На Перечинщині ходили на гриби по-журналістськи (ФОТО)

Журналісти збирали гриби в хащі, дивилися, як їх вирощують у фермерському господарстві та ласували ними в знаменитій перечинській "Підкові"

На Перечинщині ходили на гриби по-журналістськи (ФОТО)

Погожого ясного суботнього ранку невеликий бус, забитий ужгородськими «дітьми асфальту», вирушив на мальовничу Перечинщину відкривати грибний сезон.

 Журналісти – народ доволі непунктуальний, тому на місце грибного збору прибули тоді, коли досвідчені грибники вже поверталися із повними кошиками. Поглянули один на другого і зрозуміли, що ми – типові «варошські» збирачі – в кросівках чи лакованих черевиках, джинсах і світлих куртках, тим часом як місцеві мешканці вирушили на пошуки переважно у темному робочому одязі, ґумових чоботах та кепках-панамах. Ініціатор «вигулу» журналістської братії по перечинському лісі, власник ресторану-корчми «Підкова» Михайло Барник пояснив, де і як краще збирати врожай, і відпустив нас на 2 години негласних змагань – хто назбирає більше їстівних грибів. На жаль, не всі дотримались однієї із вказівок досвідченого грибника не «гойкати» у лісі, щоб не сховались грибочки, за що і поплатились напівпустими кульками та кошарками. Комусь пощастило повернутись із чималим їстівним врожаєм, а хтось гріб усе, що бачив, а при колегах змушений був половину зібраного викинути. Та всі залишилися задоволені – якщо і не назбирали на всю зиму запасів, то отримали досвід для наступного грибування та масу позитивних вражень від прогулянки осіннім лісом. Ще й дізналися від пана Михайла, як виготовляти справжню гуцульську ялинівку.

Тим, кому не щастить на грибний врожай чи ліньки дертися крізь кущі вгору-згори у пошуках їстівних шапочок, а поласувати цими дарами природи ой як хочеться, корисною була екскурсія на ферму у с. Зарічево, де вирощують гливи. На власні очі, вуха і смакові рецептори ми переконалися, що цей вид грибів можна споживати навіть сирим (уже дві доби пройшло після такої «дегустації», а організм у повному порядку), або ж, створивши відповідні умови, вирощувати у підвалі. Власники скаржаться, що не завжди вдається реалізувати весь товар, бо наші споживачі ще не звикли до такого делікатесу. Щоб заохотити вас його скуштувати, скажу лише, що гливи містять багато білка, клітковини, мінеральних речовин, вітамінів і є в 4 рази менш калорійними, ніж м’ясо. І за смаком не поступаються білим грибам, навіть у сирому варіанті. Варіант не для екстремалів – засолені гливи з приправами та прянощами.

Завершення грибного полювання журналістів було не менш смачним та веселим – Михайло Барник влаштував міні-свято у «Підкові». Усі пропоновані страви були на грибну тематику. Пан Михайло навіть пожартував, що якщо бажаємо десерт, то це буде грибне морозиво. Але цього разу сміливців скуштувати таку екзотику не знайшлося.

Михайло Барник з дружиною поділилися невеликим секретом – планують наступного року влаштувати фестиваль грибів під час одного з сезонів. Перечинщина багата на такий врожай, досвідчені шукачі грибні маршрути можуть напам’ять хоч посеред ночі показати, а туристам безперечно буде цікавою така місцева атракція. Та що там туристам, навіть ліниві «варошські» журналісти не проти, щоб їх тицяли носом у грибні місця.

Вероніка Брудка, Закарпаття онлайн

07 жовтня 2012р.

Теги: гриби, Підкова, Барник

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:11
У Підвиноградові на Берегівщині у середу попрощаються з добровольцем Іваном Сусіком, що помер від важкого поранення
11:28
/ 1
У середу в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олегом Гойбергом Фото новина
20:09
/ 2
В Ужгороді у вівторок призупинять водопостачання у центральній частині міста
11:25
/ 1
У вівторок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Василем Чурговичем Фото новина
13:37
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим на війні з росією Віктором Мургою Фото новина
15:39
/ 1
У Мукачеві в неділю стартують заходи до Днів міста (ПРОГРАМА)
18:43
Тячівський суд наклав арешт на землю під будівництво МГЕС в Калинах (ДОКУМЕНТ)
11:17
/ 1
Головою Закарпатського окружного адміністративного суду переобрали Ярославу Калинич Фото новина
00:05
/ 1
У Великому Березному проведуть в останню дорогу нацгвардійця Олега Соценка Фото новина
22:59
/ 2
"Вужі на сковороді" пралісів "Шипота"
14:15
/ 1
Підтверджено загибель Артура Ковача з Калин на Тячівщині, який вважався зниклим безвісти понад півтора року Фото новина
13:33
/ 1
У Рахові поховають сироту-переселенця з Запоріжжя Дмитра Баришполя, який загинув пів року тому на Донеччині Фото новина
21:02
Два КПП на кордоні зі Словаччиною та угорщиною тимчасово не працюватимуть
11:15
/ 1
У Мукачеві в п'ятницю попрощаються з Богданом Магійовичем, який загинув ще 2 роки тому Фото новина
13:18
/ 3
Зупиняючи московську орду на Харківщині, поліг Андрій Алексик з Онока Виноградівської громади Фото новина
11:14
/ 1
У лікарні в Сумах від отриманих на російській Бєлгородщині ран помер Юрій Порошенко з Осою Іршавської громади
14:20
За I квартал 2025 року НСЗУ сплатила 1,1 млрд грн медзакладам Закарпаття за Програмою медичних гарантій
13:15
/ 2
На Донеччині поліг Артем Песик з Берегова Фото новина
19:27
/ 2
Питання про створення парку "Чорні озера", підтримане ужгородцями в петиції, виносять на сесію міськради (ДОКУМЕНТИ)
21:12
/ 2
У лікарні в Ужгороді після важкої хвороби помер військовий із Ясіні на Рахівщині Олексій Боклажук Фото новина
20:22
/ 1
У Голубиному на Мукачівщині попрощаються з полеглим захисником Михайлом Пауком Фото новина
04:44
ВІДЕОФАКТ. На Закарпатті розцвіла Долина нарцисів
21:52
/ 3
Двоє знайомих "нагріли" ужгородку на продажі 10-ти її квартир на понад 14 млн грн Фото новина
19:16
/ 2
У неділю в Мукачеві попрощаються з полеглим Героєм Володимиром Дубровським Фото новина
16:49
/ 11
Ужгородцеві Роберту Бровді "Мадяру" присвоєно звання Героя України
» Всі новини