Закарпатські журналісти зареєструють нову обласну організацію НСЖУ

Звітно-виборна конференція журналістської спілки виявила, що вона вже майже два десятки років не легітимна

Закарпатські журналісти зареєструють нову обласну організацію НСЖУ

Зібрання закарпатського відділення спілки журналістів, на якому мали розглядати обрання нового голови, готувалося таємно. Навіть головних редакторів провідних обласних ЗМІ не запросили на зустріч. Деякі прийшли самі, інші ж аргументували: «не хочу влазити у те болото». Зібрали тільки «зручних»  -- «делегатів» з районів та мало не все управління інформацією та зв’язків з громадськістю Закарпатської ОДА.

Спочатку з доповіддю-звітом виступив голова організації Дмитро Воробець. Серед «досягнень», зокрема називались: численні спортивні перемоги журналістів у різних дружніх та любительських турнірах, видання професійного журналу «Журналіст Закарпаття» та те, що редакторами двох обласних газет є жінки (!), хоча навіть назву однієї з них «головний журналіст» Закарпаття назвав неправильно.

Журналісти, які прийшли непрошені, почали піднімати питання, про те, що квитки членів Спілки отримують усі, кому не лінь і не шкода трохи грошей, відтак їх мають у тому числі й злочинці, які за журналістськими посвідченнями отримують дозвіл на зброю, а потім її використовують проти звичайних людей.

Дмитро Андрійович відмовчувався або ж заперечував звинувачення. Відтак пролунала пропозиція внести зміни до Статуту організації. Голосувати пропонували просто за пункт такий-то і такий-то. Хоча ніхто не отримав можливість ні подивитися статут, ні конкретно з’ясувати, що ж і на що збираються міняти. Як виявилось, один з пунктів мав на меті відмінити положення про те, що голова не може перебувати на посаді більше двох термінів. Адже сам Воробець відбув на чолі журналістської організації вже 4 терміни (або 3, достеменно ніхто й не знає).

Окремі обурені журналісти не захотіли брати участь у «шоу» і покинули засідання, інші ж проголосували за зміни до статуту і вп’яте обрали головою організації Дмитра Воробця.

Василь Ільницький, головний редактор газети «Фест» розповів, що конференція була заздалегідь підготовленим фарсом, який дуже нагадував ситуацію в нинішньому українському парламенті. Зібрали її зі значними порушеннями – запросили 81 делегата від 380 членів спілки (за даними Воробця), статут організації, за словами в.о. голови ревізійної комісії Національної Спілки журналістів Йосип Бурчо схожий на паспорт, в який вчасно не вклеїли фото, а на думку самого Василя Ільницького – на грошову банкноту, яка вже вийшла з обігу.

За словами Василя Івановича, «чужим» дуже важко було отримати можливість щось сказати, «правильно налаштована» президія не хотіла чути, що спілка не працювала, самоусунулася від вирішення реальних проблем журналістів і працювала на видачу клопотань до генконсульств на отримання візи та посвідчень для отримання зброї. Зо два десятки обурених зрештою покинули залу.

Володимир Кривошапко, головний редактор газети «Європа-Центр» повідомив ще більш одіозні деталі. За його словами, на келійне засідання запрошували лише тих, хто буде за стару систему і Дмитра Воробця. Бо, виявляється, ніхто із закарпатських журналістів не має права називати себе членом Спілки журналістів України, бо такої організації просто немає від 1998 року.

Тоді, після прийняття закону про творчі спілки, 22 січня 1999 року було видано свідоцтво №3 про реєстрацію Національної спілки журналістів України. Відтак ця структура є творчою спілкою, а закарпатське обласне відділення спілки журналістів України створене у 1993 році і є громадською організацією. Тобто обласну спілку після зміни республіканської, не перереєстрували.

До окремих журналістів, за словами пана Володимира, потрапив статут, де у п.13 сказано, що члени спілки визнають статут організації, а його ніхто із журналістського загалу ніколи не бачив. Також п.5 передбачає, що спілка регулярно оприлюднює свої основні документи, склад керівництва, дані про джерела фінансування та витрати. Ніхто ж із закарпатських журналістів ніколи не знав, хто, крім Воробця, входить до президії, правління спілки, звідки надходять гроші, чому під егідою спілки друкуються збірки віршів, тощо.

Дізнавшись про таку ситуацію, представники газет «Ріо», «Срібна Земля», «Фест», «Неділя», «Європа-Центр», «Новинка», «Правозахист», «Спорт-тайм», «Закарпатська правда», «Медичний вісник» 6 березня вирішили заснувати нову спілку, підготували статут, оформили документи на реєстрацію і подали їх в управління юстиції. За словами Володимира Кривошапко днями управління попросило погодити статут з Національною спілкою журналістів України і всі документи її очільнику пану Любченку вже передано. На черзі, обіцяють ініціатори, – широкі збори журналістів краю.

20 березня 2012р.

Теги: журналісти, спілка, Воробець

Коментарі

E. Z. 2012-03-23 / 12:55:57
гість 2012-03-21 / 22:08:22
О, заклятий друг Ільницького тут як тут. "Я далеко от журналистики", но "один из знакомых из ОГА мне подсказал, что Ильницкий метит на заслуженного журналиста". А чиновник Кузьміч із ОГА не казав, што Ember Елемір уже третій рік мітить туди ж?

-:))))))

оглядач 2012-03-21 / 22:41:13
О, Боже, які рожі!

проіф 2012-03-21 / 22:14:14
Мішкови.
Но, лем не Тарасюк. То такоє самоє, як Воробців і Чиж-маря

гість 2012-03-21 / 22:08:22
О, заклятий друг Ільницького тут як тут. "Я далеко от журналистики", но "один из знакомых из ОГА мне подсказал, что Ильницкий метит на заслуженного журналиста". А чиновник Кузьміч із ОГА не казав, што Ember Елемір уже третій рік мітить туди ж?

Фединишинець 2012-03-21 / 20:33:00
Чи потрібна Спілка, чи ні - це питання дискутивне. Хоча я схиляюся до думки, що потрібна. Правда, не аморфна й продажна, як при Воробцю. І головне: нині її мав очолити, мовити б, будь-хто (Ільницький, Тарасюк, Гойс, Білецький, Логойда, Кривошапко...) - лише не ветхий, 77-річний дідо. Та ще уп"яте! Це трагікомедія!

цікавий 2012-03-21 / 16:57:21
А хіба Ільницький ще не Заслужений журналіст? Хто ж тоді заслужений, оті затуркані писаки, що кожен день прославляють владу? Та він за одну лише статтю про шкідливість міні-ГЕС заслуговує на найвище визнання. Але за такі статті звань влада не дає. А взагалі торчу від заздрісників Ільницького: то він мітить у голови спілки, то у заслужені, то розвалює давно розвалене...

Ember Zoltán 2012-03-21 / 12:52:05
Нужен ли или не нужен какой-то профессиональный союз зависит от того, чем он занимается. Если союз журналистов защищает права журналистов, оказывает и моральную и (для безработных коллег) материальную поддержку, если решает проблемы, если в какой то форме занимается подготовкой кадров, если организует разные мероприятия, имеет свои призы, тдп. тогда такая оргханизация нужна. Если нет – она никому не нужна, в первой очереди жруналистам. Ответы должны дать сами журналисты. Я далеко от журналистики, но: суддья по фотографиям Воробцю за 70, активных членов моложе 50-и тоже не видно. Они все дети советской школы журналистики. А на дворе 2012, в разных редакциях работают молодые люди. Сейчас нужны новые подходы, новые методы. Кстати: "основатели" ноивой организации тоже ближе к пенсионерам нежели к стсудентам университета.
(Только в скобках: один из знакомых из ОГА мне подсказал, что Ильницкий метит на заслуженного журналиста, так что его "старания" понятны)

профі 2012-03-21 / 11:28:42
Брехня того ж болота як про Логойданю, так і про інших "бунтарів", яким надоїв сморід корумпованого ворорбцьового оточення. Усе елементарно просто - погризлися між собою вовки і пси закарпатської журналістики. Перемогли ті,що годуються залишками з бюджетної трапези влади...

Ольга 2012-03-21 / 11:26:08
Чесно кажучи, всі ці спілки- атавізм "совка", як і багакто чого у нашому житті.Від того чи є ти членом чи не членом- краще писати не станеш. Воробець робить те, що він може.Набагато сумніша у нас картина у рівні журналістики ,а саме у її містечковості і не тільки ...

кукурудза 2012-03-20 / 23:01:16
більше половини облич - давно вже не видно і не чути. Повилазили із нір. А шо Логойданя теж мітила головою стати7 Амбіції?

ЗУБ 2012-03-20 / 20:57:10
Панове. Припиніть малювати більшість делегатів конференції як послушне бидло. Обрали Д. Воробця і квит. Незгодні подавайте до суду, створюйте свої організації. Спілки журналістської дієздатної, активної нема ні в Україні, ні в Закарпатті.Давно повмирали, бо влада на нас дивиться як на приводні ремені кінської підводи. Воробець і так зумів її зберегти хоч на якомусь плаву.Так, він пасивний, а покажіть мені хоч одного нуртуючого члена правління, багатого на ініціативи звичайного члена чи членкиню / я серйозно, не сприймайте це похабно/.Всі сплять, всім добрі, а Воробець винен.Кермо потрібне Кошуті, аби робити міжнародний бізнес,клепати пачками візи в генконсульствах, Ільницькому - аби повернути дрібку з маси втраченого авторитету і впливу /журналіст-банкрут/. Журналісти давно створили свої клуби за інтересами - прес-клуб, європейський медіа-центр, безліч прес-центрів, кілька профспілок. То може і нікому не потрібна оця ЗО НСЖУ.Закрити і не морочити нікому голови.Держава там капає на діяльність копійки.А якщо це робитимуть місцева влада, політики, бізнесмени, то не пахнутиме елементарною незалежністю.

Саша 2012-03-20 / 19:38:50
З персоналіями насправді досить складно у обласній журналістиці. Однак пан Воробець реально вже давно не керує спілкою. Нещодвно його заступник Чижмарь навіть відкрито казав що стане головою. Однак його б ніхто не підтримав, бо він не є журналістом, і ніколи їм не був. Тому-то і виникло питання про "пожиттєве" керівництво спілкою Воробця і зміни статуту, для цього. А реально... йому зробили "медвежу послугу"... Цинічно прикриватися авторитетом Д. Воробця та надалі "пастися"... А спілка в області для журналістів нічого не робила, не робить і найближчим часом робити не буде.

Оксана 2012-03-20 / 19:19:06
Недарма цими днями Василь ільницький засвітився книгою про 50 так званих впливових осіб краю. На перше місце 140 опитаних/ а де думка тисяч пересічних закарпатців?!/ буцімто поставили О.Ледиду. Це просто чергове повзання Ільницького перед нинішніми правителями ОДА. Раніше він так же лизав ноги Балог-Петьовки.Тепер Ільницькому дуже закортіло стати керівником закарпатських журналістів. Аби все розвалити.Як зробив це з газетою "Фест" - всі путящі повтікали від нього, бо дбає тільки про свою кишеню.Другий претендент В.Кривошапко - хворий на голову, постійно з піною біля рота, більшого служаки регіоналам / ще є Наталія Логойда/ в області немає.А третій Микола Кошута - йому мало і мало, він перед виборами зрадив Воробця, ходив біля нього у секретарях, підлиза клятий,інтриган, заробітчанин на словацьких грантах думав, що Воробець його запропонує.Воробець хоч сивочолий, але бачить, що всякі Ільницькі-Кривошапки-Логойди-Кошути то люди-полова і їм не можна довіряти спілку.Тепер створюйте свою, сепаратну.

Діма 2012-03-20 / 19:04:55
Зайдіть на сайт європейського медіа-центру. Ох і фотки там... Воробець знову дивиться на годинник і чекає коли ж можна буде "кірнути". Мав би дідо спокій та йшов собі з почестями на журнілістську пенсію. А тепер скандал на всю Україну.

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини