На водних каналах Закарпаття фіксують критичну концентрацію розчинного кисню

У зв'язку з аномально високими середньодобовими температурами повітря по Закарпатській області, протягом серпня поточного року, лабораторією Басейнового управління водних ресурсів р. Тиса (БУВР Тиси) проводився посилений контроль за якістю поверхневих вод, які входять до "Програми державного моніторингу довкілля у частині контролю якості поверхневих вод за радіологічними та гідрохімічними показниками по Закарпатській області".

На водних каналах Закарпаття фіксують критичну концентрацію розчинного кисню

 

З метою попередження небажаних процесів замору риби в міжгосподарських меліоративних каналах в меженний період, лабораторією БУВР Тиси також проводився посилений контроль якості води в меліоративних каналах на вміст розчиненого кисню.

Незважаючи на несприятливі кліматичні умови: високу температуру повітря та води, низьку водність в меліоративних каналах, завдяки проведенню оперативних водогосподарських заходів міжрайонними управліннями водних господарств області (часткового очищення каналів від рослинності, підтримки рівнів води за допомогою шлюзів регуляторів) вдалося не допустити замору риби в меліоративних каналах. Концентрація розчиненого кисню складала від 4,98 мг/дм.куб.. до 7,2 мг/дм.куб., при тому, що гранично допустима концентрація за Сан-ПіН 4630-88 складає 6,0 мг./дм.куб.

Незважаючи на проведені заходи, все ж таки в деяких меліоративних каналах концентрація розчиненого кисню була і є критичною, так в каналі Високобережний в с. Чомонин 23 серпня 2012 р. вона склала всього 1,5 мг/дм.куб., що пояснюється гниттям залишків водної рослинності. Все це підтверджує необхідність регулярного очищення міжгосподарських каналів від водної рослинності.

Протягом цього періоду відмічається значне зниження рівнів води в річках, де на відміну від меліоративних каналів неможливо штучно регулювати рівень води. За даними Закарпатського центру з гідрометеорології за останні 10 років середньорічний рівень поверхневих вод у м. Ужгород складає - (-112 см), мінімальний - (-191 см), станом на 27 серпня - (-187 см). Проаналізувавши дані, видно, що рівень води в р. Уж наближається до історичного мінімуму. Така ж ситуація спостерігається і по інших річках Закарпаття (Тисі, Латориці та їх притоках).

Гідрологічна ситуація, яка склалася на водотоках краю викликає занепокоєння, оскільки більшість каналізаційно-очисних споруд міст та селищ області не відповідають проектним потужностям і працюють неефективно. Особливу стурбованість викликають каналізаційно-очисні споруди м. Ужгород на які при проектній потужності 50 тис.м.куб/добу надходить 60-80 тис.м.куб/добу стічних вод.

При мінімальній витраті води в р. Уж в серпні місяці Q=3,56 м.куб/с, каналізаційно-очисні споруди м. Ужгорода скидають близько 0,7 м.куб/с, тобто п'яту частину витрати водотоку. Тому якість води в р. Уж нижче м. Ужгорода за деякими гідрохімічними показниками не відповідає нормативним вимогам і безпосередньо залежить від роботи міських каналізаційно-очисних споруд.

В цілому протягом серпня, якість поверхневих вод річок області відповідала Санітарним правилам і Нормам (Сан-ПіН 4630-88), бо річки області ще здатні до самовідтворення. Але ситуація з кожним роком ускладнюється і тому місцевим органам влади необхідно докласти максимум зусиль щодо відновлення та забезпечення ефективної роботи каналізаційно-очисних споруд. Про це Закарпаття онлайн повідомили в Басейновому управлінні водних ресурсів річки Тиси.

Лабораторія БУВР Тиси й надалі продовжуватиме контрольний моніторинг якості поверхневих вод на річках Закарпатської області та інформуватиме громадськість про якість водних ресурсів краю.

30 серпня 2012р.

Теги: канали, розчинний кисень, мор

Коментарі

133 2012-08-30 / 23:50:53
а де був раніше облводгосп (тепер БУВР Тиса)? Що, не бачили і не знали про ТАКИЙ СТАН СПРАВ ??? ЧОМУ ТІЛЬКИ ТЕПЕР ТАКА АКТИВНІСТЬ??? ЦІКАВО ЧИ БУЛИ З ЦЬОГО ПРИВОДУ ЗВЕРНЕННЯ У КОМПЕТЕНТНІ ОРГАНИ ???? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

547 2012-08-30 / 17:16:10
Ситуація з водними ресурсами погіршується з кожним роком, і цьому, як не дивно, сприяє і діяльність Басейнового управління водних ресурсів р. Тиса (БУВР Тиси)та супутніх структур - вони не займаються реальним управлінням водними ресурсами у відповідності до закону, яким передбачено КОМПЛЕКСНИЙ розвиток водного господарства, а тільки будують берегоукріплення (за бюджетні кошти), тим самим спрямляючи течію річок та фіксують показники. Обласна влада практично усунулася від цієї проблеми, а дилетанти "від громадськості" відволікають увагу, навіть через суди. В результаті гине не тільки риба, гине все живе в річках, на все навколишнє середовище поширюються ознаки маловоддя та посухи...

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини