Дирекція «Закарпаттяобленерго» запевняє, що взимку забезпечить безперебійне постачання елекроенергії

Генеральний директор ВАТ ЕК «Закарпаттяобленерго» Василь Ковач пообіцяв закарпатцям взимку забезпечити безперебійне постачання елекроенергії.

Дирекція «Закарпаттяобленерго» запевняє, що взимку забезпечить безперебійне постачання елекроенергії

Ось і добігає кінця перша декада жовтня. Отож на часі, Василю Іллічу, з'ясувати, яка готовність компанії, котрою керуєте впродовж багатьох років, до роботи у зимовий період 2010—2011 років. Адже саме цим, як свідчить аналіз редакційної пошти у своїх листах та телефонних зверненнях до газети нині переймається багато наших читачів.

— Насамперед повинен заспокоїти всіх закарпатців: постачання електроенергії взимку буде безперебійним. Адже щороку наша компанія, в якій працює понад 3 тисячі чоловік, завчасно ще до настання пізньоосіннього й зимового максимуму навантаження  на електромережу встигає здійснити у необхідних обсягах роботи з капітального ремонту й технічного обслуговування електромереж, забезпечити аварійний запас матеріалів і заміну зношеного енергетичного обладнання. Якщо взяти, приміром, 2009 рік, на який припав пік фінансово-економічної кризи, то обсяги виконання таких робіт порівняно з благополучним 2003 роком збільшились у два рази. Нагадаю, що якраз у середині жовтня торік у гірських районах раптово випав великий сніг, який завдав значних пошкоджень повітряним лініям електропередач. Але тоді горяни від знеструмлення своїх осель довго не потерпали, бо наші бригади, працюючи у важкодоступних місцях у цілодобовому режимі, досить швидко ліквідували аварійну ситуацію.

Ніхто не може гарантувати, що подібне не повториться...

— Наш колектив таку можливість також припускає. Тим паче, що якою буде наступна зима, ніхто достеменно не знає. Прогнози синоптиків з цього приводу полярні. Одні попереджають, що вона буде довгою і дуже суворою, інші, навпаки, що вона в наших краях буде теплою... Однак можу на сьогодні вже з усією впевненістю заявити, що зима, коли б вона не наступила і якою б холодною не була, нас не застане зненацька. Нехай заспокояться люди, бо працюємо без авралів.

- На чому базується ваш оптимізм?

— Три квартали поточного року показали, що упродовж цього часу наша структура нормально спрацювала і завчасно й надійно подбала про підготовку до найбільш пікового періоду в споживанні електроенергії. Щоб не бути голослівним, назву з цього приводу низки промовистих цифр. За 9 місяців нинішнього року на капремонтах електромереж нашою компанією освоєно 23 млн. 303 тис. грн., що становить 113 відсотків від плану. Здійснено ремонт 748 км повітряних ліній електропередач 0,4—110 кіловольт, що становить 101,1% від запланованого. У тому числі замінено 2750 опор (148,5%) і 217,8 км проводу (101,4%), проведено капітальний ремонт 391 трансформаторних підстанцій 6—10/0,4 кіловольти (122,2%), 95 силових трансформаторів — 6—110 кіловольт (104,4%), 456 масляних вимикачів — 6— 110 кіловольт (240%), відновлено 307 кабельних ліній 6—10 та 0,4 кіловольта (127,9%), замінено на ізольовані 83,3 км проводу на ПЛ 0,4 кіловольта (208,3%) й виконано ремонт покрівель 76 одиниць трансформаторних підстанцій 10—0,4 кіловольта (111,6%). Компанія в повному обсязі укомплектована на пізньоосінній та зимовий періоди аварійним запасом матеріалів та обладнання.

 - Василю Іллічу, розкажіть, а яка ситуація цьогоріч із розрахунками за спожиту електроенергію?

— Не сказав би, що критична. Адже за 9 місяців цього року рівень розрахунків за спожитий струм становить 99,15 відсотка. Усі категорії споживачів розраховуються на сто відсотків, окрім підприємств ЖКГ області, які оплатили 71,6%, у тому числі водоканали (75%) і тепломережі (76,73%).

Інвестиційна програма ВАТ ЕК "Закарпаттяобленерго" на 2010 рік становить 52,2 млн. грн. власних коштів, з яких за три квартали уже освоєно 41,9 млн. грн. А ще мене як члена постійної комісії обласної ради з питань бюджету не може не радувати той факт, що за 9 місяців поточного року нашою структурою перераховано податків до бюджетів усіх рівнів та обов'язкових платежів до державних соціальних фондів на загальну суму 72,5 млн. грн., що значно більше, ніж за відповідний період минулого року. Відрадно, що компанія, яку очолюю, на сьогодні не боргує нікому жодної гривні, аванс і заробітна плата працівникам виплачується завжди вчасно і в повному обсязі виконуються всі умови колективного договору між дирекцією і трудовим колективом. Наприклад, до відпускних працівникам компанії виплачуються матеріальні допомоги на оздоровлення в розмірі місячного окладу, 140 дітей наших працівників цьогорічного літа відпочивали й оздоровилися на Чорному морі в Одесі й Криму і стільки ж у нашому відомчому пансіонаті "Енергетик", що в селі Верхні Ремети Берегівського району.

- Давайте відійдемо від виробничих справ. Розкажіть трохи про себе, сім'ю, про своє хобі...

— Я родом із гірського села Пацканьово Ужгородського району, де мешкають мої родичі, котрих намагаюся при першій-ліпшій нагоді навідувати. Чим можу, допомагаю своїй малій батьківщині, зокрема школі й дитячому садку. Дуже вдячний за те, що депутати Пацканівської сільської ради, яку очолює Юрій Бонь, на одній із сесій присвоїли мені звання почесного громадянина Пацканьова. Після місцевої восьмирічки в цьому селі я закінчив Свалявський політехнічний технікум (нині — Свалявський коледж НУХТ), з яким підтримую тісні зв'язки по сьогоднішній день, потім здобув вищу освіту у Львівському політехнічному інституті за спеціальністю інженер-енергетик. Уся моя трудова діяльність — в колективі "Закарпаттяобленерго", де й пройшов шлях від електромонтера IV розряду до генерального директора.

Стосовно сім'ї, то вона — це мій оберіг. Виховали ми з любою дружиною Іриною Юріївною, лікарем за фахом, сина Сергія і доньку Яну. Маємо, слава Богу, двох онуків Сергійка та Іллю й внучку Зденку. Є заради кого жити, є кому радіти! А щодо хобі? Якби на це був тільки час! Люблю техніку, займаюся мотоциклетним спортом. А ще залюбки вечорами читаю не тільки художню, а й краєзнавчу літературу про міста і села Срібної Землі. На жаль, оскільки як депутат обласної ради, свою основну увагу спрямовую на поліпшення технічного стану енергетики всього Закарпаття і вирішення соціальних проблем його мешканців, то все рідше вдається вириватись із нерозлучним другом-мотоциклом на природу. А в останній час ще клопотів додалося, бо включився в перегони за мандат депутата обласної ради як мажоритарник від Ужгородського району. Адже місцеві вибори вже на носі.

Богдан Дубовий

11 жовтня 2010р.

Теги: Закарпаттяобленерго, електроенергія, Ковач

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи