Сьогодні в Ужгороді у ЗОШ №4 відкрили стоматологічний кабінет. Батьки – проти

Аналогічні кабінети вже функціонують в Ужгородській гімназії і ЗОШ №20, зараз відкрито кабінет у 4-ій школі, на черзі – 1-а, 2-а і 3-я школи.

Сьогодні в Ужгороді у ЗОШ №4 відкрили стоматологічний кабінет. Батьки – проти

Про це сьогодні під час урочистого відкриття стоматологічного кабінету для огляду школярів розповів декан стоматологічного факультету УжНУ Юрій Переста. За його словами, стоматкабінет у ЗОШ №4 відкрито у рамках Програми покращення стоматологічного здоров’я дітей міста, прийнятої на сесії міськради 16 липня 2009 року. «З того часу ми оглянули 4 тис. 200 дітей, і в 90% випадків констатували проблеми із зубами і ротовою порожниною. Враховуючи, що сьогодні на рівні країни ставиться питання медичних оглядів дітей, ми вирішили відкрити стоматологічний кабінет, де кваліфіковані лікарі будуть оглядати і вчити гігієні ротової порожнини школярів», – розповів декан стоматфакультету УжНУ.

Лікування дітей у кабінеті не проводитиметься – йдеться виключно про регулярні огляди, уточнив Юрій Переста. Стоматологічний кабінет, за його словами, «зроблений за спонсорські кошти: ремонт провела приватна будівельна фірма, меблі, аксесуари, медичне обладнання придбано за кошти благодійного фонду. На все було витрачено коштів приблизно у 40 тис. грн.».

Батьки дітей, які навчаються в школі - проти  облаштування кабінету там, де для нього було вибране місце, бо ж вбачають у цьому особисту зацікавленість і «відсутність логіки». Кажуть: про спорудження стоматологічного кабінету їх ніхто не ставив до відома, та й місце для нього вибрали цілком непідходяще. «Стоматологічний кабінет оснастили на третьому поверсі, у приміщенні, де колись був шкільний медичний кабінет. Натомість, психолога і лікаря «переселили» в підсобку кабінету, де навчаються учні 5-го класу. Тож тепер дитині, яка йтиме до психолога, доведеться проходити повз купу «цікавих очей». Нещодавно ж був випадок, коли дитині стало погано, довелось покласти дитину на парту, де вона й чекала приїзду «швидкої». Бо ж у колишньому кабінеті шкільного лікаря тепер стоматологічний кабінет!".

Стоматологічний кабінет, нарікають батьки, межує з двома класами через гіпсокартонну стіну. Розповідають: «влада каже, що дітей тут лікувати не будуть – тільки оглядати. Навіщо ж тоді поставили бормашину? Також стверджують, що нібито оглядатимуть тільки дітей нашої школи, а потім оговорюються, що і з ближніх шкіл… В той же час, туалетів у школі не вистачає навіть для дітей, що тут навчаються ( а це приблизно 300 учнів). Жіночий туалет (2 кабінки) облаштований на другому поверсі, хлопці ж бігають в туалет на третій поверх».

Батьки стверджують, що не проти такого кабінету у школі, але не поруч із класними приміщеннями, кажуть: логічніше було обладнати його на першому поверсі, де наразі розташувалась бібліотека. Тим більше, що у відповіді, яка надійшла на звернення батьків до міського відділу охорони здоров’я Ужгородської міськради, вказано: «медичний блок слід розміщувати на I-му поверсі». «Чому психолог повинен сидіти у підсобці кабінету, в якому вчиться моя дитина? Чому стоматологічний кабінет тишком-нишком почали робити влітку, не поставивши батьків до відома і не спитавши дозволу?», – обурювались батьки.

На що отримали чітку відповідь від міського голови Віктора Погорєлова, який був присутній на відкритті кабінету: «Про що ви говорите – дозвіл батьків? Створюйте собі приватну школу, і тоді у вас будуть брати дозвіл! Я дозволив це, бо я мер, обраний народом. Рішення було проголосоване на виконкомі, якщо вам щось не подобається – будь-ласка, оскаржуйте це в судовому порядку!».

Зараз незгодні батьки збирають підписи проти облаштування стоматологічного кабінету в тому місці, яке для нього було вибране. Наразі зібрали близько 100 підписів. «Разом з тим, пишемо звернення у міське управління освіти, у відділ охорони здоров’я, в прокуратуру, в СЕС. Хочемо з’ясувати: хто це робив, кому кабінет належить, що там буде. З одного боку, нам нібито все пояснили, з іншого – договір ще не підписали, зараз тільки приходитиме СЕС», – розповідають батьки.

Тим часом, у коридорах школи в розмовах деяких депутатів можна було почути припущення, що відкриття такого кабінету – ніщо інше, як один із кроків схеми чергового «бізнес-проекту». Йшлося про те, що відкриття стоматкабінету в школі, яка розташована в 300 метрах від поліклініки на Набережній Незалежності, може пояснюватись намаганням у майбутньому перетворити поліклінічну лікарню на «неприбуткову» у зв’язку з появою все нових стоматологічних кабінетів у школах, а відтак – дозволити її приватизацію. Також можна було почути думки про те, що відкриття таких стоматологічних кабінетів пов’язане із планами працевлаштування в них випускників стоматологічного факультету і можливістю «робити на цьому бізнес».

До чого призведе спротив батьків і чи призведе взагалі – покаже час. Як і те, чи мають під собою грунт звинувачення ініціаторів створення такого кабінету в «особистій зацікавленості». Зрештою, подібні кабінети вже працюють в кількох школах міста, але значний резонанс виник тільки зараз, з облаштуванням стоматологічного кабінету у ЗОШ №4. 

 
 
 
 

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

03 вересня 2012р.

Теги: стоматологічний кабінет, Переста, ЗОШ №4, огляди

Коментарі

батьківський комітет 2012-09-07 / 01:19:39
Третина з числа батьків вже підписала скаргу до прокуратури на свавілля влади у школі, збір підписів триває. Школа - не приватна власність Погорелова і Перести!

1958 2012-09-04 / 13:14:36
За Ігора 2012-09-04 / 11:56:07
Еще поставьте гинекологический и нарко кабинет, а на перерывах раздавайте бесплатные презервативы для полноты картины. 14 человек на место говорите? И у всех небось словаки предки? Пошел стандартный совковый бизнес.

За Ігора 2012-09-04 / 11:56:07
Повністю підтримую Барана Ігора, людям башню вже зриває. Ви подивіться який конкурс в цю школу був - 12 чол. на одне місце. Якщо комусь не подобається із батьків, що в школі буде стоматкабінет, ніхто не тримає, забирайте дітей і на Радванку! Більше того, мені здається, що батьки навпаки задоволені але хтось мутить воду із незадоволених. Наприклад: Слава Шафарь чи Андрій Баганич, але вони ж не батьки учнів цієї школи. Вони просто хотіли втюхати беушне обладнання на кухню школи і невдалося ось і ображені, що незмогли нажитися.

1958 2012-09-04 / 07:30:51
Зачем в школе стоматкабинет в наше время? Уже закончились те времена, когда детей толпами водили к стоматологу, за 15 минут "лечили" 10 зубов по конвейерному методу. Все родители водят своих детей к врачам, которым доверяют. Показуха читсой воды! А мэр красавчег, фото супер.

"Стоматологічний кабінет, за його словами, «зроблений за спонсорські кошти: ремонт провела приватна будівельна фірма, меблі, аксесуари, медичне обладнання придбано за кошти благодійного фонду. На все було витрачено коштів приблизно у 40 тис. грн.»." Спонсорские деньги? И какого там пиарятся Погореловы и компания?

Антон 2012-09-03 / 21:32:03
Переста і його факультет штампує стоматологів по 50-60 на рік. В Ужгороді нема стільки вакансій, от і вигадують різні способи працевлаштування своїх випускників.

Цімбор 2012-09-03 / 21:01:07
Ігор. Ти не розібрався. Кабінет по фото самий дешевий. На 5$000 не тягне. Йе суто відмазка. Ще 3 такі зроблять і закриють на набережній поліклініку. І вкрадуть іі як Корону і хімчистку. А опираються на рішення 2009 року при вашій каденціі. Рата не встиг вкра ти. А погорелови попробують

Ігор Баран 2012-09-03 / 20:56:25
наявність у школі стоматкабінета, незадоволення батьків, хтось каже, що краще зробити кабінет психологу, хтось просто анонімний патріот що лакомиться на дитячу поліклініку, все змішалось в головах.В цій ситуції кабінет психолога дійсно потрібен, але не в школі

патріотка 2012-09-03 / 20:08:38
пане баран ви не правий, ясно що все йде до того, щоб викупити дуже лакомне приміщення дитячої поліклініки.Вже сьогодні лікарі цієї поліклініки працюють також в приватних клініках. На двох роботах.Раджу прислухатисяч до голосу батьків, хоча б для виду.Рано чи пізно справедливість переможе. Але це вже буде зовсім інша історія...

ужгородка 2012-09-03 / 19:21:34
Піар чистої води!!!

Педіатр 2012-09-03 / 18:14:12
Краще б зробили гарний кабінет психолога. Заглядати в рота дитині і скеровувати до поліклініки на набережній - багато розуму не треба. Напевно, просто комусь було дуже необхідно робоче місце. І,дійсно, навіщо бормашина, якщо лікувати зуби не будуть. Чи будуть? За гроші? Як приватники? Навіщо тоді ця показуха?!!!

Ігор Баран 2012-09-03 / 18:06:14
Погорєлов повністю правий - не подобається розташування кабінетів - скидуйтесь на приватну школу. Може іще питати батьків, де зробити кабінет математики або української мови ?

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини