В Ужгороді пройде обласне свято словацького народного мистецтва «Словенська Веселіца»

Обласне свято словацького народного мистецтва «Словенська Веселіца» відбудеться у неділю, 16 вересня в Ужгороді, на Київській набережній (біля Закарпатського облмуздрамтеатру).

В Ужгороді пройде обласне свято словацького народного мистецтва «Словенська Веселіца»

 

У програмі – виступи кращих художніх колективів Закарпаття та Словаччини, виставка творів народних умільців, масові гуляння та розваги. Початок заходу – о 13.00.

Цьогоріч «Словенська Веселіца» відбувається в рамках проекту «Словацько-український центр культури», який передбачає створення й зміцнення співробітництва між Пряшівським самоврядним краєм та Закарпатською областю, що фінансується з фондів ЄС та за фінансової підтримки управління культури, відділу в справах національностей, Закарпатської облдержадміністрації, Ужгородської міської ради, обласної культурно-освітньої організації «Матіца словенська», Центру культур національних меншин Закарпаття,  обласного організаційно-методичного центру культури, повідомили Закарпаття онлайн у прес-центрі «Закарпатської Правди».

11 вересня 2012р.

Теги: Словенська веселіца, словацький

Коментарі

3328 2012-09-12 / 00:00:10
Декого сильно давить жаба. Словацька.
Де були ці коментатори, коли все робилося на ентузіазмі?
А тепер, на готове, кожен герой інтриги плести.

Читайтае Інтернет 2012-09-11 / 22:27:42
"Новини Закарпаття"
21-02-2012, 18:22 ; Суспільство
Версия для печати

Культурні війни 2.
Наприкінці січня поточного року в газеті «Старий Замок» та на сайті «Закарпаття онлайн» з’явилась публікація про те, як сім культурологічних організацій словацької меншини Закарпатської області, а саме Товариство словацької інтелігенції Закарпаття, Ужгородське товариство словаків, Товариство словаків Закарпаття імені Л. Штура, Великоберезнянське товариство словаків «Краяни», Українсько-словацький інститут гуманітарних ініціатив, Українсько-словацьке товариство, Словацька інформаційна агенція в Україні, безуспішно намагаються відвоювати в сімейного клану Йосипа Гайніша законне право працювати у відреставрованому за словацькі кошти для місцевої меншини приміщенні Центру словацької культури в м. Ужгороді.
Звісно пан Гайніш «б’є себе в груди» кажучи, що як би не очолювана ним організація «Матіца словенська» то не було б і Центру словацької культури, школи і т.д. Частина правди в його словах все ж таки є та не до кінця вся правда. Бо будучи ласим до грошей, пан Гайніш всі заходи із залучення словацьких коштів ніби то для нацменшини перетворив в бізнес для власного сімейного клану. Якщо хтось думає, що це просто голослівні заяви, то пропонуємо розібратись.
Отже, факт перший.
На частину коштів, що виділялись Словаччиною на реконструкцію приміщення під словацьку школу та Словацький культурний центр в м. Ужгороді, Й. Гайніш в с. Глибоке Ужгородського району звів собі в 2009 році новенький двоповерховий будинок, на який було використано близько 30 тисяч євро з фінансів, призначених на вищевказані цілі. Для вказаної оборудки пан Гайніш задіяних на ремонті школи в м. Ужгороді будівельників дезінформував, про те, що Центр словацької культури знаходитиметься окремо від школи в с. Глибоке, і його зведення повинне бути здійснено за кошти виділені Словаччиною.

Відповідно і виросла в с. Глибокому поряд з уже існуючим будинком п. Гайніша новенька двоповерхова будівля під Центр словацької культури. А коли про це написала місцева преса, то Генеральний консул Словаччини в м. Ужгороді М. Сладічек, який захотів розібратись в законності використання словацьких коштів паном Гайнішем на зведення вказаної будівлі, був вмить приструнчений покровителем пана Гайніша Надзвичайним і повноважним послом Словацької Республіки в Україні Паволом Гамжіком.
Приміщення збудоване в с. Глибоке Ужгородського району для Й. Гайніша під Центр словацької культури.

А після відкриття 1 серпня 2011 року у відремонтованому приміщенні ЗОШ №4 роботи школи з поглибленим вивченням іноземних (словацької) мов та Центру словацької культури загальною площею понад 200 метрів квадратних, з благословення почесного консула Словаччини в м. Ужгороді Івана Шуфрича, посла-покровителя Павола Гамжика та керівництва ужгородської міськради, зайняв знову той же пан Гайніш зі своєю організацією «Матіца словенська», посадивши туди як адміністратора власну дружину Марію Гайніш. До речі, Марії Гайніш за вказівкою того ж таки посла-покровителя один з підконтрольних йому підприємців м. Ужгорода щомісячно виплачує зарплату в розмірі понад 300 у.о.

Факт другий.

За повідомленням в «Новинці» п. Гайніш Й.Й. на організацію «Матіца словенська» від Словаччини в подарунок отримав два новеньких авто марки «Шкода-Феліція» та «Фольсваген-Поло», які він успішно використовує як власні. При цьому, іншим громадським організаціям словацької нацменшини і не снилась подібна увага та підтримка.

Факт третій.

Протягом останніх десяти років п. Гайніш Й.Й. від словацької сторони мав карт-бланш видавати довідки, які були підставою для оформлення статусу «закордонного словака» з відповідними пільгами за рахунок словацького уряду, а також для навчання в Словаччині. Звісно все це робиться далеко не безкоштовно.

Факт четвертий.

Для всієї родини (собі особисто, дружині та двом дочкам) пан Гайніш домігся словацьке громадянство, при цьому залишаючись громадянином України (подвійне громадянство заборонено в Україні) і обіймаючи посаду в українській державній установі - Інституті електронної фізики в м. Ужгороді, який входить до НАН України.

Факт п’ятий.

Постійною кормушкою є кошти, які від Словаччини отримуються п. Гайнішем на видання газети «Подкарпатський Словак» (часто виходить задніми числами та із завищеним тиражем), а також на проведення фашінгових балів та плесів. Згідно з даними сайту Уряду словаків, які живуть за кордоном (USZZ) на ці потреби Закарпатська Матіца Словенська Й. Гайніша у 2011 році від Словаччини отримала 15тис. 970 євро, попередньо запросивши суму в розмірі 33тис. 556 євро. Непогані апетити?

Факт сьомий.

Своїх двох дочок та навіть зятя, Й. Гайніш влаштував в словацькі наукові та навіть державні установи. Одну - в Словацьке Міністерство закордонних справ. Для того щоб ще більше підім’яти під себе словацьку меншину Закарпаття, навіть намагався, використовуючи покровителів таких як заступника голови Матіці в Словаччині Яна Ештока, почесного консула України у м. Вранові над Топлов Станіслава Обіцького, посла Словаччини в Україні Павола Гамжика, вирішити питання щодо її призначення на консульську посаду в генеральне консульство Словаччини в м. Ужгороді.

Можна навести ще багато фактів, але не йдеться про те, щоб вилити на когось якомога більше бруду, мова йде про необхідність очищення і оздоровлення словацької меншини від нечистих на руку лідерів, не зважаючи на те які б заслуги вони собі не приписували. Настав час перевести діяльність громадських, культурологічних та освітніх організацій у відкрите зрозуміле русло та покласти край підкилимним ігрищам і домовленостям.
Першим позитивним кроком в цьому напрямку є об’єднання семи організацій здорових молодих сил словацької меншини для відкритої аргументованої боротьби за роботу в Центрі словацької культури м. Ужгорода. До цього руху, окрім вказаних на початку організацій, нещодавно приєдналась іще одна впливова організація на чолі із впливовим лідером І. Латком. Ці вже вісім товариств 17 лютого 2012 року організували та провели в готелі Ужгород бал словацької меншини, який відвідав мер міста Ужгорода В. Погорєлов, генкосул Словаччини в м. Ужгороді М. Сладечек, а також провідні лідери словацьких товариств Закарпатської області, окрім Й. Гайніша.
Так, що процес очищення словацької меншини розпочався шляхом об’єднання молодих здорових сил і його вже не спинити жодними телефонними дзвінками нечистих на руку покровителів.

СЛОВАКИ ЗАКАРПАТТЯ (sun)




СЛОВАК 2012-09-11 / 22:21:01
ГАЙНІШ ЗНОВУ ВІДМИВАЄ ГРОШІ? МОЛОДЕЦЬ! ВМІЄ ДОБРЕ ДІЛИТИСЬ З КИМ ТРЕБА, РАЗ ЙОМУ ПРОДОВЖУЮТЬ ЇХ ДАВАТИ

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини