На Ужгородщині започаткували Свято угорської народної пісні і культури (ФОТО)

З метою збереження угорського фольклору, народної пісні, музики, танців, та передачі молодому поколінню традицій народу, його надбань, в минулому році в селі Тийглаш Ужгородського району місцевими працівниками культури було започатковано Тийглаське Свято угорської народної пісні та музики.

На Ужгородщині започаткували Свято угорської народної пісні і культури (ФОТО)

 

З метою збереження угорського фольклору, народної пісні, музики, танців, та передачі молодому поколінню традицій народу, його надбань, в минулому році в селі Тийглаш Ужгородського району місцевими працівниками культури  було започатковано Тийглаське Свято угорської народної пісні та музики.

8-9 вересня 2012 р. в  будинку культури с.Тийглаш віддбулося ІІ Тийглашське свято угорської народної пісні та музики.

8 вересня організатори свята, директор БК с.Тийглаш Марія Ігнац та керівник народного  ансамблю угорської народної пісні «Ружа» Чілла Сикора  провели дитячі ігри, змагання, конкурс малюнку та майстер-клас з народного танцю.

9 вересня в танцювальному залі будинку культури організували виставку-продаж дитячих робіт з ліпки, бісероплетіння та нанесення декоративного гриму. Безпосередньо на виставці учасники гуртків, які діють при будинку культури, демонстрували своє вміння.  Оформлено також виставку картин місцевого художника Йозефа Мікеша.

Всіх присутніх на святі вітали поважні гості: консул консульства Угорщини в м. Ужгороді  Дейнеш Балог, голова постійної комісії з питань бюджету Закарпатської обласної ради , заступник голови обласної організації КМКС Василь Брензович, сільський голова  Олександр Сюч.

На правах господаря святкову концертну програму відкрив народний ансамбль угорської народної пісні „Ружа” ( керівник Ч.Сикора ). Змінила їх молодша група ансамблю – дитячий  вокальний ансамбль  „Маргарита”,  яка згодом ввійде в основний склад ансамблю і буде гідним  продовжувачем традицій і уміння старшого покоління.

Вони вже й на концерті мали змогу виступити з основним складом ансамблю „Ружа” і виконати угорську народну пісню „Я прошу у Бога чуда”. Керівник Чілла Сикора, будучи великим ентузіастом, яка дбає про молоде покоління та всіляко залучає його до народної пісні, створила і чоловічий вокальний ансамбль „Даларда”, у виконанні якого прозвучала угорська народна солдатська пісня. Не залишилися осторонь свята й старше покоління:  у виконанні любительського об’єднання  народної пісні „Чологань”  (керівник Марія Ігнац), прозвучали дві угорські народні пісні „Ліс, ліс” і „Стоїть тополя під горою”.  Супроводжував всі виступи цих колективів інструментальний ансамбль „Цімбори” (керівник Федір Бернат).  Директор БК Марія Ігнац керує й танцювальним колективом „Орхідея”, який на професійному рівні виконав два угорські танці „Сотмарі” та „Фріш-чардаш”.

В святі взяло участь багато гостей і з сусідніх закладів культури, і з Ужгорода, а також із Сербії -  з села-побратима Лудош. Тепло приймали глядачі дитячий інструментальний ансамбль народної музики „Тісахаті” філіал музичної школи „Нітнікик” с.М.Геївці  (керівники Ж.Надь-Фекете та А.Біро). Гарячі оплески викликали запальні угорські танці у виконанні народного хореографічного ансамблю народного танцю „Ритм” БК с.Есень  (керівник Т.Сабов). Сусіди з БК с.Часлівці, ансамбль „Чічергев чайок”  (керівник Т.Рояк) виконали, окрім угорських, і  закарпатські народні пісні. Професійним виконанням зачарував глядачів ансамбль угорських народних інструментів Ужгородського коледжу культури і мистецтв ( керівник заслужений працівник культури України Михайло Петрушевський), який виконав декілька інструментальних творів та супроводжував солістів Анжеліку Гербер та Гергеля Торму.

Значне пожвавлення в залі викликали виступи дитячого танцювального   колективу   Ужгородської ЗОШ № 10   ім. Г.Дайки (керівник І.Якоб).  З особливою повагою віднеслися глядачі до виступу вокального ансамблю пенсіонерів „Ирикзилд”,  любительського об’єднання „Надвечір’я” БК с.Паладь-Комарівці  (керівник Б.Андрейчак). Дебютував на святі новостворений чоловічий хор з с.Великі Геївці  (керівник А.Гербер), який викликав  немалу зацікавленість у глядачів. Дружніми, щирими оплесками зустріли вокальний ансамбль „Фюзирфоно” із Сербії, з села Лудош, з яким підписано договір про співпрацю ( керівник І.Земко), який виконав в’язанку угорських народних пісень. Шквал оплесків  зірвав  вокальний ансамбль „Чіллог” с.Концово ( керівник І.Кіш) які і співали, і танцювали, і вразили чудовими сценічними костюмами. Достойно глядачі оцінили виступ віртуоза-акордеоніста Даніела Сороки з с.Сюрте.

Всім колективам, учасникам свята  директор Марія Ігнац та керівник народного ансамблю Чілла Сикора місцевого будинку культури вручали пам’ятні сувеніри та подяки за участь. Головним спонсором свята вже другий рік поспіль являється управління фонду ім. Бетлена Габора з м.Будапешт  (Угорщина).

До пізнього вечора свято продовжувалося на дворі біля будинку культури, де ініціативу перехопив ВІА „STILUS” - гості з Виноградівського району, які місцевій молоді подарували танцювальний вечір.

  Іванна Яворська, методист  районного організаційно-методичного центру  народної творчості і культурно-освітньої роботи відділу культури і туризму Ужгородської РДА

10 вересня 2012р.

Теги: свято, угорська народність,

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

17:33
/ 1
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
» Всі новини