На Хустщині проходитиме фестиваль традиційного народного мистецтва

IV«Яворові гуслі» 15-16 вересня 2012 року в с. Драгово Хустського району Закарпатської області буде проводитись ІІІ відкритий фестиваль-конкурс традиційного мистецтва «Яворові гуслі» - повідомляють Закарпаття онлайн організатори фестивалю.

На Хустщині проходитиме фестиваль традиційного народного мистецтва

Метою фестивалю є збереження традиційного народного мистецтва України, пропагування творчості самобутніх фольклорних колективів, окремих виконавців та майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, формування духовного та естетичного смаку населення, розширення творчих зв’язків, обміну досвідом та інформацією в царині народної творчості.

До участі у фестивалі - конкурсі запрошуються традиційні і аматорські фольклорні колективи, інструментальні ансамблі, окремі виконавці, в репертуарі яких є зразки автентичного фольклору з усіх областей України.

ПОЛОЖЕННЯ про ІV відкритий обласний фестиваль-конкурс традиційного мистецтва «Яворові гуслі» 15-16 вересня 2012 року IV відкритий обласний фестиваль-конкурс традиційного мистецтва „Яворові гуслі” проводиться з метою збереження традиційної народної культури українців, пропагування творчості самобутніх автентичних фольклорних колективів, окремих виконавців та майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, формування духовного та естетичного смаку населення, розширення творчих зв’язків, обміну досвідом та інформацією в царині народної творчості. Засновники та організатори фестивалю.

Засновник фестивалю-конкурсу – громада села Драгово, організатори – управління культури обласної державної адміністрації, Хустська районна державна адміністрація, обласний організаційно-методичний центр культури, відділ культури та туризму Хустської райдержадміністрації. Завдання фестивалю. - виявлення самобутніх автентичних та сучасних фольклорних колективів, окремих виконавців, майстрів народних ремесел; - популяризація традиційного виконавства; - ознайомлення широкого кола слухачів з особливостями регіональних фольклорних традицій; - посилення впливу традиційного народного мистецтва на формування світогляду і духовності молодого покоління українців; - привернення уваги широких кіл громадськості, державних органів, засобів масової інформації до вирішення проблем що склалися у творчій роботі фольклорних колективів, виконавців на традиційних народних інструментах, майстрів народних ремесел. Умови проведення фестивалю.

 Фестиваль - конкурс проводиться за номінаціями: - фольклорні та фольклорно-етнографічні ансамблі (які включають обрядове дійство та без обрядового дійства); - автентичний сольний та ансамблевий спів; - народні інструментальні ансамблі («троїсті музики», інструментальні ансамблі національних меншин та інші); - солісти-інструменталісти, виконавці на традиційних інструментах (народна скрипка, регіональні різновиди сопілки, дримба, трембіта, цимбали та інші). Учасники конкурсу у номінції фольклорні ансамблі та автентичний сольний, ансамблевий спів повинні підготувати дві різнохарактерні пісні тривалістю не більше 10 хв., a capella, або живий інструментальний супровід з використанням традиційних народних інструментів; виконавці обрядових дійств повинні показати одну або дві обрядоді, що можна виконати частково або повністю, тривалість яких не перевищує 15 хв. Виконавці інструментальної музики (солісти та ансамблі) повинні підготувати два музичних твори тривалістю не більше 10 хв. в автентичній манері народної гри і музикування.

Репертуар учасників має складатися з пісень, обрядів та інструментальних творів, що побутують в їх місцевості (етнографічному регіоні), виконавці повинні використовувати відповідний реквізит, одяг (що відповідає місцевому народному одягу), традиційні народні музичні інструменти. Оцінку виступів учасників фестивалю - конкурсу здійснює журі, до складу якого входять музикознавці, провідні митці та діячі культури. Оцінка виступів здійснюється за такими критеріями : - виконавська майстерність; - збереження регіональних виконавських особливостей; - оригінальність та самобутність виконання; - розкриття художнього образу; - сценічна культура. У рамках фестивалю - конкурсу відбудеться виставка-ярмарок майстрів народно-ужиткового мистецтва.

Кращі роботи будуть відзначені дипломами та спеціальними призами. Нагородження учасників фестивалю – конкурсу. Дипломом Гран-прі, дипломами лауреатів І, ІІ, ІІІ ступенів та цінними призами нагороджуються переможці фестивалю-конкурсу у кожній номінації. Також найкращі учасники нагороджуються; Спеціальною відзнакою фестивалю відповідно до емблеми фестивалю. Спеціальним призом громади села Драгово. Спеціальною нагородою „Приз глядацьких симпатій” Журі має право визначати кількість нагороджених, не присуджувати Гран-прі, диплом І, ІІ, ІІІ ступеня. Оргкомітет, журі, спонсори, громадські та інші організації мають право встановлювати спеціальні призи та премії учасникам. Всі нагороди погоджуються з журі. Рішення журі має остаточний характер і оскарженню не підлягає. Організація фестивалю – конкурсу. З метою підготовки та проведення фестивалю-конкурсу створюється Організаційний комітет.

Оргкомітет є основним керівним органом фестивалю-конкурсу, який: - формує журі фестивалю-конкурсу, персональний склад якого затверджується Головою оргкомітету; - здійснює реалізацію усіх заходів з підготовки та проведення фестивалю-конкурсу; - приймає заявки на участь у фестивалі - конкурсі, забезпечує умови для конкурсних та концертних виступів, залучає представників засобів масової інформації. - визначає умови фінансування фестивалю - конкурсу.

15 вересня – заїзд та реєстрація конкурсантів з-за меж області. 16 вересня до 12.00 год. – заїзд та реєстрація учасників із Закарпаття у БК с. Драгово. 16 вересня 14.00 год. – урочисте відкриття фестивалю, виступи конкурсантів, нагородження переможців. Заявки на участь у фестивалі-конкурсі (зразок додається) приймаються до 15 вересня 2012р. за адресою: 88000, м. Ужгород, вул. А. Волошина, 18, обласний організаційно-методичний центр культури. Тел: (0312) 3-40-35; Т/ф: (0312) 3-60-35; Email: OOMCKUZN@gmail.com, моб.0662862095 (Дрогальчук Ганна Василівна) Харчування і проживання учасників фестивалю здійснюється за рахунок оргкомітету. Оргкомітет також організовує учасникам екскурсійне обслуговування по історико-краєзнавчим пам’яткам району. Т/ф: 8(242) 4 35 17; 0952557815; 0677099254 (координатор проекту Мирослава Пойда).

23 серпня 2012р.

Теги: Яворові гусла, фестиваль

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини