На Перечинщині ходили на гриби по-журналістськи (ФОТО)

Журналісти збирали гриби в хащі, дивилися, як їх вирощують у фермерському господарстві та ласували ними в знаменитій перечинській "Підкові"

На Перечинщині ходили на гриби по-журналістськи (ФОТО)

Погожого ясного суботнього ранку невеликий бус, забитий ужгородськими «дітьми асфальту», вирушив на мальовничу Перечинщину відкривати грибний сезон.

 Журналісти – народ доволі непунктуальний, тому на місце грибного збору прибули тоді, коли досвідчені грибники вже поверталися із повними кошиками. Поглянули один на другого і зрозуміли, що ми – типові «варошські» збирачі – в кросівках чи лакованих черевиках, джинсах і світлих куртках, тим часом як місцеві мешканці вирушили на пошуки переважно у темному робочому одязі, ґумових чоботах та кепках-панамах. Ініціатор «вигулу» журналістської братії по перечинському лісі, власник ресторану-корчми «Підкова» Михайло Барник пояснив, де і як краще збирати врожай, і відпустив нас на 2 години негласних змагань – хто назбирає більше їстівних грибів. На жаль, не всі дотримались однієї із вказівок досвідченого грибника не «гойкати» у лісі, щоб не сховались грибочки, за що і поплатились напівпустими кульками та кошарками. Комусь пощастило повернутись із чималим їстівним врожаєм, а хтось гріб усе, що бачив, а при колегах змушений був половину зібраного викинути. Та всі залишилися задоволені – якщо і не назбирали на всю зиму запасів, то отримали досвід для наступного грибування та масу позитивних вражень від прогулянки осіннім лісом. Ще й дізналися від пана Михайла, як виготовляти справжню гуцульську ялинівку.

Тим, кому не щастить на грибний врожай чи ліньки дертися крізь кущі вгору-згори у пошуках їстівних шапочок, а поласувати цими дарами природи ой як хочеться, корисною була екскурсія на ферму у с. Зарічево, де вирощують гливи. На власні очі, вуха і смакові рецептори ми переконалися, що цей вид грибів можна споживати навіть сирим (уже дві доби пройшло після такої «дегустації», а організм у повному порядку), або ж, створивши відповідні умови, вирощувати у підвалі. Власники скаржаться, що не завжди вдається реалізувати весь товар, бо наші споживачі ще не звикли до такого делікатесу. Щоб заохотити вас його скуштувати, скажу лише, що гливи містять багато білка, клітковини, мінеральних речовин, вітамінів і є в 4 рази менш калорійними, ніж м’ясо. І за смаком не поступаються білим грибам, навіть у сирому варіанті. Варіант не для екстремалів – засолені гливи з приправами та прянощами.

Завершення грибного полювання журналістів було не менш смачним та веселим – Михайло Барник влаштував міні-свято у «Підкові». Усі пропоновані страви були на грибну тематику. Пан Михайло навіть пожартував, що якщо бажаємо десерт, то це буде грибне морозиво. Але цього разу сміливців скуштувати таку екзотику не знайшлося.

Михайло Барник з дружиною поділилися невеликим секретом – планують наступного року влаштувати фестиваль грибів під час одного з сезонів. Перечинщина багата на такий врожай, досвідчені шукачі грибні маршрути можуть напам’ять хоч посеред ночі показати, а туристам безперечно буде цікавою така місцева атракція. Та що там туристам, навіть ліниві «варошські» журналісти не проти, щоб їх тицяли носом у грибні місця.

Вероніка Брудка, Закарпаття онлайн

07 жовтня 2012р.

Теги: гриби, Підкова, Барник

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

17:26
Ужгородка розтрощила дорожній знак та втекла Фото новина
11:30
Черговий раунд для забудови полонини Руна: ліс на Закарпатті обстежать під будівництво ЛЕП
09:24
/ 2
Кінолога Чопського прикордонного загону Андрія Сливоцького та його вівчарку Вайка відзначили на всеукраїнській церемонії "Чотирилапі захисники"
08:45
Під час конкурсу "Міс і Місіс Закарпаття" активістки вийшли з плакатами проти руйнування гір під вітряки Фото новина
17:43
Закарпатські прикордонники затримали групу чоловіків, які намагалися втекти до Словаччини Фото новина
15:35
Нічна пожежа у Новому Давидкові знищила гараж Фото новина
15:11
Стало відомо про загибель Івана Дорогі з Великої Копані Виноградівської громади, що вважався зниклим безвісти з 2023-го Фото новина
14:31
На Донеччині поліг Сергій Юхимчук з Червеньова на Мукачівщині
18:45
/ 5
Підтверджено загибель на війні захисника із села Майдан на Міжгірщині Володимира Вдовенка Фото новина
14:26
/ 1
На Закарпатті камера прикордонників зафіксувала бурого ведмедя Фото новина
09:09
/ 1
Закарпатські лікарі відновили ріст кістки 12-річній пацієнтці без складної операції Фото новина
18:03
В Ужгороді попрощалися із полеглим на війні з рф поліцейським Юрієм Василиженком Фото новина
14:14
/ 1
Закарпатці зустріли евакуаційний поїзд із ДніпропетровщиниФото новина
12:45
/ 2
Найстарша жителька Іршавської громади відсвяткувала 104-й день народження Фото новина
10:35
/ 1
Перший незалежний іспит з медицини невідкладних станів стартував на Закарпатті Фото новина
15:42
У Мукачеві окропили землю молодим вином на відкритті міжнародного форуму виноробів Фото новина
10:55
/ 1
В Ужгороді попрощаються із захисником Олександром Поповичем Фото новина
09:01
Ветеран встановив рекорд України, підкоривши Говерлу з трьома ампутаціями Фото новина
18:41
На Закарпатті відкрили першу бочку вина врожаю 2025 року Фото новина
17:32
/ 5
На Закарпатті прикордонник переправляв ухилянта до Румунії за криптовалюту Фото новина
16:54
/ 1
На Берегівщині попрощаються із захисником Іваном Серебряковим Фото новина
16:05
На Тячівщині вогнеборці врятували будинок багатодітної родини Фото новина
14:59
Підтверджено загибель Героя із села Лоза на Іршавщині - Василя Химича Фото новина
14:12
/ 1
Закарпатець планував переправити харківʼянина за кордон за 20 тисяч євро Фото новина
12:56
/ 6
Поліція оприлюднила подробиці нічної смертельної ДТП в Ужгороді Фото новина
» Всі новини