В Іршаві освятили алею Слави. Однак без істинного героя

У суботу, 25 серпня, в місті Іршава освятили та урочисто відкрили алею Слави, оновлену центральну площу, центральний міст та кругову розв’язку.

В Іршаві освятили алею Слави. Однак без істинного героя

Зроблена справа вартує доброго слова, бо ж відреконструйована центральна частина Іршави виглядає як молода дівчина, я не як 70-тирічна бабка після пластичної операції. У іршавських майстрів руки ростуть таки звідки треба.  З фантазією у них теж усе гаразд. Площу вимостили плиткою, а у її центрі встановили сонячний годинник у вигляді земної кулі із бронзи зі стрілкою. Довкола годинника зведена алея Слави із мармуру та бронзових дисків, на яких викарбувано імена сімох відомих іршавчан: художника Адальберта Ерделі із Загаття,  письменника, етнографа з Осою Федора Потушняка, композитора з Довгого Михайла Машкіна, хірурга з Малого Раківця Олександра Фединця, силача-циркача з Білок Івана Фірцака (Кротона), співаків – Івана Поповича з Осою та Степана Гіги з Білок.

Ведучі заходу зачитували анотацію про кожного з них, а родичі ділилися цікавими спогадами про своїх відомих предків. А сильно схудлий (дай Боже, аби цей ефект співака був пов'язаний із здоров’ям)  Степан Гіга порадував присутніх своїм співом.

Зі сцени неодноразово наголошувалось, що заслуга у цьому іршавської мерії та особисто міського голови Іршави Степана Бобика.

Для багатьох іршавчан було дивним, що на алеї Слави не вписано імені відомого кукурудзівника двічі героя Соцпраці Юрія Пітри. Член міськвиконкому Ярослав Гудь пояснив цей факт так: «Думка громадськості Білок щодо імені Пітри була неоднозначною». Тут щось, як кажуть, не пляше. До чого тут білчани, якщо авторами ідеї та реалізаторами є саме керманичі Іршави?


Довідка про істинного героя

За часів Радянського Союзу про нашого земляка – Юрія Пітру – говорили всі, писали багатотиражні газети, журнали. Ще за життя став легендою. З нагоди його 70-річчя у центрі рідного села Білки, перед школою, був встановлений бюст двічі героєві Соціалістичної праці СРСР. Юрій Пітра вирощував найкращу кукурудзу в Союзі, збирав високі врожаї качанистої – улюбленої зернової культури Микити Хрущова. За сумлінну працю нагороджений багатьма високими нагородами, зокрема, чотирма орденами Леніна, орденом Ярослава Мудрого 5 ступеня.

Ю.Пітра у колгоспі «За нове життя» пропрацював 36 років. На заслужений відпочинок пішов у 70-тилітньому віці. До того 10 років не отримував пенсії, а тільки заробітну плату. Довіра людей до нього була високою –  упродовж 27 років був депутатом Верховної Ради СРСР: обирався аж 6 разів. 

– До того був депутатом  сільської ради, потім 8 років – районної, 4 роки – обласної, – пригадував Юрій Юрійович під час одного з наших інтерв’ю. – За високі врожаї кукурудзи мене висунули кандидатом, а потім обрали депутатом Верховної Ради СРСР. Я був ланковим. Наша ланка у 57-му виростила 100 центнерів кукурудзи на гектарі. У травні 58-го область дістала Орден Леніна, а я – першу зірку. Нагороди вручала секретар ЦК КПРС Катерина Фурцева. Другу золоту дістав аж через 20 років.

Завдяки Ю.Пітрі Білки стали благоустроєним селом. І цей факт є більш ніж красномовним.

1971 року за клопотанням депутата Верховної Ради СРСР Юрія Пітри була прийнята Постанова Ради Міністрів України «Про експериментальну забудову Білок». Згідно з  планом, зведено з десяток добротних об’єктів: 4-поверхову середню школу на 1050 місць, 2-поверхову восьмирічну школу на 560 дітей, 2-поверховий дитячий садок-комбінат з літніми площадками на 240 дітей, 3-поверхові дільничну лікарню з амбулаторією, універмаг та адмінбудинок сільської ради, 2-поверховий вузол зв’язку, 8-квартирний будинок для спеціалістів. Проведено центральний водопровід, газ.

За часів Союзу Білки були зразковим селом, а нині, до прикладу, білківські дороги – у суцільних вибоїнах. Люди кажуть, що скоро треба буде купувати танки, аби поїхати у сусідні села до родичів та у справах.

Тетяна Грицищук для Закарпаття онлайн. Фото автора

27 серпня 2012р.

Теги: Іршава, Бобик, Пітра

Коментарі

Мирослава 2012-12-18 / 23:28:38
Молодці,що люблять і шанують своїх земляків!

НЕбайдужий 2012-09-17 / 08:45:11
Пишуть дурниці зависники.Справді за два роки в Іршаві зроблено більше, ніж було зроблено за минулі 15 років.І справді велика заслуга в цьому теперішнього мера міста -Степана Бобика.Я не кажу що він це все робить сам-роблять люди, багато коштів дають іршавські бізнесмени, але Степан Бобик зумів їх організувати і їхні зусилля спрямувати на розвиток рідного міста.Тепер справді є на що подивтись і що показати гостям Іршави. А на рахунок Пітри-на алеї слави увіковічнили справді заслужених людей іршавщини, які своєю працею і життям стали народними улюбленцями.Як робили Героїв СРСР ми ще пам"ятаємо.Можливо і Пітра як людина був непоганим, але Героїв в СРСР робили дутих для пропаганди.КАзали фотографували його в кукурудзі не колгоспній , а шукали в кого дома найбільша була.....Але Бог їм суддя...У білківчан є можливість увіковічнити і Пітру-якщо вони так важають, як увіковічнили свого славетного земляка-Фірцака-Кротона.

Іршавський 2012-09-17 / 08:18:53
Чесно кажучи Бобика незахищаву, айбо, Кілько ся зробило за 2 роки у Іршаві, тількося неробило за цілих 20 років... Я накілько чув там була пропозиція і Пітрови покласти табличку, айбо депутати проти були..... Кажуть ош Комуніст він був добрий, людина порядна, но.....

Іршавчанин 2012-08-28 / 07:42:38
а і дійсно - жодного іршавчанина. Хоча у нас народився вчитель і поет прекрасний Степан Жупанин.
Бобик - корінний іршавчанин, але історію свого населеного пункту не знає чи, пак, він тим потикає і увіковічнює, з кого має зиск.
А про Петю Станка - класно. Не одна мати прокляла його за рекетирство.

вова 2012-08-28 / 01:47:41
най покладуть памятник петру станко вiн теж из бiлок як не як перший рекетер района i перший голова районной ради

уйко 2012-08-27 / 21:58:24
...Мер Іршави майбуть уявляє себе мером усього Іршавського району - чомусь на алеї малого вароша Іршава люди з навколишніх сіл, і чомусь жодного з Іршави... Іршава є убогим творінням радянської системи і його керманичі "успішно" його продовжують.А треба питати їх усіх - де хлопці робочі місця і чому половина району по світах скитається ... ви ж бо правите "успішно" останні 20 років...

Іван 2012-08-27 / 19:35:13
два чиновники - це не всі люди

Петер 2012-08-27 / 19:27:23
ну, значить, не люблять люди Пітру. значить було за що не любити. жив безбідно, депутатствував, а за що героя давали у Радянському союзі? не за те що кукурудзу любив, звісно. отака вона, пам'ять народна...

читач 2012-08-27 / 19:01:35
із сільського господарства чиновники жили у всі часи і епохи. проте людей праці чомусь забувають вшанувати належним чином

111 2012-08-27 / 18:46:04
в кожному районі області були люди ,для яких моральні стимули важили значно більше ніж матеріальні фактори.та на жаль все забулос........................................................

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини