Ужгородці з Київської набережної, «ляжуть кістьми», аби захистити дітей від свавілля автомобілістів (ФОТО, ВІДЕО)

Жителі трьох будинків по Київській набережній зібрали підписи під зверненням до міської влади щодо вирішення питання безпеки дітей, котрі ходять Набережною.

Ужгородці з  Київської набережної, «ляжуть кістьми», аби захистити дітей від свавілля автомобілістів (ФОТО, ВІДЕО)

Про це сьогодні під час імпровізованого мітингу розповіла мешканка одного з цих будинків Олена Фоменко, яка й займалась збором підписів. «Останньою краплею» для жителів став випадок, що трапився цими вихідними – коли 21-річний ужгородцець скоїв наїзд на дівчинку, яку довелось після цього доправляти в лікарню зі значними травмами.

Підписи жителі почали збирати ще з місяць назад, розповіла Олена Фоменко: «Ми просто хочемо зупинити цей безкінечний рух на Набережній. Тут наші діти гуляють, я тут виросла. Свого часу ми тут просто на дорозі грали в бадмінтон, катались на велосипеді… Нині ж перейти дорогу тут дитині небезпечно. Кожного дня прогулянка з дітьми перетворюється на стрес».

Дорога вздовж Київської набережної не облаштована жодним огородженням, тут немає жодного пішохідного переходу. «Виходить, ми навіть не можемо ступити на цей асфальт. Я збирала підписи десь місяць назад – ми хотіли попередити ситуацію, яка сталась цими вихідними. Однак, через сімейні обставини потім деякий час не могла цим займатись. Тепер же, після цього випадку, необхідно було це зробити – ми вже зібрали підписи жильців трьох будинків, всього близько 70 підписів. Просто щоб щось змінилось – облаштували на дорозі «лежачих поліцейських», чи шлагбаум… Або я ляжу кістьми тут на дорогу і буду лежати, якщо ніхто не буде реагувати», – каже Олена Фоменко.

Колись, розповіли мешканці прилеглих будинків, з обох боків Набережної стояли заборонні знаки, так звані «кірпічі». Але потім знаки демонтували, і тепер водії безперешкодно пересуваються дорогою, почасти не враховуючи пішохідного значення Набережної. Мешканці нарікають: нерідко вночі «любителі швидкості» навіть влаштовують перегони вулицею – дорога тут рівна, тож розігнатись є де. «Якщо вікна відкриті, діти спати не можуть – «гонщики» несуться від драмтеатру і до моста на великій швидкості», – розповіли підписанти заяви.

Відповідну заяву мешканці написали вже після сумного випадку серйозного травмування дитини на дорозі, кажуть: збирали підписи, щоб цього не сталось, але виходить, що просто не встигли. Дівчинку, як відомо, ужгородець збив суботнього вечора, оскільки, час був ще не пізній (за словами очевидців, приблизно 20-та година), свідків надзвичайної пригоди вистачає.

Одна з них, мешканка прилеглого будинку Катерина Мономахова, розповідає: «Він наїхав на дівчинку, коли діти перебігали дорогу. Спочатку вибіг хлопчик, але водій на присутність дитини на дорозі не відреагував жодним чином. Хлопчик просто встиг перебігти, а коли потім вибігла дівчинка, водій скоїв на неї наїзд. Вийшов з машини, і навіть не підняв дитину, її піднімала я. Хлопець тим часом дивися, чи не розбите лобове скло, це була вся його реакція. Ну, ще був дуже розгублений, думаю, це закономірно. Я особисто попросила його, щоб мама з дівчинкою сіла в його машину, після чого він відвіз їх в лікарню».

Після пригоди, розповідають мешканці, «на розмову» з ними приїжджав батько винуватця ДТП: «Розмовляв із сусідами, кричав – "це ж мій син, він молодий..." А у нас хто – кошенята? По 2 гривні візьму на базарі в хороші руки? У нас, значить, не діти, тільки у них діти», – обурюються жителі будинків. При цьому сподіваються, що вирішити ситуацію зможуть, звернувшись по допомогу до міської влади із відповідною заявою.

У зборі необхідних документів мешканцям допомагають представники громадської організації «Верітас». Як розповів її голова Олег Чернятьєв, «Ми вже маємо на руках витяг, наданий управлінням архітектури. В ньому вказано, що ця вулиця не є вулицею для автомобілів міського значення, тобто тут можна сміливо ставити шлагбаум. На жаль, випадок, що трапився в суботу – не єдиний: тут не рідко збивають собак, а два тижні назад мій заступник, котрий проживає в одному з прилеглих будинків, повідомив, що по вулиці ледь не збили 12-річну дитину. Наразі ми збираємо всі необхідні документи, після чого писатимемо заяву на ім’я міського голови про встановлення тут шлагбауму». Ще одна заява з вимогою вплинути на ситуацію, що склалась, ляже на стіл заступнику міського голови Юрію Бєлякову, додала Олена Фоменко. 

 

 

 

 

 

 

 

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

18 червня 2012р.

Теги: збір підписів, Київська набережна, мітинг, автомобіліст, наїзд

Коментарі

житель Ужгорода 2012-06-21 / 18:05:05
та вони і далі літають... чихати вони хотіли...

закони у нас гуманні... нема на них НКВД...

кас перс 2012-06-20 / 18:04:23
діти на дорозі- вічна тема. поки не візьмуться за штрафування батьків за неналежний догляд за своїми чадами, поки не відбиратимуть права від придуркуватих пацанів, поки можна за 300 $ "здати" на права будь-кому, навіть не зовсім адекватному громадянину- до тих пір проблема буде актуальною.

Читатель 2012-06-19 / 12:58:02
Да никто не будет "ложиться костьми"! Погудят, погудят и дело затихнет. Я что, не знаю, как это бывает? К сожалению, надо признать - мало у кого достаточно наберется хватки, решительности, чтобы дело до конца довести.

Година 2012-06-19 / 12:01:25
Минулого не повернеш, можна тільки попросити здоров’я малій, а студенту здорового глузду.

однак, подобається це комусь чи ні:
- зараз там дорога, чому діти не знають, що перебігати в жодному разі не можна? Абсолютно. Це аксіома. (а ні ти не встигнеш зупинитись з розбігу, ані водій не зреагує навіть з малої швидкості). Навіть на світлофорі чи на переході! НЕ МОЖНА ПЕРЕБІГАТИ Батькам привіт!
- чому водій дозволив собі перевищувати в місті? Взагалі, в нього права є, чи може так катався? Якщо є, то як він здав іспити? Батькам привіт!

найприйнятніший коментар і по суті - від цензора, там є рішення проблеми без зачеплення прав усіх учасників руху, жителів міста.

Дуже класно буде, давайте ми собі кусок проспекта Свободи зашлагбаумимо, бо теж діти не мають де кататися.. тай асфальт новий гарний, або Минайську - взагалі нова вулиця. ну, трошки мозок включайте, коли щось пропонуєте..

манж 2012-06-19 / 11:19:52
Где нам на велосипеде кататься??? По набережной опасно!

цензор 2012-06-18 / 22:03:56
я с глубочайшим пониманием отношусь к данной прблеме, но:
1. Переход там есть возле 5-й школы;
2. ...що ця вулиця не є вулицею для автомобілів міського значення, тобто тут можна сміливо ставити шлагбаум - популисткий бред. Это создаст опаснейший прецедент. Но выход есть.
Что мешает создать там тереторию сщ специальным режимом движения?А именно запретить проезд в выходные, тоесть , сделать пешеходную зону а для проезда в будни сделать "лежачих полицейских" - нормальных, а не вырытых в асфальте.И поставить знаки и видонаблюдение. 21-й век на дворе. Возращение к прошлому не возможно - будьте реалистами. И что саме главное, возьмите з яйца своего депутата, ведь он вам точно что-то обещал. Удачи

1958 2012-06-18 / 21:58:54
Пішохід 2012-06-18 / 18:20:37 прав на все 100%, как бы неприятно это и не звучало. А в далекие, совковые времена, эта часть набережной попросту была режимной зоной из за телевидения и радио. На киевской прекрасный тротуар, отделенный довольно широкой зеленой зоной, сходите на Черновола, пройдитесь возле Великой Кишени, вот там ужас настоящий, или вам попросту хочется создать себе идеальные условия? Девочку жаль конечно, водитель должен быть наказан, но тот участок набережной идеальный в сравнении с остальными улицами города.

марія 2012-06-18 / 20:51:26
оцей же водій (прости Господи) в травні дітям практично по ногам проїхав на свотлофорі на Берчені (пішоходам був зелений), ще й паскудно обматюкав усіх

Набка 2012-06-18 / 19:17:02
На сайт прийшли родичі винуватця ДТП відмазувати свого? Тому вони не чують і не хочуть чути, що там немає пішохідних переходів і світлофорів, а під"їзди будинків виходять прямо на проїжджу частину. А тому ганяти там не можна в будьякому разі. А краще взагалі заборонити проїзд, як це було колись.

Пішохід 2012-06-18 / 18:20:37
Пішоходи (як дорослі так і діти) повинні дотримуватися правил дорожнього руху і гуляти по тротуарах, а не по дорозі, де їздять автомобілі. Якщо дитина перебігає вулицю перед автомобілем - це питання до батьків, які не втулмачили малечі про небезпеку таких дій на проїзджій частині. Я не виправдовую водія (він перевищив швидкість чи порушив якісь правила дорожнього руху?), проте й сам неодноразово ставав свідком як дебілкуваті батьки перебігали з дітьми вулицю на червоне світло. Що ж тоді очікувати від такого "виховання"? Постраждалів в ДТП дівчинці бажаю швидкого видужування.

олена 2012-06-18 / 17:54:24
обращаюсь к автору первого коментария по прозвищу "читач ".вместо то что бы придираться к словам журналистов ,берите своих детей и приходите на киевскую набережную погулять ,сомневаюсь что вам после этой погоулки захочется ехидничать

журік 2012-06-18 / 17:31:15

По-вашому, журналісти мають бути не журналістами, а хірургами, геологами, космонавтами, вчителями? Якби ви просто доброзичливо поправили на рахунок заборонний/попереджувальний - проблеми б не було. Але ж ви випродукували негатив. Спитайте мешканців будинків на набережній (та й решту ужгородців), чи для них важливий цей термін (в ширшому розумінні заборонний знак також попереджає, що в’їзд заборонений) і запропонована вами гра словами, чи та суть, що журналісти сайту оперативно підтримали їх справедливі вимоги, поки ви лежали на дивані та вчили інших жити?

Читач 2012-06-18 / 15:49:04
Професіоналізм журналістів, в т.ч. згаданого сайту часом наводить на неоднозначні думки. Захотів стати журналістом, пиши собі на любу тему, яка заменеться. Байдуже, що сам нічого не розбираєшся в суті того, чи іншого питання. Якщо журналіст пише на ту чи іншу тему то повинен сам орієнтуватися (хоча б поверхнево) в тематиці і висловлюватися не жаргонно. А читаєш: "... з обох боків Набережної стояли попереджувальні знаки, так звані «кірпічі»". Знак, про який згадує автор, напевне мається на увазі знак "В'їзд заборонено" і відноситься він до заборонних, а не попереджувальних знаків.
Панове журналісти. Читайте іноді теми, нормативні документи, ін. якщо профукали весь попередній свій час не на знання і самі в правилах просто профани.
Нічого не маю проти акції жителів та про саму акцію. І правильна та грамотна подача інформації добавить користі такій акції, а безграмотність - сумніваюся.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини