Закарпатський циган у Івано-Франківську змушував жебракувати інваліда

Наші співробітники звернули увагу, що кожного ранку, в будь-яку погоду глухонімого Василя, що не має ступень, на колясці привозить один і той же чоловік (циган за національністю), скидає (!) його прямо на землю, і той, повзаючи з підвішеною на шиї картонною коробкою, починає просити милостиню, - розповідає начальник відділу по боротьбі з торгівлею людьми Управління МВС в Івано-Франківській області Андрій Рогалевіч. - Причому точки «роботи» постійно змінювалися: то одна церква, то інша, то переходи біля міських базарів. Зазвичай «господар» стояв осторонь, спостерігаючи, як його підопічний злидарює.

Закарпатський циган у Івано-Франківську змушував жебракувати інваліда

В кінці дня він забирав у каліки всю виручку (як правило, більше трьохсот гривень) і відвозив його в один з районів області, де вони знімали квартиру. Тобто факт експлуатації був очевидний. Зловмисника затримали.

Циган Микола виявився жителем Закарпатської області. На допиті він заявив, що Василь є родичем дружини. Мовляв, «не хоче бути тягарем, ось і заробляє, як може». І як доказ продемонстрував правоохоронцям ксерокопію паспорта Василя. Проте в ході перевірки з'ясувалося, що Микола давно професійно «пасе» жебраків. Кілька років тому він перевозив групу калік на автомобілі і потрапив у ДТП, під час якого один з інвалідів загинув. Тоді рому засудили. Справа приймала новий оборот, і в Закарпатті відправилися оперативники.

- Приїхали в будинок Миколи, а там ще 14 чоловік живуть, і всі теж професійно займаються заробітчанством на убогих, - продовжує розповідати Андрій Рогалевіч. - Причому прекрасно розбираються в людській психології. Наприклад, під час зими вони не дозволяли своїм підопічним підкладати під коліна картонку, щоб ті жалісливо смотрелись, а значить, і більше грошей збирали. І тут перша для нас несподіванка: показана затриманим Миколою ксерокопія паспорта дійсно належить родичу його дружини. Фотографія ж Василя була туди просто вклеєна. Тоді виникло питання: хто він насправді? З великими труднощами нам вдалося пояснити глухонімих, що хочемо дізнатися його прізвище, і він невміло надряпав її на аркуші паперу. Ми знайшли його ... у власній базі даних. Там Василь значився як вихованець Снятинського інтернату для розумово відсталих дітей, з якого він таємниче зник багато років тому.

- На початку 1995 року в лісі знайшли глухонімого хлопця, який нічого не міг про себе повідомити, - згадує директор інтернату Леонтій Шемчук. - Його помістили до нас, дали прізвище та ім'я. А вісім років тому він зник. Шукали всюди - безрезультатно. Чи то сам втік, чи то вкрали. Він не тільки глухонімий від народження, але і не усвідомлює своїх дій. Однак, підкреслюю, ноги в нього були цілі.

- Притиснутий до стінки результатами розслідування, Микола, нарешті, додав до своїх показань, що Василя він підібрав у Харкові, де той жебракував, - уточнює Андрій Рогалевіч. - За його словами, Василь вже нібито був калікою. Мовляв, потрапив під потяг. Однак у нас є вагомі підстави припускати, що це неправда. Сліди ампутації ступнів більше нагадують хірургічну операцію, ніж травми, отримані в результаті попадання під потяг. Можливо, хлопця покалічили спеціально.

На даний момент інвалід поміщений до притулку. У відношенні Миколи порушено кримінальну справу за статтею «Торгівля людьми», яка передбачає до 12 років позбавлення волі. Якщо буде доведена його причетність до ампутації ступнів Василя, йому загрожує ув'язнення терміном до 15 років.

Факти

14 вересня 2012р.

Теги: інвалід, циган, жебрак

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 4
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
» Всі новини