На Закарпатті ОВК запрацювали в меншості та з порушеннями

Учора, 29 серпня, був останній день, коли мали відбутися перші засідання окружних виборчих комісій згідно із Законом України “Про вибори народних депутатів України”. Таку умову передбачає частина четверта Статті 33 Закону – “перше засідання виборчої комісії скликається її головою не пізніш як на третій день після дня її утворення”.

На Закарпатті ОВК запрацювали в меншості та з порушеннями

Як відомо, 26 серпня Центральна виборча комісія утворила 225 окружних виборчих комісій, затвердивши їхній керівний склад. Кількісно кожна з них складається з 18 осіб.

Важливість першого засідання полягає в тому, що на ньому члени комісій мають скласти присягу, в такий спосіб легітимувавши свою подальшу роботу. Таким чином на 30 серпня в Закарпатській області повинно було бути проведено засідання 6 комісій.

Проте вже 29 серпня в ОВК за одномандатним виборчим округом № 68 виникли проблеми з проведенням першого засідання, через те, що голова комісії не зміг у встановлені законом терміни зібрати її членів на перше засідання.

30 серпня члени комісії склали акти за фактом порушення виборчого законодавства у частині нескликання головою комісії у триденний термін. Разом із відповідними заявами, вони були направлені до Центральної виборчої комісії. Остання в короткі строки повинна призначити нового голову, або власним рішенням скликати засідання окружної комісії.

Інші 5 провели засідання. Проте окружні виборчі комісії за одномандатними виборчими округами №70 та №72 з центрами в містах Свалява та Тячів (відповідно) зробили це з порушенням чинного виборчого закону.

Так, ОВК в одномандатному виборчому окрузі №70 була скликана заступником голови. Натомість, законна процедура передбачає скликання виключно головою комісії, або комісією вищого рівня, тобто – Центральною виборчою комісією.

ОВК в одномандатному виборчому окрузі №72, також була скликана заступником голови комісії. Проте засідання вона розпочала у складі 8 осіб за відсутності кворуму, який становить половину від загального складу – тобто 10 осіб.  В такому випадку її засідання  варто вважати нелегітимним, а відповідно всі прийняті на ньому рішення не є чинними.

Типовою проблемою для всіх окружних виборчих комісій є відсутність суттєвої кількості членів з їх складу. Так, в одномандатному виборчому окрузі №68 не брали участь в засіданні ОВК сім членів комісії; №69 – шість; №70 – шість; №71 – шість; №72 – дев’ять; №73 – шість. З переважною більшістю з них неможливо встановити будь-який зв’язок. Серед них є особи, з якими неможливо встановити які займають керівні посади: голів, заступників голів та секретарів. Представники партій всеукраїнського політичного об’єднання "Єдина Родина", всеукраїнської політичної партії "БРАТСТВО", політичної партії "Руська Єдність", партії "Руський блок", політичної партії "Союз анархістів України" та політичної партії України "РУСЬ ЄДИНА" тенденційно відсутні в кожній  комісій. Це ставить у складні умови подальшу роботу комісій, а в деяких випадках – блокує її діяльність та зриває строки планомірної роботи по забезпеченню виборчого процесу.

 

Святослав Бабіля, координатор кампанії спостереження за парламентськими вибрами-2012 від Громадянської мережі ОПОРА в Закарпатській області

30 серпня 2012р.

Теги: вибори, ОВК

Коментарі

ОВК №70 2012-08-31 / 14:29:07
Шановний Святослав, ви погано відробляєте свої гроші за проплачений непотріб, оскільки відповідно до ч.1 ст. 33 ЗУ "Про вибори народних депутатів України" засідання ОВК скликається головою комісії, в разі його відсутності - заступником голови, а в разі відсутності голови та його заступника - секретарем комісії.
Ось почитайте Закон: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/4061-17/page2
Хочу зазначити, що засідання ОВК №70 проведено з чітким дотриманням норм Закону, і при наявності відповідного кворуму.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини