ДЕПУТАТСЬКИЙ "ПАТРІОТИЗМ" ПО-УЖГОРОДСЬКИ

Цього тижня депутатська більшість Ужгородської міськради розповсюдила заяву, адресовану Президенту, прем’єру, голові ВР, генпрокурору та депутатам Закарпатської облради, в якій просить втрутитися в ситуацію, оскільки обласна влада, мовляв, несправедливо розподіляє субвенцію з державного бюджету.

ДЕПУТАТСЬКИЙ "ПАТРІОТИЗМ" ПО-УЖГОРОДСЬКИЙдеться про кошти, які надійшли місцевим бюджетам на виконання інвестиційних проектів, спрямованих на соціально-економічний розвиток регіонів, заходів з попередження аварій у житлово-комунальному господарстві та інших об’єктах комунальної власності у 2007 році.

Одного чомусь не вказали депутати: що це не єдина субвенція, яку отримало місто, і що не так все насправді сумно, як їм здається. Ми спробували з’ясувати, наскільки серйозними є звинувачення ужгородських депутатів.

Отже, як говориться в заяві міських депутатів, при формуванні Держбюджету на 2007 рік міською радою було подано заявок для фінансування об’єктів міської інфраструктури на суму понад 19 млн. гривень. Однак «ці заявки були повністю проігноровані і розпорядженням голови Закарпатської облдержадміністрації від 7 червня 2007 року № 319 місту Ужгород було виділено всього 1 млн. 528,9 тис. грн. на будівництво котельні міської лікарні, яка не була включена попередньо до заявки, що становить всього 6,3 відсотка від виділеної субвенції Закарпатській області у сумі 26 млн. 539,8 тис. грн. У той же час місту Мукачево виділено 8 млн. 887,8 тис. грн. (36,7 %), Іршавському району – 3 млн. 600 тис. грн. (14,9%), місту Хуст і Хустському району – 2 млн. 626,8 тис. грн. (10,8%)» (текст збережено повністю: міські депутати вражають своєю грамотністю — Авт.). Отже, міські депутати глибоко обурились і вважають такий підхід до розподілу субвенції «дискримінаційним для обласного центру і таким, що не відповідає реальній техногенній ситуації, яка склалася в Ужгороді». До того ж, на думку депутатів, «діями посадовців обласної державної адміністрації, які причетні до розподілу субвенцій, в черговий раз робиться політичний тиск на депутатів та керівництво Ужгородської міської ради в угоду окремим політикам, які знаходяться в Києві. Така ситуація поставила під загрозу життєдіяльність міського господарства Ужгорода у осінньо-зимовий період 2007-2008 рр. і потребує Вашого негайного втручання».

Аби розкласти усі крапки над «і» й з’ясувати, чому обласна влада так образила обласний центр Закарпаття та й чи ображала взагалі, ми звернулися за коментарем до людини, яка, власне, й координує розподіл субвенцій, – до заступника голови Закарпатської облдержадміністрації Олександра Карташова.

Олександр Петрович переконаний, що депутатів, котрі поставили свої підписи під заявою, "просто підставили". Навіщо і кому це потрібно, можна легко здогадатися. За його словами, люди, котрі це писали, не мають взагалі уявлення про те, як відбувається розподіл субвенцій. Вони вихопили із загальної суми (59 мільйонів 785 тисяч гривень), які надійшли в нашу область із держбюджету, 26 мільйонів гривень і стверджують, що ці кошти пішли на благоустрій Мукачева.

Отже, спробуємо порахувати. Цьогоріч Закарпаття за десятком державних програм і субвенцій отримає загалом 59,8 мільйона гривень. Ці гроші мають «піти» на фінансування будівництва об’єктів соціальної сфери, житлово-комунального господарства, збереження історичної забудови міст та об’єктів історико-культурної спадщини. Із цієї загальної суми Ужгород отримає 19,1 млн. грн., що становить 32,4 відсотка загальної суми. Але наголошу: це загалом в рамках чотирьох субвенцій, а не однієї! Власне, депутати чомусь «проїхалися» лише по одній. То чому ж тоді депутати змовчали про інші програми та субвенції, частка фінансування в яких на Ужгород перевищує 40-50 відсотків? Або ж чому депутати не сказали про те, що чималі кошти субвенції підуть на об’єкти обласного підпорядкування, які розташовані саме в Ужгороді і якими користуються власне ужгородці? Це і обласний драмтеатр, і ратуша, і новий хірургічний корпус обллікарні та кардіодиспансер, і …. Чи, може, депутатам «болить», бо використовуватимуть, розподілятимуть та «контролюватимуть» використання цих грошей не вони?


Але про все по-порядку, розкладемо цифри по поличках, усі субвенції розпишемо, аби ужгородці й закарпатці зрозуміли, що ж стоїть за вельми убого написаним зверненням Ужгородського депкорпусу.

Перша. Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам для збереження історичної забудови міст, об’єктів історико-культурної спадщини, впорядкування історичних населених місць (1 млн. грн.). Наказом Мінбуду України від 13 березня 2007 р. № 82 затверджено перелік об’єктів, які передбачається фінансувати за рахунок згаданої субвенції. Області буде виділено фінансування на два об’єкти, розташовані в обласному центрі, замовником яких виступає управління капітального будівництва облдержадміністрації. Ці об’єкти — Ратуша, пам’ятка архітектури національного значення, на ремонтно-реставраційні роботи якої спрямують 500 тис. грн., та пам’ятка архітектури національного значення Ужгородський замок, який отримає на ремонти та реставрацію також 500 тисяч.

Ні на Мукачево, ні на Хуст, Іршаву чи інші райони області з цієї субвенції не виділено ні копійки.

Друга. Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток та розвиток інфраструктури регіонів (16 млн. 900 тис. грн.).

Наказом Мінрегіонбуду України від 23 травня 2007 р. №20 затверджено перелік об’єктів, фінансування яких здійснюється за рахунок згаданих субвенцій. Області буде виділено фінансування на 8 об’єктів, в тому числі на три в місті Ужгороді (майже половина!). 3,4 млн. грн. спрямують на завершення ІІ пускового комплексу кардіологічного центру, 4,4 мільйона – на будівництво хірургічного корпусу обласної клінічної лікарні, 500 тисяч – на будівництво ЗОШ № 10 м. Ужгорода. У перших двох випадках замовником є управління капбудівництва ОДА, в третьому – відділ капбудівництва Ужгородського міськвиконкому.

Загалом по м. Ужгороду обсяг фінансування становить 49,1 відсотка до загального обсягу субвенції. Станом на 1 червня 2007 року в область надійшло 3,4 млн. грн. цієї субвенції. Будівництво загальноосвітньої школи №10 в м. Ужгороді станом на 5 червня поточного року профінансоване в повному обсязі.

Знову ж таки виникає запитання: хто більше отримав – Ужгород чи Мукачево?

Третя. Нарешті ми добралися до злощасної субвенції, яку так нещадно «розгромили» ужгородські депутати. Це — субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на виконання інвестиційних проектів, спрямованих на соціально-економічний розвиток регіонів, заходів з попередження аварій і запобігання техногенним катастрофам у житлово-комунальному господарстві та на інших аварійних об’єктах комунальної власності, в тому числі на ремонт і реконструкцію теплових мереж та котелень (26 млн. 539,8 тис. грн.). Постановою Кабміну затверджено перелік об’єктів, фінансування яких здійснюється за рахунок згаданої субвенції. Кошти субвенції спрямовуються на будівництво об’єктів соціальної сфери, ремонт та реконструкцію об’єктів водопостачання та водовідведення, теплових мереж і котелень.

Загалом області в рамках цієї субвенції буде виділено фінансування на 24 об’єкти, в тому числі в місті Ужгороді – на два: Закарпатський обласний державний український музично-драматичний театр (2,3 млн. грн. на капремонт) і на котельню центральної міської клінічної лікарні по вул. Грибоєдова, 20 (1,5 млн. грн. на реконструкцію).

То в чому ж обділений обласний центр? Хіба тим, що не виконком є замовником, і не він витрачатиме ці кошти, а управління капбудівництва ОДА. Якщо ж врахувати, що в тих 31,3 % фінансування, яке витрачатиме область, закладено низку саме ужгородських об’єктів, то пропорції дещо змінюються: в цілому на м. Ужгород буде спрямовано 14,4% загального обсягу субвенції. І знову ж таки: це лише одна з субвенцій, по інших Ужгороду „перепало” значно більше, ніж іншим містам чи районам, хоча і ті хочуть розбудовуватися, реконструювати свої школи, театри, лікарні…

Власне, якщо вже говорити про субвенції, то треба сказати і про ще одну. Це субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам — на заходи з енергозбереження, у тому числі оснащення інженерних вводів багатоквартирних житлових будинків засобами обліку споживання води і теплової енергії, ремонт і реконструкцію теплових мереж і котелень, будівництво газопроводів-відводів (15 345,1 тис. грн.). За словами Олександра Карташова, станом на 1 червня цього року в область повинно було надійти 6 млн. 15,9 тис. грн. з названої субвенції. На сьогодні відповідна постанова Кабінету Міністрів України чи наказу Міністерства житлово-комунального господарства України про затвердження переліку об’єктів, фінансування яких здійснюватиметься за рахунок згаданої субвенції, не прийнята. Кошти субвенції в область не надходили. Ось тут би дуже став у нагоді такий патріотичний запал ужгородських обранців. Чого б їм не звернутися в Кабмін, щоб там, у високих кабінетах, не затягували розподіл субвенцій. Бо за всі роки ще такого не було, аби у травні-червні регіони не мали затверджених переліків об’єктів, на які планується спрямувати держфінансування.

У разі прийняття постанови по останній субвенції області буде виділено фінансування на 43 об’єкти, в тому числі по Ужгороду – на дванадцять: це, в основному, на обладнання вузлів вводу житлових будинків лічильниками теплової енергії, холодної води, на реконструкцію систем центрального опалення на 10 ЦТП КП „Уж-тепло”, котелень по вул. Собранецькій, Митній, Довженка, теплових мереж по вул. Л.Толстого, Достоєвського-Тобілевича, Погорєлова, Тельмана, по проспекту Свободи. Загалом по Ужгороду обсяг фінансування цієї субвенції становить 36 % загального обсягу.

- Ми кілька разів захищали цю субвенцію в столиці, доводили необхідність її виділення для Закарпаття, — прокоментував Олександр Карташов. — Та є одне „але”. Ще наприкінці минулого року ми звернулися до районів, міст з проханням визначити об’єкти, які потребують будівництва, реконструкції тощо, розробити для них проектно-кошторисну документацію, визначити необхідну суму коштів, аби ми могли ці об’єкти включити в запити. Фактично по місту Ужгороду з поданих пропозицій документи були виготовлені хіба що на 10 відсотках об’єктів, решту зараз доробляють. Якщо діяти принципово, то ми мали б повідомити міністерство про те, що проектно-кошторисні документації не виготовлені, тоді б ціла низка об’єктів міста була б виключені з переліку. Однак ми цього не робимо, бо хочемо, аби в Ужгороді тривала робота, місто розбудовувалося, зрештою, я сам ужгородець і хочу жити в гарному і благополучному місті. Але в кого тоді мають бути претензії й до кого? Може, місту варто зайнятися тією роботою, яка більше необхідна громаді, а не писати кляузи, скарги, не розібравшись до кінця, чи так воно і є”.

І насамкінець. Крім всіх названих вище субвенцій, області на цей рік виділена ще й субвенція для будівництва (придбання) житла військовослужбовцям та особам рядового і начальницького складу, в тому числі звільненим у запас або відставку за станом здоров’я, віком, вислугою років та у зв’язку і скороченням штатів, які перебувають на квартирному обліку за місцем проживання, членам сімей з числа цих осіб, які загинули під час виконання ними службових обов’язків, а також учасникам бойових дій в Афганістані та воєнних конфліктів в інших зарубіжних країнах. Ця субвенція становить 792,7 тисячі гривень.

Як ці гроші вирішено розподілити? Згідно з додатком 7 до рішення сесії обласної ради від 28 грудня 2006 року здійснено розподіл згаданої субвенції, яким м. Ужгороду передбачається виділити 342,7 тис. грн. на придбання житла окремим категоріям громадян, що становить 43,2 відсотка загального обсягу.

Ми невипадково так детально розписали розподіл. Все це – офіційні документи, які легко перевірити. Факти говорять самі за себе. І було б добре, якби деякі ужгородські депутати робили свої заяви на основі фактів, а не зі слів тих, кому вигідно їх вводити в оману. І запрошували на свої засідання фахівців, а не політиканів. Тоді б і не виглядали в очах ужгородців, м’яко кажучи, некомпетентними. На жаль, в даному випадку так і сталося…
Юлія ЛІСНА, Ужгород
15 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини