На Перечинщині ходили на гриби по-журналістськи (ФОТО)

Журналісти збирали гриби в хащі, дивилися, як їх вирощують у фермерському господарстві та ласували ними в знаменитій перечинській "Підкові"

На Перечинщині ходили на гриби по-журналістськи (ФОТО)

Погожого ясного суботнього ранку невеликий бус, забитий ужгородськими «дітьми асфальту», вирушив на мальовничу Перечинщину відкривати грибний сезон.

 Журналісти – народ доволі непунктуальний, тому на місце грибного збору прибули тоді, коли досвідчені грибники вже поверталися із повними кошиками. Поглянули один на другого і зрозуміли, що ми – типові «варошські» збирачі – в кросівках чи лакованих черевиках, джинсах і світлих куртках, тим часом як місцеві мешканці вирушили на пошуки переважно у темному робочому одязі, ґумових чоботах та кепках-панамах. Ініціатор «вигулу» журналістської братії по перечинському лісі, власник ресторану-корчми «Підкова» Михайло Барник пояснив, де і як краще збирати врожай, і відпустив нас на 2 години негласних змагань – хто назбирає більше їстівних грибів. На жаль, не всі дотримались однієї із вказівок досвідченого грибника не «гойкати» у лісі, щоб не сховались грибочки, за що і поплатились напівпустими кульками та кошарками. Комусь пощастило повернутись із чималим їстівним врожаєм, а хтось гріб усе, що бачив, а при колегах змушений був половину зібраного викинути. Та всі залишилися задоволені – якщо і не назбирали на всю зиму запасів, то отримали досвід для наступного грибування та масу позитивних вражень від прогулянки осіннім лісом. Ще й дізналися від пана Михайла, як виготовляти справжню гуцульську ялинівку.

Тим, кому не щастить на грибний врожай чи ліньки дертися крізь кущі вгору-згори у пошуках їстівних шапочок, а поласувати цими дарами природи ой як хочеться, корисною була екскурсія на ферму у с. Зарічево, де вирощують гливи. На власні очі, вуха і смакові рецептори ми переконалися, що цей вид грибів можна споживати навіть сирим (уже дві доби пройшло після такої «дегустації», а організм у повному порядку), або ж, створивши відповідні умови, вирощувати у підвалі. Власники скаржаться, що не завжди вдається реалізувати весь товар, бо наші споживачі ще не звикли до такого делікатесу. Щоб заохотити вас його скуштувати, скажу лише, що гливи містять багато білка, клітковини, мінеральних речовин, вітамінів і є в 4 рази менш калорійними, ніж м’ясо. І за смаком не поступаються білим грибам, навіть у сирому варіанті. Варіант не для екстремалів – засолені гливи з приправами та прянощами.

Завершення грибного полювання журналістів було не менш смачним та веселим – Михайло Барник влаштував міні-свято у «Підкові». Усі пропоновані страви були на грибну тематику. Пан Михайло навіть пожартував, що якщо бажаємо десерт, то це буде грибне морозиво. Але цього разу сміливців скуштувати таку екзотику не знайшлося.

Михайло Барник з дружиною поділилися невеликим секретом – планують наступного року влаштувати фестиваль грибів під час одного з сезонів. Перечинщина багата на такий врожай, досвідчені шукачі грибні маршрути можуть напам’ять хоч посеред ночі показати, а туристам безперечно буде цікавою така місцева атракція. Та що там туристам, навіть ліниві «варошські» журналісти не проти, щоб їх тицяли носом у грибні місця.

Вероніка Брудка, Закарпаття онлайн

07 жовтня 2012р.

Теги: гриби, Підкова, Барник

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

13:40
В Ужгороді за донорами, хто не може через карантин самостійно здати кров, готові відправляти транспорт
13:09
Випробування Боржавськими полонинами: витримали не всі
13:04
Поблизу Ужгорода з'явилась алея дуба червоного
14:42
Закарпатською митницею з початку року пропущено 626 573 транспортні засоби
13:36
У лютому мережі АЗС на Закарпатті продали пального на понад 288 млн грн
13:34
Підприємствами транспорту на Закарпатті у січні-лютому перевезено 790,4 тисяч тонн вантажів
13:14
Торік обсяг вирощування сільськогосподарських тварин в аграрних підприємствах Закарпаття збільшився на 29,7%
13:00
Закарпатгаз запровадив швидку реєстрацію в онлайн-сервісі 104.ua
09:44
На закарпатських пунктах пропуску – жвавий пасажиропотік
09:42
З наступного тижня Укрпошта доставлятиме ліки у віддалені села Закарпаття
02:34
/ 1
Суд у Львові призначив розгляд апеляційної скарги захисників Боржави щодо дозволу на будівництво ВЕС
22:51
/ 1
Гроші на кордоні. З життя закарпатських митників
16:23
На Закарпатті на митниці вилучили 1440 упаковок миючих засобів
15:04
ФОТОФАКТ. У Мукачеві вже квітне "шалена" сакура
14:23
У ході публічної консультації в Ужгороді 77,2% учасники обговорення підтримали ідею побудови підземного паркінгу на Поштовій
10:59
Цьогоріч у Мукачеві до першого класу підуть понад 1200 учнів
10:56
Учасники АТО та ООС у Мукачеві зможуть отримати 50 тис грн для відкриття власної справи
14:26
До закладів вищої освіти на Закарпатті зараховано у поточному навчальному році 6467 студентів
12:03
В Ужгороді затвердили порядок забезпечення "пільговиків" електронними квитками
12:01
/ 1
В Ужгороді визначили, де встановлять туристично-інформаційні стели
09:10
На Закарпатті контрабандисти двічі втекли від прикордонників, полишивши значні партії сигарет
21:26
Для ужгородців працює цілодобова гаряча телефонна лінія
17:58
Закарпатці за перші два місяці 2020-го сплатили понад 1 млн грн податку не нерухоме майно
17:44
В Ужгороді наразі – 253 містянина, що повернулися з-за кордону, з усіма працюють сімейні лікарі
13:58
На Закарпатті катастрофічно бракує донорської крові
» Всі новини