Відмовлятися від щеплення малюків від туберкульозу щонайменше нерозумно - Василь Скрип

Сьогодні людство відзначає Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Ця недуга відома як сухоти ще з прадавніх часів. Опис її знаходили в єгипетських ієрогліфах, старих перських книгах, індійських ведах.

На жаль, для України ця тема є особливо актуальною, адже ще в 1995 році в нашій країні було оголошено епідемію цієї недуги. З тих пір призупинити розвиток хвороби так і не вдалося. Звичайно, з кожним роком спостерігаються тенденції до деякого покращення ситуації, однак на сьогодні туберкульозом хворіє 1,2 відсотка усього населення України. Яка ситуація із цим захворюванням на Закарпатті та чи варто батькам відмовлятися від щеплення новонароджених — у розмові з генеральним директором ОКТМО «Фтизіатрія», головним позаштатним фтизіатром області Василем Скрипом.

Василю Васильовичу, чому сьогодні, коли людству відомі такі потужні нанотехнології, зупинити розвиток туберкульозу все ж доволі важко?

— Туберкульозом хворіли люди і тварини з давніх-давен, ще з доісторичних часів. Однак захворюваність на цю недугу почала зростати в міру переходу від розсіяного до кочівного способу життя і була обумовлена скупченістю людей та створенням умов для зараження. Ця недуга впродовж тисячоліть клала в могили щороку мільйони дорослих і дітей. Епідемія хвилеподібно то спалахувала, то вщухала. Остання велика всесвітня епідемія була в XIX столітті, тоді, коли ще не було антибактеріальних препаратів. У 1882 році Роберт Кох відкрив кислотостійку паличку, яку нині медики називають мікобактерією туберкульозу. У 1919 році було розроблено протитуберкульозну вакцину БЦЖ для первинної профілактики туберкульозу. 1944 року отримано перший протитуберкульозний препарат — стрептоміцин, із 1954?го в практику ввійшли інші протитуберкульозні препарати. Це, разом із поліпшенням добробуту населення, в 1970–1980 рр. привело до значного покращення епідеміологічної ситуації щодо туберкульозу в багатьох країнах світу, у тому числі в Україні. Наприкінці 90?х років відбувся черговий спалах епідемії. Цьому сприяли соціально-економічна криза в країні, погіршення життєвого рівня людей, невпевненість у завтрашньому дні, стреси, незбалансоване харчування, недоїдання, забруднення довкілля, що призвело до погіршення імунітету багатьох людей.

Яка картина порівняно з іншими областями спостерігається на Закарпатті?

— Туберкульоз на сьогодні є серйозною хворобою, загрозливою для здоров’я людства. Його не ліквідовано в жодній країні. Щорічно у світі туберкульозом захворюють близько 10 млн. людей, 3–4 млн. пацієнтів помирають. Загальна кількість хворих у світі сягає 50–60 млн. осіб. Епідемія туберкульозу стає дедалі небезпечнішою та ускладнюється появою стійких до ліків форм та поширеністю ВІЛ-інфекції/СНІДу. За останні 16 років захворюваність туберкульозом в Україні збільшилася майже у 2,5 раза, а смертність — у 2,7. У 2005 році рівень захворюваності в Україні складав 84,1 на 100 тисяч населення, а смертності — 25,6 на 100 тисяч. Починаючи з 2006?го в Україні, вперше за останні роки, відзначається незначна тенденція до зниження захворюваності на туберкульоз. Торік рівень захворювання склав 67,2 на 100 тисяч населення.

На Закарпатті нині туберкульозом хворіють близько 12 тисяч людей, тобто 1 відсоток. Тому ситуація у краї епідемічна і доволі напружена. Пригадую, читав доповідь дослідника Лахутіна, який у 1849 році відзначав: «Ніде не зустрічав стільки хворих, горбатих, косих та інших калік, як на Закарпатті…». У 1911–1915 роках смертність від туберкульозу в Австро-Угорщині, до якої входило і Закарпаття, була вищою за європейські країни. З цією недугою у нашому краї боролися завжди. За часів Чехословаччини на Закарпатті за підтримки Червоного Хреста було відкрито 12 диспансерів для хворих на туберкульоз, згодом додатково відкрили декілька тубкабінетів. Але в 1939 році, коли сюди прийшли угорці, ситуація погіршилася. Тоді ж були закриті кабінети диспансерного типу, і рівень смертності від цієї хвороби зріс. Покращилася ситуація тільки з 1945 року. Наразі на території області є стаціонарні протитуберкульозні заклади, які мають 818 ліжкомісць, у всіх райцентрах працюють тубкабінети. На жаль, майже всі лікарняні місця нині зайняті. Турбує і ситуація із будівництвом туберкульозного диспансеру в селі Нижня Апша, що на Тячівщині. Зводити медичний заклад почали ще 2009 року, однак до його завершення ще доволі далеко.

Чимало батьків у останні роки відмовляються від щеплень, у тому числі й від протитуберкульозної вакцинації БЦЖ. Наскільки вони ризикують здоров’ям своїх дітей?

— Профілактика туберкульозу починається від народження малюка з протитуберкульозної вакцинації БЦЖ на третій — п’ятий день життя. Нині вона є основним методом профілактики та проводиться у 156 країнах світу. Вакцинація дозволяє знизити захворюваність у 7–10 разів, а інфікування — у 1,5–3 рази. Треба розуміти, що вакцинація БЦЖ не оберігає дитину від захворювання на туберкульоз, однак, якщо вона захворіє на цю недугу, форма захворювання буде обмеженою, проходитиме у легкій формі. Також буде багато шансів на одужання. Невакциновані діти хворіють на туберкульоз в декілька разів частіше, ніж вакциновані, що вже давно доведено на практиці. Крім того, форми захворювання, які переносять ці діти, набагато складніші. Тому відмови від щеплення є недоцільними і невмотивованими.

А яка ситуація на Закарпатті із захворюванням серед дітей?

— Минулого року туберкульозом у області захворіло 9 дітей до 14 років, з них семеро — ромів. Усього на Закарпатті на обліку перебувають 15 дітей. Складна ситуація саме з ромським населенням. Простим та доступним методом раннього виявлення туберкульозу серед дітей є туберкулінодіагностика, якій немає альтернативи у всьому світі, а починаючи з 15?річного віку — флюорографічні огляди. Туберкулінодіагностика проводиться з допомогою проби Манту з 2 туберкуліновими одиницями. Туберкулін, аби добре розуміли батьки,?— це неповний антиген мікобактерій туберкульозу, містить тільки елементи збудника, а не живі мікобактерії цієї недуги. Останнім часом чимало дискусій точиться і навколо питання доцільності проведення туберкулінодіагностики. В основному нерозуміння з боку батьків щодо доцільності цього методу раннього виявлення туберкульозу та інфікування відзначається після реєстрації ускладнень туберкулінодіагностики, які були зафіксовані в окремих областях України. Як і будь-яка медична маніпуляція, постановка проби Манту може мати певні побічні реакції, але при суворому дотриманні правил її проведення імовірність побічних реакцій мінімальна. В той же час відмова від проведення туберкулінодіагностики може мати такі негативні наслідки, як несвоєчасне виявлення інфікованості та розвиток захворювання. А пізнє виявлення та пізній початок лікування туберкульозу призводять до швидкого розповсюдження й розвитку ускладнень.

Якими є перші симптоми захворювання та як можна виявити хворобу ще до того, коли вона почне прогресувати?

— Іноді захворювання може не проявлятися жодними симптомами, а виявляється лише при проведенні профілактичних медичних оглядів. В деяких випадках початок хвороби може нагадувати застуду чи грип, іноді проходити під маскою пневмонії. Першими ознаками туберкульозу можуть бути загальна слабкість, втомлюваність, погане самопочуття, втрата апетиту та ваги, пітливість, підвищення температури тіла до 37,1–37,9 °C, кашель протягом 3 тижнів і більше, болі в грудній клітці, тощо. Серед дітей туберкульоз виявляється, як я вже казав, методом проведення проби Манту, а серед дорослих — при профілактичних флюорографічних оглядах, які проводяться раз на два роки. Людям, які входять до групи ризику, такі огляди проводяться щорічно. Рентгенофлюорографія дозволяє виявити туберкульоз на ранніх стадіях і своєчасно розпочати лікування. Та найбільш простий і достовірний спосіб діагностики туберкульозу — бактеріоскопічне дослідження харкотиння на виявлення кислотостійких паличок. Усі ці методи раннього виявлення хвороби є доступними для населення та проводяться безкоштовно в лікувально-профілактичних закладах. В області діє програма протидії захворюванню на туберкульоз на 2012–2016 роки. В рамках програми за рахунок коштів обласного бюджету щорічно закуповуються туберкулін, рентгенологічні та флюорографічні плівки для проведення профілактичних обстежень. При виявленні туберкульозу лікування проводиться у спеціалізованих закладах протитуберкульозними препаратами. Туберкульоз — виліковний. Основними умовами ефективного лікування є ранній початок, щоденний прийом медпрепаратів під контролем лікарів, відсутність перерв у лікуванні.

Не менш важливе питання — як уберегтися від інфікування паличкою Коха?

— Туберкульоз — інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу. Найчастіше вона потрапляє до здорового організму повітряно-краплинним шляхом, рідше з їжею, зараженим молоком, м’ясом. З моменту потрапляння туберкульозної палички до організму людина вважається інфікованою. Проходження щорічних профілактичних оглядів, правильне лікування хвороб, дотримання правил особистої гігієни, здоровий спосіб життя, загартовування, вітамінізація, інші профілактичні заходи дадуть змогу покращити стійкість організму до туберкульозної інфекції та виявити її на ранніх стадіях. Сьогодні, в час епідемії туберкульозу, недоцільно відмовлятися від наявних можливостей профілактики, які впродовж багатьох років підтвердили свою ефективність.

Розмовляла Сніжана РУСИН

26 березня 2012р.

Теги: туберкульоз, Скрип, фтизіатри

Коментарі

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи