В Україні складається катастрофічна ситуація з дитячим відпочинком

Настав довгоочікуваний час літніх відпусток та канікул. Отже, батькам час оздоровити своїх дітей. Відомо, що на туристичному ринку сьогодні існує маса різноманітних варіантів і пропозицій з організації дитячого відпочинку.

В Україні складається катастрофічна ситуація з дитячим відпочинкомТак, наприклад, для забезпечених батьків є можливість відправити своїх чад відпочивати на Мальту, до Туреччини, Болгарії, Словаччини або Чорногорії. Для тих мам і тат, які прагнуть своїх дітей чогось під час канікул навчити, існують цікаві програми мовних курсів у країнах Західної Європи — Англії, Франції, Швейцарії.

Проте переважна більшість українців усе-таки віддає перевагу вітчизняним дитячим оздоровницям у Криму, Одеській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій, Івано-Франківській, Волинській областях. Причина: до домівки ближче і вартість путівки нижча. Та лишень про відмінну якість такого відпочинку говорити не доводиться. Тому мета нашої публікації — з’ясувати причину такого несприятливого стану справ. І хто має нести за це відповідальність.

Говорячи про дитячі табори, слід зазначити, що важливу роль в організації дитячого відпочинку відіграла свого часу радянська держава. Тоді щасливе дитинство багатьох із нас проходило під акомпанемент піонерських барабанів та сурем. А влітку ми мали можливість хоча б раз у житті побувати в піонерському таборі зі справжніми піонервожатими в червоних галстуках, із загонами, зі слоганами й розповідями ввечері біля вогнища про піонерів-героїв. З розвалом СРСР кануло в небуття наше піонерське минуле, але самі табори відпочинку залишилися. Як же склалася їхня подальша доля? Це питання неодноразово порушувалося політичними діячами і навіть стало яблуком розбрату для лідерів профспілкового руху. Адже суть проблеми полягає в тому, що після розпаду СРСР усі профспілкові об’єкти культурного та спортивно-оздоровчого призначення перейшли в розпорядження Федерації профспілок України (ФПУ). Санаторії і турбази, побудовані за державні капіталовкладення та профспілкові внески, стали експлуатуватися акціонерними товариствами «Укрпрофоздоровниця» і «Укрпрофтур». 95% акцій статутного фонду цих закритих товариств перейшли у власність Федерації профспілок, а 5% опинилися у спеціального фонду соціального страхування, який контролювала та ж таки ФПУ.

Подальша доля державних курортів туманна. Недавно глава Конфедерації незалежних профспілок, народний депутат від фракції БЮТ Михайло Волинець озвучив інформацію, що впродовж 1994—2004 років «Укрпрофоздоров­ниця» незаконно продавала профспілкове майно: санаторії, пансіонати, бази відпочинку і дитячі оздоровчі табори. А де гроші, виручені від цього бізнесу, — невідомо. Про це минулого літа досить багато писали у пресі й говорили на телебаченні. Ось тільки серйозної реакції з боку влади і правоохоронних органів не було.

Та не будемо занурюватися в подробиці долі профспілкового майна. Бо наша мета — не знайти винних і злочинців, а вияснити відповідальних сьогодні за якість відпочинку в дитячих оздоровчих таборах. Тому спочатку розберемося: хто ж безпосередньо причетний до організації дитячого туризму?

Як відомо, цими питаннями відає Міністерство у справах сім’ї, молоді і спорту. Як і колись, нині проблеми оздоровлення дітей у дитячих таборах лежать на плечах профспілкових організацій, що входять до складу ФПУ, а також фонду соціального страхування. Завдання останніх — зробити путівки для дітей працівників бюджетної сфери і дер­жавних підприємств доступнішими за рахунок державних дотацій. При цьому Соцстрах покриває певну частину вартості путівки. І, хоч як дивно, сума цієї доплати прямо залежить від територіального розташування табору. Так, якщо діти відпочивають у Криму чи під Києвом, то фінансування державним фондом вартості путівки в середньому не перевищуватиме 51%, а в інших областях України — 33%. При цьому покриваються тільки витрати на харчування, найпримітивніше медичне обслуговування (у вигляді кількох штатних медпрацівників чи виклику швидкої допомоги) і культурну програму. Таким чином, за день відпочинку в Криму чи Київській області державний фонд вносить 20 грн. у вартість харчування,
1 грн. — медичних послуг та
1 грн. — культурно-виховної роботи. У таборах інших областей — ще менше. Решта виплат або лягають непосильним тягарем на плечі батьків, або частково оплачуються профспілками тих підприємств, на балансі яких і перебувають дитячі оздоровчі табори. Правда, до обов’язку Соцстраху входить також і забезпечення безкоштовними путівками дітей-сиріт, інвалідів та чорнобильців. Але, на жаль, кількість таких путівок рік у рік зменшується. Водночас вартість дитячого відпочинку в оздоровчому таборі неухильно зростає. І справжню причину такого, на наш погляд, невиправданого подорожчання чітко пояснити журналістові «ДТ» поки що ніхто не зміг. Так, у державних службах, відповідальних за оздоровлення дітей, розповідають про постійне подорожчання продуктів харчування та підвищення оплати комунальних послуг. При цьому забуваючи згадати, що дитячі табори не оподатковуються податком на землю і користуються масою пільг, наданих державою. А от службовці турфірм причину такого зростання цін пояснюють простіше: мовляв, передусім це пов’язано з тим, що рік у рік підвищується попит на путівки до дитячих оздоровчих таборів. Тому невпинно зростає й ціна. Напевно, саме час у цю ситуацію втрутитися працівникам Анти­монопольного комітету...

А доки питання цін на дитячий відпочинок залишається відкритим, ми можемо спостерігати, як профспілкові путівки, за які «б’ються» працівники дер­жавних підприємств, якимось чином потрапляють до рук тур­операторів і коштують шалені гроші. За словами глави Націо­нальної конфедерації профспілок України Петра Петреченка, ці путівки передаються незаконним шляхом із допомогою добре продуманих корупційних схем. «Внаслідок чого можливості оздоровитися позбуваються ті діти — сироти, інваліди, котрим цей відпочинок справді вкрай потрібен», — зазначає Петро Миколайович. І відразу додає, що тим дітлахам, яким усе-таки пощастило провести канікули в дитячому оздоровчому таборі, не завжди вдається щасливо й безтурботно відпочити. Адже більшість дитячих курортів капітальних ремонтів не знали ще з часів радянської влади. Тому про добрі умови проживання та пристойне харчування у вітчизняних таборах сьогодні говорити складно. Причина, за словами профспілкового лідера, насамперед — у відсутності нормального фінансування оздоровчої кампанії з боку держави.

Про жалюгідний стан нинішніх дитячих таборів відпочинку свідчать результати торішніх перевірок. Так, представники Державного департаменту промислової безпеки, охорони праці та шахтарського нагляду виявили низку порушень у сфері експлуатації електрогосподарства в дитячих установах. А співробітники Міністерства з питань надзвичайних ситуацій зробили невтішний висновок, що стан протипожежного захисту оздоровчих таборів у 2006 році набагато погіршився, порівняно з 2005-м. Понад те, у 70% установ Київської, Житомирської та Закарпатської областей працівники Державного комітету з питань технічного врегулювання і споживчої політики виявили істотні порушення в організації харчування. Також у ході численних перевірок було встановлено, що деякі керівники дитячих таборів замало уваги приділяють охороні здоров’я дітей та виховній роботі. Тому торік не вдалося вберегти двох вихованців шкіл-інтернатів, які втопилися під час оздоровлення в Криму, а один — у дитячій оздоровчій установі Херсонської області. Загинув і малюк, що самовільно залишив територію санаторію в Полтавській області і потрапив під машину.

На якому рівні буде організовано дитячий відпочинок нинішнього року — догадатися неважко. Особливо якщо взяти до уваги непросту політичну ситуацію, що склалася нині в дер­жаві. Це не могло не позначитися на підготовці дитячих установ до оздоровчого сезону. Тому батьки, які відправляють своїх дітей на відпочинок, повинні ретельно підходити до вибору дитячого табору, аби бути спокійним за здоров’я та безпеку своїх дітей. Якщо ж усе-таки дитина, яка поїхала відпочивати, нарікає на умови проживання чи якість харчування, а в гіршому випадку — отруїлася, батьки мусять відразу звертатися зі скаргою в службу захисту прав споживача. Для цього потрібно написати заяву і прикріпити до неї путівку чи платіжний документ, який підтверджує укладання договору з юридичною особою про надання послуг у сфері туризму та відпочинку. Після чого служба буде зобов’язана провести цілий комплекс перевірок цієї оздоровчої установи, від умов проживання і до калькуляції продуктів харчування. Якщо ж у ході перевірки фахівці все-таки виявлять серйозні порушення, то на власника дитячого оздоровчого табору чекають великі штрафні санкції. Правда, про повернення відпочивальникові грошових сум, витрачених на купівлю путівки, не йдеться. Щоб повернути гроші за зіпсований відпочинок, покупець повинен звернутися з позовом на власника дитячої оздоровчої установи в суд, який на підставі акта про порушення, складеного спеціалістами з охорони прав споживачів, може винести рішення про відшкодування моральних та матеріальних збитків за неякісне надання послуг відпочивальнику. Як бачимо, повернути назад свої гроші в нашій державі непросто.

Що ж стосується організації виховної роботи в дитячих таборах, то обслуговуючий персонал (вихователів, тренерів та вожатих) добирає виключно власник дитячої оздоровчої установи. Зазвичай до цієї праці він залучає студентів-практикантів молодших курсів педагогічних вузів, уклавши попередньо з університетом договір про проведення педпрактики. Тому всі претензії з приводу поганого ставлення до дитини працівників табору слід пред’являти виключно його власникові. Можна, звичайно, звернутися зі скаргою й до профільних міністерств освіти чи сім’ї, молоді і спорту. Але все одно відповідатиме за порушення власник дитячої оздоровчої установи.

Відзначимо, що в плані якості надання послуг дітям у приватних турфірмах справи кращі. Особливо коли йдеться про поїздки на відпочинок і навчання дітей за кордон. При цьому за кожною дитиною закріплений наш вихователь, на якого батьки оформляють доручення. Ці люди, як запевняють працівники турфірм, не лише повинні мати педагогічну освіту і володіти іноземними мовами, а й пройти додатково спеціальні курси навчання при турагентстві. Адже на таких вихователів покладається велика відповідальність за кожну відправлену за кордон дитину.

Зазначимо, що виїжджати за кордон діти можуть не тільки на відпочинок, а й з метою вивчення іноземних мов. Правда, у таких програм є свої особливості. Оскільки мовні центри в Європі не мають власного студентського містечка з численними навчальними та житловими спорудами, приїжджих дітей розміщують у сім’ях. Зазвичай усі ці люди, в яких зупиняються наші діти, проходять серйозну перевірку з боку місцевих туроператорів, і в їхній надійності нашим батькам не слід сумніватися. Крім того, сім’ї, котрі приймають у себе дітей, отримують великі податкові пільги від держави за так звану добродійність. Тому люди за кордоном зацікавлені в тому, щоб обслуговувати приїжджих дітей на високому рівні, а потім надати у відповідні органи влади чеки, що підтвердять витрати на харчування опікуваної дитини, розважальні заходи та екскурсії. Правда, цей факт ще не гарантує, що проблемні ситуації з нашими дітьми не виникнуть. За цим зобов’язаний стежити куратор і в разі конфлікту з дорослими переселяти дітей до інших родин. До речі, такі подорожі з проживанням у сім’ї, як правило, на 20—30% дешевші, ніж путівка з розміщенням дітей у готелях чи спальних корпусах іноземних університетів, до того ж вони сприяють додатковому спілкуванню з носіями мови.

Плануючи поїздку за кордон, батьки також мусять пам’ятати про важливість медичної страховки. Оскільки багато туристичних агентств не надають цьому великого значення, хоч без проблем проходять ліцензування у Держслужбі туризму та курортів України. Тому батькам слід обов’язково дізнатися перелік страхових послуг та їхню надійність, оскільки постраждати через просту легковажність бізнесменів і влади може їхня ж дитина.

Тож і виходить, що мав рацію колись Остап Бендер, сказавши фразу, яка стала згодом крилатою: «Порятунок потопаючих — справа рук самих потопаючих!» Адже цей вислів безпосередньо стосується наших туристів, які, лаштуючись на відпочинок чи відсилаючи в подорож своїх рідних та близьких, мусять самі про все подбати і заздалегідь усе передбачити, щоб потім не довелося довго відстоювати свої права в судах і оббивати пороги чиновницьких кабінетів.
"Дзеркало тижня"
14 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини