Ужгород: Церква і влада об’єднують свої зусилля задля здорового довкілля (ОНОВЛЕНО)

Як уже повідомляло "Закарпаття online", на базі Ужгородської греко–католицької академії імені блаженного священномученика Теодора Ромжі працює трьохденна міжнародна наукова конференція "Церква і навколишнє середовище: європейський досвід та українська перспектива" за участі єпископів римо-католицьких, греко–католицьких єпархій, семінарій України та сусідніх держав близького і далекого зарубіжжя, представників православ’я, а також протестантських церков.

Ужгород: Церква і влада об’єднують свої зусилля задля здорового довкілля (ОНОВЛЕНО)Серед учасників – єпископ Мукачівської дієцезії римсько–католицької церкви Майнек Антал, він же ж – голова комісії з екології і туризму римо–католицької єпископської конференції України, єпископ Закарпатської реформатської церкви Зан–Фабіян Олександр Олександрович, настоятель Хрестовоздвиженського кафедрального собору м. Ужгород отець Димитрій Сидор, муфтій духовного управління мусульман України Шейх Ахмед Тамим, головний рабин Івано–Франківська Ребе Мойше Лейб та ін.

У роботі конференції взяли участь і зарубіжні та вітчизняні науковці з питань екології та сталого розвитку, керівники природоохоронних установ, громадських організацій, письменники та ін., зокрема, проф. Маркус Фогт (м.Мюнхен), українські вчені – проф. Георгій Білявський, акад. Володимир Патика, проф. Володимир Ісаєнко, проф. Степан Поп, проф. Федір Гамор, проф. Віталій Ніколайчук, доц. Тетяна Саєнкота, ін.

Зі щирим, привітальним словом звернувся до поважної громади владика Мілан Шашік, який зачитав вітання від Глави Української греко–католицької церкви, кардинала Любомира Гузара.

Керівник апарату Закарпатської ОДА Михайло Попович також вітав гостей нашого краю, а заступник голови облради Василь Брензович, звертаючись до святіших, коротко інформував про унікальність природного середовища нашого краю, а також про реальні кроки з боку влади задля збереження довкілля. «У цьому зв’язку, – зазначив Василь Іванович, – досить згадати руйнівні наслідки катастрофічних паводків недавніх літ, потужні зсуви грунтів, гірських масивів, кліматичні катаклізми, що призвели до величезних матеріальних і моральних збитків, а подеколи і людських жертв.

Тому регіональна влада, в особі як обласної державної адміністрації з її відповідними службами та організаціями, так і обласної ради докладають максимум зусиль задля збереження довкілля Карпатського регіону, поліпшення екологічної ситуації в краї, утримання необхідного балансу щодо унікального біологічного різноманіття флори і фауни наших Карпат.

У зв’язку з цим Закарпатською обласною радою, зокрема, прийнято цілу низку довгострокових цільових Програм щодо поліпшення екології в краї. Діють Національна Програма комплексного протипаводкового захисту у басейні ріки Тиса на 2006-2015 роки та відповідна регіональна програма.

Питання раціонального підходу до використання, збереження та відновлення головного багатства краю - лісових ресурсів Карпат, - для обласної ради та обласної державної адміністрації теж у числі найперших пріоритетів.

У підтвердження цих слів додам, що буквально днями, наприкінці травня – початку червня цього року з ініціативи Закарпатської обласної ради питання щодо “Екологічної ситуації в Карпатах та шляхів її поліпшення” було винесено на міжнародну арену і заслухано на 14-й сесії Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи.

З повідомленням на Конгресі в Страсбурзі виступив голова обласної ради, член постійної делегації України на цьому поважному форумі Михайло Кічковський.

Зазначу, що пропозиції Закарпатської обласної ради були підтримані делегаціями Німеччини, Бельгії, Італії, Чехії, Ісландії, Мальти, Туреччини та Російської Федерації і рекомендовані до розгляду окремим питанням на 15-й сесії Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи».

Заключним акордом поважного зібрання стало проведення спільної екуменічної молитви, під час якої кожен представник прочитав слово Боже рідною мовою. Бо, як зазначали ініціатори та учасники наукової конференції, вони зібрались в Ужгороді під одним дахом із тим, аби привернути увагу суспільства до проблем довкілля, які можна вирішити тільки об’єднавши зусилля.

А завтра, 17 червня відбудеться Архієрейська служба в Ужгородському греко–католицькому кафедральному соборі з участю шанованих гостей нашого краю.
Анна РОМАНЕНЧУК та Владислав БИЛЬОВ, сайт Закарпатської обласної ради
16 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини