Під егідою «Свободи» в Мукачеві відзначено 70-ті роковини Ковнерівських процесів (ФОТО)

22 липня 2012 року в Мукачеві відбулися пам’ятні заходи з нагоди 70-х роковин так званих Ковнерівських судових процесів (17, 22 та 24 липня) 1942 року над українськими патріотами Закарпаття. Ці судилища членів молодіжної підпільної організації «Юнацтво ОУН» угорською окупаційною владою у працях науковців отримали назву «найпримітивнішої події доби угорського панування над українським Закарпаттям 1939-1944 рр.». Катування ув’язненої, в тому числі середньошкільної молоді, відбувалося у Палаці Адольфа Ковнера, від чого й отримали назву процеси.

Під егідою «Свободи» в Мукачеві відзначено 70-ті роковини Ковнерівських процесів (ФОТО)

Якщо на початках відродження і становлення молодої держави Україна Ковнерівські події відзначалися під егідою влади (учасники з’їжджалися на 50-, 60-річчя), то нині, на жаль, ці історичні події національно-визвольної боротьби закарпатоукраїнців знайшли гідну підтримку в лиці Закарпатської обласної організації ВО «Свобода» за участі численних громадських організацій та патріотичної громадськості  Мукачева.

«Минає 70 років від часу тих подій, що сколихнули українське життя на Закарпатті, та за 20 років Незалежності про ці події знають більше на Великій Україні та обмежене коло українців на Закарпатті, – зазначив у виступі лідер Закарпатської «Свободи» Олег Куцин. – Це є ще одним підтвердженням того, що Українську державу ми здобули формально і ця держава до сих пір не є українською за змістом, українською за духом. Історія національно-визвольних змагань замовчується, применшується, оббріхується. У шкільних підручниках вже практично немає позитивних згадок про боротьбу ОУН-УПА – українських націоналістів».

Нагадаємо, у липні 1942 р. відбулося три судові процеси, на яких було ув’язнено на різні терміни 123 підпільники-націоналісти бандерівської гілки (загалом ковнерівських катувань зазнали 173 особи). На сьогодні залишилося  шестеро живих свідків цих подій: троє в еміграції – Василь Маркусь (Чикаго, США), Осип Данко (Нью Гевен, США), Іван Черешня (США), та троє проживають у рідному Закарпатті – Василь Звонар (Іршава), Михайло Шваб (Ужгород) та Михайло Копинець (смт Буштино, Тячівський район). Останній після смерті дружини 2007 року повернувся на Срібну Землю.

90-річний Михайло Шваб та 88-річний Михайло Копинець взяли участь в урочистих заходах та науково-практичній конференції «70-річчя Ковнерівських процесів» і зі сльозами на очах розповідали про ці події сучасникам. Стоячи і оплесками вітали учасники конференції українських героїв. Це вони – свідома молодь 1940-42 рр. – у підпіллі обстоювали українські інтереси і чинили опір окупаційному угорському фашизму. Це вони боролися за відокремлення Закарпаття від Угорщини і приєднання до Великої України, у тому числі були готові до збройної боротьби у разі потреби. «Злочином, в якому нас звинуватили, було те, що ми хотіли захистити права нашого народу і припинити репресію нашої мови і культури», – зазначали посивілі ковнерівці.  

На конференції з доповіддю «Українське націоналістичне підпілля в Закарпатті у роки Другої світової війни» виступив старший науковий співробітник НДІ політичної регіоналістики УжНУ, голова Закарпатського ОО Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Шевченка Володимир Піпаш та поет, публіцист, голова МГО «Світовий Конгрес Бойків» Ірина Гармасій із доповіддю «Ідея соборності України у поглядах емігранта Василя Маркуся». У час, коли українське  суспільство перебуває в глибокій національній кризі, уроки минулого і позитивний досвід формування національної свідомості повинні стати головною зброєю українців, зазначалося у виступах.

На запрошення ЗОО ВО «Свобода» до учасників пам’ятної конференції прислали вітання провідні науковці закордоння – професори, академіки НАН України Микола Мушинка (Пряшів) та Василь Маркусь (США). «Я щиро підтримую ідею заснувати в палаці Ковнера Меморіальний музей національно-визвольної боротьби українців Закарпаттяю. – З такими словами звернувся проф.. М. Мушинка до закарпатців. – Це буде достойне вшанування героїв, які в цій тюрмі за свободу Закарпатської України «муки страшнії терпіли», а десятки з них і життя поклали».

Один із найвидатніших представників Закарпаття в українській діаспорі США професор Василь Маркусь зазначив у своєму привітанні: «Ми бачимо в політичних подіях, що самостійна держава не є точно те саме, що українська держава. Вітаю і підтримую Вас, академіки і науковці, що цікавляться Карпатською Україною і спробами захистити права українців на Закарпатті і деінде. Рівно ж заохочую Вас у вашій праці, бо наша історія і наше завдання ще не закінчене».

Учасники конференції спільно прийняли резолюцію, в якій, зокрема, вирішено звернутися до Президента України, Верховної Ради та уряду з пропозицією відзначити учасників Ковнерівських процесів – учасників бойових дій Другої світової війни державними нагородами, підтримати ініціативу ЗОО ВО «Свобода» про створення в палаці Ковнера Музею-меморіалу національно-визвольної боротьби українців Закарпаття, а також ініціювати перед Закарпатською ОДА та Закарпатською обласною радою перевидання державним коштом книг про Ковнерівські процеси та встановити щорічну грошову премію живим учасникам національно-визвольної боротьби ОУН-УПА Михайлові Швабу, Михайлові Копинцю та Василеві Звонару.

На заходах по вшануванню героїв-ковнерівців виступили з патріотичними піснями хори «Відгомін» Союзу Українок (художній керівник Наталія Добра) та товариства «Просвіта» м. Мукачева та чоловічий хор «Купаж» (художній керівник Ігор Полянський) з м. Берегова.

Завершилися пам’ятні заходи маршем у вишиванках вулиця Мукачева, після чого відбувся мітинг-реквієм біля будинку Ковнера. Тут відправили панахиду за померлими отці духовні  з владикою Кирилом, єпископом Ужгородським і Закарпатським УПЦ КП, та поіменно вшанували хвилиною мовчання всіх героїв-ковнерівців.

Прес-служба Закарпатської ОО ВО «Свобода»

23 липня 2012р.

Теги: Ковнер, підпільний, Свобода, окупація

Коментарі

Селенівський будинок 2012-07-30 / 12:54:30
Василю з Міжгір"я. Ти Мандельом пахнеш,а не Васильом.Знаю що Щур із Купецьким пхали Романа Костюка,Мандель із Товтом,хоч і не були проти Романа Костюка,але ставили на іншу кандидатуру. Думаю, Куцин зробить правильний вибір, а за ним і громада.

василь з Міжгіря 2012-07-27 / 23:52:45
От тепер я точно знаю що щурівський прихвостень Костюк вже не буде очолювати Свободу у Міжгірї хочаб тепер, тоїсть Щурю не вдалося прибрати Свободу до своїх рук, як він прибрав ФЗ та Кличковий Удар. І не треба мене ображати щурем що копається у грязній білизні, і ніби я є скотина регіональна тоїсть Щурівський козачок, і тим більше не треба обзивати мене клоуном !!! А про те звідки у мене така інформація то я Вам Шановні скажу що таку інформацію озвучив особисто мені Палапа який був на цих заходах і особисто це чув та бачив. З інших я чув що приблизно це саме говорив і Мандиль, і інші опозиціонери. Айбо согодні я вже чув з тогож Палапі що Куцин передумав. бо дослухався до думки опозиції і Костюка не призначив головов Міжгірської Свободи, і я задоволений що так вийшло. І особисто Палапі я вірю, і повністю з ним погоджуюся що при таких (розкладах) потрібно голосувати за Свободу у Мжгірї, бо вни тепер є фактично єдниними кого ще не очолив Яценюківець- регіонал Щурь Васька. Так що сра.і регіонали не треба мене ображати та обріхувати бо я голосую за Свободу, та інших агітую за неї голосувати, а вам ражу мати до себе довіру як мають інші порядні люди,а не мати зневагу. Слава Україні, Героям Слава.

тарас 48 2012-07-27 / 16:52:03
Хотелось бы узнать ,когда состоится конференция по поводу освобождения Закарпаття от венгерских фашистов Красной Армией?

Айзик 2012-07-26 / 10:33:30
За Україну! За Її Волю! За Честь! За Славу! За Народ!

Олег 2012-07-26 / 09:55:25
Питання до Свободівців ....Як ви плануєте керувати державою якщо влада буде у вас?

Олег 2012-07-26 / 09:48:28

Тролінг і антиукраїнство. Коментар видалено. Адмін

Міжгір'я за "Свободу" 2012-07-25 / 23:03:13
Василю з Міжгіря
Я дам розумну відповідь на Ваше запитання: "Як я, мої рідні, близькі та мої друзі маємо голосувати У Міжгірї за представника ВО Свобода якщо її очолює за призначенням самого Куцина Щурівський регіональний прихвостень Рома Костюк..."
Я можу Вас запевнити, що Олег Куцин не призначав "Щурівського регіонального прихвостня Рому Костюка" Так, можливо, "пан" Щур хотів би бачити свою людину у Свободі, але О.Куцин був патріотом, є та буде патріотом Українм і не дозволить цього зробити на Міжгірщині.
Слава Україні!

Міша 2012-07-25 / 17:40:38
Треба віддати шану тим які полягли вчора за твоє сьогодення!!!!!

Ковнер 2012-07-25 / 17:21:54
Русини кляті, тролі проплачені! Мукачево вже гострить вила на вас! Закривайте вікна і двері, бо ми вже йдемо по вас!! Страшно??? Чемодан- вакзал- Будапешт, Масква або кудась, але подалі з нашої землі!!!!!!!!!

Мукачевець 2012-07-25 / 17:08:50
Молодці свободівці!!!Розбудимо сплячий регіон та відкриємо всім очі на реальність!!!Слава Україні!!!

lenin QQ для тараса 2012-07-25 / 16:20:20

Тролінг. Коментар видалено. Адмін

тарас 2012-07-25 / 16:12:57
леніну ку ку

Мушу вас розчарувати. "Імпортованих" там було заледве десятеро учасників молодіжного табору «Верецький перевал-2012». Всі інші-"доморощені". Так що ку-ку

lenin QQ 2012-07-25 / 16:02:22

Тролінг. Коментар видалено. Адмін

пітю 2012-07-25 / 12:02:27
Видит ми ся, ош сисі фатьове з "свободи" штось валовшні. Тко бих што не казав, а они роблят своє діло, не никаут ні на кого, і у опозіції до сеї бандитської влади перші і свою історію тямлят. Гія їх пуддержати.

свобода 2012-07-24 / 23:22:46
Василю з Міжгіря (він же Клоун). А звідки в тебе ця інформація? А може то ти той щур, який копається в грязній білизні?

Василь з Міжгіря 2012-07-24 / 22:38:49
Шановні мої так звані "Герої Закарпаття", а прошу вас на повному серйозі дати мені розумну відповідь на таке запитання: Як я, мої рідні, близькі та мої друзі маємо голосувати У Міжгірї за представника ВО Свобода якщо її очолює за призначенням самого Куцина Щурівський регіональний прихвостень Рома Костюк, котрому Щур Василь будучи головою Міжгіря на місці автостоянки на обїзній вкрав та віддав від громади кусок землі де вони на двох будують відеостудію ???.

Закарпатець 2012-07-24 / 19:57:26
Всьо, я і мої фатьови будеме голосувати за Свободу! Пак дамо нацикам шанс.

Эльза 2012-07-24 / 15:10:22

Інж.Будівельник 2012-07-24 / 13:29:30
Так приємно бачити що хоть хтось наш край шанує, його історію, культуру, його героїв, не за ресурси і вигоду, а за людей, за народ, за рідну землю! Куцину Respekt!!!
Чому коли мадяри відзначають якусь памятну дату своїх дідів, загарбників Закарпаття, то це нормально, круто і пафосно, а коли ми, то наші "люди" так ненормально на це реагують?
Слава Героям Закарпаття!!!

Роман 2012-07-24 / 13:06:33
До Олега
Невже вшанувати патріотів, які боролися за Україну, яких за волю закарпатських українців катували хортисти є "травленням Українців на Угорців"? У вас проблеми з логіко!


ВО «Свобода»
Публікації:
Закарпатці ініціюють всеукраїнське відзначення подвигу героїв Карпатської України
/ 1На Закарпатті "Свобода" відзначить 78-му річницю Карпатської України (ПЛАН ЗАХОДІВ)
/ 10В Ужгороді в день вбивства Шухевича свободівці встановили таблички на перейменованій рік тому вулиці
В Ужгороді відбувся благодійний вечір по збору коштів пораненому бійцю "Карпатської Січі" Юрію Черкашину
На Закарпатті добровольців зі "Свободи" викликають в прокуратуру
/ 2Супровід від ДПС для однієї вантажної російської фури Закарпаттям коштує 40 євро
/ 15На Закарпатті "Свобода" блокує російські вантажівки на Верецькому перевалі і контролює два інші
Юрій Черкашин ("Чорнота"): "У влади немає сценарію перемоги в цій війні"
Закарпатець створив осередок "Сокола" у Мадриді
Ужгородські свободівці вшанували жертв геноциду 1932-33 рр. викладеним зі свічок надписом "Голодомор"
На Закарпатті вшанували полеглих січовиків
/ 3"Свобода" вимагає перевиборів на Закарпатті
/ 3Кандидат в мери від «Свободи» не проголосував за себе в Ужгороді через допит у Києві
В Ужгороді націоналісти привітали Україну зі святом Покрови концертом
В Оріховиці на Ужгородщині реконструюють монумент загиблим карпатським січовикам
/ 3У виборчий список політпартії "Наш Край" до Міжгірської райради "випадково" потрапили 6 свободівців
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода суд залишив під арештом
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода викликають на допит
Закарпатський «Сокіл» провів щорічний вишкільний табір «Верецький перевал – 2015»
/ 1Марш націоналістів у Мукачеві проходив під гаслом "Арсеній Петрович – другий Янукович"
На Воловеччині учасники російсько-української війни навчатимуть юнаків військовій справі і табірництву
/ 4Праві сили Закарпаття підписали меморандум про співпрацю у протидії сепаратизму
В Ужгороді відбудеться форум правих сил Закарпаття та онлайн-конференція з командиром на передовій Олегом Куцином
/ 1Скандальній "головисі" Тарнівців не вдалося прикрити громадськими слуханнями земельні проблеми в селі
/ 1До Дня вишиванки в Ужгороді "припарадились" навіть пам’ятники
» Всі записи