Приватизація енергетики за домовленістю триває

ФДМ з другої спроби розіграв по 50% “Вінниціобленерго” і “Закарпаттяобленерго”. Перша компанія дісталася Григоришину, друга - “лужниківській групі”. Схоже, ці дві сторони нарешті домовились між собой. Причому, одним з пунктів домовленості було те, що брати Суркіси мають залишитися поза грою.

Приватизація енергетики за домовленістю триває

Цього разу приватизація енергетики пройшла за планом. Апетити "правильних" учасників були задоволенні, а "неправильні" претенденти залишись на узбіччі.

"Правильними" стали Костянтин Григоришин та Олександр Бабаков. 13 лютого з самого ранку Фонд держмайна з другого разу продав 50% акцій дистриб'ютора електроенергії "Вінницяобленрго" компанії "Луганське енергетичне об'єднання" (ЛЕО), яка контролюється Григоришиним. Ціна продажу склала 176,2 млн грн, що на 8,55 млн грн більше початкової ціни.

Пізніше в той же день ФДМ продав 50% акцій "Закарпаттяобленрго" (також з другого разу) за 140,7 млн грн, що на 5,7 млн грн більше початкової вартості, групі "словаки", або "лужниківська група". Так називають російських бізнесменів Михайла Воєводіна, Сергія Шаповалова, Євгенія Гінера та Олександра Бабакова (останній обраний за списком "Єдиної Росії" до Держдуми РФ, колишній віце-спікер Думи) в особі "ВС Енерджі Інтеренешнл Україна" (VSE).

Таким чином, Григоришин сконцентрував близько 70% акцій "Вінниціобленерго" (до конкурсу йому належало 20%), а росіяни - 60,5% акцій "Закарпаттяобленрго" (їм належали 10,5%).

"Неправильними" цього разу були визнані брати Григорій та Ігор Суркіси, відомі які власники футбольного клубу "Динамо Київ" та бізнес-партнери Ігоря Коломойського.

Підкреслимо, що “словаки” і Григоришин одночасно претендували на обидві компанії. Схоже, що як і в випадку з Ахметовим, це була імітація конкуренції. Учасники ринку вважають цю "боротьбу" більше співпрацею, ніж конкуренцією.

Експерти, які опитані "Економічною правдою" після продажу 45% "Чернівціобленерго", припускали можливість того, що Григоришин з росіянами розділили, хто купує яке обленерго, щоб отримати бажане без конкуренції і дешево.

Продати з першої спроби акції "Вінниця-" та "Закарпаттяобленерго" не вдалося. 20 січня 2012 року, коли продавалося "Закарпаттяобленерго", Фонду держмайна завадила відсутність кворуму конкурсної комісії - це офіційна версія. Неофіційна - відсутність домовленості між претендентами (Григоришин та Бабаков). Що стосується продажу "Вінницяобленерго" 3 лютого, то на заваді стала наявність "зайвих" (Суркісів).

Хто саме домовлявся з ФДМ - невідомо. Але обидва рази державні службовці, які мають наповнювати бюджет, охоче взяли участь у корпоративній "розборці", і не з'явилися на корнкурс.

"Схоже, що ДТЕК, Григоришин та VSE домовилися про розподіл приватизованих пакетів у обленерго: той, хто має міноритарний пакет, отримує і пакет на конкурсі. Про повну узгодженість дій трьох олігархів свідчить той факт, що структури "Енергостандарту" приймають участь у всіх конкурсах, і в більшості з них – у якості статистів", - підкреслив керівник аналітичного департаменту ІК "Concorde Capital" Олександр Паращій.

Сьогодні, схоже, Григоришин та Бабаков між собою домовились, і Суркіси були визнані зайвими.

Звичайно, у Григоришина існування домовленостей з VSE заперечують. "Звичайно, що компанії (ЛЕО та VSE) не погоджували свої дії перед конкурсами. Нас цікавлять всі обленерго в яких у нас є пакети акцій. Це - пріоритет", - сказав в коментарі "ЕП" прес-секретар “Енергетичного стандарту” Андрій Боборовицький.

Суркісів не пустила Генпрокуратура

"Неправильних" позбулися, як заведено, за допомогою адміністративних дрібниць.

3 лютого їх було троє - Григоришин, брати Суркіси і "словаки". Вони зареєструвалися і чекали початку продажу 50% "Вінницяобленерго".

В залі знаходилося 5 членів конкурсної комісії, а кворум - 4 людини. Членам комісії по черзі почали надходити дзвінки на мобільні телефони, вони всі вийшли. Пізніше з'явилися представник ФДМ і ще один член конкурсної комісії, зачитали протокольну частину конкурсу, що, мовляв, кворуму немає. Конкурс перенесли на 13 лютого.

Саме так, за словами очевидців, проходив конкурс з продажу акцій "Вінниціобленерго".

В середині дня 10 лютого підконтрольна Суркісам "Львівобленерго" заметушилася, бо не отримали запрошення на конкурс 13 лютого. В той же час на сайті ФДМ повідомлялося, що до конкурсу допущені всі три компанії

Ввечері того ж дня ФДМ "заспокоїв" "Лівівобленерго" - до участі у конкурсі можуть бути допущені ЛЕО та "ВС Енерджі Інтернешнл Україна".

Але згодом Суркісів було відсторонено через протест Генропкуратури.

Чому саме протестувало відомство Віктора Пшонки, пояснень немає. ФДМ теж знизує плечима.

За словами співрозмовника видання, знайомого з ходом приватизації акцій "Вінниці-", в даному випадку застосовано адміністративний ресурс, щоб Суркіси не попсували комбінацію Григоришина та росіян.

Джерело у ФДМ додало, що Генпрокуратура знадобилася, оскільки на рішення суду був потрібен час.

Як результат, 13 лютого, за за 15 хвилин до початку конкурсу, "Львівобленерго" отримало на руки офіційне повідомлення фонду, що підконтрольна Суркісам компанія, за результатами засідання робочої групи від 10 лютого, не визнана учасником конкурсу.

 

 

Сьогоднішню подію активно фіксували ЗМІ, які контролюються одним з власників групи "Приват" Ігор Коломойський. Вважається, що саме він є партнером братів Суркісів, хоча, звичайно, тому немає жодного документального підтвердження.

Як повідомив "ЕП" представник "Львівобленерго", компанія збирається оскаржити в суді недопуск компанії до конкурсу з продажу 50% акцій "Вінницяобленерго", та його результати.

Чи матиме це ефект? За словами аналітика ІГ "Арт Капітал" Станіслава Зеленецького, у Суркісів зараз слабке політичне лобі, тому їх і не допустили до участі.

"Енергетичний стандарт" і VS Energy - завдяки сильному політичному лобі, між собою поділили "Вінницю-" і "Закарпаття-". У той час як Суркіси не схоже, що б були близькі до влади, і таким чином, їм нічого не дозволять купити під час поточної приватизації, хоча вони і намагаються", - пояснив аналітик.

Вважається, що Григоришин користується лояльністю Ріната Ахметова, тому і має такий вплив на рішення ФДМ. Цей вплив він заробив, зокрема, тим, що зіграв роль технічного конкурента у конкурсах, в яких брав участь Ахметов.

Як він надалі використовуватиме свій вплив, ми дізнаємось вже найближчим часом. Приватизація енергетики триває. Нагадаємо, приватизація енергетики розпочалася з участі в конкурсах Ахметова, який придбав на них: 25% "Київенерго", 45,1% "Західенерго", 40% "Донецькобленерго" та 25% "Дніпроенерго".

Зараз готуються до продажу 46% "Черкасиобленерго" (27% у Григоришина), 45% "Хмельницькобленерго" (19% - у VSE), 45% "Крименерго" (13% - у Ахметова і 10% - у Григоришина), 45% "Миколаївобленерго" (15% - у VSE), 26% "Тернопільобленерго" (40% у Григоришина та Коломойського) та 50% "Дніпрообленерго" (16% у Григоришина та Коломойського).

Як бачимо, усі компанії вже мають добре відомих міноритаріїв, тому не виключено, що саме вони - майбутні власники цих пакетів. Але, як додав Зеленецький, найбільш інтригуючим буде конкурс з продажу акцій "Дніпрообленерго" (найбільшого в Україні), оскільки на контрольний пакет претендують Коломойський з Григоришиним та Ахметов.

В "Енергетичному стандарті" вже підтвердили участь в майбутніх конкурсах, в тому числі й в конкурсі з продажу "Дніпрообленерго". "Ми, як стратегічний інвестор буде приймати участь у всіх конкурсах з продажу акцій обленерго... Думаю, що Костянтин Григоришин братиме участь і в конкурсі з продажу 50% акцій “Дніпрообленерго”, - підкреслив Бобровицький.

Чи вже вирішено, що Григоришин має поступитися на користь "Великого брата", а Коломойський не буде допущений до торгів?

13 лютого 2012р.

Теги: Закарпаттяобленерго, продаж, акції

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини