Вдова вбитого у Березному чоловіка боїться за своє життя

Як уже повідомляв «Закарпаття онлайн», 19 грудня минулого року у Великому Березному трапилося резонансне вбивство.

За неофіційною інформацією, місцевий підприємець, який раніше вже мав проблеми із законом, розстріляв з автомата авто, в якому перебувало двоє осіб. Один чоловік помер.

Міліція ще не повідомила про розкриття злочину та притягнення винних до відповідальності.

До редакції «Часу Закарпаття» від вдови загиблого надійшов лист – Жанни Опаленик. У ньому жінка відкрито звертається до Президента України, голови Закарпатської ОДА Олександра Ледиди та облради Івана Балоги із проханням по допомоги.

Жінка, котра, до слова, зараз вагітна, пише, що відчуває небезпеку за своє життя та близьких.

Дослівний текст пані Жанни без правок.

«Шановний Олександре Олександровичу ! Шановний Іване Івановичу!

Вимушена звернутися  до Вас, а також написати відкритого листа Президенту України,так як не маю реальної можливості самостійно боротися з несправедливістю, оскільки мені та моїй сім’ї загрожує небезпека.

В ніч з 18 на 19 грудня 2011 року у селищі Великий Березний група  у складі близько 15-20 чоловік, озброївшись вогнепальною зброєю, ножами та бейсбольними битами, протягом всієї ночі тероризували селище: розпиваючи біля своїх машин спиртні напої, чіплялися до випадкових перехожих, внаслідок чого ними був скоєний напад на мешканця, який проїжджав поряд з цією компанією. Йому дивом вдалося втекти, але його автівку було розгромлено битами та порізано ножами.

В цю ніч мій чоловік, Опаленик Павло, відвозивши свого товариша додому, в центрі селища проїхав біля ресторану, де зібралася вся компанія. Коли Павло з товаришем під’їхали до його дому, біля них з’явилися автівки, з яких повискакували озброєні чоловіки. Як розповів мій чоловік в лікарні, до його машини підійшов Копча Володимир і впритул, через лобове скло, вистрілив йому в живіт. Павло, борючись за своє життя, спробував покинути машину. Але на відстані близько 30 метрів від машини в нього знову стріляли, тобто – добивали. Від отриманих поранень – повністю розірвана печінка та інші внутрішні органи -  мій чоловік помер в лікарні в страшних муках.

Але на цьому нелюди не зупинилися. Після вбивства вони пішли до оселі місцевого підприємця і спалили йому машину. До самого ранку ходили по селищу, були помічені на АЗС, де купували горілку, а потім поїхали в готель с.Сіль. Це відбувалося як мінімум протягом 3-х годин після вбивства, тобто міліція вже знала про злочин, але ще жодних мір не приймала. Так озброєні злочинці від 11-ї години вечора і аж до самого ранку спокійно пересувалися селищем, і міліція жодним чином на це не реагувала.

Мене непокоїть як просувається (точніше – не просувається) порушена кримінальна справа. Зі всієї групи, яка налічувала 15-20 чоловік, в розшуку тільки шість. Великий Березний – селище невелике, де люди один одного знають і де новини розносяться зі швидкістю вітру. Імена людей, які були причетні до подій цієї ночі, у всіх на устах. Але жоден з них чомусь не затриманий і всіх, окрім  шістьох розшукуваних, і далі можна побачити у селищі. Особи, котрі оголошені в розшук, з”являлися в селах району, їх бачили люди, але чомусь не помічала міліція.

Лідер цієї компанії та головний фігурант у цій справі – Володимир Копча, є заможною людиною, фактичним власником ряду бізнесів і має впливові зв’язки, завдяки чому буде намагатися уникнути відповідальності.  Крім того, він є місцевим кримінальним авторитетом, який зібрав навколо себе групу спортивних молодих людей, частина з котрих вже були судимі. Сам він також перебував в розшуку, всі про це знали, але завдяки своїм зв’язкам він спокійно жив у селищі. Напрошується висновок, що Володимир Копча мав/має “дах” і у місцевих правоохоронців. Тільки цим можна пояснити повну відсутність в ту злочасну ніч правоохоронців в селищі. Не заспокоює навіть відсторонення від справ начальника міліції, тому що при справах і далі залишилися саме ті, при кому В.Копча спокійно розгулював, перебуваючи в розшуку. Залишається сподіватися тільки на порядність новопризначеного начальника міліції, який переведений до нас з іншого району.

Підставами для мого занепокоєння є те, що фактичної роботи правоохоронців я не бачу. Проте, в інтернет-ЗМІ з’явилася інформація, що “Те що в нас можна «донести» папери вже після прийнятого рішення, знають майже всі, чиновники завбачливо залишають пусті місця для «потрібних» записів. Як ми вже повідомляли, в Великому Березному з вогнепальної зброї було вбито молодого чоловіка. Щоб «оправдати» вбивцю, було відкрито кримінальну на самого вбитого по статті 296 (хуліганство)”, а також “В міліції готова нова версія вбивства, згідно якої вбивцею міг бути не громадянин К. З деяких інших джерел стало відомо, що підозрювані вже знаходяться за межами України” (обидва матеріали – з сайту http://transkarpatia.net).

Крім того, від оточення, близького до розшукуваних, стало відомо, що Копча хоче змусити Валерія Сирохмана (один з розшукуваних) взяти вбивство на себе, оскільки той має судимість і тому за грати потрапить в будь-якому випадку, і якому Володимир Копча вже неодноразово допомагав вирішити проблеми з законом.

Страшно усвідомлювати, що з моменту вбивства минув вже майже місяць, а вбивці не тільки не покарані, а навіть не знайдені і, більше того, можуть навіть зовсім уникнути відповідальності, що гроші та зв’язки дозволять Володимиру Копчі та його банді залишитися безкарними. Через їхнє звірство я залишилася вдовою, а наша піврічна донька – сиротою. Крім того, через три місяці повинна народитися наша друга дитина. Я боюся за майбутнє моєї родини та за власне життя, тому прошу взяти під власний контроль цю справу та зробити все можливе, щоб не допустити подальше затягування розслідування і уникнення покарання винних.

З надією на допомогу, 

Жанна Опаленик»

18 січня 2012р.

Теги: вбивство, Великий Березний, кримінал

Коментарі

Наташа 2012-05-14 / 22:51:02
Пів року правоохоронці не можуть зловити Копчу В. Головна причина їхніх невдач криється в тому, що Копчі дуже активно допомагає голова Великоберезнянської Рай. ради Канюк Василь Михайлович . В минулому Канюк В.М. очолював великоберезнянський криміналітет та носив прізвисько «Файта». Після того як Файта подався у владу , його місце зайняв товариш та спільник по криміналу –Копча В....

Обураний 2012-01-18 / 21:40:41
А де наші господари (керівники)??...Ясно що стаття направлена на них! Може не вміють читати?? Ледида все десь сам піариться і зуби продає, а Балога занятий і коники роздає. Коли нема доброго хазяїна у хаті, то такий хаос розвивається! Стид і ганьба!!

Олеся 2012-01-18 / 20:22:41
Зухвальству не має меж! Зрозуміло,що злочинці та правоохоронці-всі пов"язані між собою! Якщо злочинців не буде знайдено і покарано по всій суворості закону- це буде на совісті у правоохоронців усіх рівнів та самого Президента,якщо він цей жорстокий злочин не візьме під особистий контроль,як Гарант Конституції України.Цю вакханалію негайно треба зупинити,бо незахищені громадяни почнуть самотужки вчиняти самосуд,поки правоохоронці не реагують.І будуть праві,якщо у власній країні немає належного захисту.А пані Жанні раджу піднімати усе село,громадськість,ЗМІ,телебачення і йти в наступ на боротьбу із зухвалими злочинцями-звірами,для яких людське життя ніщо...Шкода,що у нашій державі відмінили смертну кару.Треба міняти Конституцію і запроваджувати смертну кару,причому публічну для таких бузевірів,нелюдів.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини