Один диво-перець «Made in Заріччя» важить до півкілограма

Цей вогняно-червоний та червоно-жовтий величеньких розмірів перець привертає увагу кожного відвідувача оптового ринку у Мукачеві. Добірні плоди аж виблискують... Коли довідуєшся, що вони виросли на зарічанських ланах приборжавських долин, що на Іршавщині, попервах не ймеш віри. Такі плоди, зазвичай, родяться винятково у Голландії. Вони навіть у наших найближчих сусідів угорців та поляків – рідкість.

Цей диво-перець — із Заріччя
Цей диво-перець — із Заріччя

Ніби вгадавши мої думки, молодий газда із капустяної столиці Закарпаття Богдан Чийпеш зауважує: "Чому тут дивуватися, такий перець ми навчилися вирощувати уже кілька років поспіль. Мало того, наші місцеві селекціонери вивели ще кращий сорт цього овочу". Як з'ясувалося, перець дійсно доволі примхливий, з ним багато мороки, але вирощувати його надзвичайно вигідно. Через його чудові смакові якості, привабливий вигляд, м'якість та велику соковитість плодів він користується чималим попитом у споживачів. Звісно, й коштує також чимало. Приміром, зараз ціна коливається у межах від восьми до чотирнадцяти гривень за кілограм. Це у Мукачеві. А в інших містах західного регіону нашої держави, де зарічанські овочівники часті гості, він потягне і до двадцяти п'яти, а пізно восени навіть і до тридцяти гривень.

"Цей перець надзвичайно корисний у всякому вигляді, -продовжує свою розповідь пан Богдан. – Його можна готувати в сирому виді, бо дуже приємний на смак. Годиться також і для консервування. М'ясисті соковиті плоди будуть завжди доречними на зимовому столі, не кажучи вже про те, що для бутербродів це справжня знахідка, він придасть їм справжньої пікантності і привабливості. Відмінний він і для салатів, як із самого перцю, так вкупі з огірками, помідорами, цибулею і ще багато з чим. Крім того, його використовують для приготування і перших, і других страв, підійде навіть як чудовий гарнір до м'ясних чи рибних страв". Диво-перчик багатий на різні вітаміни та мінерали. І такі вітаміни, як С, Р, А – далеко не повний перелік усіх його якостей.
 
Цей овоч культивують дедалі більше зарічанських газдів. Урожайність його залежить від багатьох факторів. Такий перець не терпить недбалого ставлення до нього. Він вимагає багато ручної праці, тільки тоді може щедро віддячити своєму господареві. Чи не найголовнішим фактором для отримання доброго врожаю є насіння. Його зарічанські газди купують за кордоном.

...Як тільки минає Різдво, зарічанські газди беруться за роботу. Дуже непросто кожну насінину сіяти в окремий пластиковий одноразовий келишок, попередньо приготувавши належним чином грунт. А далі опалювати теплицю і щодня поливати та двічі підживлювати сходи. Висаджують у відкритий грунт уже тільки тоді, коли встановиться тепла погода і мине загроза заморозків. Не меншає роботи й після. До розмови долучається сусідка пана Богдана Марія Михайлівна із того ж Заріччя: — "Доглядаємо ті стебельцята, наче маленьку дитину. Минулого року був неврожай на цю рослину. Перець і дорогим був, ціна нижче 14—15 гривень не опускалася. Не було що й продавати. А нині, хвалити Бога, урожай видався непоганим. Проблем поки що зі збутом зараз немає, бо перець добре реалізовуємо, днями приїздили й оптовики зі Львова і навіть із Хмельницького".

...Напрацьованими порепаними долонями молодий газда виймає із туго набитої сітки виплекані сонцем добірні плоди і кладе їх на вагу. Три перці тягнуть на цілий кілограм. "Зважте й мені кілограм, здивую свою стару..." — спокусився на зарічанський овоч уже немолодий покупець.

Віталій Пумпинець

27 вересня 2010р.

Теги:

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи