Мер Берегова загнав собачі притулки в політичну будку

Днями міський голова Берегова Іштван Гайдош в дусі політичного піару, яким він перманентно перейнятий останнім часом, вирішив «відмитися» від бездіяльності, що її він продемонстрував у питанні створення притулку для бездомних тварин. Чим остаточно позбавив Берегово безцінного шансу цивілізованого вирішення зазначеної проблеми.

Мер Берегова загнав собачі притулки в політичну будку

У спеціальному матеріалі в комунальній газеті «Берегово» 74-й номер в партійному списку Партії регіонів відзвітував перед берегівцями про, начебто, 100-відсоткову готовність міської влади до створення притулку, як це було передбачено «Меморандумом про координацію спільних дій щодо регулювання чисельності безпритульних тварин на території Закарпатської області гуманними методами». Нагадаємо, що від імені міського голови Берегова цей документ підписала його перший заступник Ольга Бізіля.

Укладенням цього документу Берегово в числі кількох інших населених пунктів Закарпаття отримувало чудовий і реальний шанс отримати притулок для утримання безпритульних тварин, споруджений не комунальним, а приватним коштом. Відповідну готовність подарувати місту зазначений об’єкт засвідчив своїм підписом Віктор Балога.

Для того, аби зазначений проект було реалізовано, його підписантам треба було забезпечити виконання всього трьох умов – виділити земельну ділянку, напрацювати відповідну проектно-кошторисну документацію і знайти контакт із зоозахисниками, які б у формі громадського об’єднання, відповідно до ініціативи, виголошеної Віктором Балогою, мали в подальшому опікуватися притулком.

В результаті Берегово стало ЄДИНИМ учасником підписання, який не виконав ЖОДНОЇ із зазначених умов.

В згадуваному матеріалі газети «Берегово» Іштван Гайдош відверто ввів в оману мешканців міста. Насамперед, варто сказати про те, що питання виділення землі під спорудження притулку у Берегові не розглядалося і не виносилося на сесію Берегівської міськради.  Озвучувати очевидну брехню міський голова Берегова вирішив не сам, а тому в статті спершу вклав її в уста комерційного директора ТзОВ «Берег Вертікал» Юлія Ороса. Саме останній розповів, що «з ініціативи міськради створено громадське об'єднання «Берегівське товариство захисту тварин», яке очолив депутат Микола Якимець. Саме це громадське формування взялося будувати собачий притулок. Земельну ділянку для цього важливого об'єкту (площа 600 м. кв.) фірма виділила безкоштовно».

Тобто, як бачимо, насправді жодного виділення землі не відбулося. Микола Якимець представляє в Берегівській міськраді Партію регіонів, кандидатом в нардепи від якої є Іштван Гайдош. Зазначена земля була і залишається його приватною територією і жодного руху в напрямку виділення її під потреби притулку зроблено не було – все «виділення» відбулося виключно на словах.

Аналогічно нічого не було зроблено і щодо виготовлення проектно-кошторисної документації. Як розповідає Юлій Орос, «на сьогодні виготовлено ескізний проект майбутнього притулку, який, між іншим, обіцяє мати достойний вид і параметри». Навіть для нефахівців різницю між поняттями «проектно-кошторисна документація» та «ескізний проект» (тобто, звичайний малюнок) видно неозброєним оком. Але «регіональний» мер Берегова, очевидно, звик мати своїх земляків за «лохів», а тому, вводячи їх в оману, особливо не стискається.

У редакції  Закарпаття онлайн є зазначений ескізний проект. Втілити в життя цей малюнок на приватній території Миколи Якимця за підказки Іштвана Гайдоша передбачалося з розмахом – на суму, як озвучив в зазначеному матеріалі сам М.Якимець, «щонайменше в триста тисяч гривень». В очікуванні такої «шари» від Віктора Балоги депутата з просто «регіонала» миттєво перетворили на  зоозахисника – він оперативно зареєстрував громадське об'єднання «Берегівське товариство захисту тварин» і, навіть, відкрив відповідний рахунок. Справжні зоозахисники, безумовно, про такі «зоозахисні» оборудки брегівської влади навіть не здогадувалися…

«Банківський рахунок  уже відкритий, проте прикро, що наразі він пустий,» – журився в зазначеному інтерв’ю Микола Якимець. І аби ніхто не сумнівався, що процес створення собачого притулку коштом Віктора Балоги на приватній землі з переведенням коштів на, по-суті, приватний рахунок «приватної» громадської організації є безкорисною, та навіть доброчинною акцією в ім’я «собачої» справи, про всяк випадок повідомив, що «є проекти, кошторис яких удвічі дорожчий, зокрема, реконструкція будівлі на старих очисних спорудах».

Ось так…

На цьому тлі саме час навести, без скорочень і втручань, пряму мову самого Іштвана Гайдоша із зазначеного приводу:

– Іштване Ференцовичу, чи вважаєте ви справедливими закиди ініціатора проекту собачого притулку в Берегові урядовця Віктора Балоги на вашу адресу, мовляв, вони "не потрібні Гайдошу". І взагалі, якою бачите вирішення цієї проблеми, що, за словами міністра, обговорюється на рівні країни, у майбутньому?

– Якщо коротко, то докори на мою адресу з боку міністра Віктора Балоги – незаслужені та несправедливі. Як відомо, під час підписання меморандуму з мерами низки закарпатських міст він зобов'язався через обласне Товариство захисту тварин допомогти профінансувати будівництво притулків для безпритульних собак, у Берегові в тому числі. Міська влада, до слова, не те "що не поспішає вирішувати ці питання", ми навіть були ініціаторами такої важливої та потрібної справи. Тож ідею пана міністра сприйняли з розумінням та зі свого боку, як і було обумовлено сторонами, виділили землю на території ТзОВ "Берег Вертікал". Відтак силами працівників фірми на чолі з депутатом міськради Миколою Якимцем зроблено кошторис, ескіз проекту, відкрито рахунок у банку тощо. Слід також сказати, що міська влада бере на себе зобов’язання в майбутньому утримувати притулок. Тож справа за малим – потрібно фінансування з боку ініціатора меморандуму.

Ось і вся суть – КОШТИ. Прагматичний міський голова Берегова побачив для себе чудову можливість заробити на доброчинній ініціативі. Зробити це в рамках прозорої схеми спорудження притулків, як це робиться в інших містах, було не можливо, а тому й було зроблено спробу реалізувати звичний варіант «розпилу» фінансів за варіантом, звичним при «освоєнні» бюджетних коштів.

Миколу Якимця, попри його причетність до Партії регіонів, в Берегові, в принципі, характеризують як доволі порядну людину. Швидше за все, він став просто заручником мерської «ініціативності». І не тільки в меркантильному сенсі. Коли ми зателефонували панові Миколі із запитанням, чи підтверджує він свою готовність до спорудження «собачого» притулку в Берегові, то у відповідь почули доволі чітке «Ні» – тобто позицію, абсолютно протилежну до тієї, що її він змушений був озвучити під диктовку Іштвана Гайдоша в берегівській газеті. І справа, як виявилося, не тільки і не стільки в сумах і коштах. «Я не хочу бути заручником політики», – сказав Микола Якимець, повний аудіозапис розмови з яким є в редакційному комп’ютері.

Здогадатися, про що йдеться, зовсім не важко: якщо взяти до уваги інформацію соціологів, що висуванець Партії регіонів Іван Бушко в «Берегівському» виборчому окрузі майже вдвічі програє за популярністю своєму конкуренту – голові Закарпатської облради Іванові Балозі, стає зрозумілим, чому Берегово, в кінцевому підсумку, залишиться без «дармового» притулку для безпритульних тварин.

На заваді цивілізованому вирішенню «собачого» питання в Берегові стали банальна захланність і політика…

P.S. Тим часом, коментуючи результати соціологічних досліджень в 73-му виборчому окрузі, до якого входить і Берегово, соціолог Наталія Дячун з-поміж іншого зазначила: «Я би особисто виділила проблему бродячих собак, яка за всі роки моєї роботи в Карпатському полінговому центрі не виходила за рамки одного-двох згадувань, натомість цьогоріч відсоток даної проблеми зріс до 2 на даному окрузі, що викликає у мене певну пересторогу щодо контрольованості місцевою владою цієї проблеми»

19 вересня 2012р.

Теги: притулок, тварини, будівництво, Берегово, Гайдош

Коментарі

Іван Іванович 2012-09-23 / 15:50:44
То што Гойдош клоун я згоден.Но за притулок для собак уже
чуємо давно.Но за ті гроші які даються на притулок майже Гойдош
построїв будку собі і жо...лизці Вероніці на Балатоні.Пора їм туда.Бо за то што вони творять у горсоветі їм капець.Команда Януковича добереться і до них.Штоб взяти на верху у горсоветі законну бумажку пишнотілі тьотки вимагають могорич або вести їх у кафе.Там роблять одні п"яниціі взяточниці.Позор !!!

Берегівчанка 2012-09-20 / 16:49:47
Цей мадярський виповзень недостойний займатися притулком для тварин, які набагаааато інтелектуально і МОРАЛЬНО розвинутіші за нього. А мадяри, які завжди вип'ячуються своєю приналежністю до Європи (??) та інтелігентністю, цілковито підтримують цього аморального клоуна, що розумні виборці такого б не зробили. Певно, "мовна" кістка дає їм манюсіньку надію, що коли-небудь угорці з Угорщини приймуть їх до себе. НІКОЛИ. Ви там не потрібні..

Берегфест 2012-09-20 / 14:42:00

А що тут сказати? Засрали всьо Берегово, а тепер ще притулок просрали. Газдуни мадярські.

Вася 2012-09-20 / 08:18:42

Тролінг. Коментар видалено. Адмін.

бімбов 2012-09-19 / 21:19:49
мадярську мову йому треба! займися дорогами, псами і каналізацією!!!!!

берегсазовець 2012-09-19 / 19:23:00
а де обїздна дорога, а де всі ті обіцянки гайдоша, що берегово буде квітучим за часів його керування? вантажний транспорт, каміони до цих пір їздять через центральні вузькі вулочки не пристосовані для такого транспорту.гайдош велике брехло. йому мандат потрібен тільки для прикриття своїх оборудок.до речі він напевно давно вже має громадянство угорщини

Берегово 2012-09-19 / 18:45:57
Як задрали ці регіонали і їх прібліжонниє!

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини