До ужгородських судинних хірургів на операції пацієнти приїздять із Києва, Луцька та навіть із-за кордону

Приводом порозмовляти про досягнення й проблеми галузі з завідуючим відділення судинної хірургії ЗОКЛ ім. А.Новака, кандидатом медичних наук Юрієм Левчаком став ІV з’їзд судинних хірургів та ангіологів України з міжнародною участю, що проходив минулого тижня в Ужгороді.

До ужгородських судинних хірургів на операції пацієнти приїздять із Києва, Луцька та навіть із-за кордону

Однак коли Юрій Адальбертович показав фото ніг хворих, укритих жахливими виразками, прогнилих до кісток м’язів та 25-літнього пацієнта, котрому довелося ампутувати кінцівку, – зрозуміла: писати варто було й без усякої інформаційної прив’язки. Щоб люди знали, чим можуть закінчитися банальні проблеми з судинами, якщо їх не лікувати.

Від варикозу страждає кожен четвертий закарпатець 

– Юрію Адальбертовичу, то які судинні проблеми є найпоширенішими на Закарпатті?

– Серцево-судинні захворювання зараз домінують за такими пунктами, як летальність та інвалідизація. Власне, серцево-судинна система – це єдине ціле, але для зручності її умовно розділили на кардіо- та судинну хірургію, і саме на останній зосередимося.

На першому місці за летальністю та інвалідністю – атеросклероз, який призводить до інфарктів, інсультів, втрати кінцівок. Це надзвичайно серйозна хвороба, причини виникнення якої до кінця так і не вивчені. Є багато теорій, але жодна з них не відповідає на всі запитання. Тому ми наразі просто боремося з наслідками: якщо судина через атеросклероз звужується чи забивається – намагаємося її або почистити, або замінити. Інша дуже поширена проблема – варикозна хвороба та її численні ускладнення. Кожна четверта людина в тій чи іншій мірі страждає патологією вен. 

Вартість штучної судини – 6-8 тис. грн. Але в ОКЛ краян лікують безкоштовно 

– І які можливості вашого відділення в боротьбі з цими недугами?

– Відділення судинної хірургії офіційно відкрите на Закарпатті в квітні 1995-го, і відтоді кількість та складність виконаних операцій невпинно зростає. Якщо в перший рік їх було близько 140, то в 2011-му – за 700, а цього року впевнено крокуємо до 800. Серед них є оперативні втручання на артеріальній системі й трохи більше половини – на поверхневих та глибоких венах. Останні, до речі, виконують далеко не в усіх обласних центрах України. Адептом впровадження таких операцій у нас є Василь Іванович Русин, з яким ми неодноразово відвідували провідні хірургічні центри Росії. Про те, що наше відділення на непоганому рахунку на загальнодержавному рівні, свідчить такий факт: лише протягом останнього місяця в нас були пацієнти з Луцька та Полтави, минулого року – з Києва, траплялися хворі навіть із Португалії та Німеччини. Причому вони цілеспрямовано їхали на операцію, а не потрапили «під ніж» ургентно, будучи на Закарпатті в гостях. Це результат роботи так званого «сарафанного радіо». Приміром, наші заробітчани, вдало прооперовані в Ужгороді, працюють у Португалії. Звісно, хазяїн із ними спілкується. Якщо в нього теж є  проблеми з судинами – він їде лікуватися сюди, щоб заощадити.

– Для закарпатців операції є безкоштовними?

– Наша лікарня абсолютно безкоштовно за рахунок крайового бюджету забезпечує хворих усім необхідним: і штучними судинами, і шовним матеріалом, і медикаментами. А все це обходиться надзвичай дорого. Скажімо, одна штучна судина провідних фірм коштує 6-8 тисяч гривень, і кожен пацієнт за потреби отримає її безкоштовно. Більшість хворих про це навіть не здогадується. У цьому плані ЗОКЛ ім. А. Новака, напевно, є чи не єдиним винятком в Україні. 

Судинні захворювання суттєво помолодшали 

– Невже й сучасним обладнанням забезпечені стовідсотково?

– Із цим – трохи гірше. Все обладнання, якого потребує судинна хірургія, – надзвичайно витратне, тож говорити про стовідсоткове забезпечення наразі не можемо. Вийшов із ладу дуже хороший прогресивний ультразвуковий апарат, тому зараз для УЗД мусимо користуватися послугами інших відділень нашої лікарні. Ангіограф –  надзвичайно дорогий і необхідний – також у не зовсім робочому стані. Ці питання бажано б вирішити найближчим часом.

– Лікарі різних профілів часто скаржаться, що пацієнти в них – дедалі молодші. А як у вас із цим?

– Судинні захворювання також помолодшали. Якщо раніше атеросклероз у 40 років був радше винятком, то нині це не дивина. Причому йдеться про зміни, які потребують операції. Щодо венозної патології, то маємо й 15-16-річних пацієнтів із досить вираженою недугою. Лише за останні місяці таких було кілька. Однак це – частина ширшої проблеми: раннього виявлення хвороби й госпіталізації. Вона дуже болюча, особливо на Закарпатті. Очевидно, наша ментальність така: іти до лікаря, коли терпіти несила. Але в такому випадку вже й не завжди допоможеш.  На жаль, є недоліки й із діагностуванням у районних лікарнях. Щоб підтягнути ситуацію, декілька разів виступаємо на засіданнях Асоціації хірургів Закарпаття – нагадуємо про перебіг деяких захворювань, про типові симптоми й можливі наслідки. Все це – щоб вчасно виявляти й адекватно лікувати недуги. 

Переміжна кульгавість – провісник атеросклерозу 

– Розкажіть, будь ласка, і нашим читачам про симптоми, які мають насторожити, та про фактори ризику.

– В межах однієї статті неможливо охопити всю судинну патологію, але дещо хотів би зауважити. Щодо артеріальних уражень кінцівок – то це слабкість у ногах і переміжна кульгавість. Тобто людина певну відстань пройде, потім мусить постояти й коли біль проходить – знову рухається.  Отже, якщо є якийсь дискомфорт при рухові, навантаженнях, підйомі сходами – обов’язково звертайтеся до лікаря. Варикозну хворобу теж бажано лікувати на початкових стадіях, тож важкість у ногах, судинні «зірочки» й змійки вен, що проступають, мають насторожити. Бо якщо обсяг втручання невеликий, операцію можливо виконати з максимальним косметичний ефектом. А більшість жінок, особливо молодих, звертаються до нас не стільки тому, що їх турбують вени, скільки через те, що хочуть мати гарні ноги. Якщо на варикоз не звертати уваги, він, як і будь-яка хвороба, прогресуватиме. З часом з’являться темні плями, вони будуть збільшуватися, шкіра ставатиме твердою – аж до появи трофічної виразки. Безперечно, в такому випадку мова про якийсь естетичний ефект від операції вже не йде.

Стосовно факторів ризику варикозу – доведеними є зайва вага й статичні навантаження (стояча робота у педагогів, перукарів тощо). Спадковість важлива тільки в тому плані, що людині може передатися генетична слабкість судинної стінки. Але якщо ви вестимете здоровий спосіб життя й уникатимете несприятливих факторів – хвороба може себе і не проявити. Для жінок критичним періодом є вагітність. У більшості з них проблеми виникають якраз тоді, бо йдеться про збільшення маси тіла та виражені гормональні зміни, а вже доведено, що гормони руйнують еластичні волокна в стінці судини. Тому жінкам із варикозом, наприклад, не рекомендують без крайньої необхідності приймати гормональні препарати. Фактори ризику артеріальної патології – паління, переохолодження, цукровий діабет тощо. Атеросклероз на його фоні цукрового діабету надзвичайно важко піддається лікуванню. Такі пацієнти двічі на рік мають приходити на обстеження, навіть почуваючись здоровими. 

На відділення судинної хірургії чекає новосілля 

– А яка статистика рецидивів після операцій на венах?

– Їх кількість суттєво знизило впровадження протягом останніх 8 років УЗД-обстеження перед операцією. Хворому вводять маркування, і лікар отримує  повну картину всіх слабких місць. Якщо проблемні місця ліквідувати, рецидивів не має бути. А ще  ми започаткували програму, в якій нас підтримують більшість хірургічних відділень: на планові оперативні втручання хворих із варикозом просто так не беруть: попередньо проводять операцію на поверхневих венах судин, щоб уникнути тромбоемболічних ускладнень. І статистика покращилася, хоча до цього відсоток тромбоемболії легеневих артерій був значно вищий. (Коли масивний тромб відривається, він потрапляє в легені, й людина може миттєво померти. А невеличкий тромб спричиняє так звану інфаркт-пневмонію, яка потребує надзвичайно серйозного лікування).

– І насамкінець – про перспективи…

– У найближчих планах – поновити арсенал діагностичної апаратури, придбати апарат для лазерної коагуляції підшкірної вени. Але мушу зазначити, що далеко не всім підходять опереції з застосуванням енергії лазеру. Один період цим методом дуже  захопилися, та виявилося, що ризик рецидивів тут значно вищий. Утім, уже й зараз, крім традиційних, у нас роблять мініінвазивні втручання – через 3-4-міліметровий розріз, що дає можливість досягти максимального естетичного ефекту. Тобто ми намагаємося йти в ногу з часом.

Ну і ще світла перспектива – перехід у новий хірургічний корпус, який незабаром добудують. Там у нас будуть затишні переважно 1-2-місні палати з окремими санвузлами. Як-не-як, нинішнє приміщення ЗОКЛ має 100 років, тож тут належні умови забезпечити важко.

Мирослава Галас, "Закарпатська правда"

17 вересня 2012р.

Теги: судинні хірурги, варикоз

Коментарі

вікі 2014-01-15 / 20:44:48
А хто знає ціну операції з видалення вени в Кішварді ?

вікі 2014-01-15 / 20:42:38

Йшов мимо 2012-09-17 / 11:41:36
Цілком згоден з попереднім коментуючим. У вдділенні лежали і оперувалися родичі... на жаль, не було іншого виходу, куди йти. Зараз вже не дав би їх туди ні за які гроші. В кабінеті завідуючого - дипломи на всю стіну, але ставлення до хворого - нижче всякої критики. Нема людяності у відношенні до хворого, операція зроблена недбало (в рані залишили обломки кісток та нитки після ампутації ноги, довелося чистити культю у іншому медзакладі) у відділенні нема порядку, причому говорю про порядок, на який не потрібні аж надто великі бюджетні гроші, а потрібне просто бажання керівника навести хоч деякий лад і запровадити відповідну організацію роботи. Одна з найлюдяніших там - це медсестра Аня, до інших важко застосувати цей епітет :(

Бімбо 2012-09-17 / 10:20:29
Написали би за когось людяного лікаря, а за сього рвача іще і фото чмошне. Попадіться шановні читачі у відділення до них і побачите почому фунт лиха і людське відношення. І попадіть у подібне відділення в Ніредьгазу або Кішварду. Але може то не Левкай винуватий, а ми.

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини