На Перечинщині ходили на гриби по-журналістськи (ФОТО)

Журналісти збирали гриби в хащі, дивилися, як їх вирощують у фермерському господарстві та ласували ними в знаменитій перечинській "Підкові"

На Перечинщині ходили на гриби по-журналістськи (ФОТО)

Погожого ясного суботнього ранку невеликий бус, забитий ужгородськими «дітьми асфальту», вирушив на мальовничу Перечинщину відкривати грибний сезон.

 Журналісти – народ доволі непунктуальний, тому на місце грибного збору прибули тоді, коли досвідчені грибники вже поверталися із повними кошиками. Поглянули один на другого і зрозуміли, що ми – типові «варошські» збирачі – в кросівках чи лакованих черевиках, джинсах і світлих куртках, тим часом як місцеві мешканці вирушили на пошуки переважно у темному робочому одязі, ґумових чоботах та кепках-панамах. Ініціатор «вигулу» журналістської братії по перечинському лісі, власник ресторану-корчми «Підкова» Михайло Барник пояснив, де і як краще збирати врожай, і відпустив нас на 2 години негласних змагань – хто назбирає більше їстівних грибів. На жаль, не всі дотримались однієї із вказівок досвідченого грибника не «гойкати» у лісі, щоб не сховались грибочки, за що і поплатились напівпустими кульками та кошарками. Комусь пощастило повернутись із чималим їстівним врожаєм, а хтось гріб усе, що бачив, а при колегах змушений був половину зібраного викинути. Та всі залишилися задоволені – якщо і не назбирали на всю зиму запасів, то отримали досвід для наступного грибування та масу позитивних вражень від прогулянки осіннім лісом. Ще й дізналися від пана Михайла, як виготовляти справжню гуцульську ялинівку.

Тим, кому не щастить на грибний врожай чи ліньки дертися крізь кущі вгору-згори у пошуках їстівних шапочок, а поласувати цими дарами природи ой як хочеться, корисною була екскурсія на ферму у с. Зарічево, де вирощують гливи. На власні очі, вуха і смакові рецептори ми переконалися, що цей вид грибів можна споживати навіть сирим (уже дві доби пройшло після такої «дегустації», а організм у повному порядку), або ж, створивши відповідні умови, вирощувати у підвалі. Власники скаржаться, що не завжди вдається реалізувати весь товар, бо наші споживачі ще не звикли до такого делікатесу. Щоб заохотити вас його скуштувати, скажу лише, що гливи містять багато білка, клітковини, мінеральних речовин, вітамінів і є в 4 рази менш калорійними, ніж м’ясо. І за смаком не поступаються білим грибам, навіть у сирому варіанті. Варіант не для екстремалів – засолені гливи з приправами та прянощами.

Завершення грибного полювання журналістів було не менш смачним та веселим – Михайло Барник влаштував міні-свято у «Підкові». Усі пропоновані страви були на грибну тематику. Пан Михайло навіть пожартував, що якщо бажаємо десерт, то це буде грибне морозиво. Але цього разу сміливців скуштувати таку екзотику не знайшлося.

Михайло Барник з дружиною поділилися невеликим секретом – планують наступного року влаштувати фестиваль грибів під час одного з сезонів. Перечинщина багата на такий врожай, досвідчені шукачі грибні маршрути можуть напам’ять хоч посеред ночі показати, а туристам безперечно буде цікавою така місцева атракція. Та що там туристам, навіть ліниві «варошські» журналісти не проти, щоб їх тицяли носом у грибні місця.

Вероніка Брудка, Закарпаття онлайн

07 жовтня 2012р.

Теги: гриби, Підкова, Барник

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:17
У Перечині перепоховали Героя Ярослава Токаря, який у 2023-му загинув під час боїв у Бахмуті Фото новина
17:30
Румунія продовжила обмеження руху на кордоні через ремонт мосту на річці Тиса
11:12
/ 5
У Збинах на Мукачівщині громада перейшла з російського православ'я в ПЦУ
09:39
/ 1
Підтверджено загибель на війні Героя із села Кіреш на Хустщині Олександра Куриці Фото новина
09:01
Стало відомо, коли на Закарпатті вимикатимуть світло 2 грудня
15:46
У Мукачеві встановили четвертого бронзового гусака Фото новина
10:57
В Ужгороді сьогодні попрощаються із захисником Золтаном Калої Фото новина
10:05
У селі Видричка на Рахівщині попрощалися із полеглим захисником Степаном Павлючком Фото новина
09:06
Оприлюднено прогнозний графік відключень електроенергії на Закарпатті 1 грудня
16:45
У Мукачівському замку відкрили резиденцію Святого Миколая Фото новина
12:51
У селі Видричка на Рахівщині попрощаються із Героєм Степаном Павлючком Фото новина
10:18
У Берегові стартував Благодійний різдвяно-новорічний ярмарок на площі Кошута Фото новина
09:06
Графік відключень електроенергії на Закарпатті 30 листопада
17:39
/ 3
У Мукачеві провели акцію на підтримку полонених та зниклих безвісти військових Фото новина
12:41
/ 2
Жителька Нижнього Болотного на Хустщині відзначила 100-літній ювілей Фото новина
10:41
/ 1
У Часлівцях на Ужгородщині попрощаються із полеглим Героєм Михайлом Дюриком Фото новина
09:02
/ 1
Графік відключень електроенергії на Закарпатті 29 листопада
18:06
/ 2
Герой «Азовсталі» з Мукачівського прикордонного загону отримав державну нагороду Фото новина
16:27
У Мукачеві зустріли евакуйовану родину з Дніпропетровщини Фото новина
15:18
/ 1
Закарпатські митники затримали вантажівку з незадекларованим товаром на 1,5 млн грн Фото новина
14:39
/ 10
На Мукачівщині громада УПЦ МП разом з настоятелем приєдналася до ПЦУ Фото новина
14:06
У Мукачеві посеред ночі патрульні знайшли малюка, який сам блукав вулицями Фото новина
12:15
/ 1
Виноградівська міськрада повідомила про смерть Героя із Великих Комʼят Едуарда Густі Фото новина
11:23
Чопський прикордонний загін проводить набір на військову службу за контрактом
10:27
Апеляційний суд у Львові очікувано залишив чинним детальний план територій під будівництво вітряків на Руній
» Всі новини