Чим Закарпаття цікаве світу?

Як нам інтегрувати регіональний туристичний продукт в національний загальноукраїнський та європейську туристичну індустрію

Чим Закарпаття цікаве світу?
 
З глибини віків, знаходячись на перехресті чи не всіх європейських доріг, наша слов'янська земля перегукувалася історією, культурою, духовністю і долею з цілим світом і, водночас, ніколи не губилася в нім. Ми й справді у центрі Європи і якихось година-півтори льоту з Києва (800 км) чи Праги (900 км), за 380 км від Будапешта і за 600 км від Відня, 1640 км — до Бонна, 1700 км — до Москви, 1730 км — до Женеви, 1850 км — до Риму.
 
На Закарпатті багато привабливих місцевостей для туристів, деякі з них за своєю унікальністю не мають аналогів (географічний "Центр Європи", Долина нарцисів, полонина Драгобрат, на якій півроку лежить сніг).
 
Одне з найзагадковіших див нашого краю — це Карпатські гори (займають 70% території області). Значна частина цієї площі (12%) — територія природо-заповідного фонду. На Закарпатті наявні три великі заповідні об'єкти: Карпатський біосферний заповідник, Національний природний парк "Синевир" та Національний природний парк "Ужанський". Останній є частиною єдиного в світі трилатерального заповідника, який проходить по території 3-х держав: України, Словаччини та Польщі. Трошки менший за розмірами недавно створений Національний парк "Зачарований край".
 
Усі ці території мають великі можливості для розвитку багатьох видів туризму, зокрема: пішохідного, кінного, екстремального, екотуризму, сільського туризму, дельтапланеризму. Однак романтикам і заповзятим мандрівникам Карпати швидше запам'ятаються величними гірськими хребтами, що впираються своїми вершинами просто в небесну синь. Найвища їхня точка, що одночасно є і найвищою вершиною Українських Карпат, – красуня Говерла (висота 2061 м н.р.м.).
 
Екосистеми Карпатського біосферного заповідника віднесені до найцінніших на нашій планеті і з 1993 року входять до міжнародної мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО.
 
Ідея інтеграції закарпатського туристичного продукту в європейську туристичну індустрію не нова, але сьогодні про це ми заявляємо все частіше і частіше. Для цього є підстави, і щороку робляться відповідні кроки, які наближають нас до визначеної мети.
 
Так, цьогоріч  за ініціативи Закарпатської обласної ради та обласної державної адміністрації, під патронатом Президента України та Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи проведено Міжнародну конференцію "Сталий розвиток Карпат та інших гірських регіонів Європи". Над окремим блоком питань, які були розглянуті під час роботи конференції, працювала секція "Туризм як фактор соціально-економічного розвитку гірських регіонів".
 
Буквально нещодавно, у жовтні, в Страсбурзі (Франція) завершила свою  роботу 19-та пленарна сесія Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, де було схвалено резолюцію та рекомендації "Сталий розвиток гірських регіонів і досвід Карпатських гір". Ці документи містять базові принципи європейської політики щодо сталого розвитку гірських регіонів.
 
Карпати заслуговують на те, щоб тут здійснювалося ефективне й динамічне управління на місцевому та регіональному рівнях і щоб їм приділялася належна увага з боку міжнародного та європейського співробітництва, не менша, ніж свого часу була приділена розвитку Альп, завдяки чому там розбудована відповідна інфраструктура і забезпечено високий рівень життя людей.
 
Втілення рішень у практичну площину відкриває реальні перспективи залучення фінансових ресурсів Європейського Союзу та міжнародних організацій для розв'язання проблем сталого розвитку Карпат і Закарпаття зокрема. Це дасть змогу поступово перетворити Карпати на туристично-рекреаційний центр Європи. Для цього пропонується залучити інвестиції у розвиток традиційних сфер діяльності, стале використання природних ресурсів, що знаходяться в гірських регіонах, а також сталий розвиток туризму.
 
Ресурси Закарпаття в туристичній сфері задіяні на 30-35 відсотків. Це дає вагомі перспективи для розвитку туризму та створення індустрії на зразок європейської.
 
Закарпатський туристичний продукт за останні п'ять років мав позитивну динаміку та зробив певні кроки у своєму розвитку. Достатньо зауважити, що у період з 2004 по 2009 роки кількість туристів, які відвідали наш край, збільшилася на 57 відсотків. Відповідно, обсяг наданих послуг зріс у 3 рази, значно зросли відрахування до місцевого бюджету. За 9 місяців 2010 року обсяг наданих туристичних послуг збільшився на 5 відсотків, а відрахування до місцевого бюджету —  на 17 відсотків і становить 1,5 млн. грн.
 
Крім того, регіональний туристичний продукт є самобутнім, адже він твориться на землі, яка наближена до неба. Збагачені дивовижною природою Карпатські гори, їх чудотворні ліси, мальовничі долини, казкові високогірні озера та водоспади перетворюють наш регіон на справжній рай.
 
Овіяна легендами природа доповнюється середньовічними замками, дерев'яними храмами і старовинними монастирями, цікавими музеями, витворами архітектурного мистецтва, картинними галереями.
 
Заповідники, таємничі печери, гірськолижні центри, цілющі мінеральні джерела, оздоровниці й, зрештою, фестиваліта веселі свята приваблюють до себе туристів. Національне різномаїття, самобутня історія і культура, помножені на доброзичливість і гостинність людей, створюють неповторну ауру Срібної Землі.
 
Закарпатський туристичний продукт став не тільки невід'ємною частиною прикордонних територій сусідніх держав Угорщини, Словаччини, Румунії та Польщі, з якими межує область. Він поширюється на інші європейські держави: Німеччину, Австрію, Хорватію, Італію та Іспанію.
 
Розвиток туристичного продукту можна спостерігати на щорічних міжнародних виставках-ярмарках "Тур'євроцентр – Закарпаття". Цього року цей захід отримав нові форми, він проходив на територіях Ужгородського замку та Закарпатського музею народної архітектури та побуту. Під час виставки-ярмарку проводилися всеукраїнська туристична естафета "Феєрія єдності", міжнародна конференція на тему "Використання замкових споруд у туристичній галузі", інвестиційний форум на тему "Перспективи розвитку туристично-рекреаційної галузі в Закарпатській області, проблемні питання та шляхи їх вирішення", майстер-клас приготування закарпатських народних страв, дегустація меду та закарпатських вин, огляд сувенірної продукції тощо.
 
Представники всіх районів області представляли та презентували свій туристичний продукт. З кожним роком географія учасників виставки-ярмарку розширюється, привертаючи до себе все більше суб'єктів туристичної діяльності з різних областей України, а також із-за кордону. Якщо у 2009 році у виставці-ярмарку брало участь 9 областей, то цьогоріч їх було вже 14, а саме: Донецька, Івано-Франківська, Запорізька, Київська, Рівненська, Кіровоградська, Сумська, Одеська, Тернопільська, Полтавська, Черкаська, Чернігівська, Чернівецька, місто Севастополь і Черкаси, а також сусідні Словаччина, Угорщина, Румунія та Хорватія. Завітали до нас і почесні гості: Посол Республіки Хорватія в Україні, Генеральний консул Російської Федерації у місті Львів, делегація Вуковарсько-Сремської жупанії Республіки Хорватія.
 
На виставці-ярмарку було широко представлено сільський туризм краю. Проведено презентацію "золотих сіл Закарпаття", які приймають у себе туристів: с. Костилівка Рахівського, с. Мужієво Берегівського, с. Паланок Мукачівського, с. Колочава Міжгірського районів. Свою кулінарну майстерність демонстрували сільські господарі.
 
Презентовано нові видання: каталог сільського туризму "Відпочивайте в селах Закарпаття", туристичний каталог "Туризм та розваги Закарпаття 2011", кінофільм "Завітайте на Закарпаття".
 
Підсумком проведення конференції "Використання замкових споруд в туристичній галузі" стало розповсюдження європейського досвіду на прикладі Республіки Хорватія, використання замків та фортець в туристичній індустрії, а також налагодження цієї роботи у Карпатському регіоні.
 
Під час проведення рекламно-інформаційного туру учасники ознайомились з туристичною інфраструктурою частини закарпатської автомагістралі Чоп – Київ та її підготовкою до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, чудовою туристичною інфраструктурою привітала Міжгірщина. Сподобались гірськолижні комплекси: Ізки-Матичів, Пилипець, готельні комплекси: "Арніка" та "Жива вода". Запам'яталися екскурсії на озеро Синевир та водоспад Шипот.
 
Традиційними стали туристичні фестивалі "Євро Карпати" та "Гуцульська ріпа". Саме на цих фестах зароджувався туристичний бренд "Карпати" та бренд сільського туризму "Європа в кожному селі".
 
На рівні Ради Карпатського єврорегіону підтримана ідея створення міжнародного пішохідного туристичного маршруту "Карпатський туристичний шлях", який проходитиме територіями чотирьох областей Карпатського регіону (Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська й Чернівецька області) та територіями чотирьох прикордонних держав: Словаччини, Румунії, Польщі та Угорщини. В основу пішохідного міжнародного маршруту на території Закарпаття покладено Закарпатський туристичний шлях. Саме ця тема стала предметом підготовки, написання та подання на конкурс Європейської технічної допомоги двох проектів: "Підвищення конкурентоспроможності прикордонних територій", "Розвиток туризму".
 
За декілька останніх років розроблено та створено новий конкурентоспроможний туристичний продукт – тематичні туристичні маршрути:
 
"Закарпатський туристичний шлях" (концепція пішохідних екотуристичних шляхів загальною протяжністю близько 380 км);
 
"Закарпатський туристичний гастрономічний шлях" (представляє кулінарну майстерність та смакову гаму 9 національних кухонь населення, що проживає на Закарпатті);

 

"Закарпатський туристичний винний шлях" (представляє традиції закарпатського домашнього виноградарства та виноробства);
 
військовий туристичний маршрут "Лінія Арпада";
 
туристичний маршрут "Гуцульськими стежками" (с. Костилівка — гора Піп Іван Марамороський);
туристичний маршрут "Мінеральні води Закарпаття";
 
завершується розробка „Закарпатського туристичного медового шляху".
 
Успішно працюють більше десяти обласних громадських організацій та спілок туристичного спрямування. Найбільш активними у своїй діяльності є: Асоціація туристичних підприємств Закарпатської області, Закарпатський обласний центр сприяння розвитку сільського туризму, Федерація спортивного туризму Закарпатської області, громадська організація "Фундація регіональних туристичних ініціатив "Тур'євроцентр", Спілка приватних виноградарів та виноробів Закарпаття", громадська організація "Спілка туризму для людей з обмеженими фізичними можливостями "Відродження", громадська організація "Форза" тощо.
 
У співпраці з громадським організаціями та об'єднаннями вирішується питання створення та презентації нового туристичного продукту, проводяться фестивалі та свята, організовуються спеціалізовані виставки та інформаційні тури.
 
Одним із важливих напрямків співпраці є написання проектів щодо участі у європейських грантах.
 
 Цього року підготовлено і відправлено на конкурс проекти від українсько-угорського центру регіонального розвитку "Менеджмент пунктів призначення транскордонного співробітництва у прикордонній території Закарпаття – Саболч-Сатмар-Берег", громадської організації "Карпатська фундація" – проект „Карпатський регіон як привабливий пункт туристичного призначення" та Закарпатського обласного центру сприяння розвитку сільського туризму – "Створення багатонаціонального етносела" і "Міжнародної школи сільського зеленого туризму".
 
В області створено та діють 16 туристично-інформаційних центрів, які надають допомогу вітчизняним та іноземним туристам.
 
Впродовж 2010 року такі центри були відкриті в с. Пийтерфолво Виноградівського, візит-центр у с. Ділове Рахівського, у с. Яноші Берегівського, у с. Гукливий Воловецького районів, на базі мілітарі-садиби "Грін Гоф".
 
Спостерігається підвищення зацікавленості до Карпатського регіону громадян європейських держав. З метою найбільш повного інформування населення прикордонних територій держав, з якими Закарпатська область має спільний кордон, ведуться переговори про створення на базі консульських установ України за кордоном туристично-інформаційних пунктів. Перший такий туристично-інформаційний пункт розпочав діяти у консульстві України в м. Ніредьгаза (Угорщина, генеральний консул С. Бородінков).
 
Комплексно розвивається туристично-рекреаційна інфраструктура Закарпаття. Мережа оздоровчих, рекреаційних та туристичних закладів області нараховує 356 об'єктів, 28 з яких здано в експлуатацію у 2010 році. Загальна кількість ліжкомісць перевищує 20-тисячний показник, що на 30 відсотків більше, ніж у 2004 році.
 
У зв'язку з збільшенням кількості туристично-рекреаційних об'єктів виникає вкрай важливе питання підготовки кваліфікованих кадрів для роботи в туристично-курортній сфері. Цим питанням займається 9 вузів та філіалів, беззаперечними лідерами серед яких є Ужгородський національний та Мукачівський державний університети. Ведеться робота з підготовки та перепідготовки екскурсоводів та гідів-перекладачів. За останні два роки їх кількість зросла до 125 чоловік.
 
Все вищевикладене вселяє впевненість у тому, що Закарпаття і Карпати в цілому поступово перетворяться на потужний туристично-рекреаційний центр Європи.
 
Олександр Марченко, заступник начальника головного управління — начальник управління з питань європейської інтеграції та туризму і курортів облдержадміністрації 
22 листопада 2010р.

Теги: туризм, туристичний, Карпати, фестиваль, рекреаційний

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи