Закарпатські та угорські чиновники домовляються про спрощений перетин кордону (ФОТО, ВІДЕО)

28-29 березня у м. Вайа (Угорщина) проходить п’яте засідання українсько-угорської міжурядової змішаної комісії з питань транскордонного та прикордонного співробітництва. Захід відбувається під головуванням Міністра надзвичайних ситуацій України Віктора Балоги та Державного секретаря Міністерства юстиції та адміністративних питань Угорщини Еріки Сабо.

Закарпатські та угорські чиновники домовляються про спрощений перетин кордону (ФОТО, ВІДЕО)

Участь в заході взяли й голова обласної ради Іван Балога, голова облдержадміністрації Олександр Ледида, міські голови Ужгорода Віктор Погорєлов, Мукачева – Золтан Лендєл, Хуста – Володимир Кащук та Берегова – Іштван Гайдош, голова бюджетної комісії обласної ради Василь Брензович.

На порядку денному питання про надання віз громадянам та механізми здійснення перетину кордону, перевірки автомобільного та залізничного руху на кордоні. Також увага  приділяється стану та перспективам розвитку інфраструктури пунктів пропуску на українсько-угорському кордоні.

Крім того, обговорюватиметься стан співробітництва двох країн у сфері захисту природного навколишнього середовища, у галузі сільського господарства та туризму, співробітництво прикордонних територій України та Угорщини з соціальних питань.

Державний секретар Міністерства юстиції та адміністративних питань Угорщини, голова угорської сторони комісії Еріка Сабо відзначила, що комісія почала активно працювати, завдяки  цьому вдалося вже вирішити чимало проблем. Наразі комісію цікавить питання спрощення порядку перетину кордонів на пунктах пропуску, підготовка інфраструктури до чемпіонату з футболу, зокрема розміщення інформаційних щитів на дорогах.

«Також важливим елементом у прикордонній співпраці є сфера захисту природного середовища. Зокрема комісія розглядала  питання рекультивації Солотвинського солерудника та ситуацію з відновлення роботи Мужіївського золото рудника», - повідомила Держсекретар.

Міністр надзвичайних ситуацій, голова української частини комісії Віктор Балога зазначив, що  увага приділяється і збільшення видачі кількості багаторазових віз для громадян України.

Також голова української частини комісії вважає, що значна робота проводиться  і на рівні сусідніх областей України та Угорщини. «Має бути кооперація органів місцевого самоврядування, контакт на рівні прикордонних територій.  На комісії були присутніми й міські голови міст обласного значення Закарпаття, голова обласної ради, голова обласної адміністрації і потужне представництво з угорської сторони. Це свідчить про те, що ми зможемо співпрацю в економічній  та гуманітарній сфері підняти на вищий щабель», - констатував Віктор Балога.

Голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида відзначив, що важливим питання, є і питання – перетину кордону. «Нині на угорському кордоні  вимагають підтвердження мети поїздки. Інші країни ЄС таких документів зазвичай не вимагають. Тому цю проблему  серед інших ми підняли на засіданні комісії».

Голова бюджетної комісії Закарпатської обласної ради Василь Брензович відзначив, що дещо ускладнили процедуру перетину кордону й митні нововведення з угорської сторони щодо ввезення паливних матеріалів.

«Так, є невеликий відсоток наших співвітчизників, які заробляли на цьому. Але від нових митних правил не повинні страждати громадяни, які часто подорожують з іншою метою», - каже Василь Брензович. Щодо видачі віз, голова комісії облради відзначив покращення ситуації. Нині угорські консульства почали видавати більше річних, дворічних багаторазових віз для громадян України.

Очікується, що за результатами роботи комісії 29 березня буде підписано протокол засідання міжурядової змішаної комісії з питань транскордонного та прикордонного співробітництва. Про це Закарпаття онлайн повідомили в прес-службі облради.

29 березня 2012р.

Теги: комісія, угорці, кордон

Коментарі

Адмін 2012-03-29 / 12:08:49
(с) "Наразі комісію цікавить питання спрощення порядку перетину кордонів на пунктах пропуску..."

Istvan 2012-03-29 / 11:51:21
Про про спрощений перетин кордону тут ані слова нема...

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини