Тягнибок привітав ужгородців з річницею проголошення Карпатської України (ФОТО)

Справжнє свято українського духу, культури і свободи продемонструвала урочиста академія «Роль ОУН в проголошенні Карпатської України», яка відбулася в Ужгороді 15 березня з нагоди 73-х роковин Карпатської України. Науковці, письменники, журналісти, громадські діячі, просвітяни, молодь і небайдужі мешканці міста стали учасниками визначного культурно-просвітницького дійства, якого давно бракувало в обласному центрі Закарпаття. Привітав закарпатців з нагоди героїки минулого і лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

Тягнибок привітав ужгородців з річницею проголошення Карпатської України (ФОТО)

Учасникам академії представили комплексну колекцію приватного архіву 1930-х років місцевого пароха отця Бартоломея Балтовича із с. Заріччя на Іршавщині. Документальні підтвердження періоду діяльності Карпатської України віднайдено восени 2011 р. під час ремонту сільської церкви і описані кандидатом історичних наук Богданом Галайком (м. Львів). Вони засвідчують активну громадсько-політичну лідерську позицію отця Балтовича на Закарпатті.

Віднайдені архіви загалом доповнюють інформацію про державотворчі процеси на Закарпатті, показують активність місцевої української інтелігенції та духовенства у розбудові місцевих органів влади часів Карпатської України та уболівання за українську національну справу. 

Добридень, рідна Україно,

Добридень, нене дорога!

Щоранку з трепетом дитини

Молитвою до тебе лине

Моєї ніжності снага.

Такими рядками поетеси Софії Малильо, жертви радянських ГУЛАГів, розпочалося літературно-мистецьке дійство «Красне Поле не знає спокою», присвячене Героям Карпатської України. Зі щемом в душі і глибоким розумінням сприймалося все, пов’язане з нашим трагічним історичним минулим – і мистецьке слово, сповите дитячими устами, і патріотичні танець та пісня, без яких немислима українська сутність. Трепетна театрально-хореографічна композиція «Свіча», здійснена Центрами творчого розвитку «Зефірчик» та «Едельвейс» м. Ужгород, переплелася з іменами загиблих січовиків: Іван Андрійчик (Ужгород), Василь Гафінець (Мукачево), Петро Євич (Великий Березний), Кароль Гефнер (Перечин), Іван Грига (Воловецький р-н), Василь Галас (Іршавський р-н), Василь Ньорба (с. Верхній Бистрий), Федір Тацинець (с. Лелечин), Іван Керецман (Перечин), Йосип Бойчук (Великий Бичків), Фрідріх Юда (м. Рахів), Михайло Цанько (Свалявський р-), Томаш Маркуш (Тячівський р-н), Олександр Блистів (Хустський р-н)… Воїнами Карпатської Січі: Осип і Гриць Гасин, Зенон Коссак-Тарнавський, Михайло Колодзінський-Гузар, Петро Лисюк ….… І звучало «Господи, прости мої гріхи! Матір Божа, заступись, єдина, за дітей моїх…».

Головний організатор культурно-патріотичної акції, голова Закарпатської ОО «Свобода» Олег Куцин подякував батькам і дітям, голові Закарпатського осередку Всеукраїнського громадського товариства «Бойківщина  ХХІ століття» Галині Ігнацевич за виховання підростаючого покоління.

В науковій частині урочистої академії виступили з доповідями доктор історичних наук УжНУ Роман Офіцинський («Окупація Карпатської України та її наслідки») та кандидат історичних наук Микола Посівнич зі Львова («Роль ОУН в становленні Карпатської України»). «Золотою знахідкою» назвав, зокрема, історик Микола Посівнич нововіднайдений архів на Іршавщині. Це справжнє свідчення підпільної боротьби ОУН на Закарпатті. 

Олег Тягнибок від душі аплодував дітям, вклонився батькам і свідомій інтелігенції Ужгорода за теплу атмосферу в залі. Після прес-конференції для закарпатських мас-медіа він привітав громадськість міста з річницею Карпатської України. В короткому виступі лідер ВО «Свобода» віддав шану маленькій частині карпатоукраїнстького народу ХХ століття за спротив нацистам та угорській агресії в 1939 році, означив їх першість на карті початку Другої світової війни. Далі досвідчений політик понад дві години спілкувався з ужгородцями, ґрунтовно відповідаючи на питання аудиторії.

Свято української історії, яке свободівці запланували відзначати чотири дні, благословив владика Кирил, єпископ Ужгородської православної єпархії (КП).

Своїм виступом його прикрасив заслужений артист України Тарас  Силенко. Кобзар вигравав на кобзі українських пісень, приготував для глядачів і баладу «Чи чулись те, милі браття?».

Молодіжна організація «Сокіл» ВО «Свобода» та  закарпатські націоналісти, які взяли участь в урочистому дійстві, вшанували пам’ять Президента Карпатської України  Августина Волошина покладанням вінків до пам’ятника та пройшлися вулицями міста із смолоскипною ходою до могил воїнів Карпатської Січі та українських січових стрільців УГА.  На могилах наших героїв молитва і вогонь свободи в руках молодої генерації стали ще одним свідченням української ідеї та духу, що незламно живуть в серцях і передаються з покоління в покоління від батька до сина.

Того ж дня лідер закарпатських свободівців Олег Куцин побував в с. Білки на Іршавщині. Разом з вчителями і шкільною молоддю він вклонився могилі героям Народної самооборони «Карпатська Січ», які загинули скороминучого 1939 року. 

Прес-служба Закарпатської ОО ВО «Свобода»

16 березня 2012р.

Теги: Карпатська Україна, Тягнибок, Свобода

Коментарі

Стас 2012-07-10 / 12:42:08
Включіть мозок закарпатські співвітчизники. Мало того що церков московських у вас більше аніж в криму ви ж хоть рід свій не забувайте. Москві ви крім ролі окупаційного оплоту на території західної України не потрібні, ви для них такі ж самі "западенці", більше того хто "хохол" вас взагалі за мадяро-румун враховують.

інж.Будівельник. Р. 2012-03-18 / 16:24:17
Спостирежливий, ти спостерігай, а на плентайся під ногами!!!
І роби якісь висновки, адекватні висновки!
Тоді зрозумієш, що бравда залишиться завжди правдою, бо сила у правді, у кого правда той і сильніше!
А ти на на чієму боці?
Що ти підтримуєш?
Ти і сам нерозумієш як помиляєшся!

До спостережливого 2012-03-18 / 05:35:36
Та ти тупий тлумок, шо має Свобода спільного з гітлерjм? Ну і шо шо водив, хіба тільки він водив? Насправді ви всі (хто обливає брудом все українське) пси системи, раби, подножки....вияв любові до України у вас одразу викликає страх та скавчання...невже ви так боїтеся української влади...Чи може страшнувато відповідати за 20 років грабувань? та нічого, ніде ви не дінетеся - всіх прижмемо і кожен отримає по заслузі!
Слава Україні!
P.s. Марш вдався!)))

Спостережливий 2012-03-17 / 23:24:10
Свято наближається 2012-03-16 / 23:54:24
Завтра в Мукачеві люди побачать шо таке "Свобода" і хто такі націоналісти!
Чекайте на незабутнє видовище зі сотнями смолоскипів!
Слава Україні!
Гітлер теж водив по вулицям Берліну фанатиків зі смолоскипами і до чого це призвело?

Свято наближається 2012-03-16 / 23:54:24
Завтра в Мукачеві люди побачать шо таке "Свобода" і хто такі націоналісти!
Чекайте на незабутнє видовище зі сотнями смолоскипів!
Слава Україні!

інж.-Будівельник. Росішка 2012-03-16 / 18:54:55
Добре що приїхали!!!
І вони правильно роблять що пропагують (піарять) любов до рідного краю, бо хто як не ВО "Свобода" відкриє нам - Закарпаттцям очі на цей безлад який пропагує (піарит) і творить бандитьсяка партія що допалася до влади!
Не все відразу, але люди мусять зрозуміти, що треба ставати патріотами України, а не Москви!!!

Брат 2012-03-16 / 15:26:19
Блін, приїхали сби піаритись - навезли людей. Якби не вибори та Карпатська Україна їм до одного місця. Фашизм їм у голові, і кричать дурниці.

16 03 2012-03-16 / 14:21:28
Справжня свобода дійсно дається тим, хто сповідує Бога та Ідею, як колись оунівці, що передали нам живий дух українського націоналізму.

12.43 2012-03-16 / 12:43:31
Молодці! Ми повинні пам`ятати нашу історію. Добре, що на Закарпатті є такі люди, які допомагають молоді пізнати історію, яка створила майбутнє!

Микола 2012-03-16 / 12:19:18

Тролінг. Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін


ВО «Свобода»
Публікації:
Закарпатці ініціюють всеукраїнське відзначення подвигу героїв Карпатської України
/ 1На Закарпатті "Свобода" відзначить 78-му річницю Карпатської України (ПЛАН ЗАХОДІВ)
/ 10В Ужгороді в день вбивства Шухевича свободівці встановили таблички на перейменованій рік тому вулиці
В Ужгороді відбувся благодійний вечір по збору коштів пораненому бійцю "Карпатської Січі" Юрію Черкашину
На Закарпатті добровольців зі "Свободи" викликають в прокуратуру
/ 2Супровід від ДПС для однієї вантажної російської фури Закарпаттям коштує 40 євро
/ 15На Закарпатті "Свобода" блокує російські вантажівки на Верецькому перевалі і контролює два інші
Юрій Черкашин ("Чорнота"): "У влади немає сценарію перемоги в цій війні"
Закарпатець створив осередок "Сокола" у Мадриді
Ужгородські свободівці вшанували жертв геноциду 1932-33 рр. викладеним зі свічок надписом "Голодомор"
На Закарпатті вшанували полеглих січовиків
/ 3"Свобода" вимагає перевиборів на Закарпатті
/ 3Кандидат в мери від «Свободи» не проголосував за себе в Ужгороді через допит у Києві
В Ужгороді націоналісти привітали Україну зі святом Покрови концертом
В Оріховиці на Ужгородщині реконструюють монумент загиблим карпатським січовикам
/ 3У виборчий список політпартії "Наш Край" до Міжгірської райради "випадково" потрапили 6 свободівців
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода суд залишив під арештом
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода викликають на допит
Закарпатський «Сокіл» провів щорічний вишкільний табір «Верецький перевал – 2015»
/ 1Марш націоналістів у Мукачеві проходив під гаслом "Арсеній Петрович – другий Янукович"
На Воловеччині учасники російсько-української війни навчатимуть юнаків військовій справі і табірництву
/ 4Праві сили Закарпаття підписали меморандум про співпрацю у протидії сепаратизму
В Ужгороді відбудеться форум правих сил Закарпаття та онлайн-конференція з командиром на передовій Олегом Куцином
/ 1Скандальній "головисі" Тарнівців не вдалося прикрити громадськими слуханнями земельні проблеми в селі
/ 1До Дня вишиванки в Ужгороді "припарадились" навіть пам’ятники
» Всі записи