Ціна «Корони»

Історичне приміщення в центрі Ужгорода, за яке свого часу пропонували 20 мільйонів гривень, у підсумку продали за 8, з дивним 100-відсотковим додатком на реконструкцію прилеглої площі. Питати нема з кого – мер, від гріха подалі, поспішно відбув в закордонну відпустку.

Ціна «Корони»

Ось уже як тиждень точаться розмови, викликані резонансним продажем комплексу «Корона» – архітектурної пам’ятки місцевого значення, розташованої в самісінькому історичному центрі Ужгорода. Обурення з приводу продажу цього об’єкту викликали як підозріло утаємничена процедура продажу, так і відверто низька ціна, за яку «Корону», у підсумку, було продано.

Свого часу задля викупу приміщень архітектурного комплексу «Корона» Ужгородською українською богословською академією (УУБА) було залучено інвесторів, які готові були надати кошти у розмірі близько 20 мільйонів гривень,  розповів кореспонденту Закарпаття онлайн ректор Ужгородської української богословської академії святих Кирила та Мефодія Української православної церкви та Карпатського університету імені Августина Волошина архімандрит Віктор (Бедь). За його словами, «ці гроші конкретно пропонувались, що вони будуть внесені у бюджет міста за викуп цих приміщень».

Та, певно, ні тоді, ні нині у продажі «Корони» із подальшою передачею приміщень у власність Ужгородської богословської академії та Карпатського університету ім. Августина Волошина міська влада зацікавлена не була. Саме тому в сформульованих пріоритетах продажу значилося «збереження історичного і функціонального призначення «Корони», тобто, перетворення її на готельно-ресторанний комплекс. Як виявилося, навіть будь-яким шляхом і за мінімальну ціну. І не для всіх бажаючих.

Утім, у владному будинку на площі Поштовій суму, за яку було продано «Корону», досі продовжують вважати цілком об’єктивною. Так, у коментарі кореспондентові Закарпаття онлайн директор Департаменту міського господарства Олексій Касперов, наприклад, зазначив: «Таких експертних оцінок, за якими «Корона» коштувала би 30 або 42 мільйони (у ЗМІ, навіть ще до викупу, йшлося і про такі суми – авт..), я не бачив. Зауважу, що за час діяльності на об’єкті ПП «Коруна» площа будівлі була зменшена – за рахунок перебудови, знесення внутрішніх будівель... Ще один аспект: згідно з конкурсом, який ми провели, переможець не тільки сплачує до бюджету 8 млн. 65 тис. грн. за придбання «Корони», але і не менше 100% від цієї ціни інвестує в реконструкцію площі Театральної. Тобто, в сумі виходить більше 16 млн. грн. Ще одне: Департамент міського господарства виграв у ПП «Коруна» майже всі суди, згідно з останнім рішенням, нам має бути відшкодовано шкоду в сумі 1 млн. 200 тис. грн. Додайте до попередньої суми – виходить близько 17,5 млн. грн.». 

Існування рішення суду, за яким Ужгородській міській раді ПП «Коруна» має відшкодувати орендодавцеві в особі міської влади понад 1 мільйон гривень, Віктор Бедь, своєю чергою, заперечує: «Такого рішення, відповідної постанови суду абсолютно немає, про такі суди нам нічого невідомо. Крім того, хочу зауважити, що і розмови стосовно перепланування, реконструкції приміщень «Корони», через що, як каже пан Касперов, були зменшені площі, безпідставні. Об’єкт яким був, таким і залишається – я вас можу провести будівлею, все показати». При цьому стверджує, що звинувачення у переплануванні і, відповідно, завданні шкоди – цинічна фальсифікація. Так, за словами ректора, «аби фальсифікувати цю формальну кримінальну справу, нібито тут завдана якась шкода, владою була замовлена будівельна експертиза в одного київського експерта. Йому була надана експлікація приміщення в нинішньому стані, і ще одна експлікація із запитом розрахунку в разі перепланування приміщення. Експерт робить їм висновок, наприклад, що для перепланування з цього стану в інший треба буде витратити понад 1 млн. грн. І це врешті подається як завдані збитки, хоча по факту вони відсутні».  Наразі, розповідає Віктор Бедь, експерт, який проводив експертизу, просто зник – до нього неможливо додзвонитися, він не відповідає на жодні запити, а відправлені на його електронну адресу листи повертаються із зазначенням, що такого адресата не існує.

Процедуру, за якою був проведений конкурс з продажу «Корони», ректор УУБА-КаУ називає «квінтесенцією всього того бруду і наклепів, які розгорнулись навколо приміщень «Корони». Повідомлення про конкурс, за його словами, до потенційних покупців, «звичайно ж, доведено не було. Газета «Ужгород», в якій нібито було розміщено оголошення про конкурс, вийшла, як відомо, вже після його проведення. Інвестори, котрі реально мали би взяти участь у конкурсі і за рахунок яких бюджет міг отримати значно більші кошти, просто не були допущені».

Відповідаючи на запитання, чи були поставлені до відома про проведення конкурсу конкретно орендарі «Корони», Олексій Касперов сказав, що «ще до оголошення про конкурс попередньо ПП «Коруна» і Віктор Бедь надіслали нам листа, що вони хочуть розірвати договір оренди і звільнити приміщення до 10 вересня. Я, як людина, яка аналізує документи, розумію, що таким чином ПП «Коруна» не забажала взяти участі у конкурсі». І таки правильно розуміє – дійсно, ВЖЕ не захотіла, бо ж УУБА-КаУ, виходячи з умов, в які її було поставлено до того, вже фактично переїхала у новопридбане приміщення на вулиці Гойди, 4, де студенти і розпочнуть новий рік. А тим часом, «Корону» безперешкодно продали за ціну майже втричі меншу за ту, що колись була запропонована. Щоправда, із уточненням про, начебто, залучення додаткових коштів на реконструкцію площі Театральної, говорячи про яке Олексій Касперов висловлює переконання, що «це користь місту». Незрозуміло тільки, чому цю «користь» внесено в додаткові умови продажу, а не безпосередньо в ціну викупу?

Зазначена «користь місту» у якості реконструкції площі Театральної, за словами Олексія Касперова, «передбачає заміну зливової та каналізаційної систем, оновлення покриття, встановлення інформаційних показників й інформаційного бюро». І, за приблизними підрахунками, каже директор Департаменту міського господарства, відповідні роботи у повному об’ємі мають бути завершені максимум упродовж трьох років.

Натомість висновків прокурорських перевірок щодо правомірності продажу «Корони» у міській раді, зі слів О.Касперова, чекають набагато скоріше.

Так, на прохання підтвердити чи спростувати факт перевірок прокуратурою рішення про продаж архітектурної пам’ятки Олексій Каспаров зазначив: «Так, перевірка прокуратури проводиться. Більше того, є запити з усіх правоохоронних органів щодо правомірності і законності проведення процедури конкурсу. Ми надали всі документи, прокуратура їх вивчає, працівники і члени комісії, які були присутні і проводили процедуру, надали всі пояснення. Нині чекаємо висновків прокуратури – що вона скаже».

У той же час, отримати відповідний коментар в прокуратурі Закарпатської області стосовно наявності перевірки видалось проблемним. Якщо ще минулої п’ятниці у прес-службі прокуратури Закарпатської області кореспондентові Закарпаття онлайн однозначно спростували повідомлення щодо прокурорської перевірки процедури продажу «Корони», то станом на сьогодні просто не стали коментувати, розпочата вона врешті, чи ні, і чи планується взагалі.

В історії продажу «Корони» вистачає білих плям і знаків питання. Чи поставлено в цій історії крапку, покаже час – завдяки ЗМІ та соціальним мережам продаж архітектурного комплексу викликав широкий розголос і спровокував потужний суспільний резонанс і спротив. Після відповідної пропозиції Віктора Балоги готовність до скликання позачергової сесії вже висловили фракція «Єдиного центру», фракція «Батьківщина» та, спільно, міжфракційне об’єднання «Об’єднана опозиція «Батьківщина» (представники партій «Батьківщина» та «Фронт змін») в Ужгородській міськраді.

Утім, варто пам’ятати, що ще якийсь час тому майже весь депутатський корпус чи не в повному складі підтримав рішення виставити «Корону» на конкурс і не надто переймався відстеженням перебігу процедури оцінювання та продажу об’єкту.

Результати такої непослідовності ужгородці спостерігають вже нині, не припиняючи дивуватись підприємливості окремих посадових осіб і кількості можливих схем привласнення коштовних «де-юре» і вдвічі-втричі дешевших «де-факто» будівель. Серед яких – і пам’ятки архітектури в самісінькому центрі обласного центру Закарпаття.

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

13 серпня 2012р.

Теги: Корона

Коментарі

Американець 2012-08-27 / 17:03:14
Коруна мае бути рестораном а не молильним домом еретик т

Петро 2012-08-25 / 22:29:06
Ледида стоїть за цією аферою... Ховає свою пику... але вона по самі вуха у короновському лайні. Цей з виду ніякий регіонл- губернатор, вирішив у передвіррі свого закату урвати також усе що можна. От і діє у зговорі із Погорєловим...

Іван 2012-08-15 / 13:43:56
Пригадую як іще недавно балоги, ледиди, погорєлові з прокурорами типу петрунь і т.д. лицемірно припадали до руки Блаженнійшого Митрополита Володимира. За їх спинами і мерседесами даже духовенство не мало змоги поспілкуватись із своїм Предстоятелем УПЦ. А як тільки Блаженнійший Митрополит Володимир зляг, то шайка цих перевертнів відразу розпочала терзати Його дітіще - Ужгородську українську богословську академію заради власної наживи і прихватизації приміщень комплексу "Корна", виганяючи із них духовний навчальний заклад. Ця зграя казнокрадів переступила через все, як заповіді Божі, так і через Закон та людську совість. Саме завдяки цим антихристам в нас на Закарпатті, як завдяки подімним їм, процвітає усе зло: хабарництво, підстави, правове свавілля і бездуховність. Знаходячи шестірок типу авантюриста Івана Волошина, ці казнокради граючи на довірі людей, ведуть державу нашу до духовного спустошення, а відтак і матеріального зубожіння широких верств населення. Нехай людський осуд і Божа кара буде їм винагородою за їх підлу діяльність та життя.

Олена 2012-08-15 / 09:47:01
Забули іще про одного афериста - Чучку... До цієї зграї казнокрадів та пиявок на тілі народу належить і цей Баранинський клоун, що відбрав заради свого збагачення дитячий садок у дітей. Тепер рвенться у нардепи...

Марія 2012-08-15 / 09:43:11
Дивного нічого не має. Якщо представники міської влади, яка в руках регіоналів (Погорєлов, Беляков, Ледида - від Януковича), єдиноцентристів (Трикур - від Балоги), ряжені і крашені від Яценюка, Тимошенко, Кличка (що діють за їх спинами, прикриваючись їх іменами) скопом заради грошей і власного збагачення зробили глум над Богословською академією Православної Церкви, то про яку мораль, порядність і їх совість може іти мова??? Їх у них не має. Що Балога, що Ледида, що Погорєлов це казнокради і вори у владі... І роди їх будуть прокляті, і прийде час ні від них, ні від їх брудних справ, ні від їх дутої за гроші слави нічого не зазлишиться. Шкода тільки їх нащадків, бо поколіннями будуть страждати і нести Боже покрання за злодійські діяння свої "великих" (у їх тількі хворобливій уяві) батьків.
Всю цю срань потрібно гнати від влади!!!

Ужгородець 2012-08-15 / 07:40:56
Волошин бомж і шахрйай, наколов бізнесменів з іншої області ,взяв 20 мільйонів щоб придбати історичний об'ект, хотів вкрасти побільше, то й замутив таку хрень. Тепер бігає по суддях і міських депутатах роздає гроші, щоб правильні рішення приймали і одні і другі! Якщо конкурс скасують, приїдуть хлопці балу Іванкові швиденько відіб'ють!!!!!

Іван Іванович 2012-08-14 / 22:52:56
Ви вже всі дістали з своїми коментами, я купив Корону чесно був конкурс все в межах закону, а всіцікоментарі банальна заздрість, скажіть краще хто ще зробив на площі таку красу як я зі старої будови Ратушняк чи може ще хтось,відповіште, а думка людей які заздрять мені в зад........иці, й Балоги думка також, він вже й так політичний труп.

чесний прокурор 2012-08-14 / 21:55:27
Хто вкарав і головне скільки?Прізвища в студію,завтра ж запрошу їх на розмову.Не дам обкрадати народ!

лінкольн 2012-08-14 / 20:59:29
звіздЄЦ ПР 2012-08-14 / 20:08:53.
Та не розказуйте казки, тут ви і попалися. Як ніхто не знав " що ще півтора тижні тому НІХТО не знав, що "Корону" готують саме під Волошина"? У пресі вже давно обговорювали цю тему і представники ЄЦ та сам Балога мав про це добре знати, а ви просто всім, нажаль, замилюєте очі, намагаючись відвернути увагу обізнаності керівників ЄЦ про подію, що сталась.
Якщо мені не вірите, прошу тут посилання закарпаття онлайн, де і фігурує Іван Волошин (Єдиний Центр):
http://zakarpattya.net.ua/News/92777--UUBA-zvynuvachuie-uzhhorodsku-vladu-v-reiderstvi-FOTO-VIDEO

Паша 2012-08-14 / 20:32:17
Іван Іванович, а що очільник фракції Трикур не дає Вам займатися улюбленим ремеслом - красти. Ну тоді все правильно Ваше місце у вільному плаванні, десь ближче до ПР.

Волошин 2012-08-14 / 20:30:58
В понеділок напишу заяву про вихід з фракції," – написав І.Волошин. Формально причиною виходу він називає незгоду з діями очільника фракції Єдиного Центру, голови Ужгородської міської організації ЄЦ Віктора Трикура.

обдурені ужгородці 2012-08-14 / 20:21:32
А біло-голубий керманич міста Ужгорода вже повернувся із закордону?Хто знає?Бо маємо до нього 2 питання:
1.Яка ціна оборудки з Короною?
2.Чи не бажає він скласти свої повноваження добровільно?

Роман 2012-08-14 / 20:12:59
Утім, варто пам’ятати, що ще якийсь час тому майже весь депутатський корпус чи не в повному складі підтримав рішення виставити «Корону» на конкурс і не надто переймався відстеженням перебігу процедури оцінювання та продажу об’єкту.


Автору респект за таку оцінку роботи депутатів(всіх без винятку), хочеться вірити,що народні обранці на цей раз не дадуть обманути себе і громаду міста водночас.

звіздЄЦ ПР 2012-08-14 / 20:08:53
лінкольн, бачу - вам дуже хочеться "макнути" Балогу. До нестями. :-) та макайте. наздоров"я, тільки по-чесному!

Нагадаю просто, що ще півтора тижні тому НІХТО не знав, що "Корону" готують саме під Волошина. Тільки наближені до Волошина і Погорєлова. Який спосіб вибрав Балога, щоби "натякнути" Волошину про вихід з ЄЦ, то його справа. Думаю, він обрав публічний тому, що йшлося про публічну ситуацію і треба було показати справжнє ставлення партії і її кер-ка до цієї справи.

Щодо ситуації в державі, то моє ставлення видно з мого ніка. Ви ж воюєте, на мою думку, не з тими, з ким зараз треба воювати в першу чергу.

Щодо ситуації в краї, то не вважаю ЄЦ добром, але назвіть мені. хто кращий. :-)

громадскість 2012-08-14 / 20:02:56
Чули, що на днях має бути скликана позачергова сесія Ужгородської міської ради.У звязку із цим просимо депутатів включити до порядку денного цієї сесії питання про висловлення недовіри меру міста Ужгород Погрелову.

лінкольн 2012-08-14 / 19:36:58
звіздЄЦ ПР 2012-08-14 / 18:33:27
Я так і думав, що ви будете говорити про те, що Балога на той час ще не був зареєстрований у фейсбуці. Але виникає питання: невже, в еру інформаційних технологій Балога не знав ситуацію, яка відбувалась навколо тієї будівлі і, невже, через різні ЗМІ він не міг натякнути Волошину про вихід з партії, хоча я думаю, що у Балоги має бути його мобільний номер, якщо той є його однопартійцем, або контактні дані Волошина у партії ЄЦ.
А щодо вибирання зол, то спочатку потрібно розглядати не державу, а край в якому ми живемо, і аналізувати скільки "добра" зробив той же самий ЄЦ, ухвалюючи скандальні рішення на різних радах місцевого самоврядування у Закарпатті.
Дякую!

звіздЄЦ ПР 2012-08-14 / 18:33:27
лінкольн, будьте об"єктивні:подивівіться, коли Балога зареєструвався у Фейсбуку. А значить, чи міг він тоді так вільно щось писати по Волошину? Та й ситуація була інша. Товклися між собою "єцівець" Волошин і ворог балоги рата. На чиєму б місці ви були, якби були на місці Балоги?

Зараз ситуація інша. Рата - офіційний отримувач допомоги по безробіттю, а Волошин забув про ЄЦ і без тормозів, не оглядаючись на імідж ЄЦу, ломанув використовувати для себе владну ситуацію. І зарвався. А тому - нарвався.

Все закономірно.

p.s. Не маю потреби выдбылювати "єцунів". Не належу до цієї партії і навіть не відношуся до її прихильників. Просто з двох зол формально обираю менше. Найбільший ворог України зараз Партія регіонів. І саме її треба сковирнути. Це і визначає моє ставлення.

лінкольн 2012-08-14 / 14:21:24
звіздЄЦ ПР, тепер ваш аргумент про те, Волошин - не в ЄЦ, буде досить не поганим. Але ви все одно не зможете відбілити єцунів. Адже, це не перша витівка Волошина. Чому єцуни в ужгородській міськраді нічого не робили, коли їхній колега (мається на увазі Волошин ) приватизував іншу будівлю на Театральній, де тепер Апріорі, і зруйнував її, перебудувавши у торговий комплекс. Тоді ж, Волошин ще був у фракції ЄЦ і його колеги-депутати добре про це знали, бо теж був сильний резонанс у суспільстві щодо цієї будівлі. Але чомусь ні Балога не заявляв про вихід Волошина з партії через свій улюблений фейсбук і депутати від ЄЦ не скликали позачергової сесії. Тому не потрібно тепер захищати своїх.

звіздЄЦ ПР 2012-08-14 / 13:27:40

Волошин - не в ЄЦ і членство його там було формальне, а без члена Партії регіонів мера Ужгорода Погорєлова нічого з цієї оборудки не б вийшло.

лінкольн 2012-08-14 / 13:03:07
Якраз ціна Корони і залежить прямо пропорційно від того, хто збирався придбати її. Якщо це був би Бедь, то для нього ціна коливалася віз 30 млн. гривень, а якщо своїм браткам від ЄЦ - депутату Волошину, то це тільки 8 млн. гривень. І правильно автор зауважив у статті, чому депутати від ЄЦ нічого не говорили своєму колезі Волошину, коли той вже приватизовував Корону, а згадали тільки про справедливість після розголосу в суспільстві, о це так прикриття своїх та двохзначне ставлення до важливих подій у житті Ужгорода.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини