Будівництво ГЕС стане смертельною загрозою для жителів закарпатських сіл?

Жителів карпатських сіл просять дозволити збудувати над їх селами водосховища, які стануть смертельною загрозою для кожного, хто дасть згоду.

Будівництво ГЕС стане смертельною загрозою для жителів закарпатських сіл?

Наприкінці 2011 року Закарпатська обласна рада затвердила обласну схему розташування гідроелектростанцій. Розміщення 330 малих гідроелектростанцій (ГЕС) активно проштовхується керівництвом області і навіть в тексті самого рішення органам виконавчої влади та місцевого самоврядування дається однозначна вказівка внести локальні схеми розташування малих гідроелектростанцій до схем районного планування територій.

Вже сьогодні по  карпатських селах почалась хвиля громадських  слухань на яких горян агітують давати погодження на гідробудівництво біля  їхніх сіл, хоча деякі села вже зараз одноголосно висловились проти малих ГЕС.

У відповідь на наміри масштабного гідробудівництва у Карпатах громадські природоохоронні організації започаткували всеукраїнську кампанію на захист карпатської природи від масового спорудження малих ГЕС.

Днями до природоохоронців потрапила схема розміщення малих ГЕС у Закарпатті, що додається до згаданого вище рішення обласної ради. Карту можна завантажити прямо з сайту облради.

Щоб продемонструвати як виглядає майбутнє Закарпаття, згідно з планами гідробудівництва, я переніс карту з рішення обласної ради на космічні знімки Карпат. Результат не потребує коментарів. Як то кажуть краще один раз побачити, ніж сто разів почути.

 

Синім на карті зображено потенційні греблі, а червоним обведено села. Фото автора 

Схема передбачає не лише будівництво самих ГЕС, які занурять гірські річки в іржаві труби, про що раніше писалось на "Українській правді".

Жителям гірських районів буде найбільше цікаво дізнатись, що над їх головами заплановано спорудити декілька десятків потужних водосховищ. В той час коли щороку десятки гірських сіл потерпають від паводків, горянам пропонується дати особисту згоду на те, щоб високо в горах, кількома кілометрами над їхніми домівками були збудовані величезні греблі.

 

Що значитиме прорив такої греблі для жителя гірського села, здогадатись не складно. Разом з тим, сьогодні влада Закарпаття обставляє ситуацію таким чином, щоб кожен мешканець регіону особисто дав згоду на те, щоб жити під греблею.

Олексій Василюк, заступник голови Національного екологічного центру України, для УП.Життя

15 лютого 2012р.

Теги: ГЕС, загроза, дозвіл

Коментарі

4321 2012-08-10 / 13:23:32
Складається враження, що населення зумисно дезінформують - немає таких водосховищ біля малих ГЕС, хто їздив на Перечинщину на Шипіт-можете подивитися чи таке воно велике, як розписують у змі. Та й вигляд привабливий, берег укріплений там, де колись розмило водою попід дорогу... не знаю кому і що хибить... боюсь, що це перед виборами пошумлять-пошумлять, та й потім забудуть, прийдуть інші, чи будуть старі - будуватимуть знову, бо це є вигідно, однозначно. Правда, що вигоди немає населенню, однак, населення не мало і так і не матиме з того нич, на жаль... Є таке в Німеччині, Чехії, Італії, Іспанії - будують місцеві громади для своїх потреб і ще й продають державі по зеленому тарифу. Чому наші громади, міські і сільські голови не хочуть будувати для своїх громад? Запитань багато. І не так, що це треба заборонити - і усьо! А це треба переварити, зрозуміти і на тому громадам заробляти. Однак, як писали внизу про жабу-то є правда. Сам не гам-і другому не дам. Все рахуємо ко кулько заробить...

1234 2012-03-07 / 09:45:19
Не думаю, що водосховища будуть мати такий валикий обєм, ще можливо тільки при акумуляції води при 1% паводку, насправді ці водосховища будуть набагато менші.
при створенні даних водосховищ є великий плюс - акумуляція води при проходженні паводків.
як првило в даному регіоні напори будуть 3,,,8м, що створить водосховища по довжині приблизно до 1км (при гірській місцевості). я згод з ПСИХом, що наповнення дані проекти в таких масштабах не реальні.
а про іржаві труби тут можна не говорити, вони стосуються тільки дериваційних ГЕС.
Разом з будівництвом ГЕС буде і створення робочих місць, в подальшому створення рекреаційних зон, туристичних маршрутів.
По екології ці гідровузли також не сильно вдарять (крім затоплених територій), на гідровузлах будуть рибоходи, для пропуску риби, знизиться амплітуда коливання грунтових вод - зменшення ризику підтоплення территорій при піднятті рівнів води, і т.п.

Псих 2012-02-29 / 17:18:07
На последней фотографии Кобылецька поляна. судя по размерам водохранилища подпор порядка 200 метров (высота плотины) длина водохранилища около 10000 м, ширина 500 м (усредненная). Подсчитаем объем водохранилища - 1 млрд метров кубических. Норма стока реки около 4 метров кубических в секунду. несложные расчеты дают результат времени наполнения водохранилища = 7,9274 лет!!!
Какой инвестор будет строить объект который работает на полную мощность раз в 8 лет?
Думайте сколько правды в предоставленном рисунке, и кто рисовал его? Я так подозреваю кто-то из тех личностей кто в 10 утра на улице из пластиковых бутылок пиво пьет и тару выбрасывает в Тереблю или Рику. он же - среднестатистический житель региона!

Спасибо за внимание!
Гидротехник по образованию.

Хустянин 2012-02-17 / 11:00:17
Івану магею: Так в Чехії це дійсно не погано.Але ми живемо в біднй Україні,де всі новоспечені бізнесмени стараються витягнути з держави все ,що можна,вкладаючи мінімум.А влада на все це дивиться крізь пальці,так як чиновники самі задіяні в цьому бізнесі.А результат наяву.
Ось "прекрасні" краєвиди, поки що єдиного водосховища Теребле-Ріцької ГЕС.
http://ua-travels.livejournal.com/1821437.html
А в що перетвориться Закарпаття коли їх стане 330?

Хустянин 2012-02-17 / 10:36:50
Для Руснака: Із ВІкіпедії "Деривация в гидротехнике — отвод воды от русла реки по каналу. В более широком смысле — это совокупность гидротехнических сооружений, отводящих воду из реки, водохранилища или другого водоёма и подводящих её к другим гидротехничеким сооружениям."

Padre 2012-02-16 / 23:46:38
Лучше станьте християнами та обмежте споживацький спосуб жизни. Бо з такыми ідеалами та й ідолами як у современної молодежі не 330 електростанцій буде мало, а і 10 атомных, до холэры. Не там рішення проблемы глядаете, честована чиляде.
Кланявуся.

SpiceMan 2012-02-16 / 23:37:34
"Ну, ГЕС потрібні. Але 330 на Закарпатті?" Якб-то хоч одну Теребле-Ріцьку ГЕС капітально укріпили і на повну потужність використали...


"3. Всі ці схеми найближчим часом будуть переглядатися під Євросоюзівський план по басейну Тиси." Обовязково краще 7- сот раз подумати і якщо щось зробити то капітально, естетично...

Іван Магей 2012-02-16 / 21:33:34
подивіться земляки від якої красоти хочемо відмовитися...
посилання...
http://www.lipno.info/region/horni-plana/

http://kolit.borec.cz/111001/orlik_z_vysky.htm

http://www.chatamerin.cz/?p=fotogalerie&f=slapy

http://www.rendek.cz/letecke-fotografie/hnevkovice-prehrada-na-vltave-p365/

я думаю що це красота...
за перше туризм та відпочинок...
за друге регулювання великих миттевих опадів і підняття річок...
і багато ще цікавого...
я думаю справа не погана тільки б до кінця довести будівництво...

руснак 2012-02-16 / 20:32:36
А што то диреваційна споруда? Уповічте по нашому

Гість сайту 2012-02-16 / 17:57:30
Я вже висказувався на цю тему, тому коротко:
1. Схемою визначені місця, по яких можливо буде вести передпроектні дослідження (геологічні, інші)при наявності всіх погоджень та дозволів.
2. Місця великих водоймищ з греблями відповідають протипаводковій програмі, затвердженій урядом біля 10 років тому.
3. Всі ці схеми найближчим часом будуть переглядатися під Євросоюзівський план по басейну Тиси.

Faust 2012-02-16 / 17:53:57
Люди добрі, не чиніть дурницю. Думайте (кидь є чим) перед тим, як щось робити...

Хустянин 2012-02-16 / 17:03:38
Умовні позначення такі: ромб червоний-комбінована ГЕС,червоний з кругом -руслова ГЕС,синій-конценратор, круг - електростанція дериваційного типу, риски (тире) -дериваційна споруда.

Пан Баклажан 2012-02-16 / 15:49:33
Зазвичай будь-який небезпечний та шкідливий прожект (як і в випадку запуску поліметалевого руднику в Мужієві - тобто, поруч із золотом бажають добувати й свинець, і інші важкі метали) підкріплюють обіцянкою робочих місць. Ці кількасот робочих місць навряд чи вирішать проблему системного безробіття в перенаселеному аграрному регіоні.

З таким успіхом можна, як франковським Каменярам, лупати скелі - шкоди довкіллю буде менше, зайняти можна значно більше, ну й будівельний матеріял завжди у попиті...

уважний 2012-02-16 / 12:54:17
А євро 2012 багато дав робочих місць народу і поштовх економіці України? Стосовно гребль і водосховищ - подивіться карту на сайті обласної ради і самі порахуйте, скільки їх заплановано.

компетентний 2012-02-16 / 11:33:10
Для дериваційних ГЕС греблі будувати не треба. Водосховищ не буде. Ця картинка до майбутніх проектів відношення не має але увугу громадськості привернути до тих подій треба.

тзк 2012-02-16 / 11:19:33
цікава агітація... А ви про робочі місця неподумали? Уважний...

уважний 2012-02-16 / 01:29:38
Зайшов на сайт облради, подивився карти. А умовні позначення чомусь зафарбували. Позначки самих ГЕС, водосховищ, гребль, трубопроводів зрозумілі, а що означають сині і червоні ромбики, хто знає?
Заодно хочу порадити усім зацікавленим не писати усяких дурниць, типу комента ТЗК, а зайти на сайт облради і уважно перечитати усі рішення по цій проблемі. Питань багато, але розуміло одне - якщо дозволити побудувати у верхівях карпатських річок 330 бетонних гребль - Карпатам гаплик і тут про жабу можна згадувати лише у тому контексті, що вона усім нам цицьки дасть. Усім, крім інвесторів-власників цих ГЕС, які живуть далеко від Закарпаття. Для чого треба стільки додаткової енергії - тоже зрозуміло - Закарпатобленерго дуже зручний обєкт для експорту електрики уже в руках віце-спікера Держдуми Росії. думайте хлопці копонями, що буде з вашими дітьми після цього грандіозного будівництва. Ага, мало не забув: окрім дозволу на будівництво 330 ГЕС закарпатські депутати під проводом Брата-2 ще дозволили відродити золоторудник у Мужієві та розробку свинцьового карєру на Рахівщині. Подивіться у Вікіпедії, що стається з тою територією, де добувають свинець - там масово народжуються дебіли, з чим вас і поздоровляю.

тзк 2012-02-16 / 00:13:14
жаба це друг українця... Кошти ще не виділині а вже іх ділять!!!

ХЗ який нік 2012-02-15 / 23:16:34
З 50-х років в Закарпатті є водосховище на р. Теребля (Вільшанське). Розміщене у флішових відкладах - саме з тих, на яких хочуть збудувати і інші. Крім геморою це нічого не дасть, точніше дасть і досить в великих кількостях - зсувів, селей, зміну водного балансу. І набиті баблом кишені генпідрядників і керівників органів, що їх контролть

Чікі 2012-02-15 / 23:05:44
Ну, ГЕС потрібні. Але 330 на Закарпатті? в Альпах про розташування однієї кілька років думають, а у нас за півроку "порішали".
Тепер по суті: риби в горах не буде.про якісну воду можна забути.естетики не буде.дешевшої електроенергії теж не буде.
І найголовніше: ГЕС теж не буде. Всю програму придумано, щоб освятити будівельні роботи.Бариги-рагулі не хочуть управляти ГЕС - це складно. А от освоїти кошти на будівництво і стирити бабло - "самоє оно!". А уродство недобудов лишити бідним селянам.

НОВИНИ: Соціо

22:00
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 1
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
» Всі новини