжНУ виборола два “золота” чемпіонату світу з шашок Фото новина
13:05
У Мукачеві прощатимуться із полеглим захисником Романом Погребняком Фото новина
12:16
Книга закарпатського письменника Андрія Любки вийшла у США Фото новина
10:58
6 листопада на Закарпатті очікується суха погода з туманами
09:10
Закарпатські музейники та артисти створили відеопроєкт про звучання народних інструментів Фото новина
17:56
В Ужгороді п’яний водій спричинив ДТП біля торгового центру Фото новина
16:14
/ 2
На ПП «Чоп (Дружба)» викрили пасажира з фальшивими документами про інвалідність Фото новина
15:57
/ 5
"Євроінтеграційний" і "екологічний" комітети ВР на виїзному засіданні на Закарпатті вивчатимуть проблему з будівництвом вітроелектростанцій на високогір'ї
15:20
/ 1
У Мукачеві попрощалися із полеглим на війні з рф захисником Тіберієм Полянським Фото новина
14:20
Мукачево запрошує на шаховий турнір — Кубок Святого Михаїла
13:23
У Мукачеві зустріли евакуйовану родину із Запорізької області Фото новина
12:09
/ 1
На Закарпатті зафіксували дві спроби незаконного вивезення дітей за кордон Фото новина
11:04
/ 2
На Закарпатті переправники облаштували «власний» пункт пропуску біля КПП «Вилок» Фото новина
10:09
На високогір’ї Карпат фіксують мороз до -4°C і північний вітер Фото новина
09:05
Закарпаттяобленерго повідомило графік відключень електроенергії на 5 листопада
08:52
/ 1
АРМА передало в управління "Ведмежу діброву" Медведчука на Закарпатті
18:01
У жовтні в Ужгороді народилися 180 малюків, серед них дві двійні
17:11
/ 2
На Закарпатті викрили офіцера Міноборони, який заробляв на незаконному переправленні військовозобов’язаних Фото новина
16:25
/ 2
На Донеччині поліг Юрій Бенко з Тересви на Тячівщині Фото новина
15:13
На Закарпатті відкрили набір на тримісячний курс національного спротиву
13:59
/ 2
Судитимуть закарпатця, який воює на боці російських окупантів
» Всі новини